Φωτογραφία τοπίου

Re: Landscape Photography

Σε full res. μια χαρά βλέπω την διαφορά από f/4 σε f/8 στον 50mm π.χ.
Το θέμα του focus stacking είναι διαχειρίσιμο μια χαρά αν είσαι οργανωμένος και έχεις πλέον παιχνιδάκι το photoshop.
Κινούμενα αντικείμενα προφανώς παίζεις με short exposure blending.
Ο φωτισμός ανάλογα τις συνθήκες μπορεί να είναι ένα θεματάκι, αλλά είναι και αυτό επιλύσιμο και διαχειρίσιμο.
Ναι, αν ο τύπος που κάνει το photoshop δεν είναι καλός βγαίνει το άσχημο που λες.
Αλλά ο γνώστης, ο καλός photoshopper όχι απλά διαχειρίζεται το φως, αλλα δημιουργεί και φως αν θέλει.

Όταν έχεις αντικείμενο μπροστά μπροστά, όσο wide φακό και να έχεις, πραγματική δουλειά της προκοπής κάνεις μόνο με focus stacking.

Για την φωτογραφία της προηγούμενης σελίδας, περιττό το f/11, f/16, αφού έχει εφαρμωστεί orton effect και πέραν από το foreground μέχρι την αρχή το middleground είναι sharp, μετά "θολώνεις".
Focus stacking & μεγάλο f ( αμ βαριέσαι να κάνεις focus stacking ή δεν θες ) είναι άσκοπο σε οποιαδήποτε φώτο δεν θες να έχεις front to background maximum sharpness. Αν είναι να κάνεις εφφέ όπως το orton, ή ομίχλη, κλπ είναι σαν να πλένεις το αμάξι σε μέρα που θα βρέξει άμμο από την αφρική...
Ναι σαφώς και υπάρχει διαφορά από f/4 σε f/8 αν και ποτέ δεν αναφέρθηκα σε τέτοια αντιπαραβολή... Αλλά και πάλι, ενδέχεται να μην καταλάβεις διαφορά αναλόγως του τι φωτογραφίζεις, από ποιά απόσταση κλπ. Σε κινούμενα αντικείμενα το short exposure blending δεν σε σώζει. Το είχα εξηγήσει και σε κάποιο άλλο μέλος στο thread της μακράς έκθεσης τόσο από τεχνικής, όσο και από αισθητηκής πλευράς.

Ναι, όλα είναι διαχειρίσημα αλλά είναι πολύ διαφορετικό να προσθέτεις πράγματα που δεν υπάρχουν από το να δουλεύεις με καταγεγραμμένο φως. Για παράδειγμα, όσο εσύ ασχολείσαι με επιπλέον λήψεις, τα σύννεφα άλλαξαν θέση και τώρα το βουνό που πριν ήταν ηλιόλουστο, τώρα είναι σκοτεινό ή ένα κομμάτι λίμνης που δεν είχε τίποτα προς αντανάκλαση, τώρα έχει σύννεφα που φαίνονται μέσα. Οπότε τι κάνεις; τελετή PS; όχι ευχαριστώ. Και δεν θα το όριζα τόσο απόλυτα ως καλός και κακός photoshopper. Είναι άκυρη η σύγκριση εξ ορισμού.

Γενικά θα έχεις καταλάβει ότι έχουμε διαφορετική φιλοσοφία πάνω στη φωτογραφία και στο μέχρι που μπορεί/πρέπει να φτάνει η επεξεργασία και είμαι σίγουρος πως τα περισσότερα που γράφεις περί διαφράγματος δεν θα είχαν θέση εδώ αν δεν έβλεπες τι διάφραγμα χρησιμοποίησα. Ας μην κάνουμε κουβέντα για την κουβέντα. Απόψεις του τύπου "το τάδε είναι περιττό" ή το άλλο είναι ευκολάκι αν ξέρεις καλό PS δεν με αφορούν ούτε με ενδιαφέρουν. Η φωτογραφία είναι μέσο έκφρασης, είναι άποψη και είναι δύσκολο να την κρίνεις κοιτώντας μόνο ένα exif. Πολλοί έχουν εμμονή με το τεχνικό κομμάτι μίας φωτογραφίας αλλά δεν μόρούν να αντιληφθούν το συναίσθημά της, το μήνυμά της. Εν ολίγοις κρίνουν μία φωτογραφία μόνο από τεχνικής άποψης κι όχι ως φωτογράφοι, γι' αυτό και οι επισημάνσεις τους πολλές φορές είναι άστοχες γιατί δεν γνωρίζουν τα κίνητρα ή το σκοπό πίσω από τη μεθοδολογία μιας λήψης. Και στην τελική, για εμένα είναι λάθος να εξαρτώμαι από το PS για να βγει κάποιο καλό αποτέλεσμα. Θέλω να υπάρχω και μετά το τέλος του Photoshop...

Θα ήθελα όμως, μιας και δείχνεις να έχεις εντρυφήσει σε όλα αυτά, να δω και δείγματα της δουλειάς σου όπου προφανώς γίνονται πράξη όσα αναφέρεις.

shuttertrips.com και βλέπεις αρκετά παραδείγματα.

Δικιά σου δεν ήταν η photo με το γεφύρι με τα φύλλα στην αρχή του ?
ή έστω όποιου ήταν δεν θυμάμαι.
Από το μέσο του frame και έπειτα είναι θολό επί της ουσίας, αυτό εννοώ άχρηστο το f/16 / focus stacking στην παρούσα περίπτωση.

Η φωτογραφία είναι ωραία, δεν κρίνω μια φωτογραφία μόνο από το τεχνικό κομμάτι όπως λες ( αν και τεχνικό κομμάτι θα έπρεπε να θεωρείς και το composition, τον φωτισμό, την επεξεργασία, κλπ ).

Η διαφορά μας είναι ότι εσύ μπορεί να θες να διαθέσεις μέχρι 15-20 λεπτά για μια photo στο photoshop ενώ εγω διατίθεμαι να χαλάσω και 4-5 ώρες αν θεωρώ πως αξίζει τον κόπο η photo.
Δεν σε κρίνω αν κατάλαβες κάτι τέτοιο.
Οι photo σου επί το πλείστον μου αρέσουν σαν photo είτε τις τράβηξες με f/32 είτε με f/4 και focus stacking αν αυτό σε ενδιαφέρει ;)

καλημέρα

Αν μιλάς για μία πρόσφατη είναι δική μου. Αποτελείται από 2 λήψεις, η μία με μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης για να πάρω περισσότερο φως. Την τοποθέτησα με μάσκα πάνω στην αρχική και χρησιμοποίησα μόνο το έντονα φωτιζόμενο μέρος της για να πάρω ένα είδος φωτισμού από πάνω από το γεφύρι. Συμφωνώ ότι σε f/16 δεν κάνεις focus stacking, αξίζει μόνο για μεγαλύτερα διαφράγματα. Πάντως όταν ξανακάνω κλασικό landscape, θα δουλέψω το focus stacking αλλά με το Helicon. Σίγουρα έχω διαθέσει πολλά περισσότερα από 15-20' στην επεξεργασία, σε βαθμό που σε κάποιες έφυγα, έκανα άλλη δουλειά και την ξαναδούλεψα μετά από κάποια ώρα για να ξεκουραστεί το μάτι. Πάντως δεν είναι δεδομένο πως μία φωτογραφία χρειάζεται ώρες επεξεργασίας.

Έχεις ωραίο stream και σε κάποιες είναι εμφανές ότι δούλεψες με focus stacking (κυρίως όσες περιλαμβάνουν βράχια) ενώ άλλες δεν δουλεύτηκαν έτσι. Ο καταρράκτης της Παλιοκαρυάς είναι θέμα για διαγώνισμα σε σχολή φωτογραφίας. Είναι ιδιαίτερο μέρος με πολλές καλές γωνίες λήψης και κάποιες εξυπηρετούν την τεχνική του focus stacking για να μπορέσεις να πάρεις τα φύλλα ακίνητα. Είναι όμως και δύσκολο να δουλέψεις εκεί λόγω του νερού που σε "ραντίζει" (καλό το Indian Summer).

Αν μιλάς για μία πρόσφατη είναι δική μου. Αποτελείται από 2 λήψεις, η μία με μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης για να πάρω περισσότερο φως. Την τοποθέτησα με μάσκα πάνω στην αρχική και χρησιμοποίησα μόνο το έντονα φωτιζόμενο μέρος της για να πάρω ένα είδος φωτισμού από πάνω από το γεφύρι. Συμφωνώ ότι σε f/16 δεν κάνεις focus stacking, αξίζει μόνο για μεγαλύτερα διαφράγματα. Πάντως όταν ξανακάνω κλασικό landscape, θα δουλέψω το focus stacking αλλά με το Helicon. Σίγουρα έχω διαθέσει πολλά περισσότερα από 15-20' στην επεξεργασία, σε βαθμό που σε κάποιες έφυγα, έκανα άλλη δουλειά και την ξαναδούλεψα μετά από κάποια ώρα για να ξεκουραστεί το μάτι. Πάντως δεν είναι δεδομένο πως μία φωτογραφία χρειάζεται ώρες επεξεργασίας.

