Φακοί ΟΜ και λοιποί χειροκίνητοι σε m4/3 και άλλες mirrorless, τους έχετε δοκιμάσει?

AlexTheodin Kalh Καλήμερα βλέποντας τισ φωτογραφίες σου , διαπιστώνει κανεις βαθιά αγάπη για την φωτογραφια , θέλοντας να εκμεταλλευτώ αυτη την αγάπη σου θέτω την ερώτηση , φυσικά εαν έχεις χρόνο απαντάς ,ποιον σε λογικά πλαίσια τιμής φακό manual macro θα μου πρότεινες? Ευχαριστώ

Ο φακός βιδωτός είναι ναι. Μ39 η αλλιώς Leica Thread Mount (LTM). Ήταν για τις τηλεμετρικες, σοβιετικες κόπιες των Leica. Θέλεις αντάπτορα Μ39 to μ4/3.

Χμμ... ο δικός μου είναι bayonet (Contax μάλλον), που ο μηχανισμός εστίασης είναι στο σώμα της μηχανής, οπότε το adapter είναι πανάκριβο, αξίζει (ίσως) αν έχεις κορυφαίους γερμανικούς φακούς.

και άντε τώρα να τον βρεις ....

δεν είναι καθόλου δύσκολο να τον βρεις φίλε μου. Με μια πολύ πρόχειρη αναζήτηση στο γερμανικό ebay βρήκα ότι σήμερα παίζουν 18 φακοί 55 2.8/3.5 http://www.ebay.de/sch/Objektive-/3...pt=DE_Foto_Camcorder_Objektive&_nkw=55&_sop=1 .

Με λίγη προσοχή θα βρεις το φακό που σε ενδιαφέρει στα 100 ευρώ.

Για την ποιότητα του φακού ρώτα τον Τάσο (send) Που έχει τρείς ή τέσσερις χωρίς να έχει καν μηχανή ΝΙΚΟΝ.

Απάντηση: Re: Φακοί ΟΜ και λοιποί χειροκίνητοι σε m4/3 και άλλες mirrorless, τους έχε

δεν είναι καθόλου δύσκολο να τον βρεις φίλε μου. Με μια πολύ πρόχειρη αναζήτηση στο γερμανικό ebay βρήκα ότι σήμερα παίζουν 18 φακοί 55 2.8/3.5 http://www.ebay.de/sch/Objektive-/3...pt=DE_Foto_Camcorder_Objektive&_nkw=55&_sop=1 .

Με λίγη προσοχή θα βρεις το φακό που σε ενδιαφέρει στα 100 ευρώ.

Για την ποιότητα του φακού ρώτα τον Τάσο (send) Που έχει τρείς ή τέσσερις χωρίς να έχει καν μηχανή ΝΙΚΟΝ.

Εγώ έχω τρεις, και μάλιστα διαφορετικές εκδόσεις, του παλιού Micro-Nikkor 55/3,5, πριν το Ai. Εξαιρετικός φακός, ο ένας μάλιστα από αυτούς είναι σετάκι με το ειδικό extension της Nikon (25mm) που τον φτάνει στο 1:1.

Πρέπει να έχω και κάποια άλλα δείγματα (έχω, είναι αλήθεια, καιρό να τον χρησιμοποιήσω), βρήκα μόνο την παρακάτω (4ετίας)

3934742244_ec56b36a71_o.jpg

Καλός μάκρο σε χειροκίνητο είναι (δεν ξέρω πόσο πάνε τώρα, βέβαια) ο Tamron 90/2.5 (adaptall). Έχω έναν που νομίζω είναι παραλλαγή του (rebranded), έναν Elicar 90/2,5. Για έναν και μοναδικό μάκρο μέχρι το 1:1, μην προτιμήσετε 50ρη, θέλει να τον δουλεύεις πολύ κοντά. Νομίζω ο 90ρης είναι κάτι σαν χρυσή τομή.

Καταρχήν σας ευχαριστω όλους , κ Τάσο να προχωρήσω στην αγορα του,δεδομένου της χαμηλής τιμής του ή να στραφω κάπου αλλού ( εάν έχετε κατι υπόψιν ) επειδη δεν έχω κανει ποτε αγορα απο eBay καθε βοήθεια δεκτή .

Για μάκρο που πλησιάζει το 1:1 στο χέρι (το τονίζω το τελευταίο) προσωπικώς διστάζω πλέον να χρησιμοποιήσω παλιό φακό με αντάπτορα. Η ανάγκη να κλείνεις το διάφραγμα με το χέρι αφού έχεις καταφέρει να εστιάσεις, βάζει έναν επιπλέον βαθμό δυσκολίας στο ήδη όχι εύκολο εγχείρημα. Άλλο να έχεις Νίκον (αλλά ανώτερο μοντέλο, τα μικρότερα θαρρώ πως δεν κάνουν καν φωτομέτρηση με παλιούς φακούς) και να πάρεις έναν παλιό χειροκίνητο Nikkor, εκεί αλλάζει, δεν μιλάμε για χρήση αντάπτορα, οπότε δεν χάνεται το αυτόματο διάφραγμα.

