Φροντίζουμε τα εργαλεία μας;

Ηλία στείλτα με ταχυδρομείο, πλέον με 1.5 ευρώ μέχρι 4 κιλά τζάμπα είναι!! :)
Δεν έχω γραμματόσημα...χαχα..

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Στειλε οτι θες, οτινμου αρεσει ομως θα το κρατησω...:ADFADF1:

Ασε καλα ειναι και έτσι , καλύτερα να ανέβω να ξεπεράσουμε και την περγολα.. ;-)

Καλησπερα!
Καμιά φορά χρησιμοποιώ έναν πρόχειρο τρόπο για να ελέγξω αν ο δίσκος/άξονας από τα δισκοπρίονα είναι στραβός.
Τα εργαλεία/υλικά που απαιτούνται είναι πολύ απλά και είναι: 1 tie-wrap,2 σφικτήρες,1 μαρκαδόρος,1 παχύμετρο (η ωρολογιακό παχύμετρο για μεγαλύτερη ευκολία και ακρίβεια),1 φίλερ και ένας φακός.

Πρώτα από όλα βγάζουμε το εργαλείο από την πρίζα και στη συνέχεια το καθαρίζουμε από την σκόνη.
Δένουμε τον κινούμενο προφυλακτήρα με το tie-wrap για να μην μας ενοχλεί.
DSCN8637.jpg

Στερεώνουμε το παχύμετρο με τους σφικτήρες στην βάση του δισκοπρίονου.
DSCN8638.jpg

Περιστρέφουμε τον δίσκο με το χέρι προσεκτικά(φοράμε και κανένα γάντι) και φέρνουμε το μεταλλικό εξάρτημα του παχυμέτρου που είναι για μετράει βάθος στην επιφάνεια του δίσκου.
DSCN8639.jpg

Έχοντας ένα φακό από το πλάι (όπως στις φωτογραφίες) βλέπουμε μια δέσμη φωτός ανάμεσα στο παχύμετρο και τον δίσκο.Με αυτό τον τρόπο θα βρούμε το υψηλότερο(αν υπάρχει) σημείο του δίσκου μετά από 2-3 περιστροφές.
DSCN8641.jpg

Μαρκάρουμε περίπου το σημείο με ένα μαρκαδόρο.
DSCN8642.JPG

Και τώρα περιστρέφοντάς τον δίσκο αργά με το χέρι παρατηρούμε την δέσμη φωτός μεταξύ παχυμέτρου και δίσκου και όταν αρχίσει να μεγαλώνει βάζουμε τις λεπίδες του φίλερ και μετράμε το κενό χωρίς να πιέζουμε πολύ.Στο δικό μου μηχάνημα πέρναγε σχεδόν σφηνωτά η λεπίδα των 0,05mm.
DSCN8644.jpg

Αν θέλουμε κάνουμε και μια μέτρηση πιο κοντά στον άξονα με τον ίδιο τρόπο.
DSCN8645.jpg

Έκανα μια μέτρηση και στον καινούριο δίσκο με ίδια αποτελέσματα.
DSCN8652.jpg

ΠΡΟΣΟΧΗ δεν ξεχνάμε στο τέλος να κόψουμε το tie-wrap από τον προφυλακτήρα και τον κρατάμε καλά για να μη μας χτυπήσει κατά το κλείσιμο του.
DSCN8654.jpg

Έτοιμο.
DSCN8653.jpg

ΠΡΟΣΟΧΗ: να βγάζετε το δισκοπρίονο από την πρίζα κατά την διάρκεια συντήρησης,αλλαγής δίσκου,επισκευής και αποθήκευσης!!!

Πολυ ωραια ιδεα και παρουσιαση.
Τωρα τι κανουμε που βρηκαμε μια ανακριβεια?
Το δικο μου συγκεκριμενα στη θεση ηρεμιας μπορω να κουνησω το δισκο αριστερα δεξια, κατα την ευθεια του αξονα, κατα καποια, μικροχιλιοστα(;) . Αρα ο δισκος και οξονας δεν ειναι μια ακλωνητη κατασκευη. Στο δικο σου κουνιεται?

Το δικο μου συγκεκριμενα στη θεση ηρεμιας μπορω να κουνησω το δισκο αριστερα δεξια, κατα την ευθεια του αξονα, κατα καποια, μικροχιλιοστα(;).

Νεκ, με τρομάζεις λίγο.
Αν όντως κουνιέται και δεν είναι ιδέα σου επειδή απλά λυγίζει ελάχιστα ο δίσκος, θα σου πρότεινα να πάς το μηχάνημα άμεσα για έλεγχο πριν συμβεί κανένα ατύχημα.

