Γειωσεις - προσεγγισεις και προβληματισμοι ...

Μα σαφή άποψη διατύπωσα...Οτι δεν έχει σημασία και λέω γιατί...

Δεν το διαβασα προσεκτικα εχεις δικιο τωρα το καταλαβα ...Η αληθεια ειναι παντως οτι το μυαλο που πηγε αλλου .

Τυπου οτι επειδη η διαδικασια παραγωγης στην Ελλαδα εχει σχεδον σταματησει αρα λογικο θα ειναι να σταματησει και η ""παραγωγη ορων"" ευρειας κατανοησης σε Ελληνικα .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Συγχωρέστε με εάν αυτό που θα ζητήσω έχει ήδη απαντηθεί στο νήμα, αλλά βλέπω ότι το νήμα έχει ενοποιηθεί από διάσπαρτες άλλες συζητήσεις και κάπου χάθηκα.

Ως χομπίστας και όχι ως ειδικός του χώρου, γνώριζα ότι δύο δρόμους μπορείς να ακολουθήσεις στο θέμα της γείωσης.

Η πρώτη προσέγγιση αναφέρει ότι μόνο μία κύρια συσκευή ενώνεται με την ηλεκτρολογική γείωση (συνήθως ολοκληρωμένος ενισχυτής ή σε προ-τελικού ο τελικός) και καμία των λοιπών συσκευών δεν πρέπει να έχει ηλεκτρολογική γείωση. Εδώ αποφεύγουμε φαινόμενα κλειστού βρόγχου και όλες οι συσκευές έχουν κοινή γείωση σήματος μόνο. Φυσικά η γείωση σήματος ενώνεται με το σασί σε κάθε συσκευή.

Η δεύτερη προσέγγιση, είναι αυτή που αναφέρθηκε ως floating ground, όπου όλες οι συσκευές έχουν τη δική τους ανεξάρτητη ηλεκτρολογική γείωση, ενώ οι αντίστοιχες γειώσεις σήματος σε κανένα στάδιο της αλυσίδας δεν ενώνονται με το σασί και κατ' επέκταση με την ηλεκτρολογική γείωση.

Αναφέρθηκε μέχρι τώρα ότι και οι δύο προσεγγίσεις είναι σωστές.
Δεν αναφέρθηκαν μέχρι τώρα, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε προσέγγισης. Είτε κατασκευαστικά είτε ακουστικά (εάν συμπίπτει και ακουστική βελτίωση).

Για την δευτερη προσεγγιση την οποια και εχω μελετησει σχετικα παραπανω μπορω να σου πω οτι
--Γενικα μια τετοια προσεγγιση ειναι λιγοτερο πιθανον να προβληματιστει απο οποιο ΕΜΙ στο χωρο
--Αρα εινα χρησιμο οι συσκευες μας να δουλευουν σε γενικα υγειες περιβαλλον απο πλευρας ΕΜΙ
--Διατηρηση max ασφαλειας σε ολη την αλυσιδα
--Σε αυτη την τοπολογια ακομα και αν εισαχθει καποια αλλη πηγη αλλης τεχνολογιας δυσκολοτερα θα πεσει σε ground loop
--Ενα καλα και σωστα γειωμενο περιβαλλον λειτουργιας για ενα μηχανημα βοηθαει ωστε να μην κυκλοφορουν μεσα στο συστημα παραγωγα υπερπηδησεων και επαγωγων μεσα απο μηχανημα σε μηχανημα τροφοδοσια σε τροφοδοσια κλπ κλπ .

μειονεκτηματα
Η τοπολογια αυτη παιζει τα καλυτερα σε solid state μηχανηματα και με χαμηλη εως μεση εμπεδηση εισοδου δλδ απο 10-47ΚΩ απο εκει και πανω ειναι πιθανον να εχεις θεμα . Επισης ενα αλλο μειονεκτημα ειναι οτι δεν μπορεις να εχεις μεταλλικο ρακ η τσπ δεν μπορεις να εχεις τα μηχανηματα με μεταλλικη συνδεση μεταξυ τους γατι τοτε πλεον "λουπιαζουν" απο την ηλεκτρικη γειωση .

θα μπορουσαμε να το δουμε και καπως αλλιως ...