Έχεις ωραίο stream και σε κάποιες είναι εμφανές ότι δούλεψες με focus stacking (κυρίως όσες περιλαμβάνουν βράχια) ενώ άλλες δεν δουλεύτηκαν έτσι. Ο καταρράκτης της Παλιοκαρυάς είναι θέμα για διαγώνισμα σε σχολή φωτογραφίας. Είναι ιδιαίτερο μέρος με πολλές καλές γωνίες λήψης και κάποιες εξυπηρετούν την τεχνική του focus stacking για να μπορέσεις να πάρεις τα φύλλα ακίνητα. Είναι όμως και δύσκολο να δουλέψεις εκεί λόγω του νερού που σε "ραντίζει" (καλό το Indian Summer).

Συμφωνούμε σε όλα ( δεν ξέρω πως με τον γραπτό λόγο κατάλαβες πως διαφωνούμε πολύ ή ότι σε κατέκρινα, άθελά μου, σκοπός μου μόνο αυτός δεν ήταν ).

Ακόμα και με "low res" τα έπιασες όλα ( δεν περίμενα και κάτι το διαφορετικό, είσαι από τους καλύτερους φωτογράφους εδώ ;) ).

Η περισσότερη επεξεργασία προσωπικά πέφτει συνήθως χρόνια μετά την original capture.
Βλέπεις μια παλιότερη photo σου και λες "χμμ, εδώ θα μπορούσα να κάνω το τάδε" και ξαφνικά βρίσκεις τον εαυτό σου να είσαι 3 ώρες στο photoshop παίζοντας με την παλιά φώτο που ξαφνικά με νέες ιδέες και τεχνικές παίρνει νέα ζωή.

Το Helicon είναι πολύ καλό, αρκετές φορές το χρησιμοποιώ αντί manual blending ( ανάλογα την όρεξη :D κάποιες φορές έχω όρεξη να κάνω και δουλειά σε 300% μεγεθυνση, και άλλες φορές βαριέμαι να πατήσω το ok :D ).
Και στην λήψη, κάποιες φορές ( ειδικά αν π.χ. δεν θεωρώ το τοπίο τόσο τρομερό ) δεν θα κάνω focus stacking και ας βοήθαγε, τεμπελιά λέγεται αυτό, το αναγνωρίζω στον εαυτό μου όταν δεν έχω κίνητρο :D

Ο καταρράκτης είναι όντως τρομερό μέρος για να βάλεις τον μαθητή σε λειτουργία "find good compositions" κλπ, και θλίβομαι που δεν του έχω αφιερώσει μέχρι στιγμής τον χρόνο που του αξίζει του μέρους αυτού ( θέλω δηλαδή να βρεθώ σε αυτό το μέρος αποκλειστικά για 2-3 μέρες, με πολύωρη αφοσιωμένη ενασχόληση μόνο με το συγκεκριμένο σημείο ).

Το πρόβλημα είναι ότι λόγω της δύναμης του νερού, σε "λούζει" αμέσως και εσένα και τον φακό, οπότε για αρκετά κοντινές είναι λίγες οι πιθανές λήψεις. Επίσης, αν και το χειμώνα χωρίς φύλλα είναι καλύτερες οι συνθήκες λήψης (χωρίς κινούμενα μέρη για long exposure και πιθανό να έχεις και σύννεφα πάνω από το γεφύρι), νομίζω πως τις καλύτερες λήψεις τις παίρνουμε όταν έχει φύλλα, μάλλον κατά το φθινώπορο (και λίγο Indian Summer δεν κάνει κακό...). Διαφορετικά πας για κοντινές και φακό 70-200.

*το γεφύρι που λέγαμε πιο πριν βρίσκεται πολύ κοντά στην Παλαιοκαρυά, είναι του Αγ. Βησσαρίωνα.

ολα καλα και χρησιμα τα στακ και τα φοτοσοπ , αλλα εινα τεχνικα μεσα, και καλα θα ειναι η συζητηση να μεταφερθει εκει
- φυσικα αν δεν υπαρχει αντιρρηση

Απάντηση: Landscape Photography

τα χρωματα κωστα ειδικα της πρωτης ειναι το κατι αλλο!!!

Εντυπωσιακό το πρώτο κάδρο,ή δύναμη τής φύσης σε όλο το μεγαλείο με άψογη χρωματική απεικόνιση,όλες έχουν κάτι σπουδαίο να μας διηγηθούν φέρνοντας αρχέγονες αναμνήσεις στο παρόν το νερό ή πηγή τής ζωής μιλάει στις αισθήσεις μας λέγοντας τά μυστικά του,Κώστα κάνεις ωραίες τσάρκες...Νάσαι καλά.

Last edited:

Εδώ ο φωτογράφος έβαλε την τεχνολογία να δουλέψει για πάρτη του - και όχι το ανάποδο! :SFGSFGSF:

13466228_10153501923992511_9054391743690080625_n.jpg

Εντυπωσιακό το πρώτο κάδρο,ή δύναμη τής φύσης σε όλο το μεγαλείο με άψογη χρωματική απεικόνιση,όλες έχουν κάτι σπουδαίο να μας διηγηθούν φέρνοντας αρχέγονες αναμνήσεις στο παρόν το νερό ή πηγή τής ζωής μιλάει στις αισθήσεις μας λέγοντας τά μυστικά του,Κώστα κάνεις ωραίες τσάρκες...Νάσαι καλά.

Τιμ, χαιρομαι που μια απεικονιση εμβαθυνη την σκεψη σου σε ιστορικες παραστασεις, που η φυση απλοχερα μας εδωσε, για να μας αποκαλυψει καθε κρυφο μυστικο της ,και ομως λιγοι πραγματικα ζουμε την αληθηνη στιγμη....

"Αν σας έδειχνα μια νυχτερινή φωτογραφία τοπίου που να φωτίζεται από ένα ολόγιομο φεγγάρι, αυτή η απεικόνιση θα σας πει το μυστικό του σκότους μέσα από το φως ,μπορεί να την πιστεύατε ή να την σχίζατε, ας είναι…, διότι αν δεν γνωρίζετε εσείς οι ίδιοι τα τοπία που αιχμαλώτισα στο φιλμ, θα το βρείτε πολύ δύσκολο να βιώσετε μια διαφορετική αλήθεια από αυτή που σας δίνω εγώ εδώ." Che
(θυμηκα τον Che , απο την αναρτηση του Παυλου)

Εδώ ο φωτογράφος έβαλε την τεχνολογία να δουλέψει για πάρτη του - και όχι το ανάποδο! :SFGSFGSF:

ειμαστε οι χειριστες , εχουμε τα εργαλεια, μας λειπει το προζυμι...

Κώστα το έχω ξανααναρτήση..μυστικό είναι όχι αυτό πού φυλάγεται κρυφό,αλλά το από τη φύση του αμετάδοτο,δέν μπορείς να διδάξεις ή να περιγράψεις τη γεύση τού κερασιού,πρέπει ο ίδιος να δαγκώσεις το κεράσι.Από τους Σοφούς της Ανατολής τού Ποιητή Γιάννη Υφαντή βραβείο Καβάφη αγαπητός τού Ελύτη και έγραψαν για αυτόν πολλοί λόγιοι γιά το ποιητικό έργο του τουwww.yfantis.gr/panorama.htm η τέχνη πρέπει να εργάζεται για την αληθινή ουσία...αλλά εις τρόπον ώστε να μην το καταλάβουν ειμή οι νόες οι γυμνασμένοι και βαθείς,λέει ο Ποιητής Δ.Σολομός. Οπότε καλά τά λέει και οΤσε.

Last edited:

Καί γιά να σου κεντρίσω το ενδιαφέρον για να σταθείς στην ιστοσελίδα τού Ποιητή σαν αρχή διάβασε τις επιστολές τών ομοτεχνών παρελαύνουν Τ.Λειβαδίτης Γ.Ρίτσος Η.Πετρόπουλος Ν.Χριστιανόπουλος Κ.Μοσκώφ πού μου σύστησε προσωπικά να τον διαβάσω Ν.Εγγονόπουλος άραγε πόσοι γνωρίζουν σημερα τόν Ποιητή. http://www.yfantis.gr/epistolesU.htm.

Last edited:

Έρχομαι από τις όχθες του βουνίσιου ποταμού
εκεί που καταρράχτες ασκητές
στέκονται όρθιοι μες στα πέτρινα πιθάρια.

Φίλε μου και εσύ ΕΡΧΕΣΑΙ γράφοντας στο βιβλίο του Κόσμου Ποίηση με το Φώς (ο νοών νοείτω),συνέχισε να διαβάζεις Το Βιβλίο του Κόσμου Φωτογραφίζοντας όπως ξέρεις με τον μοναδικό σου τρόπο,ευχαριστώ πολύ γιά τόν διάλογο,καλή συνέχεια στήν δημιουργία σου,εξαιρετικό στίχο διάλεξες.

Last edited:

Βαθιές ανάσες! Μου φαίνεται ότι πρέπει να έρθω για καμιά βόλτα μέσα στα παγωμένα νερά...