Φωτογραφία "δρόμου"

Re: Street Photography

Εγω θα διαφωνησω .Η διαφορα δεν ειναι θεματικη ,δηλαδη street photografy ειναι ,αλλα δεν ειναι αριστουργηματα .Μπορει να ειναι κακες ,μετριες αλλα ειναι street photografy οι περισσοτερες ,ειναι δε λιγο αδικο να συγκρινονται οι δικες μας φωτογραφιες με τους μεγαλους φωτογραφους της φωτογραφιας δρομου H φωτογραφια δρομου ειναι πολυ δυσκολη γι αυτο υπαρχει θαυμασμος στους μεγαλους .Εγω προσωπικα απολαμβανω τις περισσοτερες προσπαθειες των συνφορμιτων εδω . Με τη δουλεια και τις παρατηρησεις αλλωστε γινομαστε καλυτεροι .

Last edited:

Συνονόματε μη μασας... Δωσε ... Εμας μας αρέσουν κι ας μην εμπιπτουν ακριβως στην κατηγορία του τιτλου. Για παρτη σου , να μετονομαστεί το νήμα !!

Δυσκολος ο προσδιορισμος μιας εννοιας, μενω στο τι αρεσει στον καθενα μας. Χονδρικα, για μενα, υπαρχει η καλλιτεχνικη δρομου (με προοπτικες, γραμμες, χρωματα, σχηματα, γωνιες, τοποθετηση αντικειμενων στο καδρο κτλ κτλ που φαινεται να αρεσει στον Πανο πχ.) και η πιο καταγραφικη (να μη πω ντοκουμενταριστικη και ακουστει βαρυ) που κινειται απο το αδιαφορο σναπσοτ μεχρι κατι... καλο. Σε αυτο το δευτερο πεδιο κινουμαι και προσπαθω... και νομιζω ανηκει στις δρομου...

Για την παραπανω με τον παπου και τις καλτσες... εγω τις προσεξα οταν φορτωσα τη φωτο στο pc. Ισως επρεπε να την αφησω με χρωμα, αν και δεν μου καθησε καλα... ισως λειπει η ματια του φωτογραφου που λεει και ο Γιωργος να τονισει αυτο που ειδα (και δεν ηταν οι καλτσες)...

...εγω ειδα δυο κυριους, που θα μπορουσαν να ειναι και συμμαθητες ή συνομηλικοι, που απεπνεαν ομως εντελως διαφορετικη αυρα... απο την ποιοτητα των παλτο τους μεχρι το καπελο του ενος (που εδειχνε να κοστιζε κανα 200ρι), το ρολοι, το παπιον, το κινητο σε αντιθεση με το μπαστουνι, τα δερματινα παπουτσια με τις δερματινες σολες σε αντιθεση με τα στραβοπατημενα με την κρεπ σολα και οι καλτσες ερχονται να ολοκληρωσουν την εικονα (τις οποιες ξαναλεω τις ειδα στο pc)...

...μεχρι και η συνοδος του ενος, που δεν τυγχανει καμμιας προσοχης και δειχνει να περιμενει στωικα να τελειωσει οτι κανει με το κινητο (ρομαντισμος μηδεν) ενω ο αλλος απολαμβανει τον απογευματινο χειμωνιατικο ηλιο (πιο ρομαντικος ?) ισως να σκεφτεται οτι επελεξε λαθος συντροφο...?

Αυτα και αλλα διαφορα σκεφτομουν οσο τους παρατηρουσα απο το ματακι περιμενοντας να αδειασει καπως ο χωρος και μπροστα και πισω τους (απογευματακι Σαββατου στον πιο κεντρικο δρομο της Βιεννης) για να κανω το κλικ... κατι σαν "πως τα φερνει η ζωη", "αδικη κοινωνια που αλλους τους ανεβαζεις" κτλ κτλ Προφανως δεν καταφερα να περασω στη φωτογραφια ολα αυτα, αλλα -αν οντως υπαρχουν αυτα τα στοιχεια- θα ηθελα να ξερω και να μου πει καποιος τι θα επρεπε να ειχα κανει για να το καταφερω.... :ears: (πχ θα ηταν κατι διαφορετικο αν πηγαινα απο μπροστα και οχι διαγώνια, αν τραβουσα απο πιο κοντα με πιο ευρυγωνιο, αν χαμηλωνα ή ψηλωνα τη μηχανη, τι θα αλλαζε στα παραπανω ?)...

Ηλια, τραβαω με τον παντοτε διακριτικο 70-200/4 is και την 40ρα... υπαρχει τιποτε καλυτερο...? :grandpa:

Το snapshot που είπα δεν το είπα υποτιμητικά ίσα ίσα και εννοείται το να συνεχίσεις να ανεβάζεις. Τα πορτρετα δρόμου ή τα διαφορες φωτογραφίες που καταγράφουν στιγμιότυπα και ανθρώπους είναι και για μενα φωτογραφία δρόμου. Ισως το χρώμα να έδινε την αντίθεση που ήθελες να παρουσιάσεις. Μακάρι να μπορούσα να φωτογραφίσω στο δρόμο τόσο ευκολα

1. οποιος νομιζει οτι βγαζω καλυτερες φωτογραφιες στον δρομο απο οσες βλεπω στο νημα, ειναι γελασμενος...

2. οποιος νομιζει οτι οσα πιστευω θεωρω οτι ειναι και το απολυτα σωστο, ειναι ξανα γελασμενος...

3. εξακολουθω να θεωρω το νημα ως φωτογραφια στον δρομο...