--οσο πιο κοντα απο πλευρας εμπεδησης ειναι η εισοδος στην πραγματικη γη τοσο πιο καθαρη ειναι
--Φυσικα ισχυει και το αντιθετο
--οσο πιο κοντα απο πλευρας εμπεδησης ειναι η εισοδος στην πραγματικη γη τοσο ειναι αναγκαιος κοτσονατος προενισχυτης
--οσο πιο κοντα απο πλευρας εμπεδησης ειναι η εισοδος στην πραγματικη γη τοσο περισσοτερα ειναι τα δυναμικα που χανουμε σε χαμηλες εντασεις
--Οσο πιο μακρυα ειναι απο πλευρας εμπεδησης απο μια καλη γη τοσο πιο επιρρεπης ειναι σε θορυβους και προβληματα
--Οσο πιο μακρυα ειναι απο πλευρας εμπεδησης απο μια καλη γη τοσο πιο ευκολο ειναι να οδηγηθει με τον πιο απλο τροπο και με απιστευτα δυναμικα ...

με λιγα λογια μια απλη πρακτικη ειναι μεση εμπεδηση τυπου 47Κ και floating γειωση και ολα ειναι ενταξει ...Φυσικα πρεπει καποιος να συμφωνει με ολα αυτα και δεν ειναι καθολου ευκολο

Πχ αν ψαχνεις εναν λαμπατο ενισχυτη με εμπεδηση εισοδου 47Κ ειναι μαλλον απιθανο να βρεθει ,,,αν καποιος κατασκευασει εναν λαμπατο με εμπεδηση εισοδου 220Κ ( λογικη τιμη ) αλλα παραλληλα πρσπαθει να διατηρει floating γειωσεις μεσα στο μηχανημα καιουετ καν στην διασυνδεση του το πιθανοτερο ειναι το μηχανημα να βγαζει βομβο ακομα και stand alone χωρις να ειναι συνδεμενο πουθενα .

Πιστευω να σε βοηθησα και να μην σε μπερδεψα παραπανω .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Το ευχαριστώ θα είναι λίγο.
Καιρό έψαχνα απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα και να που ελέησε το φόρουμ, μέσω εξαίρετων μελών.

Τα αναφερόμενά σου από το "θα μπορούσαμε να το δούμε και κάπως αλλιώς" συμπεριλαμβανομένων και το 6 προτάσεων του, χρήζουν περισσότερη μελέτη εκ μέρους μου, θα τα δω πιο αναλυτικά και θα επανέλθω αν χρειαστεί.

Ευελπιστώ και τα λοιπά μέλη, να συμπληρώσουν αυτό το πολύτιμο νήμα.

Για μια άλλη φορά, φαίνεται το χαοτικό του θέματος. Γιατί μη μου πείτε, το έγραψε και κάπου το μέλος "Παναγιώτης Μελάς", πόσες συσκευές cd/dvd θα βρείτε με ηλεκτρική γείωση;

Απάντηση: Re: Γειωσεις - προσεγγισεις και προβληματισμοι ...

Για την δευτερη προσεγγιση την οποια και εχω μελετησει σχετικα παραπανω μπορω να σου πω οτι
--Γενικα μια τετοια προσεγγιση ειναι λιγοτερο πιθανον να προβληματιστει απο οποιο ΕΜΙ στο χωρο
--Αρα εινα χρησιμο οι συσκευες μας να δουλευουν σε γενικα υγειες περιβαλλον απο πλευρας ΕΜΙ
--Διατηρηση max ασφαλειας σε ολη την αλυσιδα
--Σε αυτη την τοπολογια ακομα και αν εισαχθει καποια αλλη πηγη αλλης τεχνολογιας δυσκολοτερα θα πεσει σε ground loop
--Ενα καλα και σωστα γειωμενο περιβαλλον λειτουργιας για ενα μηχανημα βοηθαει ωστε να μην κυκλοφορουν μεσα στο συστημα παραγωγα υπερπηδησεων και επαγωγων μεσα απο μηχανημα σε μηχανημα τροφοδοσια σε τροφοδοσια κλπ κλπ .

μειονεκτηματα
Η τοπολογια αυτη παιζει τα καλυτερα σε solid state μηχανηματα και με χαμηλη εως μεση εμπεδηση εισοδου δλδ απο 10-47ΚΩ απο εκει και πανω ειναι πιθανον να εχεις θεμα . Επισης ενα αλλο μειονεκτημα ειναι οτι δεν μπορεις να εχεις μεταλλικο ρακ η τσπ δεν μπορεις να εχεις τα μηχανηματα με μεταλλικη συνδεση μεταξυ τους γατι τοτε πλεον "λουπιαζουν" απο την ηλεκτρικη γειωση .

θα μπορουσαμε να το δουμε και καπως αλλιως ...

--οσο πιο κοντα απο πλευρας εμπεδησης ειναι η εισοδος στην πραγματικη γη τοσο πιο καθαρη ειναι
--Φυσικα ισχυει και το αντιθετο
--οσο πιο κοντα απο πλευρας εμπεδησης ειναι η εισοδος στην πραγματικη γη τοσο ειναι αναγκαιος κοτσονατος προενισχυτης
--οσο πιο κοντα απο πλευρας εμπεδησης ειναι η εισοδος στην πραγματικη γη τοσο περισσοτερα ειναι τα δυναμικα που χανουμε σε χαμηλες εντασεις
--Οσο πιο μακρυα ειναι απο πλευρας εμπεδησης απο μια καλη γη τοσο πιο επιρρεπης ειναι σε θορυβους και προβληματα
--Οσο πιο μακρυα ειναι απο πλευρας εμπεδησης απο μια καλη γη τοσο πιο ευκολο ειναι να οδηγηθει με τον πιο απλο τροπο και με απιστευτα δυναμικα ...

με λιγα λογια μια απλη πρακτικη ειναι μεση εμπεδηση τυπου 47Κ και floating γειωση και ολα ειναι ενταξει ...Φυσικα πρεπει καποιος να συμφωνει με ολα αυτα και δεν ειναι καθολου ευκολο

Πχ αν ψαχνεις εναν λαμπατο ενισχυτη με εμπεδηση εισοδου 47Κ ειναι μαλλον απιθανο να βρεθει ,,,αν καποιος κατασκευασει εναν λαμπατο με εμπεδηση εισοδου 220Κ ( λογικη τιμη ) αλλα παραλληλα πρσπαθει να διατηρει floating γειωσεις μεσα στο μηχανημα καιουετ καν στην διασυνδεση του το πιθανοτερο ειναι το μηχανημα να βγαζει βομβο ακομα και stand alone χωρις να ειναι συνδεμενο πουθενα .

Πιστευω να σε βοηθησα και να μην σε μπερδεψα παραπανω .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Κατατοπιστικότατος κ.Σάκη

Οπως οι περισσοτεροι εχουν καταλαβει η παραπανω προσπαθεια για εξηγηση ισχυει για μια σχεση μεταξυ προενισχυτη και τελικου ...με λιγη σκεψη παραπανω μπορουμε να μεταφερουμε την προσπαθεια και αναμεσα στις πηγες και τον προ . ( οπου τα πραγματα στην εμπεδηση ειναι λιγακι πιο στανταρ )

Επομενος προβληματισμος θα ηταν αν στην αλυσιδα υπαρχει μηχανημα το οποιο εχει πραγματικες balanced πορτες επικοινωνιας ( Υπαρχουν και συσκευες που εχουν βυσμα XLR αλλα οχι πραγματικη balanced εισοδο )

Σαφως καποιος απο τους ανθρωπους που εχουν τις αναλογες γνωσεις θα πρεπει να μας δωσει και εικονα του τι γινεται και με αλλες συσκευες οπως πχ τα λαμπατα που εγω δεν γνωριζω και φυσικα εχουν αλλο θεο.

Τελος το πιο χρησιμο απο ολα θα ηταν να υπηρχε καποιος απο τα μελη ο οποιος να ειχε φυγει απο ενα κλασσικο συστημα γειωσης τυπου Α η Β και τσπ μεσω της καλσσικης οικιακης γειωσης και ηλεκτρικου πινακα και εχει εφορμοσει floating γειωση τοπικα με ιστους στον κηπο πισω απο το σαλονι του κλπ κλπ . Εκεινο που πραγματικα θα ειχε σημασια θα ηταν να μαθουμε κατο το ποσο αυτο βοηθησε το ηχητικο συστημα και σε ποια σημεια .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Ενα φλεγον θεμα το οποιο εχουν συνατησει δεκαδες μελη σε αυτο και αλλα φορουμ αλλα και σε χιλιαδες εφαρμογες σε ολο τον κοσμο ειναι η συνδεση ενος υπολογιστη η ενος λαπτοπ σε ενα ηχητικο συστημα μεσω του καλωδιου mini jack .Στο 99,9% των περιπτωσεων υπαρχει καποιος βομβος πολυς η λιγος .

Θα κανω μια προσπαθεια να εξηγησω τους λογους και τις αιτιες και ισως αυτο να γινει ενας ""μπουσουλας"" για την κατανοηση του προβληματος και σε αλλες εφαρμογες .

Η ΑΠΑΤΗ

Η μεγαλυτερη απατη ολων των εποχων ειναι η ενδειξη LINE OUT πισω απο τις φτηνες καρτες ηχου που ειναι ενσωματωμενες η προσθετες πισω απο τους υπολογιστες η τα laptop .Η απατη ειναι οτι η εξοδος αυτη δεν ειναι πραγματικη line out αλλα στην ουσια εξοδος ακουστικων .Σημαινει οτι ακριβως αμεσως μετα τον αναλογικο/ψηφιακο μετατροπεα της καρτας υπαρχει ενας τελεστικος ο οποιος ειναι ""στημενος" ως μικρος ενισχυτης ακουστικων και ειναι πανευτυχης να παρεχει καποια ισχυ τυπου 0,10-0,20 του βαττ σε φορτιο τυπου 32Ω .

Το πρωτο μειονεκτημα ειναι οτι οταν ""στηνεις"" εναν τελεστικο με τετοια λογικη και στοχο την ισχυ σαφως οι επιδοσεις του δεν μπορουν να εφαρμοστουν στο επακρο απο πλευρας ποιοτητας ενω το ιδιο ολοκληρωμενο εαν ηταν στημενο ως buffer η προενισχυτης θα ειχε μακραν καλυτερες επιδοσεις αλλα δεν θα μπορουσε να οδηγησει ακουστικα η ακομα και ηχεια υπολογιστη τα οποια και αυτα εχουν χτιστει περιπου πανω σε αυτο το πρωτυπο.

Επειδη το να εχεις μονο line out η μονο εξοδο ακουστικων εξυπηρετει μαλλον το 50% των χρηστων προσαρμοστηκε η εξοδος ακουστικων ωστε να ειναι λιγο πιο χαμηλη ωστε να ειναι κατι demi μεταξυ της μιας και της αλλης περιπτωσης . Σαφως αυτες οι καρτες εχουν και καποιες σοφτγουερικες ρυθμισεις οπου καμμια απο αυτες δεν μπορει να αλλαξει το πραγματικο configuration του τελεστικου ....μονο τις σταθμες .

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

-- το πρωτο προβλημα ειναι η ποιοτητα του ηχου
--Το επομενο οτι ο τελεστικος θελει να δει ενα φορτιο πχ 32Ω για να λειτουργει σωστα ( μια στανταρ line εισοδος εχει εμπεδηση 10-100 ΚΩ με ταση να ειναι συνηθες 10 -47 )
Η συμπεριφορα του τελεστικου σε τετοια εμπηδηση δεν ειναι και 100% εξασφαλισμενη σε οτι αφορα την αποκριση συχνοτητας εξαρσεις σε υψηλες συχνοτητες λογο σηματος προς θορυβο κλπ
--Το κυριο θεμα που δημιουργει το βομβο και ολα τα προβληματα ειναι οτι η γειωση της εξοδου στην καρτα ηχου ειναι κοινη με την ηλεκτρικη γειωση της τροφοδοσιας 230

Αυτο σημαινει οτι μολις συνδεσουμε τον υπολογιστη η το laptop στο ηχητικο συστημα ξαφνικα τελος η floating γειωση που υπηρχε μεχρι εκεινη την στιγμη ως δεδομενο με την οποια κατασταση και ω του θαυματος σε ολα μας τα ιντερκονεκτ η γειωση πλεον ειναι ακριβως η ιδια με την ηλεκτρικη γειωση του 230 . Αρχιζουν οι λουπες , αρχιζουν οι βομβοι και ο κακος χαμος ...ελαχιστα συστηματα μπορουν να ανεχτουν κατι τετοιο .

ΛΥΣΕΙΣ -ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΛΥΣΗ ... ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ....( θεωρητικα )
οταν με τον Α η Β τροπο καταστρεφεις την floating γειωση το προβλημα δεν λυνεται ευκολα .

Αρχικα λυσεις κοψε την γειωση του υπολογιστη απογορευονται δια ροπαλου πρωτον για καθαρα λογους ασφαλειας αλλα και για τον λογο οτι στην ουσια δεν εχουν 100% αποτελεσμα .Ολογος ειναι απλουστατος διοτι οι υπολογιστες απο κατασκευης τους εχουν την δικια τους floating γειωση η οποιο καταληγει στο σασσι και μετα το σασσι αυτο καταληγει στην γειωση του 230 . Το θεμα ειναι οτι αν στην floating αυτη εχεις συνδεμενες ολες τις γειωσεις απο ενα τοσο πολυπλοκο κυκλωμα ειναι πιθανον κοβωντας την γειωση εκτος του οτι εχεις ενα επικυνδυνο μηχανημα στα χερια σου μπορει τελικα το αποτελεσμα απο πλευρας βομβων να ειναι και χειροτερο .

Πολλοι εχουν δει οτι βγαζωντας το laptop απο την πριζα ( το οποιο εχει φις σουκο με γειωση ) και το λαπ τοπ δουλευει με μπαταρια σαφως το προβλημα λυνεται αμμεσα
Το παραξενο ειναι οτι αυτο συμβαινει και σε πολλες περιπτωσεις που ακομα και το φις δεν εχει βυσμα με γειωση παλι βγαζωντας την τροφοδσια 230 και το laptop δουλευει με μπαταρια λυνεται το προβλημα του βομβου .Φυσικα αυτο οφειλεται στην floating γειωση που φιαχνει το ιδιο το τροφοδοτικο για να λειτουργησουν τα κυκλωματα του υπολογιστη η οποια ενω ειναι floating δεν ειναι καθολου καθαρη μια και κουβαλαει τα μυριαν οσα .

Πραγματικη λυση ειναι φυσικα καλης ποιοτητας εξωτερικη καρτα ηχου ενω επισης πραγματικη λυση ειναι χρηση μετασχηματιστη προσαρμογης audio grade ( τουλαχιστον ) με πρωτευων 32Ω και δευτερευων 600 η και λιγοτερο αλλα με οσο το δυνατον υψηλοτερη ποιοτητα που δεν υπαρχει πουθενα .600/600 ειναι σχετικα πιο ευκολο να βρεθει και ειναι μια μετρια αποδεκτη λυση ενω εναλλακτικα καποια DI μπορουν να κανουν αυτη την δουλεια αλλα οι σταθμες πεφτουν πολυ χαμηλα .

Enjoy

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Αυτο που αναφερεται κυριε πετροπουλε σχετικα με τους υπολογιστες το κανω εγω πραξη.Οταν θελω να ακουσω μουσικη συνδεω τον ολοκληρομενο με το λαπτοπ,στην εξοδο τον ακουστικων αφου μονο απο εκει μπορω να παρω ηχο.Φυσικα το λαπτοπ ειναι συνδεδεμενο στην πριζα σε ολη τη διαρκεια των ακροασεων,καθως το λαπτοπ ειναι 4 ετων κ η μπαταρια εχει πεσει.Ενταξει...το αποτελσμα ειναι ικανοποιητικο αλλα σε σχεση με μια πηγη οπως 1 CD player που ειναι φτιαγμενο για αυτο το σκοπο το αποτελεσμα ειναι σαφως πολλη ανωτερο.Καλητερη ποιοτητα ηχου και καλυτερες επιδοσεις!

Μια που συζηταμε αυτο το θεμα εχω μια απορια σχετικα με τον ενισχυτη κ το τιουνερ μου που μαλλον ειναι σχετικο...οταν ειναι σε λειτουργεια αλλα κ κλειστα(οχι σε αναμονη,τα κλεινω παντα απο τον διακοπτη τους οχι απο το τηλεχειριστηριο) οταν παω να αγγιξω την προσοψη τους αισθανομαι κατι,το οποιο μαλλον εχει να κανει με τα ρευματα.οταν ομως βγουν τελειως απο την πριζα το φαινομενο εξαφανιζετε.Οπως ολοι γνωριζουμε αυτα τα μηχανηματα εχουν μεταλικο σασι με την προσοψη να ειναι πλαστικη στην δικη μου περιπτωση.Απο την αλλη στον παλλιο ενισχυτη που ειχα δεν παρατηρουσα αυτο το φαινομενο...εχεις κανεις καμια εξηγηση?

Αυτο που αναφερεται κυριε πετροπουλε σχετικα με τους υπολογιστες το κανω εγω πραξη.Οταν θελω να ακουσω μουσικη συνδεω τον ολοκληρομενο με το λαπτοπ,στην εξοδο τον ακουστικων αφου μονο απο εκει μπορω να παρω ηχο.Φυσικα το λαπτοπ ειναι συνδεδεμενο στην πριζα σε ολη τη διαρκεια των ακροασεων,καθως το λαπτοπ ειναι 4 ετων κ η μπαταρια εχει πεσει.Ενταξει...το αποτελσμα ειναι ικανοποιητικο αλλα σε σχεση με μια πηγη οπως 1 CD player που ειναι φτιαγμενο για αυτο το σκοπο το αποτελεσμα ειναι σαφως πολλη ανωτερο.Καλητερη ποιοτητα ηχου και καλυτερες επιδοσεις!
+1

Η ποιότητα που παίρνει κανείς από μία κάρτα ήχου είναι σχετική και δεν έχει να κάνει τόσο με τη γείωση.
Φυσικά είναι μειονέκτημα να συνδέεται η γείωση του σήματος με την ηλεκτρολογική γείωση γιατί αν ισχύει το ίδιο
και για άλλη συσκευή τότε ενδεχομένως να υπάρξουν προβλήματα τα οποία δεν λύνονται εύκολα, αφού στον υπολογιστή
δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση γιατί η γείωση του συνδέεται στην γείωση της εγκατάστασης και αυτό δεν
μπορεί να αλλάξει.

Αν πρόκειται για φορητό τότε τα δεδομένα αλλάζουν.

Είχα υπολογιστή με ενσωματωμένη κάρτα ήχου από την οποία πέρναγαν θόρυβοι ακόμα κι όταν κούναγα
το ποντίκι ή διάβαζε ο σκληρός !!!.
Ο τωρινός υπολογιστής έχει μία αξιοπρεπέστατη ενσωματωμένη που μετρά λίγο καλύτερα από μία audigy 2 ZS
και ακούγεται σίγουρα καλύτερα. Ταυτόχρονα οι έξοδοι ρυθμίζονται για χρήση ως line out ή ως έξοδοι ακουστικών
και όταν είναι συνδεδεμένα ακουστικά εναλλάσσοντας το τύπο εξόδου αλλάζει και η ένταση (ίσως παρεμβάλλοντας
κάποια αντίσταση γιατί όταν είναι συνδεδεμένη κάποια συσκευή με υψηλό Rin δεν ακούγεται διαφορά στην ένταση).

Άρα από υλοποίηση σε υλοποίηση, ακόμα και στις ενσωματωμένες κάρτες ήχου, υπάρχει διαφορά και διαφωνώ με τον όρο απάτη.

Να προσθέσω πως ακόμα κι αν χρησιμοποιηθεί εξωτερική κάρτα είναι πολύ πιθανό η γείωση του υπολογιστή να είναι
συνδεδεμένη με τη γείωση σήματος της κάρτας, οπότε το ενδεχόμενο δημιουργίας βρόγχου γείωσης παραμένει.

Μια που συζηταμε αυτο το θεμα εχω μια απορια σχετικα με τον ενισχυτη κ το τιουνερ μου που μαλλον ειναι σχετικο...οταν ειναι σε λειτουργεια αλλα κ κλειστα(οχι σε αναμονη,τα κλεινω παντα απο τον διακοπτη τους οχι απο το τηλεχειριστηριο) οταν παω να αγγιξω την προσοψη τους αισθανομαι κατι,το οποιο μαλλον εχει να κανει με τα ρευματα.οταν ομως βγουν τελειως απο την πριζα το φαινομενο εξαφανιζετε.Οπως ολοι γνωριζουμε αυτα τα μηχανηματα εχουν μεταλικο σασι με την προσοψη να ειναι πλαστικη στην δικη μου περιπτωση.Απο την αλλη στον παλλιο ενισχυτη που ειχα δεν παρατηρουσα αυτο το φαινομενο...εχεις κανεις καμια εξηγηση?

Χμμμ...νομιζω οτι καταλαβα τι συμβαινει σχετικα με το ''θεμα'' μου.

Πολύ ενδιαφέρον θέμα...να ρωτήσω:
Μιας που έχω φτιάξει μόνος μου τα καλώδια ρεύματος, σύμφωνα με αυτά που διάβαζα τότε για να φτιάξω κάτι καλύτερο, δεν έχω συνδέσει από τη μεριά του IEC βύσματος την θωράκιση στη γείωση σε κανένα από αυτά, έτσι ώστε η θωράκιση να είναι στον αέρα από τη μεριά του ΙΕC μόνο (ενώ στο φις σούκο είναι ενωμένη) και να μην μεταφέρει έτσι οτιδήποτε "βρωμιές" μαζεύει...τουλάχιστον έτσι διάβαζα σε οποιοδήποτε άρθρο για diy κατασκευές καλών καλωδίων ρεύματος.
Έτσι λοιπόν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο όλες οι συσκευές μου. Το μόνο που δεν είναι έτσι, είναι φυσικά το pc, το οποίο όμως αποτελεί μέρος στην ηχητική αλυσίδα (πηγή). Άρα τι παίζει εδώ, υπάρχει θέμα ασφάλειας ή όχι εφόσον μια συσκευή τουλάχιστον εξ αυτών είναι συνδεδεμένη με την ηλεκτρική γείωση?

Nαι βασικά έχει περάσει καιρός και μπερδεύτηκα, τη θωράκιση δεν έχω συνδέσει προφανώς, άκυρο αυτό, μπερδεύτηκα στη φρασεολογία μου λόγω του παρακάτω:
...από τη μεριά των τελικών τώρα, πίσω από το iec δεν έχω συνδέσει τη γείωση με το κουτί. Υπάρχει θέμα με αυτό αφού σε μία τουλάχιστον άλλη συσκευή αυτό έχει γίνει?

Last edited:
Οι γειώσεις των συσκευών πρέπει να είναι συνδεδεμένες,αν έτσι προβλέπεται από τον κατασκευαστή
Το ρεύμα σε στέλνει ταξίδι χωρίς επιστροφή

Nαι βασικά έχει περάσει καιρός και μπερδεύτηκα, τη θωράκιση δεν έχω συνδέσει προφανώς, άκυρο αυτό, μπερδεύτηκα στη φρασεολογία μου λόγω του παρακάτω:
...από τη μεριά των τελικών τώρα, πίσω από το iec δεν έχω συνδέσει τη γείωση με το κουτί. Υπάρχει θέμα με αυτό αφού σε μία τουλάχιστον άλλη συσκευή αυτό έχει γίνει?

Θωράκιση και γείωση συνδέονται μαζί στο φις,γείωση μόνο στο iec

Αν είναι ιδιοκατασκευές ή προβλέπεται να είναι γειωμένο το σασί από τον κατασκευαστή, συνέδεσε τη γείωση στο σασί. Αν έχεις πρόβλημα με βόμβους και μπορείς να επέμβεις,
το αντιμετωπίζεις με διάφορους τρόπους διατηρώντας την ασφάλεια.

Αποσυνδέοντας τη γείωση του σήματος από την ηλεκτρολογική και επομένως από το σασί λύνεται το πρόβλημα της δημιουργίας βρόγχου γείωσης και του χαμηλόσυχνου βόμβου
που προκύπτει από το δίκτυο ηλεκτροδότησης αλλά προκύπτουν μερικά νέα θέματα που αφορούν τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές.
Αντιμετωπίζεται δηλαδή το πρόβλημα του χαμηλόσυχνου βόμβου των 50Hz αλλά προκύπτουν νέα σε άλλες συχνότητες τα οποία ευτυχώς είναι αντιμετωπίσιμα.

Θενκς τοναλ, ναι η γείωση του σήματος δεν είναι πουθενά συνδεδεμένη στο σασί και γενικά δεν έχω θορύβους, αλλά καλύτερα να προβώ στις απαραίτητες ηλεκτρολογικές γειώσεις στο σασί, όπου δεν το έχω κάνει ήδη...