Φωτογραφία πορτρέτου

Re: Πορτρέτο

ο φωτισμος καλουτσικος και την ηθελα εστιασμενη στα ματια.(και το πιο σημαντικο για μενα)
επισης να φαινεται λιγοτερο το μπουστο της.
Κατι με χαλαει που φαινεται το ρουχο.

DSC_0375a.jpg

στην βεραντα του εξοχικου μου.
Στησιμο σε M mode φωτομετρηση στον ουρανο.Το sb800 χτυπαγε μπροστα σε ενα μεγαλο ασπρο χαρτονι σε commander mode για να δωσει αυτη την υφη στο μοντελο

ISO 640
F3.5
1/25

aμα εχεις και δευτερο φλας δοκιμασε να ριξεις απο πισω δεξια για να ξεχωριζει απο το background το μοντελο και η κηθαρα

ενα φλας ειχα μονο.το 2ο που εχω ηταν Αθηνα και δεν ειναι κ οτι καλυτερο.(απο κινεζους το πηρα και δεν εχει μεγαλη εμβελεια αλλα σε μικρες αποστασεις μια χαρα δουλευει :D )Δεν καταλαβα που ομως μου ειπες να το ριξω.Πισω απο το μοντελο ; η μπροστα κ δεξια για να γεμισει τις σκιες ;

Πισω απο το μοντελο ειναι το κενο :P πεφτεις κατω και σκοτωνεσαι.χαχα

Ναι το βαζεις απο πισω απο την δεξια μερια αν εχεις την δυνατοτητα....και θα εχει κατι σαν halo για να υπογραμισει με φως αυτα που χανονται στο μαυρο...
απο τα δικα μου βρηκα....

37395_402641872510_552897510_5052028_5369783_n.jpg

ειναι το ρινγ φλας μπροστα για να φωτιζει το προσωπο, και ενα φλας απο πισω που φωτιζει το αυτι και το λαιμο....

Last edited:

ναι ξερω αυτο που λες...το εχω δει και σε Lighting tutorials videos.
αλλα δεν υπηρχε αυτη η δυνατοτητα στην φωτο αυτη.Μονο μια απαλη φλασια θα μπορουσα απο δεξια (ετσι οπως την βλεπουμε) για να γεμισει τις σκιες λιγο

ολες μαρεσουν εκτος απο την πρωτη
μια ενσταση στην τριτη.Φαινεται οτι εχεις κανει εντονο NR και εχει χασει την οξυτητητα της.

Απάντηση: Re: Πορτρέτο

JON_8694.jpg

On Location Hotel Shooting
(μη βαρατε για τα τραπεζια δεξια, δεν προλαβα ακομα να τα συμμαζεψω...)

Γιάννη... Όχι! Κατηγορηματικά!
Την αδικείς βάναυσα τη D3 με την οποία έγινε η λήψη, όπως επίσης και το Mac και το photoshop 4 με τα οποία επεξεργάστηκες μετέπειτα τη φωτογραφία σου!

Κατ' αρχήν... το f/10 δέν χρειάζεται στη λήψη αυτή. Δέν υπάρχει και τεράστια απόσταση μεταξύ φόντου και κυρίως θέματος, εφόσον ήθελες να τά' χεις όλα νέτ.

Κατά δεύτερον... Φώς; Περισσότερο φώς;;; ... Κοντράστ; Μήπως ήθελε λίγο παραπάνω;

Έπειτα...
το manual WB, σέ πόσους Kelvin το είχες; Προσωπικό και υποκειμενικό μου γούστο, επιδεχόμενο πολλών αμφισβητήσεων αλλά... θα τά' θελα λίιιγο θερμότερα.

Θα την προτιμούσα κάπως έτσι:

JON_8694.jpg

Είμαι σχεδόν σίγουρος οτι, σέ κάθε περίπτωση, μάλλον εσύ ξέρεις καλύτερα απο μένα. Οι απορίες μου όμως, θα συνεχίσουν να παραμένουν.

