Φακοί Nikon Ζ mount

Πολύ καλά το σκέφτηκες σαν συνδιασμό των δυο συστημάτων. Θεωρω οτι είναι η τέλεια ισσοροπια για να σε καλύψει στα πάντα στο βουνό και σε εξορμήσεις.

Πριν κανεις λοιπόν οποιαδήποτε μεταβολή σε οτι εχεις τώρα δουλεψε μόνη της σε εξορμήσεις την Ζ7ΙΙ με τον 28-400 να δεις αν σε καλύπτει επαρκώς σε αυτά που φωτογραφίζεις εκει και μετά αποφάσισε για τυχόν προσθήκες.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Nikkor Z 50mm F1.4 Review | A Great Value Mid-Tier Option​

Dustin Abbott

EPIC NIKON 35mm f/1.2 S IS HERE | Fast Beautiful Bright | Beautiful NIKKOR | FIRST LOOK | Matt Irwin​

Matt Irwin Photography

Nikkor Z 50mm F1.4 Review | A Great Value Mid-Tier Option​

Dustin Abbott

Τελικά αν δεν είναι σειράς S υπάρχουν θεματάκια!

NIKKOR Z 35mm f/1.2 S | Street photography with Lukasz Palka​

NIKKOR Z 35mm f/1.2 S | First look of our newest professional prime lens with Ricci Chera​

Nikon Europe

Δοκίμασα σήμερα σε αγώνα ποδηλασίας δρόμου τον NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S, αντικαθιστώντας για λίγο (ή για περισσότερο, θα δείξει) το κλασικό μου εργαλείο εδώ και 13 χρόνια (στις διάφορες εκδόσεις του), 70-200 f/2.8. Γράφω μερικές παρατηρήσεις, αν τυχόν τις χρειαστεί κάποιος.

Οπτικά, ο φακός είναι εξαιρετικός, δεν ένιωσα να μου λείπει κάτι. Υπάρχει σαφώς μεγάλη διαφορά στο διάφραγμα (φτάνει τα 2 στοπ, από το φ/2.8 που χρησιμοποιώ κατά 95%), που σε μια συννεφιασμένη (και βροχερή κατά ένα μέρος της) ημέρα σαν τη σημερινή, με ανάγκασε να χαμηλώσω λίγο τις συνήθεις ταχύτητες που τραβάω πάνω από τη μοτοσυκλέτα, από το 1/2000-1/2500 στο 1/1600-1/1200, για να αποφύγω ακραία iso (χρησιμοποιώ πάντα Aperture priority με auto iso). Στο μέγεθος που παραδίδω τις φωτογραφίες, ακόμα και iso 8000 δεν είναι σπουδαίο πρόβλημα άλλωστε.
Το εστιακό εύρος είναι υπερ-χρήσιμο για τη δουλειά που τον προορίζω, και η δυνατότητα να έχω 400mm πάνω στη μοτο, μου δίνει επιλογές για κάδρα που μόνο με κροπάρισμα μπορούσα να έχω (όχι ότι ειναι κακό το κροπάρισμα, απλά είναι έξτρα δουλειά).
Κατασκευαστικά, ο φακός είναι σαφώς υποδέεστερος του 70-200 S, με πολύ σφιχτό δαχτυλίδι ζουμ, που η αίσθησή του ούτε καν πλησιάζει αυτή της "αγίας τριάδας" των Nikkor zoom.
Από στεγανοποίηση δεν μπόρεσα να τον αξιολογήσω με ακρίβεια (ευτυχως κιόλας γιατί ήταν δανεικός από φίλο), αλλά δε νομίζω να φτάνει τον 70-200. Ήδη όμως μου έδωσε την αίσθηση - δεν τον έλεγξα μετά το τέλος του αγώνα - ότι "θολώνει" εσωτερικά σε συνθήκες που ο 70-200 δεν καταλαβαίνει τίποτα.
Το κυριότερο πρόβλημα που συνάντησα είναι ότι δεν συμπεριφέρεται πολύ καλά σε ό,τι αφορά το flare, με το κοντραστ να καταβαραθρώνεται, και επίσης, η σταθεροποίησή του υπολείπεται σημαντικά. Αυτή δεν είναι απαραίτητη τόσο για να βγουν ακούνητες οι φωτογραφίες (με τις ταχύτητες που τραβάω), όσο για το πόσο "κουνιέται" το κάδρο όταν είσαι πάνω στη μηχανή.

Ένα δείγμα, "λίγο" πειραγμενο χρωματικά, στα 400mm (Z9, f/5.6, 1/2000, iso2800, ακροπάριστο)

20250209_GF_Aigeas_124627_NT1_207088.jpg

Δεν υπαρχει συγκριση παντως στην χρησιμοτητα ενος τετοιου φακου εναντι ενος 70-200.

Οσες φορες πηγα και με τους δυο σε αθλητικα δρωμενα δεν θυμαμαι παρα μονο σε καμια ομαδικη να βγαζω τον 70-200 κι αυτο λογω ελλειψης χωρου .

Τα δε παραπανω στοπ στις συγχρονες καμερες τωρα δεν σημαινουν και πολλα με την πολυ καλη τους ικανοτητα στο high iso.

Μεγεια σου Νασο (για οταν τον παρεις ) ;)

Ετσι είναι Ναθ, όμως τραβάμε και πολύ indoor ή σε χαμηλό φωτισμό (ποδηλασία πίστας και σπάνια πλέον στίβο), και 2 στοπ είναι ασυμμάζευτο χάος. Εκεί δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι λιγότερο από f/2.8.

edit: Δηλαδη χίλιες φορές καλύτερα να κουβαλάω τον 400άρη 2.8 και τον 70-200, παρά να βρίζω μετά που θα πρέπει να ασχοληθώ με αρχεία iso10-12000.

Εγω δεν ειμαι στο επαγγελματικο κομματι οπως εσυ σε αυτο τον τομεα αλλα μου φανηκε πιο βολικη κινηση να εχω ναι μεν τον 100-500 εξω και να εχω μαζι με μικρο βαρος και ακομα μικροτερο μηκος τον 70-200 f4 (που ειναι πιο κοντος και απο τον 24-70)

Πανε οι εποχες που πηγαινα σε τετοια events με 3-4 φακους .

υγ
Ο 400αρης ειναι μεγαλο οπλο παντως....

• Like
Reactions: NassosT

NIKKOR Z 28-135mm f/4 PZ | FLOW | A short film by Christopher M. Nicholls​

NIKKOR Z 28-135mm f/4 PZ | First look of our brand new video-first lens with Ricci Chera​

Nikon Europe

The New NIKKOR Z 28-135mm f/4 PZ: The Power of Zoom for Pro Video​

Nikon USA

Nikons First Full-Frame Power Zoom Lens: The 28-135mm f/4​

B&H Photo Video Pro Audio