Θα μιλήσω με τη γλώσσα της αλήθειας και θα γίνω δυσάρεστος αλλά δεν γίνεται αλλιώς, έτσι είναι ο χαρακτήρας μου.
Νομίζω ότι στα τελευταία ποστ στο νήμα ο tzo δεν έχει να συνεισφέρει τίποτα στους υποψήφιους αγοραστές ή όχι της X-M1.
Για κάποιο ανεξήγητο λόγο έχει μπει σε μία ανούσια σύγκριση Χ-Μ1 Vs Gm1.
Ήταν λάθος η αγορά της Χ-Μ1 από μέρους του αφού έγινε χωρίς καμία φωτογραφική ανάγκη απόκτησης της και μόνο λόγω τιμής(120 ευρώ).
Και συνηγορεί σε αυτό και η επιλογή και αγορά φακού από μέρους του, ο οποίος κόστιζε όσο 6 φορές το σώμα που αγόρασε.
Το ότι έχει χρήματα δεν είναι κατακριτέο, ούτε κατακριτέα είναι η σπάταλη αυτών από τη στιγμή που του ανήκουν.
Το να μπαίνει όμως στη διαδικασία σύγκρισης και κρίσης μηχανών επειδή απλά έχει τη δυνατότητα κτήσης τους και μόνο είναι ενοχλητικό για εμένα.
Τα συμπεράσματα στα οποία μόνος του καταλήγει μόνο καλό δεν κάνουν και δεν βοηθούν.
Τόσο καιρό παρακολουθώ καθημερινά τα φωτογραφικά και δεν είδα από το Γιάννη 2-3 δείγματα φώτο ή βίντεο από τον φοβερό ομολογουμένως εξοπλισμό του.
Σήμερα έβαλε μερικές φωτογραφίες με σκοπό και μόνο να κρίνει της Χ-Μ1 και να την υποβαθμίσει φωτογραφικά.
Αντιθέτως βλέπω μία παρέλαση των μηχανών με το τάδε λουράκι και με το τάδε φιογκάκι σαν τους τύπους που αραδιάζουν τα iphone στην καφετέρια για μόστρα.
Δεν υπερασπίζομαι την Fuji, δεν με ενδιαφέρει αν είναι καλή η κακή μηχανή εγώ συχνά εδώ μέσα την έχω κρίνει αυστηρά.
Απλά δεν μπορούσα άλλο να τα κρατήσω μέσα μου και τα έγραψα, δεν κρίνω τον άνθρωπο tzo που δεν τον ξέρω προσωπικά,
κρίνω μια συμπεριφορά που στα δικά μου γούστα είναι ενοχλητική, μπορεί να είμαι και λάθος, ο καθένας κρίνει και κρίνεται.
Ας τα πάρουμε ένα-ένα, γιατί το ποστ σου ήταν καταπέλτης εφ'όλης της ύλης.
1) Τα τελευταία μου ποστ με δικά μου δείγματα/συγκρίσεις και αξιολογήσεις, και όχι λινκ από reviews, θεωρώ ότι βοήθησαν λίγο να καταδειχτούν τα θετικά και αρνητικά του σώματος της X-M1. Παρά την άνιση σύγκριση με m4/3 + αργό φακό βγαίνουν συμπεράσματα. Και σε έναν μόνο αναγνώστη να φάνηκαν χρήσιμα, φτάνει. Δεν είναι ανεξήγητος ο λόγος σύγκρισης με GM1+12-32. Ίσα-ίσα που έχει ενδιαφέρον να φανεί τι διαφορά στην ποιότητα εικόνας έχει π.χ. ο αισθητήρας ή ένας γρήγορος φακός κ.ο.κ.
2) Η αγορά που έκανα της X-M1 + 23 1.4 ήταν η καλύτερη που θα μπορούσα να κάνω τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αφού είχα κενό στο εστιακό μήκος των 35mm ff, στο οποίο οι λήψεις μου είναι συνήθως εντός σπιτιού, ή/και σε λήψεις που με ενδιαφέρει το ανοιχτό διάφραγμα με καλό bokeh. Αν έπαιρνα τον 16-50 θα συμφωνούσα ότι θα ήταν άσκοπη αγορά. Θεωρώ ότι ο συνδυασμός του 23 1.4 με τον αισθητήρα της Fuji μού προσφέρει καλύτερη συνολικά εικόνα απ' ότι αν έπαιρνα τον Panasonic 15 1.7 όπως σχεδίαζα. Αντί 550 επένδυσα 783 .