Last edited:

Εγώ το μόνο που έχω να παρατηρήσω είναι οτι δεν μου αρέσει η στάση της κοπέλας. Δεν κολακεύει τα πόδια της και δεν θα έπρεπε να προβαλει έτσι έντονα το κάτω μέρος της με ανοιχτά τα πόδια.
Κατα τα άλλα με το μαλακό κόντραστ και το WB δεν έχω πρόβλημα, νομίζω λειτουργούν καλά με το θέμα. Άν άλλαζα κάτι θα ήταν το χρώμα του νερού θα το έκανα λίγο πιο βαθύ μπλέ αλλά αυτό είναι καθαρά προσωπική οπτική του πώς βλέπω τα χρώματα.

Re: Απάντηση: Re: Πορτρέτο

Κατ' αρχήν... το f/10 δέν χρειάζεται στη λήψη αυτή. Δέν υπάρχει και τεράστια απόσταση μεταξύ φόντου και κυρίως θέματος, εφόσον ήθελες να τά' χεις όλα νέτ.

Kαλημερα!
Ειναι αρκετα ευκολο να βλεπουμε μια εικονα και να αρχισουμε να λεμε διαφορα επανω στα ομορφα και στα ασχημα της αλλα ακομη δυσκολοτερο να την φτιαξουμε απο τη ληψη της οπως πρεπει.

Η ταχυτητα ειναι 400 και το διαφραγμα 10.Γιατι αραγε? Σε μια τελειως ηλιολουστη ημερα στις 12.00 που αρχισε το session της φωτογραφισης με 35 βαθμους Κελσιου και ενω ο ηλιος βαρουσε κατακορυφα, με τι αλλα στοιχεια ληψης θα μπορουσες να φερεις λιιγο πιο σκοτεινα τα στοιχεια ετσι ωστε να φωτισεις με γεννητρια κ 2 αυτοκεφαλα φλας το θεμα σου χωρις να εχεις καμμενα λευκα και σωματα και επισης να συγχρονισουν σωστα τα φλας , και με 100 εννοειται ASA?

Έπειτα...
το manual WB, σέ πόσους Kelvin το είχες; Προσωπικό και υποκειμενικό μου γούστο, επιδεχόμενο πολλών αμφισβητήσεων αλλά... θα τά' θελα λίιιγο θερμότερα.

To WB δεν ειναι προσωπικη επιλογη , ειναι η πραγματικοτητα.Τα χρωματα της φωτο σου ειναι πολυ κοκκινα στα δερματα.Αυτο εχει την ταση να φαινεται βαρυ και δυσκολο στην οψη.Εξαλλου οι φωτο προοριζονται για καταχωρισεις του πελατη-ξενοδοχειου για εντυπα, internet και αφισσες.Στην ουσια προκειται μονο για την πισινα του στγκεκριμενου ξενοδοχειου για συγκεκριμενη δουλεια.Βεβαια υπαρχει κ το προσωπικο γουστο αλλα αν αλλαχτουν οι τονοι, θ αλλαξουν και οι τονοι στο χρωμα του μαγιο οποτε θα καταλαβεις κατευθειαν οτι αυτο δεν ειναι το πιστο.Το ιδιο συμβαινει με το χρωμα απο τα πλακακια και τις κολωνες.
Οσο μεν καθεσαι να δουλεψεις μια φωτο, παντα ομορφαινει, πραγμα που δεν καθησα να κανω στη φωτο.Ειναι ακομα σε πρωτο σταδιο.

Κατα τα άλλα με το μαλακό κόντραστ και το WB δεν έχω πρόβλημα, νομίζω λειτουργούν καλά με το θέμα. Άν άλλαζα κάτι θα ήταν το χρώμα του νερού θα το έκανα λίγο πιο βαθύ μπλέ αλλά αυτό είναι καθαρά προσωπική οπτική του πώς βλέπω τα χρώματα.

Για το χρωμα του νερου της πισινας και το μαλακο κοντραστ κ γραψιμο , ενταξει ναι θα μπορουσε να ειναι διαφορετικα.
Αυτο ειναι οντως προσωπικο γουστο κ αποψη γενικα.

Αυτη ειναι μια μονο φωτο.Ελπιζω οταν ερθει η στιγμη να τελειωσει η συγκεκριμενη δουλεια να μπορεσω ν ανεβασω καποιες τελικες φωτο!
Ευχαριστω!-bye-

Εγώ το μόνο που έχω να παρατηρήσω είναι οτι δεν μου αρέσει η στάση της κοπέλας. Δεν κολακεύει τα πόδια της και δεν θα έπρεπε να προβαλει έτσι έντονα το κάτω μέρος της με ανοιχτά τα πόδια.
Κατα τα άλλα με το μαλακό κόντραστ και το WB δεν έχω πρόβλημα

+1

Η σταση της κοπελλας ειναι ακομψη και δεν κολακευει την φωτο. Το αντιθετο θα ελεγα.

Εμενα Γιαννη αν μου χτυπησε κατι σε σχεση με το τεχνικο κομματι ηταν το φοντο στο κεφαλι του νεαρου.

Δεν μου αρεσει που περνα το περβαζι απο το μισο του κεφαλιου. Η επρεπε να πας πιο ψηλα την καμερα να φονταρουν και οι δυο στις πλακες ή να πας πιο χαμηλα να φονταρουν και οι δυο στα πρασινα πισω.

Προσωπικα θα την τραβουσα με κανα πιο τελε φακο να φλουταρω το background. Ειναι πολυ περιπλοκο για να ειναι net.

Το contrast - θα διαφωνησω με τον Γρηγορη - ειναι εξαιρετικο για την περιπτωση.

καποιες δοκιμες με την ξαδερφη μου.
sb800 σε shoot through ομπρελα και ενα φλασακι πισω αριστερα για την "κορυφογραμμη"
DSC_0270a.jpg

εδω παλι το ιδιο και το φλασακι πισω για να γραψει την λαμψη στη σιλουετα
DSC_0309a.jpg

εδω φωτομετρηση στο background με CPL φιλτρο και ομπρελα shoot through μπροστα της
DSC_0163a.jpg

και εδω μια απο τα ιδια
DSC_0173a.jpg

εδω δε μαρεσει και πολυ η σταση της (επεσε ΠΟΛΥ liquify) αλλα γενικοτερα μαρεσε σαν φωτο(βραχος νερο κλπ)το τριποδο της ομπρελας ηταν στην θαλασσα μεσα.
DSC_0283a.jpg

εδω 2 απο το σεταπ :p

DSC_0244.jpg

DSC_0153.jpg

Για το χρωμα του νερου της πισινας και το μαλακο κοντραστ κ γραψιμο , ενταξει ναι θα μπορουσε να ειναι διαφορετικα.
Αυτο ειναι οντως προσωπικο γουστο κ αποψη γενικα.

Αυτη ειναι μια μονο φωτο.Ελπιζω οταν ερθει η στιγμη να τελειωσει η συγκεκριμενη δουλεια να μπορεσω ν ανεβασω καποιες τελικες φωτο!
Ευχαριστω!-bye-

Μα αυτό είπα οτι το μαλακό κόντραστ και η παλέτα είναι, κατα την γνώμη μου, πολύ πετυχημένα. :FSGSFGS4:

Αυτό που είπα για το χρώμα του νερού δεν είναι κριτική. Απλά εμένα προσωπικά μου αρέσει να κάνω τα χρώματα πιο καθαρά, να αφαιρώ δλδ τις προσμίξεις απο μέσα τους. Απο το πράσινο να βγάζω κίτρινο και απο το μπλέ να βγάζω πράσινο. Δεν σημαίνει και τίποτα όμως αυτό επειδή έτσι μου αρέσει εμένα.

Στην ουσία η μόνη κριτική που έχω να κάνω είναι αυτή που λέει και ο Kosh και κυρίως η στάση της κοπέλας. Ήταν το πρώτο που πρόσεξα μόλις την είδα και δεν μου άρεσε. Αλλα αυτό είναι ευθύνη τις ίδιας μάλλον.

Κατα τα άλλα περιμένουμε να δούμε και άλλες φωτογραφίες.

Eννουσα Αλεξη πως εχεις δικιο για το χρωμα του νερου κ το κοντραστ, μαλλον δε το διατυπωσα σωστα.

Αν κ η φωτογραφιες επρεπε να ειναι λιγο "ελκυστικες", εχετε δικιο για τη θεση του ποδιου.Ισως θα πρεπε να το βαζαμε να ακουμπησει στο μαρμαρο τελειως , αλλα θα πρεπε παλι να φαινεται το μαγιο.

Να βαλω δηλαδη κι αυτες που φαινεται το μαγιο "απ την πισω πλευρα" ???

Απάντηση: Πορτρέτο

Το μαλακό κοντράστ και ο ουδέτερος κορεσμός είναι σωστή επιλογή εφ όσον πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε έντυπα και σε sites. Aυτό είναι γνωστό στους φωτογράφους, μας αρέσει δεν μας αρέσει. Εάν παραδώσεις την φωτογραφία με έντονο κορεσμό κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα γίνει της τρελλής το πανηγύρι στους διαχωρισμούς....στην μηχανή offset.... Φανταστείτε ότι η εικόνα θα μετατραπεί σε CMYK και κάποια χρώματα -ειδικά το μπλέ- θα ξεφύγουν ελαφρώς (πρός το καλύτερο ή πρός το χειρότερο...). Οπότε η επιλογή του Γιάννη είναι σωστή.
Τώρα για τη στάση της κοπέλας θα συμφωνήσω με τα παιδιά.

Στην ουσία η μόνη κριτική που έχω να κάνω είναι αυτή που λέει και ο Kosh και κυρίως η στάση της κοπέλας. Ήταν το πρώτο που πρόσεξα μόλις την είδα και δεν μου άρεσε. Αλλα αυτό είναι ευθύνη τις ίδιας μάλλον.

Oχι Αλεξη. Η σταση των μοντελων ειναι παντα ευθυνη του φωτογραφου. Αυτος οφειλει να καθοδηγει και σκηνοθετικα τα μοντελα του.

Σίγουρα αλλά και το μοντέλο το ίδιο δεν θα έπρεπε να έχει γνώση και να αποφεύγει ορισμένες στάσεις?
Στην συγκεκριμένη είναι δυο τα πράγματα που έπρεπε να είχε αποφύγει.
1ον να ανοίξει έτσι τα πόδια προβάλοντας το τέτοιο της
2ον να έχει το αριστερό πόδι φάτσα στον φακό και πατημένο στο πεζούλι να "ξεχειλίζει". Ενώ έχει λεπτό ποδαράκι φαίνεται πλαδαρό. Ειδικά το δεύτερο νομίζω οτι θα έπρεπε η ίδια να το αποφύγει.

Παιδια φυσικα και η ποζα και το στησιμο ειναι παντα ευθυνη του φωτογραφου.Γνωριζουν μεν και τα μοντελα, αλλα μεχρι ενα σημειο , χωρις υπερβολες.Εξαλλου αυτη ειναι η δουλεια τους.Και τα συγκεκριμενα μοντελα εχουν κανει πολλες, παρα πολλες δουλειες.

Απλα εκεινη την ωρα με το τρεξιμο και το ζορι παντα υπαρχουν ατελειες, οσο κ να ψαχνεις.

Βεβαια παντα το πιο ευκολο ειναι να τα βλεπουμε μετα.