Όχι η μηχανη μου πλέον είναι Mia Sony 5n απλά δοκίμασα και έπαθα πλάκα δυο φτηνους jupitar είχα παλαιότερα τον TAMRON 90 macro πάνω σε canon ,καταλαβαίνω πως με τον 50 θα είναι πιο δύσκολα ,αλλα στην προκειμένη περίπτωση δεδομένου της οίκο νίκης κατάστασης παίζει σημαντικό ρόλο και η τιμη .

Απάντηση: Re: Φακοί ΟΜ και λοιποί χειροκίνητοι σε m4/3 και άλλες mirrorless, τους έχε

Άλλος ένας ποιοτικος και σχετικά φθηνός macro είναι ο Ολυμπους ΟΜ Zuiko 50mm/3.5 (κατω απο 100Ε), με τα δαχτυλίδια OM tubes 25mm,14mm,7mm περναει το 1:1 , τα ιδια tubes μπορουν να συνδιαστουν και με τον πιο φθηνο ΟΜ 50mm/1.8 με εξαιρετικα αποτελέσματα και μεγενθυνση εως και ο.77Χ (αν θυμαμαι καλά απεξω).

Τoν πουλησα οταν πηρα τον digital 4/3 macro αλλά τα extention tubeς τα εχω στα βελουδινα κουτακια τους - (οριτζιναλ) καινουργια για οποιον ενδιαφέρεται για δοκιμή (συνηθως πωλουνται ενα ενα στο ebay).

Με βάλατε στο λούκι και αφού το νήμα είναι μόνο για m4/3 αναγκαστικά θα βγάζω καινούργιες, αρχής γενομένης από σήμερα.
Όλες οι φωτο είναι από το Βοτανικό, τραβηγμένες σήμερα το πρωί με την αγαπημένη μου Panasonic G2 και τον απιστέφταμπλ Olympus ΟΜ 50/3.5 Macro. Δεν είμαι ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα και η διακιολογία έχει να κάνει με το ότι φυσούσε και με το ότι είναι η πρώτη φορά που δουλεύω με αυτόν τον συνδυασμό. Σημειωτέον ότι με αυτόν τον φακό είτε τραβάς με f:3.5 είτε με f:8+ έχει την ίδια απόδοση, ενώ σε κάθε περίπτωση το ρηχό βάθος πεδίου είναι παρόν (λογικό όταν το θέμα είναι πολύ κοντά)

View attachment 83370View attachment 83373View attachment 83372View attachment 83374View attachment 83365View attachment 83366View attachment 83367View attachment 83368View attachment 83369View attachment 83371

Μια που μιλάμε για τον ΟΜ 50/3.5 macro, ιδού κάποια δείγματα που είχα ανεβάσει παλιότερα (με την panasonic G2)

Ερώτηση άσχετου αφού ο φακός είναι ΟΜ η εστίαση έγινε χειροκινητα με την g2?

Ερώτηση άσχετου αφού ο φακός είναι ΟΜ η εστίαση έγινε χειροκινητα με την g2?

Έτσι ακριβώς, ο φακός είναι αναλογικός και δεν τον "διαβάζει" το σώμα. Αλλά έτσι κι αλλιώς, αυτοί που ασχολούνται με το μάκρο εστιάζουν χειροκίνητα για μεγαλύτερη ακρίβεια ότι φακό κι αν έχουν

Φυσικα. Βεβαια οπως προανεφερα, δεν ειναι μονο η εστιαση το ζητημα, αλλα και το αυτοματο διαφραγμα οπως και η φωτομετρηση με ανοικτο διαφραγμα. Αυτα, που τα ειχε πχ η Spotmatic του 1964, τα ξεχναμε.

Αν καταφέρω μ αυτόν τον φακο να βγάλω έστω να πλησίασω τέτοιες φωτογραφίες θα άξιζε να προσπαθήσω .

Αν καταφέρω μ αυτόν τον φακο να βγάλω έστω να πλησίασω τέτοιες φωτογραφίες θα άξιζε να προσπαθήσω .

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο! Και σίγουρα αξίζει να προσπαθήσεις.
Ευκαιρίας δοθείσης, θα μπορούσαμε κάλλιστα να οργανώσουμε μια ..μακροσυνάντηση στον Βοτανικό κήπο στο Χαϊδάρι. Έναι και η κατάλληλη εποχή τώρα