Απάντηση: Re: Fuji X-T1 ?
Πηγα σήμερα μια δευτερη βολτα να βαλω μπαταρια και να δοκιμασω EVF εστιαση κλπ. , να πω εκ των προτέρων οτι δεν ειμαι εξοικιωμένος με τα μενου της Fuji και για να βρω κατι οπως π.χ. το focus peaking επρεπε να φαω λιγο χρόνο.
Ειχα και μαζι μου την Ε-Μ1 για να τεσταρω το μεγεθος και την αποκριση του EVF. Το ΕVF της Fuzi ειναι μεγαλο και χορταστικό, η διαφορα δεν ειναι πολυ μεγαλη ομως απο το αντιστοιχο της Ε-Μ1 στην πράξη, λεπτομερεια και καθαροτητα δεν ειδα διαφορες αλλά δεν τα τεσταρα σε χαμηλο φωτισμο μονο στις φωτιστικες συνθηκες του καταστηματος και έξω στον δρομο που σημερα ο καιρος ηταν βροχερος με εντονη συνεφια. Κατι που διαπιστωσα ομως άμεσα και το ειδαν και ολοι οι υπολοιποι που κοιταξαμε ταυτοχρονα τα 2 σκοπευτρα ηταν τα πολυ κορεσμενα χρωματα του EVF της Fuji (δεν ανταποκρινονταν στα πραγματικα) , θελω να πιστευω και ειμαι σιγουρος οτι υπαρχει ρυθμιση στα μενου που να το καλιμπραρει.
Στη συνεχεια τσεκαρα ξανα τα πληκτρα όπυ εχθες μου ειχαν αφησει την χειρότερη εντυπωση, οι ροδελες σε αργη κινηση ανταποκρινονται καλα, σε γρηγορη όμως κινηση όχι π.χ. για να μεγενθυνεις εικονα - αλλάξεις γρηγορα τιμες εχουν θεματάκι. Τα 2 πανω πληκτρα (βιντεο - FN) ειναι αναμεσα στους περιστροφικους επιλογεις και δεν ειναι ευκολο το πατημα τους ενω για τα υπολοιπα τα ειπα και εχθες να μην επαναλαμβανομαι, σιγουρα ομως με ανοιχτη την μηχανη και βλεποντας την οθονη μπορεις να ελεγχεις αν και τι εχεις πατησει, με το ματι στο EVF ειναι δυστυχως δυσκολο το τυφλό συστημα γιατι ειναι μικρα τα κουμπιά και δεν προεξεχουν αρκετα απο το σωμα. Επισης στην πραξη πολυ δυσχρηστο βρηκα το ταυτοχρονο πατημα του κεντρικου κουμπιου για την απελευθερωση των περιστροφικων επιλογεων οπως το ISO - ταχυτητα.
Αντιθετα με βολεψε πολυ η αλλαγή του διαφράγματος στον φακό - κλασσική επιλογή και την προτιμουσα πάντα σε σχεση με την ρυθμιση με ροδέλα.
Στην εστιαση τώρα με τον κιτ φακο και σε μονο καρέ για FUJΙ την ειδα αρκετα γρήγορη αλλά δεν είναι Olympus, είναι ακομη πισω αλλα´οι διαφορες είναι μικρές και δεν νομίζω να αποσχολουν παρα μονο τους πολύ ψείρες.
Το σημειο εστιασης επαρκές αλλά προσωπικα θα το ηθελα ακομη μικρότερο για ακριβεια - δεν ξερω αν γινεται και δεν ειχα χρόνο να το βρώ.
Δοκίμασα το Focus assist με την μεγενθυνση και ειδα ενα μικρό bug αν μπορω να το πω ετσι - καποιος μου ειπε οτι το εχουν ολες οι Fuji - με την μεγενθυνση ενεργη μολις πατησω το κλειστρο μεχρι την μεση και κλειδωσει η εστιαση γινεται μια μικρη μετατοπιση του στοχου στο EVF - οχι στην LCD - υποθετω οτι εχει να κανει με την ενεργοποιηση, σεταρισμα του IS εκεινη την στιγμή.
Δοκιμασα και τα αλλα mode στο focus assist , το σπλιτ image , focus peaking δειχνουν να δουλευουν αρκετα καλα ειδικα το FP έχει μεσα στα μενου πολλα χρωματα (κοκκινο,ασπρο,μπλε κλπ. και διαφορετικα επιπεδα εντασης ανάλογα ποσο δυνατο το θελεις).
Λιγο μετα στο δρόμο δοκιμασα το CAF σε στατικα και κινουμενα θέματα. Στα στατικα θέματα δεν δουλευει όπως έχω συνηθήσει και ο φακός κανει συνέχεια μικρομετακινησεις στον σταθερο στόχο και δεν κλειδώνει σαν να προσπαθει να προβλεψει προς τα που θα πάει αυτός κατι που θεωρω ευλογο (κατι ανάλογο κανει και η Ε-Μ1 με χαμηλό φωτισμό αλλά κλειδωνει μετα απο 3-4 προσπαθειες), μετα απο λίγο αλλαξα θέση και στόχο και την δοκίμασα σε κινουμενα μηχανακια και αυτοκινητα προς το μερος μου (ταχυτητα 20-40χλμ) με χαμηλη (3fps) και υψηλή ριπη (8fps) και ειδα οτι ανταποκριθηκε πολυ καλυτερα δηλ. καθε τοσο το σκοπευτρο καθαριζε στον στοχο και ειχα αρκετα επιτυχημενες σε εστιαση φωτο - φυσικα αναμεσα υπηρχαν και ορισμενες ανεταριστες.
Οι στοχοι ηταν κυρίως μεγαλα αυτοκινητα και μικροτερες μηχανες που κινουνταν με χαμηλή ταχυτητα και ακομη και στην μεγαλη ριπη (8fps) παρολο το στιγμιαιο blackout (ελάχιστο) προλαβαινα να εχω feedback και να ακολουθω τον στόχο ( η Ε-Μ1 στην χαμηλή ριπη (6.5 fps) στο CAF όπου εστιαζει συνεχως έχει λιγο περισσοτερο blackout στο EVF, στην ψιλή ριπη (10fps) που εστιαζει στο πρωτο καρέ δεν υπαρχει καν καθυστερηση γιατι βλεπεις στην ουσια ακαριαια αναπαρασταση των καρε).
Δεν ξερω πως θα ανταποκριθει σε μικρους και ταχυτατα κινουμενους στόχους - σε χαμηλό φωτισμό είμαι σιγουρος οτι κανενα συστημα mirrorless δεν μπορει να συναγωνιστει ακομη τις κορυφαιες DSLR στον τομέα αυτό.
Kατι που μου αρεσε ηταν ο ηχος του κλειστρου της (καμια σχεση με αυτο της Sony Α7) αλλά και το πατημα του, ουτε ελαφρυ ουτε πολυ βαρύ.
Κάπου εκει ολοκλήρωσα και το σημερινό οδοιπορικό μου και επεστρεψα την μηχανή στο καταστημα για τον επόμενο δοκιμαστή :7SFGSFG: