Γενική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους από 1-1-2010

Απάντηση: Re: Γενική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους από 1-1-2010

Ρε παιδιά είναι απλό. Οι μη καπνιστές ζηλεύουν τους καπνιστές γιατί είναι πιο κουλ και ωραίοι τύποι και μπον βιβέρ, με περισσότερες επιτυχίες στις γυναίκες!
Εδώ η μισή γοητεία των μεγάλων σταρ ήταν το τσιγαράκι!
Χάμφρευ Μπόγκαρτ, Σον Κόννερι σαν 007, Τζέημς Ντην.....

Μεταξύ αστείου και σοβαρού όλα αυτά βέβαια, αλλά κάπου θεωρώ ότι γενικά οι "υγιεινιστές" στην ζωή τρέφουν έναν κρυφό φθόνο των χαμένων απολάυσεων... και βέβαια έχουν πάντα την κρυφή χαρά της δικαίωσης όταν ένας πότης παθαίνει κίρρωση, ένας καπνιστής καρδιά ή ένας καλοφαγάς χοληστερίνη.

Νά προσθέσω ότι υπάρχουν χορτοφάγοι κανονικοί χούλιγκαν πού επιβάλλουν στά παιδάκια τους τήν χορτοφαγία στερώντας τα απο βασικότατα συστατικά τροφών γιά την κανονική τους ανάπτυξη...Και έτσι και τολμήσεις να εκφέρεις τεκμηριωμένο και επιστημονικό αντίλογο σε ξεμαλλιάζουν κανονικά.
Και συμφωνώ μαζί σου πώς μερικοί φανατικοί ´Υγιεινιστές´νοιώθουν κρυφή χαρά εάν τά τινάξουν τά ´κακά παιδιά´πρώτα...

Απάντηση: Re: Γενική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους από 1-1-2010

Οι διαφημίσεις και τα πρότυπα αλλάζουν με τις εποχές.
Προχτές ειδα μιά ταινία του Χιτσκοκ (υπολογίζω να ήταν του 1952-55) και το τσιγάρο έπεφτε σύννεφο απο όλους και σε όλα τα μέρη!
Σήμερα για να δεις καπνιστή σε ταινία του Χολλιγουντ θα πρεπει να αναφερεται σε παλιά εποχή, αλλιώς είναι κάτι πολύ σπάνιο!
Οταν όμως ήμουν πιτσιρικάς και βλέπαμε γουέστερν με τον Τζων Γουέην, ο ιδιανικός άνδρας τότε ήταν πάντα καπνιστής!

Το τσιγάρο έχει απαγορευτεί στο Χόλυγουντ...
Στίς ταινίες συνήθως καπνίζουν ´κακοί´πλέον..
Παράδειγμα νομίζω μια ταινία τύπου CON AIR όπου ο κακός ´κόκκινος´τρομοκράτης ήταν ο μόνος πού κάπνιζε...
Φοβεροί συμβολισμοί δεν λέω.

Re: Απάντηση: Re: Γενική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους από 1-1-20

Τάσο αναγράφεται σαφέστατα το περί χαρακτήρος.
Απορώ πώς δεν τό είδες.

τι να πω, εγώ είδα μία συλλογιστική γύρω από το εάν ο καπνιστής προσέχει τον εαυτό του, δεν θεωρώ ότι αυτό αμέσως χαρακτηρίζει.
Δεν θα κάνω το συνήγορο του Διονύση βέβαια.

Αλλά και απορώ πώς παίρνει τέτοια τροπή η συζήτηση, όταν για εμένα είναι ξεκάθαρο ότι το μέτρο δεν σκοπεύει να προστατέψει τους καπνιστές από τον εαυτό τους, εάν ήταν τέτοια η συλλογιστική του, δικαίως θα μπορούσες να αντιπροτείνεις όλα τα ανωτέρω, πως υπάρχουν μύριες όσες βλαπτικές συνήθειες.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Γενική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους

τι να πω, εγώ είδα μία συλλογιστική γύρω από το εάν ο καπνιστής προσέχει τον εαυτό του, δεν θεωρώ ότι αυτό αμέσως χαρακτηρίζει.
Δεν θα κάνω το συνήγορο του Διονύση βέβαια.

