Φακοί Sony e-mount

Είχα τον 12αρη για κάποιο διάστημα σχεδόν μόνιμα στην α6000.
Πολύ καλός και οξύς. Έχει παραμορφωμενη άκρη αλλά τόσο οξύς που είναι κανείς κροπ καί στρώνει αν βαριέσαι να διορθώσει με φωτοσοπ.
Το δαχτυλίδι μια χαρά.

Απάντηση: Re: Φακοί e-mount

Τον παρέλαβα γύρω στις 20 μέρες.
Καλημερα Απολλωνα.Για πες μας σε παρακαλω για τον φακο επειδη ενδιαφερομαι.

Εγώ τον βρίσκω εξαιρετικό φακό. Το δαχτυλίδι είναι λίγο σκληρό αλλά δεν θα το χρησιμοποιείς ιδιάιτερα.
Πως μπορώ να ανεβάσω 3 φωτογραφίες δείγματα;

Χάζευα λιγο reviews στο YouTube και κάποιος έλεγε οτι το E mount ειναι οριακά οχι ακριβές με αποτέλεσμα όταν γυρνάς τα δαχτυλίδια να νιώθεις τον φακό να παίζει λιγο (ελάχιστα). Έχετε παρατηρησει κατι τέτοιο;

Last edited:
Χάζευα λιγο reviews στο YouTube και κάποιος έλεγε οτι το E mount ειναι οριακά οχι ακριβές με αποτέλεσμα όταν γυρνάς τα δαχτυλίδια να νιώθεις τον φακό να παίζει λιγο (ελάχιστα). Έχετε παρατηρησει κατι τέτοιο;

Στην δικία μου όχι, καθόλου (sony a6000), αλλά έχω ακούσει για άλλα μοντέλα ότι το χουν κάνει από κατασκευής για τις συστολές-διαστολές

Στην 6000 που έκανα τώρα μια δοκιμή, όντως, αν πιάσεις τον φακό από μπροστά και τον στρίψεις έχει έναν απειροελάχιστο τζόγο. Όταν γυρίζω το δαχτυλίδι όμως, δεν είναι τόσο σκληρό ώστε να γυρνάει ο φακός από το mount.

Re: Απάντηση: Φακοί e-mount

Εξαρτάται κ από τι φακό θα κουμπώσεις ίσως...

Για τον Samyang/Rokinon 12/f2 λέω συγκεκριμένα, που συζητάμε παραπάνω!

Σ'αυτό το βιντεάκι το λέει:

https://www.youtube.com/watch?v=ox-35z9xQ70

Πάντως μικρό το κακό αν είναι έτσι, οι φωτογραφίες στο βίντεο ξυρίζουν κανονικά. Αν βάλεις και τη body σταθεροποίηση της 6500, ακόμα καλύτερα.

Re: Απάντηση: Φακοί e-mount

Στην 6000 που έκανα τώρα μια δοκιμή, όντως, αν πιάσεις τον φακό από μπροστά και τον στρίψεις έχει έναν απειροελάχιστο τζόγο. Όταν γυρίζω το δαχτυλίδι όμως, δεν είναι τόσο σκληρό ώστε να γυρνάει ο φακός από το mount.

Αν είναι τόσο ελάχιστο τότε κανένα πρόβλημα.

Πάντως σε συγκριτικό με τον wide zoom 10-18 φαίνεται πως είναι άλλο επίπεδο τελείως. Χάνεις φυσικά τις ευκολίες του zoom - AF, αλλά αυτά που κερδίζεις είναι πολύ περισσότερα (φως, ευκρίνεια), ενώ σε τέτοιο μήκος το focus δε θα με προβληματίσει ιδιαίτερα νομίζω. Μόνο λίγο παραπάνω chromatic aberration έχει αλλά στα άκρα μόνο.

https://www.youtube.com/watch?v=evmZyPd-l8Y

Έχω παρατηρήσει ωστόσο ότι για εστίαση στο άπειρο πρέπει το δαχτυλίδι να το έχεις λίγο πριν το τέλος της διαδρομής.
Δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε άλλους αυτό.

Άλλο πράγμα η εστίαση στο άπειρο πριν το τέλος της διαδρομής και άλλο ο τζόγος του mount.

Πάντως το mount στην α6500 είναι πιο σφιχτό από εκείνο της α6300. Οι φακοί κουμπώνουν πολύ σφιχτά χωρίς τον παραμικρό τζόγο.

Έχω παρατηρήσει ωστόσο ότι για εστίαση στο άπειρο πρέπει το δαχτυλίδι να το έχεις λίγο πριν το τέλος της διαδρομής.
Δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε άλλους αυτό.

Όντως, το λέει κι αυτός εδώ οτι τα markings είναι λίγο off σε σχέση με τα πραγματικά.

"Simply put, infinity is not at the infinity mark; on my copy it’s actually slightly past it. This means that users should probably ignore the distance marks if they’re worried about critical focus when shooting wide open and instead rely on their camera’s focusing aids like magnified live view or focus peaking. I really wish that the focusing distance marks were more accurate and that the lens included a hyperfocal depth of field scale."