3) Δεν είμαι δυστυχώς πλούσιος, αλλά και να ήμουν, σίγουρα δεν είναι επίδειξη πλούτου τα ποστ μου. Μια αγορά σώματος ή φακού που θα τη μοιραστώ με τους φίλους του φόρουμ, νομίζω δίνει χαρά σε όλους τους φίλους και δεν προκαλεί ζηλοφθονία. Το ίδιο χαίρομαι κι εγώ με τις αγορές άλλων, οπότε θέλω να πιστεύω ότι ισχύει και το αντίστροφο.
4) Δείγματα φωτογραφιών: Είμαι της άποψης ότι κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρίνει αν αξίζει κάποιος να έχει τον Χ εξοπλισμό, ανάλογα με το τι δείγματα φωτό εμφανίζει στο φόρουμ. Είναι σαν να μιλάμε για ηχεία και να λέμε πες μου τι μουσική ακούς για να σου πω αν αξίζεις τα ηχεία που έχεις. Για τον ίδιο λόγο που δεν συμμετέχω στην κατηγορία της μουσικής ή των ταινιών του φόρουμ, αλλά ενεργά στο hi-fi και home cinema. Το τι μουσική θα ακούσω ή ποια ταινία θα δω το θεωρώ προσωπική υπόθεση. Από κει και πέρα, αν απορείς τόσο για το τι φωτό/βίντεο βγάζω, ναι, παραδέχομαι ότι υπολειτουργώ τον εξοπλισμό μου. Τις προσωπικές μου στιγμές μου όμως μου αρέσει να τις καταγράφω με την καλύτερη δυνατή ποιότητα (και ευχαρίστηση κατά τη λήψη) τα τελευταία 17 χρόνια που ασχολούμαι συστηματικά με τη φωτογραφία και το βίντεο. Κι έχω βγάλει και χρήματα από επαγγελματικές δουλειές. Αριστουργήματα καλλιτεχνικές φωτό ή βίντεο, που να ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό όχι δεν έβγαλα, ούτε ήταν και ο σκοπός μου.
5) "Λουράκι και φιογκάκι". Μετά από τόσα χρόνια χαμαλίκι με τις DSLR και τους φακούς και το όλα για το αποτέλεσμα, έφτασα τώρα σε ένα σημείο που θέλω να απολαύσω μια πιο εκλεπτυσμένη αισθητική με τον εξοπλισμό μου. Ναι, θα δώσω σημασία στην εμφάνιση, στην αίσθηση του ποιοτικού δερμάτινου πλεκτού ιμάντα ή στη μεθυστική μυρωδιά μιας δερμάτινης Wotancraft τσάντας. Και πάλι, η ανάγκη προκύπτει αυθόρμητα, όχι γιατί μου περισσεύουν. Αναφέρω στο φόρουμ αν μου άρεσε κάτι από αυτά που χρησιμοποιώ και κάποιος μπορεί να πάρει μια ιδέα που θα θέλει κάτι παρόμοιο ή απλά να χαζέψει κάτι διαφορετικό.
6) "Υπεράσπιση Fuji". Τη Fuji την αγαπάμε πολλοί, γι' αυτό και ασχολούμαστε μαζί της. Επειδή τονίζω τα αρνητικά της X-M1, δεν σημαίνει ότι πολεμώ τη Fuji. Ίσα-ίσα που ποντάρω σε αυτήν, έχοντας ήδη επενδύσει με τον 23 1.4.
Σόρι για το μακροσκελές μου ποστ, με τις αυτονόητες εξηγήσεις. Ελπίζω να βοήθησαν τον Παναγιώτη. Αν όχι, μπορεί να προσπερνάει τα ποστ μου, αν τόσο τον ενοχλούν.