Fuji X-T1

Re: Fuji X-T1 ?

Δυστυχώς όχι δίχως μπαταρία.
Όταν θέλω να πάρω μια κάμερα πρώτα κοιτώ αν κάθεται σωστα στα χέρια μου.
Αν όμως την είχα σε λειτουργία πιθανότατα να έλεγα ότι τα πάντα είναι συνήθεια και να μην χαλιόμουν

κι εγω το ιδιο ελεγα για τη πρωτη μου nex 5 πριν 4 χρονια, οταν την επιασα πρωτη φορα στα χερια μου.
Δε μου καθησε καθολου καλα... αλλα οταν την αγορασα , τοτε αλλαξαν ολα!

Mου αρεσουν πολυ οι primes της Fuji....:ernaehrung004:

Απάντηση: Re: Fuji X-T1 ?

Πηγα σήμερα μια δευτερη βολτα να βαλω μπαταρια και να δοκιμασω EVF εστιαση κλπ. , να πω εκ των προτέρων οτι δεν ειμαι εξοικιωμένος με τα μενου της Fuji και για να βρω κατι οπως π.χ. το focus peaking επρεπε να φαω λιγο χρόνο.

Ειχα και μαζι μου την Ε-Μ1 για να τεσταρω το μεγεθος και την αποκριση του EVF. Το ΕVF της Fuzi ειναι μεγαλο και χορταστικό, η διαφορα δεν ειναι πολυ μεγαλη ομως απο το αντιστοιχο της Ε-Μ1 στην πράξη, λεπτομερεια και καθαροτητα δεν ειδα διαφορες αλλά δεν τα τεσταρα σε χαμηλο φωτισμο μονο στις φωτιστικες συνθηκες του καταστηματος και έξω στον δρομο που σημερα ο καιρος ηταν βροχερος με εντονη συνεφια. Κατι που διαπιστωσα ομως άμεσα και το ειδαν και ολοι οι υπολοιποι που κοιταξαμε ταυτοχρονα τα 2 σκοπευτρα ηταν τα πολυ κορεσμενα χρωματα του EVF της Fuji (δεν ανταποκρινονταν στα πραγματικα) , θελω να πιστευω και ειμαι σιγουρος οτι υπαρχει ρυθμιση στα μενου που να το καλιμπραρει.

Στη συνεχεια τσεκαρα ξανα τα πληκτρα όπυ εχθες μου ειχαν αφησει την χειρότερη εντυπωση, οι ροδελες σε αργη κινηση ανταποκρινονται καλα, σε γρηγορη όμως κινηση όχι π.χ. για να μεγενθυνεις εικονα - αλλάξεις γρηγορα τιμες εχουν θεματάκι. Τα 2 πανω πληκτρα (βιντεο - FN) ειναι αναμεσα στους περιστροφικους επιλογεις και δεν ειναι ευκολο το πατημα τους ενω για τα υπολοιπα τα ειπα και εχθες να μην επαναλαμβανομαι, σιγουρα ομως με ανοιχτη την μηχανη και βλεποντας την οθονη μπορεις να ελεγχεις αν και τι εχεις πατησει, με το ματι στο EVF ειναι δυστυχως δυσκολο το τυφλό συστημα γιατι ειναι μικρα τα κουμπιά και δεν προεξεχουν αρκετα απο το σωμα. Επισης στην πραξη πολυ δυσχρηστο βρηκα το ταυτοχρονο πατημα του κεντρικου κουμπιου για την απελευθερωση των περιστροφικων επιλογεων οπως το ISO - ταχυτητα.
Αντιθετα με βολεψε πολυ η αλλαγή του διαφράγματος στον φακό - κλασσική επιλογή και την προτιμουσα πάντα σε σχεση με την ρυθμιση με ροδέλα.

Στην εστιαση τώρα με τον κιτ φακο και σε μονο καρέ για FUJΙ την ειδα αρκετα γρήγορη αλλά δεν είναι Olympus, είναι ακομη πισω αλλα´οι διαφορες είναι μικρές και δεν νομίζω να αποσχολουν παρα μονο τους πολύ ψείρες.
Το σημειο εστιασης επαρκές αλλά προσωπικα θα το ηθελα ακομη μικρότερο για ακριβεια - δεν ξερω αν γινεται και δεν ειχα χρόνο να το βρώ.
Δοκίμασα το Focus assist με την μεγενθυνση και ειδα ενα μικρό bug αν μπορω να το πω ετσι - καποιος μου ειπε οτι το εχουν ολες οι Fuji - με την μεγενθυνση ενεργη μολις πατησω το κλειστρο μεχρι την μεση και κλειδωσει η εστιαση γινεται μια μικρη μετατοπιση του στοχου στο EVF - οχι στην LCD - υποθετω οτι εχει να κανει με την ενεργοποιηση, σεταρισμα του IS εκεινη την στιγμή.
Δοκιμασα και τα αλλα mode στο focus assist , το σπλιτ image , focus peaking δειχνουν να δουλευουν αρκετα καλα ειδικα το FP έχει μεσα στα μενου πολλα χρωματα (κοκκινο,ασπρο,μπλε κλπ. και διαφορετικα επιπεδα εντασης ανάλογα ποσο δυνατο το θελεις).
Λιγο μετα στο δρόμο δοκιμασα το CAF σε στατικα και κινουμενα θέματα. Στα στατικα θέματα δεν δουλευει όπως έχω συνηθήσει και ο φακός κανει συνέχεια μικρομετακινησεις στον σταθερο στόχο και δεν κλειδώνει σαν να προσπαθει να προβλεψει προς τα που θα πάει αυτός κατι που θεωρω ευλογο (κατι ανάλογο κανει και η Ε-Μ1 με χαμηλό φωτισμό αλλά κλειδωνει μετα απο 3-4 προσπαθειες), μετα απο λίγο αλλαξα θέση και στόχο και την δοκίμασα σε κινουμενα μηχανακια και αυτοκινητα προς το μερος μου (ταχυτητα 20-40χλμ) με χαμηλη (3fps) και υψηλή ριπη (8fps) και ειδα οτι ανταποκριθηκε πολυ καλυτερα δηλ. καθε τοσο το σκοπευτρο καθαριζε στον στοχο και ειχα αρκετα επιτυχημενες σε εστιαση φωτο - φυσικα αναμεσα υπηρχαν και ορισμενες ανεταριστες.
Οι στοχοι ηταν κυρίως μεγαλα αυτοκινητα και μικροτερες μηχανες που κινουνταν με χαμηλή ταχυτητα και ακομη και στην μεγαλη ριπη (8fps) παρολο το στιγμιαιο blackout (ελάχιστο) προλαβαινα να εχω feedback και να ακολουθω τον στόχο ( η Ε-Μ1 στην χαμηλή ριπη (6.5 fps) στο CAF όπου εστιαζει συνεχως έχει λιγο περισσοτερο blackout στο EVF, στην ψιλή ριπη (10fps) που εστιαζει στο πρωτο καρέ δεν υπαρχει καν καθυστερηση γιατι βλεπεις στην ουσια ακαριαια αναπαρασταση των καρε).
Δεν ξερω πως θα ανταποκριθει σε μικρους και ταχυτατα κινουμενους στόχους - σε χαμηλό φωτισμό είμαι σιγουρος οτι κανενα συστημα mirrorless δεν μπορει να συναγωνιστει ακομη τις κορυφαιες DSLR στον τομέα αυτό.

Kατι που μου αρεσε ηταν ο ηχος του κλειστρου της (καμια σχεση με αυτο της Sony Α7) αλλά και το πατημα του, ουτε ελαφρυ ουτε πολυ βαρύ.
Κάπου εκει ολοκλήρωσα και το σημερινό οδοιπορικό μου και επεστρεψα την μηχανή στο καταστημα για τον επόμενο δοκιμαστή :7SFGSFG:

Last edited:

sto CAF ειναι λογικο να μη κλειδωνει... αφου ειναι CAF .

Συνηθως οι περισσοτερες μηχανες εχουν ΑFS kai AFA , αν θες στατικο θεμα ή μεταβαλλομενο (στατικο αλλα με δυνατοτητα κινησης).

Fuji X-T1 ?

ίσως να μην το περιέγραψα πολύ σωστά , όταν άλλαζα γρήγορα στόχο απο κάτι κοντινό και ακίνητο σε κάτι μακρινό και ακίνητο αφού έψαχνε να το βρει και το έβρισκε δεν ισσοροπουσε αλλα συνέχιζε μπρος πίσω πάνω στον ακίνητο στόχο με μετακίνηση που στιγμιαία έχανε την ακρίβεια , δεν ξέρω αν υπάρχει ρύθμιση άλλη μέσα στα μενού π.χ. AFC-L που να ρυθμίζει ποτέ λοκάρει στον στόχο
Στην Ε-Μ1 αφού τον βρει τον κρατά και έτσι μπορείς να χρησιμοποιήσεις την λειτουργία αυτή και στην καθημερινή σου φωτογράφηση για γρήγορες εναλλαγές στατικού στόχου και όχι υποχρεωτικά με μετακινούμενο στόχο

Last edited:

ετσι κανουν και οι nex... δε κλειδωνουν ποτε σε CAF.
Αν μετακινησεις εστω και λιγο τη μηχανη, ψαχνουν παλι. Μονο αν την αφησεις ακινητη και το θεμα μεινει ακινητο , τοτε σταματαει.
αλλα γενικα δε βολευει το caf για στατικα θεματα.

Last edited:
Απάντηση: Re: Fuji X-T1 ?

Μονο αν την αφησεις ακινητη και το θεμα μεινει ακινητο , τοτε σταματαει.

Αυτο ακριβως λεω οτι περιμενα να κανει και δεν το εκανε , αλλα δεν ειχα την μηχανη σε τριποδο την ειχα στο χερι οποτε δεν ξερω αν ειναι τοσο ευαισθητη στις μετακινησεις που εκανε το χερι μου απο την αναπνοη μου, στην αρχη νομιζα οτι κατι ειναι χαλασμενο και μαλιστα το εδειξα και σε αλλον διπλα για να δω αν εγω κατι λαθος, τελος παντων πιστευω οτι θα υπαρχει σχετικη ρυθμιση για να μην ψαχνει τοσο εντονα για αλλαγη στοχου

Last edited:

αληθινος διαλογος, απο ξενο Blog...

CUSTOMER: 'I'm looking to get a better camera. I've been using my phone and a small compact but I want something better.'

SALESPERSON: 'Do you want a DSLR or a mirrorless camera?'

CUSTOMER: '???????'

SALESPERSON: 'A DSLR has a mirror inside which flips up when you take a picture. Nikon and Canon make DSLR's. A mirrorless camera doesn't have a mirror.'

SALESPERSON: 'OK. A mirrorless camera has an electronic viewfinder and a screen that's permanently on so you can see your picture. A DSLR has an optical viewfinder which is like looking through a tunnel and it doesn't adjust with the light. It doesn't have the screen on permanently like a mirrorless camera, though actually if you want it too it does do that as well.'

SALESPERSON: 'OK. Let me show you the difference.'
(Gets out Nikon and Canon DSLR's and a Sony A7r, Panasonic GH3 and Fuji X-T1)

CUSTOMER: 'They all look pretty much the same'

SALESPERSON: 'Well yes, they do now. Mirrorless cameras used to look different but now they don't.'

CUSTOMER: 'Some of those mirrorless cameras look a bit old-fashioned.'

SALESPERSON: 'Well the companies are using retro designs these days which is very popular.'

CUSTOMER: 'Popular with who?'

SALESPERSON: 'Well enthusiastic amateurs mainly.'

CUSTOMER: 'Oh. Well I don't know any of those, Everyone I know either uses their phone or has a Nikon or a Canon.'

SALESPERSON: 'OK. Well mirrorless cameras are quite new but lots of people think they will take over from DSLR's one day.'

CUSTOMER: 'Mmmmm. How much are they? I bet the Nikon and the Canon are much more expensive.'

SALESPERSON: 'Well the Nikon and Canon are on special offer with a kit and cost around £500 with two lenses. The Panasonic is just under £800, the Fuji is just over £1000 and the Sony is £1600. That's for the body only, if you want a lens that's extra.'

CUSTOMER: 'l'll take the Canon.'

Αρα, εχουμε τις DSLR οταν θελουμε να φωτογραφησουμε και τις mirrorless οταν θελουμε να παιξουμε...
Ωραια...:guitarist:

Αμερικάνος ήταν?
Μου θύμισε την ιστορία με τον τύπο που πήρε ibm, είχε διακοπή ρεύματος και πήρε την ibm να ρωτήσει γιατί δεν παίζει ο υπολογιστής.:twoguns:

αυτο που βγαινει σα συμπερασμα, ειναι οτι ο κοσμος ειναι μπερδεμενος.

Οι mirrorless βγηκαν σαν μια εναλλακτικη των μεγαλων και βαριων DSLR και σαν πιο φτηνη λυση.

Στην αρχη αυτο ηταν αληθεια (και σε μερικες περιπτωσεις ακομη ειναι) , αλλα μετα ηρθαν τα σχετικα μεγαλα σωματα , μεγαλοι φακοι, και κυριως ακριβοι.
Δεν ειναι πια μια φτηνη λυση, το αντιθετο μαλιστα.
Ουτε ειναι τοσο πιο μικρες , ειδικα με ζοομ φακους.

αυτο που βγαινει σα συμπερασμα, ειναι οτι ο κοσμος ειναι μπερδεμενος.

Οι mirrorless βγηκαν σαν μια εναλλακτικη των μεγαλων και βαριων DSLR και σαν πιο φτηνη λυση.

Στην αρχη αυτο ηταν αληθεια (και σε μερικες περιπτωσεις ακομη ειναι) , αλλα μετα ηρθαν τα σχετικα μεγαλα σωματα , μεγαλοι φακοι, και κυριως ακριβοι.
Δεν ειναι πια μια φτηνη λυση, το αντιθετο μαλιστα.
Ουτε ειναι τοσο πιο μικρες , ειδικα με ζοομ φακους.

ΑΥΤΗ ειναι η αληθεια !!!!!

Διαφωνώ.

Η αφαίρεση του καθρέπτη ήταν μια φυσική εξέλιξη που ξεκίνησε με την αντικατάσταση του φιλμ με τον αισθητήρα. Όταν οι DSLR άρχισαν να έχουν Live View όπως είχαν μόνο οι κομπακτ μεχρι τότε ήταν φυσικό επακόλουθο να τολμήσει μια εταιρία να βάλει έναν μεγάλο αισθητήρα και εναλλάξιμους φακούς αφαιρώντας τον καθρέπτη. Και σε συγκρίσιμα φορμά και κατηγορία, οι mirrorless παραμένουν μικρότερες...

Επίσης δεν καταλαβαίνω προς τί η επιμονή οτι σώνει και καλά οι mirrorless είναι για παιχνίδι και οι DSLR είναι για σοβαρή φωτογραφία. Αισθητήρας ο ένας, αισθητήρας ο άλλος, φακος ο ένας φακός και ο άλλος. Αδυναμίες και δυνατά σημεία έχουν και τα δυο συστήματα αρκετά. Διαλέγεις και παίρνεις ανάλογα με τις ανάγκες σου...

εγω δεν υποστηριζω οτι οι mirroless ειναι για "παιχνιδι" ....

Απλα τονιζω το γεγονος οτι με ζοομ φακους (ειδικα οι APCS + FF mirrorless) δεν εχουν μεγαλη διαφορα με τις dslr.
Οι m4/3 εχουν , αλλα οι αισθητηρες (για μενα) ειναι ακομη πισω.... ειδικα σε δυναμικη περιοχη, Mpixels , bokeh και low light shooting.

Και πρεπει να καταλαβουν οι εταιρειες οτι αν θελουν να ανταγωνιστουν τις dslr , οι τιμες πρεπει να πεσουν.

ΓΙΑ ΜΕΝΑ οι mirroless (ειδικα οι FF kai APCS) ειναι κυριως για φωτο με primes ,εκει δειχνουν τα δοντια τους, και παραμενουν μικρες κι ελαφριες.

Fuji X-T1 ?

Πολύ τα μπλέκετε, η σμίκρυνση των mirrorless σωμάτων δεν σημαίνει υποχρεωτικά οτι αποτελούνται απο φθηνότερα υλικά - εξαρτήματα και οι τιμές τους θα πέσουν πολύ μόνο αν πιάσουν πωλήσεις εφάμιλες των DSLR, ήδη βλέπουμε εισαγωγικά μοντέλα πλήρη στα 600E και μοντέλα χρόνου στα 200Ε,

To έχω πει εδώ και καιρό οτι το σύστημα που ευνοείται στα μέγιστα και μπορεί να σχεδιάσει θεωρητικά τους μικρότερους φακούς με συνδυασμό φωτεινοτητας απόδοσης είναι το μ/43, το οποίο με τη τελευταία γενιά αισθητήρων έχει φθάσει να καλύπτει πολλές φωτογραφικές ανάγκες τόσο του ερασιτέχνη όσο και του επαγγελματία που ζητά φορητότητα,
Για την ανάλυση είναι υπέραρκετη, το δυναμικό εύρος πολύ καλό , στο low light και στο μποκέ πάντα θα υπερτερεί το FF, αλλα δεν είναι απαραίτητο παντού και ακόμη και εκεί με φωτεινους φακούς καλή τεχνική και την πολύ καλή σταθεροποίηση μπορείς να καταφέρεις θαύματα .

Τέλος πιστεύω οτι ο κυρίαρχος παράγοντας που ενα ακαθρεπτο συςτημα θα εκτοπίσει τελικά τις dslr θα είναι η συνεχή βελτίωση του βίντεο στα υβριδικά σώματα , ο καθρεπτης είναι θέμα χρόνου να μας τελειώσει και με την τρομερή εξέλιξη των EVF που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δίνουν την διπλαςια εικόνα απο την πιο ακριβή DSLR και το τελευταίο οχυρό θα πέςει , που θα είναι η τελειοποίηση του CAF ακόμη και στα εισαγωγικά μοντέλα αφού ήδη σε S-AF σκοτώνουν σε ταχυτητα, όσο και αν στεναχωρώ κάποιους η πλάστιγγα αργά ή γρήγορα θα γυρίςει προς την μεριά των mirrorless σωμάτων.

Last edited: