Φίλτρα φακών , τύποι και χρήσεις τους .

Re: Φιλτρα CP,ND

Diol :grinning-smiley-043, όταν θα έχεις χρόνο θα ήθελα να μας εξηγήσεις τα διάφορα grad. Αν για κάποιους είναι προφανής η χρήση τους, ομολογώ ότι για μένα όχι, ενώ η δυνατότητα διαφοροποιημένης έκθεσης δείχνει πολύ ενδιαφέρουσα...

Τα 0.3 0.6 0.9 αναφέρονται στην ένταση του φίλτρου στο πιο σκούρο του. Το 0.3 κόβει 1 στοπ, το 0.6 κόβει 2, και το 0.9 κόβει τρία.
Έχω παραγγείλει κι εγώ από τη Formatt, αλλά σε μέγεθος Cokin P (85x110mm) καθώς τα προορίζω για φακούς μικρής διαμέτρου και μέχρι 20mm (το P πιάνει τα 77mm, αλλά σε κάτω από τα 24mm εάν είναι και μεγάλης διαμέτρου ο φακός, θα βινιετάρει, ίσως ακόμη και με τον ειδικό ευρυγώνιο φορέα). Δεν παρήγγειλα το στάνταρ σετ των τριών, 0.3-0.9, αλλά επειδή θεώρησα το 0.3 περιττό για τα περιθώρια διόρθωσης των σύγχρονων αισθητήρων, το αντικατέστησα με το 1.2 (κόβει 4 στοπ) που είναι ειδική παραγγελία (βέβαια η τιμή είναι ελαφρώς μεγαλύτερη).
Το soft και hard αναφέρεται στη διαβάθμιση από το σκούρο στο καθαρό. Στο soft είναι κάπως πιο βαθμιαία, στο hard είναι σχεδόν μαχαίρι. Υπάρχει και ειδική παραγγελία για τελείως μαχαίρι κόψιμο. Το reverse grad είναι ένα πολύ ενδιαφέρον φίλτρο (λέω να παραγγείλω κι εγώ, απλώς περιμένω να δω τι θα μου βγει η πρώτη παραγγελία μου), όπου το σκούρο τμήμα είναι στο κέντρο, και βαθμιαία σβήνει προς τα επάνω. Το κάτω μέρος είναι καθαρό.
Η Formatt-Hitech (Hitech λέγονται τα φωτογραφικά φίλτρα της εταιρείας, καθώς έχει κυρίως κινηματογραφικά 10χ10, παναβίζιον κλπ) βγάζει και μια σειρά ND big-stopers (από 6 στοπ και πάνω) που ακούγονται επίσης πολύ ενδιαφέροντα. Οι τιμές είναι χαμηλές, πχ το ντεγκραντέ σε μέγεθος P (85χ110) βγαίνει στις 12.77 λίρες + φπα.

Παρεμπιπτόντως μόλις παρέλαβα (με τεράστια καθυστέρηση) ένα κινέζικο Fader-ND (υποτίθεται 2-400). Είναι μάλλον ΟΕΜ ο τύπος και κοτσάρει ο καθένας (εκτός από τους μεγάλους κατασκευαστές που θα έχουν προφανώς δική τους σειρά) τη φίρμα του. Εγώ πάντως το πήρα γύρω στα 25 εάν θυμάμαι (77ρι), σε πρόχειρη δοκιμή εντός του σπιτιού και στην οθόνη της μηχανής, στα 6 στοπ κόψιμο, δεν μου έβγαλε ούτε τίντα ούτε πτώση στην ποιότητα (άλλαξε το white balance βέβαια, αλλά οφείλεται μάλλον στην αλλαγή του τρόπου που κατανέμεται πλέον ο φωτισμός στο κάδρο και στο πώς εξομαλύνεται). Περισσότερες πιο σοβαρές δοκιμές εν ευθέτω χρόνω.

Σε πάνω από 200mm γράφει ότι μπορεί να υπάρξει κάποια μείωση της ευκρίνειας. Πάντως δεν το πήρα για τηλεφακούς.
Πάντως οκτώμιση στοπ όπως υπόσχεται (ND400) δεν μου φαίνεται να κόβει, μέχρι 7 μου έβγαζε, μετά μου έκανε κάτι περίεργα στο σκόπευτρο, σαν κύκλο. Βέβαια δεν δοκίμασα κλικ, ίσως φταίει και η αλλαγμένη (πρισματική με κύκλο) οθόνη εστίασης της μηχανής μου.
Από αυτόν είναι, πάντως δεν τον συστήνω για ταχύτητα, η παραγγελία έγινε πριν 3 μήνες ακριβώς (με την ευγενή βοήθεια του ichaltou), δεν είχε φτάσει και το είχε ξαναστείλει πριν ενάμιση μήνα. Το είχα ξεχάσει. Λέτε να σκάσει μύτη και δεύτερο? :p

Δεν αναφερομαι σε τοσο μεγαλα μηκη.
Αν μπορεις δοκιμασε το σε 70-100mmm , και κανε ενα τεστ (με και χωρις φιλτρο) σε κατι με πολυ λεπτομερια.
Δες τα σε 100% kai πες μας αν γινεται...

Last edited:

Οσον αφορά τα ND grad o send απάντησε ήδη.

Οσον αφορά τα μεταβλητά ND έχω γράψει παλιότερα και εκφράσει την βαθύτατη αντιπάθειά μου και νομίζω οτι την έχω τεκμηριώσει, καθώς σε ακραίο σκοτείνιασμα, πάνω απο 6 στοπ, εκεί που μάλλον το χρειαζόμαστε, παρουσιάζει τόπους-τόπους ανόμοιο σκοτείνιασμα. Επειδή δεν έχει καμία σημασία η ακρίβεια των στοπ που κόβει, ενώ η ομοιομορφία έχει καθώς και η ευκρίνεια, είναι μακράν προτιμότερη η αγορά ενός ND8 + ND64 και αν το χρειαζόμαστε ενός ND400. Αυτά μας δίνουν 3, 6 & 8,5 στοπ με πολύ καλύτερο χρώμα, ομοιομορφία και ευκρίνεια. Υπ όψιν οτι με το ND8 + MD64 αν τα βάλουμε μαζί φτιάχνουμε ένα ND500, δηλ 9 στοπ ND, οπότε το ND400 μάλλον δεν χρειάζεται.

Συγνώμη αν σας χάλασα την χαρά για το γκατζετάκι, αλλα για μένα δεν είναι τίποτα περισσότερο απο αυτό ακριβώς: γκατζετάκι. Τάσο αν έρθει και το δεύτερο, μαζί θα τα πετάξεις :bigcry: Μην τα χαρίσεις και βάλεις άλλους σε μπελάδες ;-)

Παιδιά από την εμπειρία σας, για τους καμένους ουρανούς (ως επί το πλείστον σε αστικά τοπία), προτιμάμε τα soft ή τα hard ND grad?

Εμπειρία έχω μικρή γιατί δεν είχα μέχρι τώρα δικό μου σετ, αλλα έχω τεχνική αντίληψη και γνώση και με αυτές θα μιλήσω, δηλ θεωρητικά.

Τα σοφτ είναι τα πιο "γενικής χρήσης". Είναι πάντα προτιμότερα όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρη γραμμή ορίζοντα και το αστικό τοπίο δεν δίνει συχνά ξεκάθαρη γραμμή. Τα σκληρά κάνουν για ξεκάθαρο ορίζοντα όπως πχ μετά τη δύση με ορίζοντα θάλασσα ή μακρινή κορφογραμμή, ή όταν φωτογραφίζουμε με ανοιχτά διαφράγματα ή όταν χρησιμοποιούμε τηλεφακό. Το reverse grad είναι καλό για ηλιοβασίλεμα ή ανατολή όταν η γραμμή του ορίζοντα είναι πιο φωτεινή απο τον ουρανό επάνω, ειδικά δε σε ανατολή απο καθαρή περιοχή ενώ έχουμε επάνω μας σύννεφα, είναι απαραίτητο.

Ειδικά για το διάφραγμα, θα έχετε προσέξει οτι οι τοπιάδες χρησιμοποιούν συχνά, σχεδόν πάντα, κλειστά διαφράγματα, πιο κλειστά απο το sweet spot του 5,6 - 8, συχνότερα κινούνται απο 11 ως 22. Το βάθος πεδίου σπάνια είναι η αιτία με τους ευρυγώνιους. Ο σημαντικότερος λόγος είναι οτι τα grad φίλτρα μειώνουν την "σκληρότητα" της επίδρασής τους με ανοιχτά διαφράγματα. Το διάφραγμα έχει άμεση και έντονη επίδραση στην δράση του grad γι αυτό πρέπει ΠΑΝΤΑ να βλέπουμε κλείνοντας το διάφραγμα για να κάνουμε σωστό preview και ρύθμιση του φίλτρου

Παιδιά από την εμπειρία σας, για τους καμένους ουρανούς (ως επί το πλείστον σε αστικά τοπία), προτιμάμε τα soft ή τα hard ND grad?

Αντε παλι .:smash:

SOFT EDGE ειπαμε. Τα hard ειναι για πολυ εξειδικευμενη χρηση.

Και το ματι μας εχει μαθει να "δεχεται" τα soft edge ακομα και αν και αυτα ειναι αφυσικα.

Οσον αφορά τα ND grad o send απάντησε ήδη.

Οσον αφορά τα μεταβλητά ND έχω γράψει παλιότερα και εκφράσει την βαθύτατη αντιπάθειά μου και νομίζω οτι την έχω τεκμηριώσει, καθώς σε ακραίο σκοτείνιασμα, πάνω απο 6 στοπ, εκεί που μάλλον το χρειαζόμαστε, παρουσιάζει τόπους-τόπους ανόμοιο σκοτείνιασμα. Επειδή δεν έχει καμία σημασία η ακρίβεια των στοπ που κόβει, ενώ η ομοιομορφία έχει καθώς και η ευκρίνεια, είναι μακράν προτιμότερη η αγορά ενός ND8 + ND64 και αν το χρειαζόμαστε ενός ND400. Αυτά μας δίνουν 3, 6 & 8,5 στοπ με πολύ καλύτερο χρώμα, ομοιομορφία και ευκρίνεια. Υπ όψιν οτι με το ND8 + MD64 αν τα βάλουμε μαζί φτιάχνουμε ένα ND500, δηλ 9 στοπ ND, οπότε το ND400 μάλλον δεν χρειάζεται.

Συγνώμη αν σας χάλασα την χαρά για το γκατζετάκι, αλλα για μένα δεν είναι τίποτα περισσότερο απο αυτό ακριβώς: γκατζετάκι. Τάσο αν έρθει και το δεύτερο, μαζί θα τα πετάξεις :bigcry: Μην τα χαρίσεις και βάλεις άλλους σε μπελάδες ;-)

Μέχρι τα 7 στοπ Δημήτρη από ό,τι φαίνεται δουλεύει μια χαρά, και καταργεί την ανάγκη του βάλε-βγάλε, αυτή είναι η κυριότερη χρησιμότητα. Με φορεμένο το φίλτρο σκοπεύεις μια χαρά, το γυρίζεις, τραβάς και τελείωσες. Επιπλέον, δύο φίλτρα μαζί θαρρώ πως θα βινιετάρουν παραπάνω από το συγκεκριμένο, ιδίως στα ανοικτά διαφράγματα, όπου και έχουν ιδιαίτερη χρησιμότητα τα ND.
Τελοσπάντων, για 25 ευρά δεν το συζητώ καν, ούτε το κλασικό ND8 δεν παίρνεις στα 77mm με τόσα φράγκα. Μα τι λέω, ούτε καν UV!
Για σοβαρή βέβαια χρήση, είπαμε, θα παραγγείλω ένα καλό στόπερ από τη Formatt. Βγάζει μια σειρά από 6 μέχρι 10 στοπ, με τσιμούχα περιμετρικώς. Λέω να πάω για τα 8 στοπ, τι λες?

Τα Hard είναι κυρίως για τηλεφακούς ή για τοπία με ορίζοντα καθαρό (και αυτό με προϋποθέσεις, πχ σε θάλασσα, πού θα κόψεις, συνήθως χρειάζεσαι να υποεκθέσεις και κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα). Εάν θέλεις να είσαι πλήρης βέβαια, παίρνεις τα πάντα. Πάντως για τις m4/3 που έχεις (ακόμη και τις κανονικές 4/3), τα 85ρια φίλτρα θαρρώ πως φτάνουν και περισσεύουν, εάν πας στα 100χ150 που προτείνει ο Δημήτρης παραπάνω, θα είναι μεγαλύτερο το φίλτρο από τη μηχανή σου.

Λοιπόν να ανεβάσω μια πρόχειρη δοκιμή.
Πρώτα η εντελώς πρόχειρη κατά την παραλαβή του φίλτρου.
Με τον Σίγμα 24-60/2.8, εδώ στα 31mm και στο 2.8 (είναι λιγάκι μαλακός εντελώς ανοικτός). Εστίαση στο περίπου, στήσιμο επίσης αυτοσχέδιο στο περίπου, στη μεγάλη έκθεση μπήκαν και επισκέπτες στο κάδρο. Κάτω δεξιά έχω βάλει κροπ από σημείο με γράμματα (σχεδόν εκεί που έχει εστιάσει)
7938976e1c_md.jpg

1/13s

bc3a25fc55_md.jpg

15s

Δεν έχει καθόλου recovery. Προσέξτε τα καμένα της φωτογραφίας δίχως φίλτρο, πώς διατηρούνται στη δεύτερη. Έχει διατηρηθεί η ρύθμιση wb της εικόνας δίχως φίλτρο (5900K, +10tint), όλες οι λοιπές είναι ίδιες. Βέβαια λόγω της παρεμβολής φαίνεται ότι έχει διαφορά ο φωτισμός στο προσκήνιο. Βέβαια με το ίδιο WB, βγάζει μια πρασινίζουσα τίντα. Έρχεται εύκολα; Έτσι νομίζω, με auto wb και τσίμπημα +5 ακόμη στην τίντα κα +200Κ από την πρόταση του ACR
Ιδού (δυστυχώς θα απολαύσετε για ακόμη μία φορά αυτή την υπέροχη φωτογραφία)
24246129c6_md.jpg

Last edited:

Και μια δοκιμή σε μεγαλύτερο εστιακό μήκος.
Με τον Τάμρον SP 70-200/2.8, στα 70mm και f/4 (ξεπερνάει τα όρια της 5DII)

e652358b4c_md.jpg

1/15s

0c46ca3560_md.jpg

20s

Η εστίαση ήταν στο άσπρο ημιφορτηγό στην αριστερή άκρη του κάδρου, αλλά λόγω βάθους πεδίου πιάνει όλα τα αυτοκίνητα από το ποντικί Φίατ και πίσω.
Παραθέτω δύο κροπ από κάθε φωτογραφία.
Από την πρώτη:
35869cbf5f_md.jpg
και
c9f100cc77_md.jpg

Και από τη δεύτερη
02ef3d098b_md.jpg
και
adc3f2c0b1_md.jpg

Εννοείται ότι η με φίλτρο θέλει κάποιο τσίμπημα στο κόντραστ. Υπόψιν το φίλτρο είναι στο τέρμα του (1/15-20s > 8 στοπ) δεν ξέρω μήπως κάνει εκεί τπτ περίεργα.

Λάσπη δεν θα το έλεγα με τίποτα. Σίγουρα έναν πολύ οξύ φακό όπως τον Τάμρον, τον ρίχνει 1 επίπεδο. Ιδίως σε κόντραστ. Με τσίμπημα στο κόντραστ (και διόρθωση του wb στο auto) τα πράγματα πλησιάζουν κάπως.

35869cbf5f_md.jpg
και
c9f100cc77_md.jpg

πρώτη

02ef3d098b_md.jpg
και
adc3f2c0b1_md.jpg

δεύτερη

cdb7b1fe36_md.jpg
και
a3243d2f79_md.jpg

δεύτερη διορθωμένη σε wb, contrast

Σίγουρα έχω δει πολύ μετριότερες επιδόσεις φακών από τον Τάμρον με το Fader-ND

Οπως τα περιμενα... κοβει πολυ οξυτητα... λασπη .
Θα παραμεινω στα hitec φλιτρα.

Aυτα τα hitec δηλαδη, ριχνουν την εκθεση 8 στοπ και βγαζουν την ιδια ευκρινεια και οξυτητα σα να μη τα ειχες φορεμενα?

Aυτα τα hitec δηλαδη, ριχνουν την εκθεση 8 στοπ και βγαζουν την ιδια ευκρινεια και οξυτητα σα να μη τα ειχες φορεμενα?

Δεν ξέρω εάν ο Γιάννης αναφέρθηκε σε σύγκριση με κάποιο επώνυμο και μη μεταβλητό ND400. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε και από αυτό δείγματα μετά και άνευ.