Επειδή και σε εμένα συμβαίνει θα σου πω ότι είναι μία ψευδαίσθηση στην ουσία καθώς ο συνδυασμός του τσαπραζιού των δοντιών του δίσκου και η περιστροφική του κίνηση (ακόμα και αν τον πατάς προς τα μέσα ή προς τα έξω έχει την τάση να περιστρέφεται.
Όταν λέμε ότι λυγίζει μιλάμε για micron...

μου εξηγεί κάποιος πως αντιλαμβάνεται κάποιος μία κίνηση της κατηγορίας micron?
1 micron = 0.001 millimeters
μήπως δεν είναι μερικά micron αλλά πολύ περισσότερα?

Δεν είναι Micron εντάξει, σχήμα λογου ήταν.
Διαπιστώνεις όμως ότι όλα είναι καλά όταν κάνει μία κάθετη τομή. Αν δεις εκεί ότι βγαίνει στραβά αρχίζεις και ιδρώνεις..

Πολυ ωραια ιδεα και παρουσιαση.
Τωρα τι κανουμε που βρηκαμε μια ανακριβεια?
Το δικο μου συγκεκριμενα στη θεση ηρεμιας μπορω να κουνησω το δισκο αριστερα δεξια, κατα την ευθεια του αξονα, κατα καποια, μικροχιλιοστα(;) . Αρα ο δισκος και οξονας δεν ειναι μια ακλωνητη κατασκευη. Στο δικο σου κουνιεται?

Με το που έβγαλα από το κουτί το δισκοπρίονο όταν το αγόρασα έκανα την μέτρηση και είναι ακόμα ίδια με αυτή εδώ.
Σε άλλα δυο gks 190 που έχω μετρήσει βρήκα 0,08mm και 0,12mm αντίστοιχα.Δεν είχαν κανένα πρόβλημα με ταλαντώσεις και στην ποιότητα κοπής.
Όλοι οι δίσκοι έχουν μια πολύυυυυυυυυυυυυυυ μικρή ευκαμψία.Ο άξονας είναι ακλόνητος στην θέση του.
Η εξωτερική ροδέλα που έχει για να στερεώνετε ο δίσκος στο μηχάνημα έχει οβάλ(περιπου) τρύπα για να περνάει στον άξονα. Μήπως κατά λάθος δεν είναι ευθυγραμισμενη καλά και έχει αφήσει κενό?
Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Μπάμπη παραπάνω για τον τεχνικό έλεγχο του πριονιού.

Το ειδα σημερα ξανα.
Δεν εχει τζογο παραλληλα στον αξονα, απλα με μπερδεψε οτι κουνιετε λιγο περα δωθε κατα τη φορα περιςτροφης. Ο δισκος εχει μια ευλυγισια αλλα σε κοπη δεν εχει θεμα. Το τεστ το δικο σου δεν το εκανα, ακομη.

Επειδη τα σκαρπελα εχουν τη ταση να τσουλανε οπου τα αφηνω
Και για να μην γινουν ολα οπως αυτο

Αντεγραψα την ιδεα της wera, εν μερη και με τον ταινιολειαντηρα τα εκανα ετσι

ΥΣ αντε και με ενα καλο σετ λειανσεως τωρα!

Να προσθεσω πως οι γραμμες που φαινονται ειναι απο μια πρωτη προσπαθεια λειανσης/εξιγειανσης με λιμα.

πολυεργαλείο-1470-aa-931.jpg

Skill 1470

Επειδη κατι σαν να εγινε και δεν μου φανηκε να δουλευει καλα ως τριβειο, κατι σαν να πηρε μποσικα σκεφτηκα να το ανοιξω να το εξετασω.

Πρωτη εικονα μετα απο 10 βιδες που εβγαλα βρηκα οτι ειχε περασει αρκετη σκονη εντος και κυριως στο πρωτο ρουλεμαν μετα το "τσοκ" ειχε μπολικο. Επισης και μια ινα ξυλου διπλα στο συλλεκτη.
Τα καθαρισα οσο μπορουσα, μιας και δεν ηθελα να το "ανοιξω περισσοτερο, εβαλα λιγο γρασσο ακομη στο σημειο με τα κινουμενα μερη.

Η περιστροφικη κινηση του κινητηρα μετατρεπεται σε παλι δρομικη μεσω ενος εκκεντρου ρουλεμαν που ειναι στο ακρο του αξονα.
Εκει χτυπαει ενα διχαλο-μοχλο το οποιο μεταφραζεται σε παλινδρομικη κινηση.