4. η φωτογραφια δρομου ΕΧΕΙ μια ιστορια και μια συγκεκριμενη φιλοσοφια, που οσο δυσκολη και αν ειναι στην πραξη δεν αλλαζει επειδη απο 10 links κρατησαμε μια προταση... και μαλιστα αυτη που μας ηταν αρεστη... (nothing personal...)

5. μακαρι τα οσα γραφουμε ολοι μας να γινουν αφορμη να γινουμε καλυτεροι φωτογραφοι και φυσικα καλυτεροι ανθρωποι...

6. καλα κανετε και ανεβαζετε φωτογραφιες... αλλοιμονο αν δεν το κανατε ή αν περιμενατε να βγαλετε αντιστοιχη του Bresson για να τολμησετε...

7. συζητηση κανουμε... αν καποιος ενοχληθηκε, ζηταω συγνωμη... ειλικρινα...

Ηλια, τραβαω με τον παντοτε διακριτικο 70-200/4 is και την 40ρα... υπαρχει τιποτε καλυτερο...? :grandpa:

δεν εισαι καλα...:worshippy:

paИ-baL;1057038130 said:
1. οποιος νομιζει οτι βγαζω καλυτερες φωτογραφιες στον δρομο απο οσες βλεπω στο νημα, ειναι γελασμενος...

2. οποιος νομιζει οτι οσα πιστευω θεωρω οτι ειναι και το απολυτα σωστο, ειναι ξανα γελασμενος...

3. εξακολουθω να θεωρω το νημα ως φωτογραφια στον δρομο...

4. η φωτογραφια δρομου ΕΧΕΙ μια ιστορια και μια συγκεκριμενη φιλοσοφια, που οσο δυσκολη και αν ειναι στην πραξη δεν αλλαζει επειδη απο 10 links κρατησαμε μια προταση... και μαλιστα αυτη που μας ηταν αρεστη... (nothing personal...)

5. μακαρι τα οσα γραφουμε ολοι μας να γινουν αφορμη να γινουμε καλυτεροι φωτογραφοι και φυσικα καλυτεροι ανθρωποι...

6. καλα κανετε και ανεβαζετε φωτογραφιες... αλλοιμονο αν δεν το κανατε ή αν περιμενατε να βγαλετε αντιστοιχη του Bresson για να τολμησετε...

7. συζητηση κανουμε... αν καποιος ενοχληθηκε, ζηταω συγνωμη... ειλικρινα...

Δεν νομιζω οτι ενοχληθηκε κανεις κουβεντα κανουμε .

paИ-baL;1057038134 said:
δεν εισαι καλα...:worshippy:

Εμενα την τελευταια φορα με ειδαν σε ... χαμπουργκεραδικο να τραβαω τους τοιχους και τα μουσταρδοκετσαπ με την 610+50 1,8 και μου την επεσαν !!!
"Ειστε επαγγελματιας ή ερασιτεχνης ;"
Αν τραβουσα με το S4 θα μου ειχαν ποζαρει κιολας...

Τα πορτρετα δρόμου ................. είναι και για μενα φωτογραφία δρόμου.

Ωχ... τι 'πες τωρα... για πες, ποια θεωρεις οτι ειναι η διαφορα αναμεσα στο "πορτραιτο δρομου" και στο τραβαω τη γκομενα απεναντι...? Δεν εχω πετυχει ουτε ενα λινκ που να αναλυει/εμβαθυνει το θεμα.

Πρακτικά ότι διαφορά έχουν τα πορτρέτα που βγάζω εγώ με αυτά που ανεβάζει ο Παυλος ας πούμε :bigcry:
Σαν ορισμός θα έλεγα ότι περιλαμβάνει όλα τα "τεχνικά" στοιχεία της φωτογραφία πορτρέτου, π.χ. η πόζα και η σύνθεση (γωνία λήψης,κάδρο, φωτισμός) πρέπει να είναι για πορτρέτο, αλλά το μοντέλο ΔΕΝ ποζάρει. Ολοι όσοι τραβάνε δρόμο έχουν πολλές τέτοιες φωτογραφίες ας πούμε που δεν πέτυχαν σαν δρομίσιες(συνήθως δεν φανηκε το δρώμενο) αλλά υπάρχει μέσα μια ενδιαφέρουσα φάτσα που έγραψε όμορφα. Υπάρχουν και φωτογράφοι δρόμου που τους αρέσουν τα πορτρετα (δες π.χ το photostream του Κωνσταντινου Καραϊσκου στο flickr ) και αυτό γίνεται σκόπιμα

Εγω την φωτογραφία δρόμου την αντιλαμβάνομαι ως ενα είδους zeitgeist της καθημερινότητας. Στιγμές καθημερινές των σύχρονων μας ανθρώπων. Δεν ειναι απαραίτητο να υπάρχει κάποιο σχόλιο, ή κάποιο νόημα. Δεν έχει κάθε τι που κάνουμε καθε μέρα bigger than life σημασία. Και με κάποιον τρόπο αυτή ακριβώς είναι και η σημασία της. Η καταγραφή όλων αυτών των στιγμών που συμβαίνουν στον "καθημερινό" άνθρωπο που απο μόνες τους δεν είναι άξιες ρεπορτάζ ή βιβλίου ή ταινίας. Είναι όμως πιο αντιπροσωπευτικές του πως είναι η καθημερινότητα μας.
Και επειδή το θέμα της είναι αυτές οι "ασήμαντες" στιγμες είναι τοσο σημαντική η τεχνική και η ματιά του φωτογράφου. Το καδράρισμα και η έκθεση. Γιαυτό είναι και τόσο δύσκολο είδος, απο τα πιό δύσκολα είδη της φωτογραφίας.

για δειτε κι αυτο

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

κι αυτο

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited: