Γάλα αγελαδινό ή γάλα σόγιας ?

Υπαρχουν διαφορες αποψεις.
(δεν ειμαι γιατρος)

Μου αρεσει η παρακατω:
http://pediatros-thes.gr/θηλασμός/γνώση-σημαίνει-δύναμη/τα-οφέλη-του-μακροχρόνιου-θηλασμού/
Εχω πολλες ενστασεις για το αρθρο. Για το 7 , η ψυχοκινητικη αναπτυξη του παιδιου δεν εχει καμια σχεση με τον θηλασμο, η γυναικα μου διδασκει μουσικη προπαιδεια σε βρεφη απο 6 μηνων και οι μουσικοκινητικες επιδοσεις τους εξαρτωνται απο την ενασχοληση του γονεα με το παιδι και οχι σε εναν αυθαιρετο παραγοντα που γραφει χωρις να παραθετει ερευνα ο εν λογω γιατρος.
Για το 8, τα περισσοτερα βρεφη που ερχονται στη σχολη, ειναι "μαμακες" και δεν τολμανε να φυγουν απο την αγκαλια της μαμας , θηλαζουν δεν θηλάζουν σε αυτην την ηλικια. Στο μυαλο μου ερχεται και η μια ανηψια μου με τρομερη αυτοπεποίθηση που η αδελφη μου της σταματησε τον θηλασμο στους 6 μηνες. Παραμενει "μαμακιας" ομως. Αλλα η μια περιπτωση δεν αποτελει στατιστικο δειγμα.
Για το 9, ρωτα μια μανα που θηλαζει το παιδι της 1.5 χρονο και το βυζι ειναι ο μονος τροπος να σταματησει να γκρινιαζει, τι απολαυση ειναι...
Για την ευφυΐα... Δεν υπαρχει περιπτωση ενα παιδι που ο γονεας δεν το παροτρύνει, δεν ασχολειται μαζι του , δεν το δινει ερεθισματα να γινει εξυπνοτερο επειδη θηλασε περισσοτερο απο ενα αλλο που εκοψε τον θηλασμο αλλα ειχε ολα τα ερεθισματα. Μιλαμε για ενα τελειως φιλτραρισμενο , εργαστηριακα δεδομενο που θα πρεπει να παραβλεψει, κληρονομικοτητα και περιβαλλον για να αποδειχθει.
 
Επαναλαμβανω οτι υπαρχουν διαφορες (επιστημονικα ή μη τεκμηριωμενες) αποψεις.

Δεν εχει και τοση σημασια πιστευω οι ατομικες μας εμπειριες μιας και αποτελουν αφενος απειροελάχιστο δειγμα, αφεταιρου καθε παιδακι, (καθε περιπτωση) ειναι διαφορετικο.
 
To γραφω οτι δεν αποτελουν στατιστικο δειγμα οι προσωπικες μου εμπειριες. Αλλα οπως γραφεις, καθε παιδι ειναι διαφορετικο και δεν μπορουμε να αποδώσουμε πχ την ευφυΐα στον θηλασμο.
Ενα πειραμα που μπορω να σκεφτω ειναι να μελετησουν οικογενειες με δίδυμα που θα μεγαλωσουν διαφορετικα τα δυο παιδια ως προς τον θηλασμο, αλλα οχι ως προς τα υπολοιπα, ωστε να βγει ενα αποτελεσμα. Αν και το παιδι που δεν θα θηλαζει θα νιωσει απόρριψη βλεποντας το αλλο αδελφακι του να εχει πιο στενες σχεσεις με τη μητερα του(εδω βλεπουμε τις αντιδρασεις των μεγαλυτερων αδελφων οταν ερχεται ενα νεο μελος. Ανιψια μου της ξεφυγε η φραση " Ηρθε αυτο και μου πηρε το βυζι...").

Αλλα εχουμε βγει εκτος θεματος. Στο θεμα μας παντως εχουμε καταλληξει , επιστημονικα, οτι σε καποιες ομαδες ανθρωπων το γαλα δημιουργεί προβλημα αν δεν εχει ζυμωθει πχ σε γιαουρτι, τυρι κλπ.
 
Γάλα πάντα έπινα και μάλιστα στην παιδική μου ηλικία κατσικίσιο. Ως καπνιστής, πάντα ένα ποτήρι γάλα το βράδυ "ανακουφίζει" τα πνευμόνια μου και όλες οι πηγές αβεστίου είναι χρήσιμες. Όσοι έχουν πρόβλημα με τη λακτοζη είναι λογικό να το κόψουν, μα δεν πιστεύω π.χ πως το γάλα σε ενήλικες προκαλεί μεγαλύτερο κίνδυνο για κάταγμα, δίχως να εξετάσουμε άλλες παραμέτρους (γέννες π.χ για τις γυναίκες).
 
asteia-foto-moro-atakes.jpg



:p