Φωτογραφία τοπίου

Re: Landscape Photography

Οι φωτογραφίες σου στο landscape είναι όλο και πιο βελτιωμένες...

very good approach....:a0210:

Μου θυμίζει χειμωνιάτικο τοπίο,θέλω να πω ίσως θα είναι ιδανικό να έχει

"θυμωμένο" ουρανό και θάλασσα...

Ωραίο το πολωτικό, αλλά, χάνεται η φυσικότητα. Βέβαια σε περιπτώσεις όπως του Νίκου πιο πάνω, με τέτοιο κύμα ίσως είναι μονόδρομος.

Όταν η θάλασσα όμως είναι λάδι, δεν υπάρχει - πιστεύω - λόγος.

Ίσα-ίσα, μου φαίνεται ότι δεν έχει χαθεί τελείως το φυσικό του τοπίου...

Γέρνει λίγο ή μου φαίνεται;

Όποιος χρησιμοποιεί πολωτικό θα μπορούσε να μπει στο κόπο κάποια στιγμή να βγάλει το ίδιο θέμα με και χωρίς και να τις ανεβάσει? Μια παραλία είναι καλό θέμα πιστεύω.

Θα ήθελα να δω τις διαφορές.

θενκς γκαις,

την επομενη φορα θα το κανω Jim.

Το πολωτικο το χρησιμοποιω σιγουρα οταν εχω συνεφα γιατι η εικονα που φτιαχνουν ειναι πιο κοντα σ αυτην που βλεπει το ματι μου.

Βλασση χρησιμοποιω κατα κορον το aperture για ταξινομηση και επεξεργασια. Ειναι πολυ βελτιωμενο και το εχω οικιοποιηθει αρκετα.
Σχεδον σε καυθε φωτογραφια τσεκαρω και ενιοτε πειραζω το ιστογραμμα, recovery, black point, definition, vibrancy, colour channels,edge sharpen. Σπανιοτερα τα high mid low tonal contrast, white balance.
Δεν εχω photoshop για mac, το capture λιγες φορες (δεν το εχω παρει τοσο ζεστα, θελω ομως να το βαλω πιο πολυ στο προγραμμα).

Μια ερωτηση/εξυπηρετηση.

Πηρα εχθες 2 φωτο για το ιδιο θεμα. Με σταθερο διαφραγμα πηρα μια με φωτομετρηση για τον ουρανο (1/800) και μια με φωτομετρηση για το υπολοιπο τοπιο (1/50).
Στο aperture δεν μπορω να τις ενωσω.
Στο capture μπορω???

Αν οχι μπορει καποιος καποια στιγμη να το κανει στο photoshop για μενα να δω το αποτελεσμα? H φωτο δεν ειναι τιποτα το σπουδαιο αλλα ειναι δυσκολη φωτιστικα γιατι ειναι κοντρα φως. Οι φωτο ειναι απειραχτες.

Attachments

• DSC_7677 (1).jpg
    DSC_7677 (1).jpg
    97.8 KB · Views: 47
  • DSC_7678.jpg
    DSC_7678.jpg
    65.8 KB · Views: 50
Last edited:

Ένα ντεγκραντέ για τέτοιες περιπτώσεις είναι ό,τι πρέπει. Δεν ξέρω πόσο θα σου κάνει δουλειά η σύνθεση σε hdr, όταν έχεις θάλασσα που κινείται.

.....).

Μια ερωτηση/εξυπηρετηση.

Πηρα εχθες 2 φωτο για το ιδιο θεμα. Με σταθερο διαφραγμα πηρα μια με φωτομετρηση για τον ουρανο (1/800) και μια με φωτομετρηση για το υπολοιπο τοπιο (1/50).
Στο aperture δεν μπορω να τις ενωσω.
Στο capture μπορω???

Αν οχι μπορει καποιος καποια στιγμη να το κανει στο photoshop για μενα να δω το αποτελεσμα? H φωτο δεν ειναι τιποτα το σπουδαιο αλλα ειναι δυσκολη φωτιστικα γιατι ειναι κοντρα φως. Οι φωτο ειναι απειραχτες.

Nilo, για Mac καλο είναι το Photoacute Studio (120$). Μπορείς να δοκιμάσεις το demo (έχει watermark).
http://photoacute.com/studio/

Εύχρηστο και με το ωραίο χαρακτηριστικό οταν του δίνεις RAW σου τα βγάζει μπλενταρισμένα πάλι σε RAW (DNG format).
attachment.php

Attachments

• DSC_7677-78b.jpg
    DSC_7677-78b.jpg
    144 KB · Views: 126

θενκς Ηλια. Θα το κατεβασω και θα το δοκιμασω κι εγω.

Το αποτελεσμα φαινεται καλο αν και οπως βλεπω η φωτομετρηση που εκανα στο κατω μερος δεν ηταν πολυ ακριβης. (υπερφωτισε).

Τασο και εγω μεχρι τωρα με ντεκραντε προσπαθω να πετυχω κατι σε αναλογες συνθηκες αλλα δεν ειμαι παντα ικανοποιημενος. Θεωρητικα αυτη η τεχνικη (αν την κανεις σωστα - συστηνεται κ απο αρκετους επαγγελματιες πχ Coupe) πρεπει να σου δινει τα καλυτερα αποτελεσματα.

θενκς Ηλια. Θα το κατεβασω και θα το δοκιμασω κι εγω.

Το αποτελεσμα φαινεται καλο αν και οπως βλεπω η φωτομετρηση που εκανα στο κατω μερος δεν ηταν πολυ ακριβης. (υπερφωτισε).

Τασο και εγω μεχρι τωρα με ντεκραντε προσπαθω να πετυχω κατι σε αναλογες συνθηκες αλλα δεν ειμαι παντα ικανοποιημενος. Θεωρητικα αυτη η τεχνικη (αν την κανεις σωστα - συστηνεται κ απο αρκετους επαγγελματιες πχ Coupe) πρεπει να σου δινει τα καλυτερα αποτελεσματα.

αυτές που ανεβάζω πάντως με ντεγκραντέ είναι.

Τι ντεγκραντέ έχεις πάρει?

B&W F-Pro grau 25%

Αυτο (αν θυμαμαι γιατι παει καιρος) πρεπει να σημαινει οτι το φιλτρο σου δινει 2 στοπ ( κ εχει μαλακη διαβαθμιση).
Διορθωστε με αν κανω λαθος.

@ ncups . Νομιζω οτι δεν γερνει, ειναι μαλλον ψευδαισθηση απο το βουνο δεξια.

Last edited:

Κάτσε... στρογγυλό χρησιμοποιείς?

Καλύτερα ορθογώνιο, που ρυθμίζεις εσύ πού θα πέσει το κόψιμο. Και καλύτερα απαλού σβησίματος (soft grad). 25% τι εστί? Σε αριθμό ND? Ας πούμε .6 (2 στοπ)?

ναι μεν ιχυει αυτο για το ορθογωνιο αλλα το βιδωτο βολευει γιατι μπορω να βιδωνω απανω και το ΝD 4x (ακομα κ το polarizer) και να μην κραταω τιποτα.

Einai soft grad αλλα δεν θυμαμαι το 25% σε τι stop μεταφραζεται

Εγώ έχω 1 ντεγκραντέ ταμπά (soft) από το "μικρό" σύστημα της Cromatek, και 2 ντεγκραντέ στο πολύ βολικό σύστημα Hoyarex (της HOYA), ένα γκρι ουδέτερο, και ένα μωβ.
Σε ηλιοβασιλέματα το ταμπά μου έχει δώσει πολύ ωραία αποτελέσματα, τονίζει πολύ ωραία τους τόνους δίχως να δείχνει αφύσικο.

Πχ αυτή, να θυμίσω
attachment.php

Τα κρατάω και στο χέρι ακόμη, δεν με πειράζει.

Re: Απάντηση: Re: Landscape Photography

Πολύ καλή. Μήπως θέλει όμως περισσότερο παιχνίδι στον ΗΥ;

Μαλλον χρειαζοταν κατι παταπανω. Στο γραφειο που την βλεπω τα χρωματα μου κανουν λιγο flat.

Εγώ έχω 1 ντεγκραντέ ταμπά (soft) από το "μικρό" σύστημα της Cromatek, και 2 ντεγκραντέ στο πολύ βολικό σύστημα Hoyarex (της HOYA), ένα γκρι ουδέτερο, και ένα μωβ.
Σε ηλιοβασιλέματα το ταμπά μου έχει δώσει πολύ ωραία αποτελέσματα, τονίζει πολύ ωραία τους τόνους δίχως να δείχνει αφύσικο.

Πχ αυτή, να θυμίσω
attachment.php

Τα κρατάω και στο χέρι ακόμη, δεν με πειράζει.

κι εγώ χρησιμοποιώ το σύστημα Cokin P και ειδικά για τα ντεκραντέ το βρίσκω πιο λειτουργικό και εύκολο σε σχέση με τα βιδωτά.

Φυσικά και είναι πιο εύκολο. Εάν μάλιστα μιλάμε για μηχανή σε τρίποδο και lifeview, το ρυθμίζεις με το χάρακα που λέμε πού να πέσει το σβήσιμο του ντεγκραντέ.

Και το ωραίο σε αυτά είναι ότι μπορείς να συνδυάσεις περισσότερα φίλτρα.

Εδώ με διπλό ντεγκραντέ (γκρι + μωβ)

attachment.php

Last edited:

Και εγω συμφωνώ και επαυξάνω για τα τετράγωνα φίλτρα! Μόνο αυτά τα holder όμως που σου επιτρέπουν να τα περιστρέψεις!

Προσωπικά έχω κάνει μια πατέντα και χρησιμοποιώ ένα τροποποιημένο, μαζεμένο μεταλικό mate box της Century Optics για βιντεοκάμερα που παίρνει γυάλινα φίλτρα 10x10cm (4x4") της Tiffen και Schneider με δυνατότητα περιστροφής και γρήγορη τοποθέτηση/αφαίρεση. Δεν μπορώ όμως με τίποτα τα πλαστικά φίλτρα όπως της Cokin, αλλά και το holder της που μου είχε φανεί χάλια! Aσε που έχουν πρόβλημα με ευρυγώνιους... Μάλιστα γι' αυτό το λόγο είχα πάρει απ' έξω το holder της Cokin Z Pro έκδοσης (pro kai prasina aloga :flipout:) και απογοητεύτηκα -δεν το χρησιμοποίησα ποτέ! Απορώ πως σήμερα κάνουν ακόμα τόσο κακές σχεδιάσεις... (και ο κόσμος τα χρησιμοποιεί αφού δεν έχει και πολλές επιλογές).

Last edited:

Κι όμως, υπάρχουν και καλά φίλτρα από οπτική ρητίνη.

Εγώ πάντως τα χρησιμοποιώ και δίχως holder, με το χεράκι μου μπροστά στο φακό. Εάν δεν μιλάμε για εκθέσεις πάνω από 2-3 δευτερόλεπτα, δεν υπάρχει πρόβλημα.