Επισης κατι που παρατηρησα ακομη ειναι η εσωτερικη συνδεση του καλωδιου με το εργαλειο. Αυτη γινεται με ηλεκτρολογικη κλεμμα:ADFAD2:
Κατι που δεν νομιζω να συνανταται στα εργαλεια, ουτε καν σε ψευτοκινεζικα νομιζω. Το εργαλειο δεν εχει ανοιξει αλλη φορα ωστε να πουμε οτι εγινε παρεμβαση.

Συνοψιζοντας, απο το skill αυτο δεν ειμαι 100% ευχαριστημενος. Απο τη πρωτη μερα που το πηρα δεν μου φανηκε το ευρος της παλινδρομισης ικανο για σωστη εργασια. Δεν εχω δοκιμασει παρομοιο εργαλειο αλλης εταιριας για συγκριση οποτε ειμαι λιγο διστακτικος. Το εχω δουλεψει αρκετα ως τριβειο, γιαυτο προ ολιγου διαστηματος ειχε χαλασει το σκρατς τριγωνο και τοποθετηςα ενα αλλο, αλλης εταιριας με πατεντα. Δεν βρηκα το αντιστοιχο της skill, που παρεπιπτωντος να αναφερω ηταν μικροτερο απο 93mm, καπου στα 75mm, αν ενθυμουμε καλα.

Καταληγοντας, θα δοκιμασω αυριο αν μπορει να δουλεψει καλα ως τριβειο, με τα noname, ανταλλακτικα γυαλοχαρτα και αν δεν γινει δουλεια, θα σκεφτω για τα επομενα βηματα μου.
Θα τεσταρω επισης και μια κοπη με λαμα, noname επισης, κυριως για το ευρος παλινδρομισης.
Wish it good luck!:violent-smiley-030:

capture

Νεκτάριε ότι ηλεκτρικό εργαλείο έχω ανοίξει για καθάρισμα και συντήρηση, όλα είναι με κλέμες στις συνδέσεις του ρεύματος, ακόμα και τα πολύ ακριβά. Προφανώς το κάνουν για εύκολη αντικατάσταση του καλωδίου τροφοδοσίας, δεν βλέπω να υπάρχει κάποιος κίνδυνος σ' αυτό.
Τα μόνα που έχω δεί χωρίς κλέμες είναι κάποια ειδικά ηλεκτρικά εργαλεία που δίνουν οι κατασκευαστές των ΜΕΚ των βαποριών στις παραλαβές, αλλά αυτά πάνε για συντήρηση και έλεγχο στον κατασκευαστή δεν βάζουμε χέρι εμείς παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.
Νομίζω πως το πολυεργαλείο σου θα λειτουργεί μια χαρά μετά την παρέμβαση που έκανες.

Νεκτάριε ότι ηλεκτρικό εργαλείο έχω ανοίξει για καθάρισμα και συντήρηση, όλα είναι με κλέμες στις συνδέσεις του ρεύματος, ακόμα και τα πολύ ακριβά. Προφανώς το κάνουν για εύκολη αντικατάσταση του καλωδίου τροφοδοσίας, δεν βλέπω να υπάρχει κάποιος κίνδυνος σ' αυτό.
Τα μόνα που έχω δεί χωρίς κλέμες είναι κάποια ειδικά ηλεκτρικά εργαλεία που δίνουν οι κατασκευαστές των ΜΕΚ των βαποριών στις παραλαβές, αλλά αυτά πάνε για συντήρηση και έλεγχο στον κατασκευαστή δεν βάζουμε χέρι εμείς παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.
Νομίζω πως το πολυεργαλείο σου θα λειτουργεί μια χαρά μετά την παρέμβαση που έκανες.

Κλεμμες ισως, αλλα νομιζω οχι τετοιου τυπου.
Τωρα που το σκεφτομαι, συνηθως εργαλεια μπαταριας ανοιγω, ρευματος εχω ανοιξει λιγα, αλλα τετοια κλεμμα δεν εχω ξαναδει.

Δεν με ενοχλει η κλεμμα. Δεν ειναι απλα ο καλυτερος συνδεσεις για εργαλειο, τουλαχιστον σε μενα που τις συγκεκριμενες τις δουλευω σε ηλεκτρικες εγκαταστασεις.

Τριβειο bosch pex300.
Σταματησε να δουλευει.
Πιθανη βλαβη στη πλακετα του ρυθμιστη στροφων.

img host

Το οποιο δεν εχει κλεμμα...