Αλλά και απορώ πώς παίρνει τέτοια τροπή η συζήτηση, όταν για εμένα είναι ξεκάθαρο ότι το μέτρο δεν σκοπεύει να προστατέψει τους καπνιστές από τον εαυτό τους, εάν ήταν τέτοια η συλλογιστική του, δικαίως θα μπορούσες να αντιπροτείνεις όλα τα ανωτέρω, πως υπάρχουν μύριες όσες βλαπτικές συνήθειες.

post 139 .
To μέτρο τής απαγόρευσης πιθανώς να μειώσει τήν εμφάνιση μελλοντικών καπνιστών...Και σίγουρα σε δημόσιους χώρους θά πάψει η ενόχληση τών μή-καπνιστών και η πιθανή βλάβη τής υγείας τους.

Δεν έχω καμιάν αντίρρηση με τό μή-κάπνισμα στούς δημόσιους χώρους...
Εχω σαφέστατη αντίρρηση στο ότι μιά κοινωνία είναι καλύτερη χωρίς κάπνισμα.
Και δέν μέ αφορούν κοινωνίες πιουριστών πού κάνουν τήν τρίχα-τριχιά...
Ελπίζω να τάχω τινάξει τήν εποχή πού θα επιβάλλουν χιλιάδες απαγορεύσεις γιά το καλό τού συνόλου..

στο τελευταίο συμφωνώ απολύτως. Είμαι κατ' αρχήν κατά των απαγορεύσεων σε ό,τι αφορά αμέσως μόνο εμάς. Το θέμα είναι ότι μπαίνει μία συλλογιστική ότι τα πάντα εμμέσως αφορούν και επηρεάζουν τους πάντες, και παρεισάγονται ένα σωρό απαγορεύσεις "για το καλό μας".

Τη συγκεκριμένη όμως την βλέπω πως έχει εισαχθεί καταρχήν για το καλό των τρίτων. Το ότι οι προθέσεις της ερμηνεύονται ποικιλοτρόπως, δεν αναιρεί τον χαρακτήρα της ως απαγόρευσης. Άσε τους υγιεινιστές να το βλέπουν ως νίκη τους. Αυτοί μπορεί να ζητήσουν αύριο την απαγόρευση της μαργαρίνης εάν δεν έχει χαμηλά λιπαρά.

στο τελευταίο συμφωνώ απολύτως. Είμαι κατ' αρχήν κατά των απαγορεύσεων σε ό,τι αφορά αμέσως μόνο εμάς. Το θέμα είναι ότι μπαίνει μία συλλογιστική ότι τα πάντα εμμέσως αφορούν και επηρεάζουν τους πάντες, και παρεισάγονται ένα σωρό απαγορεύσεις "για το καλό μας".

Τη συγκεκριμένη όμως την βλέπω πως έχει εισαχθεί καταρχήν για το καλό των τρίτων. Το ότι οι προθέσεις της ερμηνεύονται ποικιλοτρόπως, δεν αναιρεί τον χαρακτήρα της ως απαγόρευσης. Άσε τους υγιεινιστές να το βλέπουν ως νίκη τους. Αυτοί μπορεί να ζητήσουν αύριο την απαγόρευση της μαργαρίνης εάν δεν έχει χαμηλά λιπαρά.

Εάν η Ευρώπη μαζί μέ την απαγόρευση τού καπνίσματος δέν αύξανε με ντιρεκτίβες της την εβδομαδιαία εργασία σέ 69 ώρες(γεγονός πού σκοτώνει σέ βάθος χρόνου ψυχικά και σωματικά πολύ περισσότερους από τούς παθητικούς καπνιστές)θα θεωρούσα ειλικρινείς τίς προθέσεις...
Ομως μέ εντυπωσιάζει η επιβολή τής απαγόρευσης μόνον στο κάπνισμα αλλά η ουσιαστική εξόντωση εκατομυρίων εργαζομένων πού δέν θάχουν πλέον ελεύθερο χρόνο δέν αφορά καθόλου το Διευθυντήριο τών Βρυξελλών...
Και γιά να μήν θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω είμαι μέν σαφώς υπέρ τού μέτρου αλλά θεωρώ πλήρως υποκριτικό το ενδιαφέρον τής Ε.Ε. γιά την υγεία μας...
Θά τά τινάζουμε εργαζόμενοι υπο την απειλή τής απολύσεως αλλά πάντως δέν θα καπνίζουμε...
´Ελευθερία ανάπηρη πάλι μάς τάζουν´.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Γενική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρ

Aυτά είναι τουλάχιστον ´εύκολα επιχειρήματα´πού ταιριάζουν σέ ´πιουρίστες´πού έχουν έτοιμη τήν χατζάρα.
Παρακαλώ να υποβάλλεις λοιπόν ολόκληρο κατάλογο τών βλαπτικών συνήθειων πού μάλιστα άπτονται(αποδεδειγμένα και επιστημονικά και όχι υποκειμενικά και φανατικά)τής όλης προσωπικότητας τών ατόμων πού ρέπουν πρός αυτές..
Πιθανολογώ ότι και η λοβοτομή γιά το ´καλό´τών ´άτυχων´και ´προβληματικών ´προσωπικοτήτων εντάσσονται στά πλαίσια σωφρονισμού γιά μιά ´Καθαρή Κοινωνία´
H προκατάληψη ξεχειλίζει και μάλιστα σαφέστατα κάνεις διάκριση μεταξύ καπνιστών και μή-καπνιστών χρησιμοποιώντας απλουστευμένες υποκειμενικές θέσεις...
Και επι τή ευκαιρία το αρχαίο ρητό ´Νούς Υγιής εν Σώματι Υγιή´εφαρμόστηκε και απο τούς Αλκιμους τού Μεταξά και απο πολλά ολοκληρωτικά καθεστώτα με ιδιαίτερα τραυματικά αποτελέσματα...
Και παρά το ´Υγιές Σώμα´καταρρακώθηκε ο Νούς πάμπολλων ανθρώπων...
Αναμένω ακόμα σοβαρές απαντήσεις γιά τον φασισμό τών Ασφαλιστικών εταιρειών ,τον φασισμό γιατρών στην Μ.Βρεττανία πού επειδή τά παίρνουν χοντρά απο τίς Ασφαλιστικές δηλώνουν οτι δεν επιθυμούν να θεραπεύσουν καπνιστές και παχύσαρκους,όπως επίσης ότι οι καπνιστές πληρώνουν τεράστιους φόρους για τά τσιγάρα πού αγοράζουν και επομένως δικαιούνται πλήρους ιατρικής περιθάλψεως...
Το δικό μου ένα και ένα πού κάνει δύο είναι πώς ο κόσμος πού ονειρεύεσαι επισκέπτεται τά δικά μου όνειρα σάν εφιάλτης..................

Σπύρο δε νομίζω να σου έχω μιλήσει για τον κόσμο που ονειρεύομαι οπότε μη σπεύδεις να βγάλεις άτοπα συμπεράσματα.

Εξήγησέ μου που είδες τα περί χατζάρας για να καταλάβω κι εγώ.
Μου καταλογίζεις διακρίσεις και προκατάληψη βασιζόμενη όπως λες σε υποκειμενικές θέσεις.

Υποκειμενική θέση είναι ότι το κάπνισμα μπορεί να βλάψει σε βάθος χρόνου;
Υποκειμενική θέση είναι το ότι ,όταν κάποιος κάνει κάτι που πιθανότατα θα τον βλάψει αυτό μεταφράζεται σε μειωμένη φροντίδα για τον εαυτό του;
Αν αυτό δεν είναι μειωμένη φροντίδα τότε ποιό είναι;
Χρήση ναρκωτικών, μακροβούτια στη λυματολάσπη, ραδιενεργή σάουνα;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Γενική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημ

Σπύρο δε νομίζω να σου έχω μιλήσει για τον κόσμο που ονειρεύομαι οπότε μη σπεύδεις να βγάλεις άτοπα συμπεράσματα.

Εξήγησέ μου που είδες τα περί χατζάρας για να καταλάβω κι εγώ.
Μου καταλογίζεις διακρίσεις και προκατάληψη βασιζόμενη όπως λες σε υποκειμενικές θέσεις.

Υποκειμενική θέση είναι ότι το κάπνισμα μπορεί να βλάψει σε βάθος χρόνου;
Υποκειμενική θέση είναι το ότι ,όταν κάποιος κάνει κάτι που πιθανότατα θα τον βλάψει αυτό μεταφράζεται σε μειωμένη φροντίδα για τον εαυτό του;
Αν αυτό δεν είναι μειωμένη φροντίδα τότε ποιό είναι;
Χρήση ναρκωτικών, μακροβούτια στη λυματολάσπη, ραδιενεργή σάουνα;

Οταν απομονώνεις μιά συνήθεια καί βάσει αυτής φτάνεις σέ αυθαίρετα συμπεράσματα γιά τόν έχοντα τήν συνήθεια,σχεδόν θεωρείς ότι στό κάπνισμα οφείλονται όλα τά δεινά τής ανθρωπότητας όπως επίσης πώς οι καπνίζοντες βρίσκονται στήν ´σκοτεινή πλευρά´.
Ε,λοιπόν γιά μένα αυτό δεν ισχύει...
Και πιστεύω ακράδαντα πώς η Ε.Ε. και ο κάθε Αβραμόπουλος μάς κοροϊδεύουν ασύστολα..
Θεωρώ ότι όχι μόνον δεν ενδιαφέρονται γιά την Υγεία μας,αλλά συμβάλλουν μέ τον νεοφιλελευθερισμό τους στήν κατάργηση βασικών μας δικαιωμάτων..
Και κλείνω αναφέροντας πρόσφατη έρευνα πού δεικνύεται πώς το 30% τών Eλλήνων εργαζομένων υποφέρει απο εργασιακό stress....
Πόσα χρόνια χάνουν αυτοί οι συμπολίτες μας από την ζωή τους(πού μεταξύ τους μπορεί νάμαστε και εμείς)από τίς κακές συνθήκες εργασίας,τήν ανοργανωσιά ,τήν απειλή απολύσεως και τούς χαμηλούς μισθούς??
Ποσα εργατικά ατυχήματα συμβαινουν στήν δήθεν Ενωμένη Ευρώπη και πόσες νόσοι προκύπτουν απο τίς κακές συνθήκες εργασίας??
Τι ρόλο παίζει στον ανθρώπινο οργανισμό η απουσία ελεύθερου χρόνου??
Aς ασχοληθούν με όλα τά ανωτέρω επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων καί ας πάψουν οι πνευμονιολόγοι και οι καρδιολόγοι να εμπλουτίζουν δήθεν το βιογραφικό τους μέ συνεχείς και πανομοιότυπες μελέτες γιά το κάπνισμα.
Οτι είχε να ειπωθεί γιά τίς βλαβερές συνέπειες τού καπνού έχει ειπωθεί...
Φυσικά τού φόρτωσαν ,επειδή βολεύει ορισμένους,και άλλα δεινά πού τά προκαλεί το μοντέλο διακυβέρνησης τών σύγχρονων κοινωνιών.
Υ.Γ.
Θά με ενδιέφερε πολύ να δώ εάν μετά απο 30 χρόνια εφαρμογής τού μέτρου κατά τού καπνίσματος ,θά έχει ανέβει ο μέσος όρος Ζωής στίς κοινωνίες πού εφαρμόζεται η απαγόρευση και εάν όντως αυτό θα οφείλεται στήν μείωση τού συγκεκριμένου παράγοντα επικινδυνότητας..
Αλλά προβλέπω πώς μέχρις τότε όλο και κάποιος άλλος βλαπτικός παράγων θά ´σκοτώνει´και θα ενοχοποιείται απενοχοποιώντας όλους τούς λοιπούς...
Το κόλπο είναι παλιό και γνωστό.
Στρεφουμε ομάδες βάσει κάποιων κοινών χαρακτηριστικών εναντίον κάποιων άλλων και απο δίπλα μας δέν βλέπουμε τί περνάει καί τί συμβαίνει...
Οπότε εντάξει μέ την απαγόρευση αλλά πάντα μέ τρόμαζαν οι Σταυροφόροι τού ´Καλού´.

Προφανώς ο Skakinen προσπερνά εντέχνως πια τα όσα γράφω γιατί αλλιώς δεν εξηγείται να εξακολουθεί να ξαναλέει τα όσα λέει σχεδόν πανομοιότυπα!
Δεν πειράζει και πολύ βέβαια μια τέτοια του επιλογή, απλή παρατήρηση κάνω!

Εγώ ωστόσο θα ξαναυποβάλω το κομματάκι του κειμένου που του είχα γράψει παραπάνω σχετικά με αυτό που ξαναλέει, μήπως και γίνει πιο αντιληπτό το γιατί του αποδίδω δημοσίως, βάσει προσωπικής μου εκτίμησης βέβαια, τον όρο της προκατάληψης.

Τί σχέση έχει επιτέλους, το αν κάποιος αποφάσισε ή έστω παρασύρθηκε σε μια κακή / επιβλαβή σειρά κινήσεων κάποια περίοδο της ζωής του, με αποτέλεσμα να αποκτήσει μαι κακή συνήθεια / εθισμό, με το αν γενικότερα προσέχει τον εαυτό του ή και το κοινωνικό σύνολο γύρω του;! Και μόνο που αυτές τις δύο ανεξάρτητες καταστάσεις τις θεωρείς τόσο απόλυτα κοινές μεταξύ τους, είναι σαν να "κραυγάζεις" την προκατάληψή σου προς όλους τους καπνιστές ανεξαιρέτως, δίχως δηλαδή να εξετάζεις και τις υπόλοιπες συνήθειες τους, τις αξίες τους και τον τρόπο ζωής τους.

πραγματικά φανταζόσαστε πότε ? τέτοιου τύπου αμερικανοποίηση στην Ελλάδα ? όπως κάπου έγραψε και Σπύρος ΕΥΤΥΧΩΣ θα τα έχουμε τινάξει και δε θα δούμε τον Οργουελ να εφαρμόζεται κατά γραμμα , με πρωτοστάτες βεβαία πάλι αγανακτισμένους πολίτες ....

Αν δει κανείς το μέτρο μεμονωμένα νομίζω πως είναι σωστό. Όχι γιατί κάνει κακό στην υγεία των καπνιστών ή γιατί επιβαρύνει (αν επιβαρύνει) τα δημόσια ή ιδιωτικά ταμεία, αλλά γιατί κανείς δεν μπορεί να επιβάλει σε μη καπνιστές έστω και την παραμικρή επιβάρυνση της υγείας τους από τα τσιγάρα των άλλων.

Ελπίζω μόνο να μην εντάσσεται σε τίποτα γενικά μέτρα προς αύξηση της "αποδοτικότητας", γιατί αν είναι έτσι αναμένονται και χειρότερα.

Το θέμα για εμένα δεν είναι αν το κάπνισμα είναι βλαπτικό για την υγεία.

Δόξα τω θεώ ο σύγχρονος πολιτισμός μου παρέχει πολλά καλούδια για να κινδυνέψω. Αυτοκίνητα , μηχανές , αλεξίπτωτα , ορειβασίες , καταδύσεις . Για να μην μιλήσουμε για μολυσμένα τρόφιμα , επικίνδυνα φάρμακα , εγκληματικότητα και τελειωμός δεν υπάρχει.

Το θέμα του καπνίσματος για εμένα μπαίνει στην βάση της ενόχλησης και ΜΟΝΟ.
Ένα περιβάλλον καπνιζόντων προσωπικά με ενοχλεί και (πιθανόν) να βλάπτει και την υγεία μου . (το δεύτερο με αφήνει σχετικά αδιάφορο το πρώτο όμως όχι)

Ακόμη και ο όρος παθητικό κάπνισμα είναι λάθος . Γιατί το κάπνισμα (για κάποιους) είναι απόλαυση .
Το παθητικό κάπνισμα είναι απλά έκθεση σε ενοχλητικό περιβάλλον. Δεν υπάρχει καμιάς μορφής απόλαυση – έστω και βλαβερής. Υπάρχει σκέτη ενόχληση και αυτό είναι απαράδεκτο.

Αν σε κάποιο καπνιστή που στέλνει τον καπνό του τσιγαροπούρου του προς την μεριά μου , αναμειγμένο με το περιεχόμενο των πνευμόνων του , γυρίσω και φτύσω «γενικώς» προς την πλευρά του και κατευθυνθεί προς την πλευρά του το περιεχόμενο των δικών μου πνευμόνων θα το δεχτεί άραγε.?
Θα του απαντήσω ότι δεν διατρέχει καμιάς μορφής κίνδυνο από το «παθητικό φτύσιμο».

Οσο για αυτούς που ισχυρίζονται ότι το κάπνισμα είναι συνήθεια αιώνων και έχει παγιωθεί η ενόχληση, θα απαντήσω. Και λοιπόν ??????.
Και οι γυναίκες έπρεπε να είναι παρθένες , δεν είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν , οι μαύροι βάδιζαν σε ξεχωριστό πεζοδρόμιο , η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα και σε πηγαίνανε σηκωτό με τα σώβρακα στο δικαστήριο ,οι κυβερνήσεις είχαν μάθει να διορίζουν στην Ολυμπιακή και τον ΟΤΕ , η SIEMENS είχε συνηθίσει να λαδώνει όλα τα κόμματα κ.λ.π. κ.λ.π.

Αλήθεια αντί να ασχολείστε με το παραδοσιακό κάπνισμα που είναι πλέον τελειωμένη υπόθεση παντού εκτός από το Ελλαδιστάν , γιατί δεν αρχίζει μία συζήτηση τι θα γίνει με το ηλεκτρονικό κάπνισμα.
Εκεί μάλιστα σηκώνει πολύ κουβέντα.

Last edited:
Ηλίας Κ., ομολογώ ότι πολλά από αυτά που λες τα υποστηρίζεις πολύ καλά!
Αυτό με το "φτύσιμο" όμως ρε παιδάκι μου τί το ήθελες σα παράδειγμα;! Πέρα από το ότι με αναγούλιασε (φαντάζομαι βέβαια ότι κάτι σχετικό ήθελες να πετύχεις για να καταλάβουμε καλύτερα την αίσθηση των μη καπνιστών σε έκθεση παθητικού καπνίσματος) είναι και αρκετά άστοχο!
Π.χ. το περιεχόμενο των πνευμόνων του καθενός μας, το "τρώμε στη μάπα" έτσι κι αλλιώς με ότι κι αν περιέχει αυτό. Παθητική ανάσα δηλαδή!
Μη μπερδεύεσαι επειδή με τον καπνό απλά τυχαίνει να βλέπεις το μεγαλύτερο μέρος της εκπνοής του άλλου. Αυτό που απλώς είναι ορατό λόγω της ύπαρξης του εκπνεόμενου καπνού, είναι υπαρκτό αλλά απλώς αόρατο στην εκπνοή του καθενός μας. Ούτε εμένα μου αρέσει που συμβαίνει έστω και αυτό αλλά και πως αλλιώς να γίνει;! Να κυκλοφορούμε όλοι με αντιασφυξιογόνες μάσκες;!

Όσο αφορά το θέμα του καπνίσματος σε βάθος χρόνου και από πολλά εκατομμύρια καπνιστών μέχρι και σήμερα, σαφώς δεν μπορεί να παρομοιαστεί έτσι εύκολα, με τα υπόλοιπα που αναφέρεις. Κατ' αρχήν δεν τίθεται το θέμα ως παγιωμένη κατάσταση. Απλά συμβαίνει και δεν έχει καθόλου να κάνει με κακή πρόθεση ή έλλειψη γνώσης κ.λ.π. όπως στα περισσότερα από τα άλλα που ανέφερες.

Σαφώς και θα έπρεπε να ασχοληθούμε και με το ηλεκτρονικό κάπνισμα και ως εναλλακτική αλλά και γενικότερα. Γι αυτό μάλιστα σε προηγούμενο post μου αναφέρω και το link του σχετικού Ελληνικού φόρουμ! Προσωπικά το ψάχνω ήδη για μετάβαση σε αυτό.

Αγαπητέ CosmoskGR,

Εγώ δέχομαι ότι ο πολιτισμένος καπνιστής είναι σαν να μην είναι καπνιστής . Διότι πιθανώς καπνίζει με τόση διακριτικότητα στον συνάνθρωπο του που δεν τον αντιλαμβάνεται καν.

Αλλά σε βεβαιώνω ότι στα αρκετά χρόνια που είμαι «στη γύρα» έχω δεί τόσους αμέτρητους απαράδεκτους έτσι ώστε ο καπνιστής-gentleman μάλλον είναι πλάσμα της μυθολογίας. (πληροφορούμαι βέβαια από φήμες ότι υπάρχει – κάτι σαν τον χιονάνθρωπο των Ιμαλαϊων ας πούμε.)

Και κυρίως αναφέρομαι σε άγνωστους ανθρώπους καπνιστές που συναντάς στον δρόμο , στο καφέ , στο εστιατόριο , στο σινεμά , στην τράπεζα, στο αεροδρόμιο κ.λ.π. κ.λ.π. . Και φυσικά ακόμη χειρότερα ήταν τα πράγματα στο παρελθόν.
Ουδέποτε στη ζωή μου άγνωστος άνθρωπος, έχω διαπιστώσει ,να έχει ασχοληθεί με το προς τα πού πηγαίνει και αν ενοχλεί ο καπνός του τσιγάρου του.

Και ξέρεις η αγωγή ενός ανθρώπου φαίνεται από το πως αντιμετωπίζεις τους αγνώστους συνανθρώπους σου κυρίως . Όχι πως φέρεσαι στους φίλους σου που μπορεί τα όρια συμπεριφοράς να είναι ελαστικά.

Δεν ξέρω πως θα το πάρει ο Σ. Σούρλας , αλλά ο άγνωστος καπνιστής της καθημερινότητας (όπως λέμε ο «άγνωστος στρατιώτης» ) κουβαλάει αρκετή γαϊδουριά στην συμπεριφορά του στο θέμα αυτό.:tdown:
Σε σημείο μάλιστα που του αξίζει και με το παραπάνω το μέτρο της απαγόρευσης ακόμα αν είναι και λάθος . (ας φάει 30-40 χρόνια απαγόρευσης και μετά βλέπουμε :smash:.)

Last edited:
Re: Απάντηση: Γενική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους από 1-1-2010

Προφανώς ο Skakinen προσπερνά εντέχνως πια τα όσα γράφω γιατί αλλιώς δεν εξηγείται να εξακολουθεί να ξαναλέει τα όσα λέει σχεδόν πανομοιότυπα!
Δεν πειράζει και πολύ βέβαια μια τέτοια του επιλογή, απλή παρατήρηση κάνω!

Εγώ ωστόσο θα ξαναυποβάλω το κομματάκι του κειμένου που του είχα γράψει παραπάνω σχετικά με αυτό που ξαναλέει, μήπως και γίνει πιο αντιληπτό το γιατί του αποδίδω δημοσίως, βάσει προσωπικής μου εκτίμησης βέβαια, τον όρο της προκατάληψης.

Τί σχέση έχει επιτέλους, το αν κάποιος αποφάσισε ή έστω παρασύρθηκε σε μια κακή / επιβλαβή σειρά κινήσεων κάποια περίοδο της ζωής του, με αποτέλεσμα να αποκτήσει μαι κακή συνήθεια / εθισμό, με το αν γενικότερα προσέχει τον εαυτό του ή και το κοινωνικό σύνολο γύρω του;! Και μόνο που αυτές τις δύο ανεξάρτητες καταστάσεις τις θεωρείς τόσο απόλυτα κοινές μεταξύ τους, είναι σαν να "κραυγάζεις" την προκατάληψή σου προς όλους τους καπνιστές ανεξαιρέτως, δίχως δηλαδή να εξετάζεις και τις υπόλοιπες συνήθειες τους, τις αξίες τους και τον τρόπο ζωής τους.

Η επαρκής ή όχι φροντίδα του εαυτού μας προφανώς περιλαμβάνει διάφορους τομείς οι οποίοι λιγότερο ή περισσότερο ο καθένας ,άπτονται της υλικής ή της πνευματικής μας υπόστασης. Τέτοιοι τομείς είναι το περιβάλλον διαβίωσης, το τί αναπνέουμε , η διατροφή μας , τί τρώμε , τί πίνουμε, αν ασκούμαστε ή όχι, ο εργασιακός χώρος και χρόνος κλπ. Το πόσο μπορούμε να παρέμβουμε σε καθέναν απ'αυτούς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και συχνά όχι τόσο από εμάς.

Το κάπνισμα είναι ένα από τα πολλά ''μέτωπα'' στα οποία καλούμαστε να επιδείξουμε σεβασμό στον εαυτό μας.
Κάποιοι λοιπόν θεωρούν (μεταξύ αυτών κι εσύ CosmosKGR όπως φαίνεται) ότι καπνίζοντας δεν εκδηλώνουν έλλειμα φροντίδας για τον εαυτό τους. Πιθανώς η φροντίδα αυτών των ανθρώπων σε άλλους τομείς να είναι από καλή έως άριστη , δεν παύει όμως στο συγκεκριμένο τομέα να υπάρχει έλλειμα.
Θα το θεωρούσα λοιπόν τιμιότερο από τον καπνιστή (προς τον εαυτό του πρωτίστως) να παραδεχθεί ότι, ναι, έχει μια κακή συνήθεια της οποίας αναλαμβάνει τα ρίσκα και προσπαθεί να περιορίσει την βλαπτική-ενοχλητική επίδραση της σε τρίτους
Το τι βάζει στους δικούς του πνεύμονες δεν με ενδιαφέρει καθόλου (εδώ δεν ενδιαφέρει τον ίδιο).

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κάποιος απέκτησε τη συνήθεια του καπνίσματος δεν νομίζεις ότι δεν έχει σημασία σχετικά με την πιθανή βλάβη που θα προκληθεί και δεν αποτελεί ελαφρυντικό για την ενόχληση σε τρίτους;

Ά, σχετικά με το άλλο επιχείρημα που επικαλείσαι αγαπητέ CosmosKGR ότι τεράστιο σύνολο συνανθρώπων μας καπνίζει εδώ και εκατοντάδες πια χρόνια, αδυνατώ να αντιληφθώ τη λειτουργία του στην οικονομία της συζήτησης. Επί ακόμη περισσότερα χρόνια γίνονταν ανθρωποθυσίες και μέχρι σχετικά πρόσφατα έκαιγαν γυναίκες ως μάγισσες. Σημαίνει κάτι αυτό;

Re: Απάντηση: Γενική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους από 1-1-2010

Π.χ. το περιεχόμενο των πνευμόνων του καθενός μας, το "τρώμε στη μάπα" έτσι κι αλλιώς με ότι κι αν περιέχει αυτό. Παθητική ανάσα δηλαδή!
Μη μπερδεύεσαι επειδή με τον καπνό απλά τυχαίνει να βλέπεις το μεγαλύτερο μέρος της εκπνοής του άλλου. Αυτό που απλώς είναι ορατό λόγω της ύπαρξης του εκπνεόμενου καπνού, είναι υπαρκτό αλλά απλώς αόρατο στην εκπνοή του καθενός μας. Ούτε εμένα μου αρέσει που συμβαίνει έστω και αυτό αλλά και πως αλλιώς να γίνει;! Να κυκλοφορούμε όλοι με αντιασφυξιογόνες μάσκες;!

Ξέχασες το παράδειγμα των οπαδών του σκόρδου, που αρέσκονται να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς αμέσως μόλις το έχουν καταναλώσει. Για κάτι πρέπει να προσπαθείς να μας πείσεις εδώ...

Στους περισσότερους κλειστούς δημόσιους (και όχι μόνο δημόσιους) χώρους, όπου και να φυσά την ανάσα του κανείς, θα επηρεάσει την ανάσα του άλλου.
Κατά συνέπεια, όση διακριτικότητα κι αν διακατέχει το "μυθικό" αυτό πρόσωπο του "διακριτικού καπνιστή", αν καπνίζει εκεί μέσα, αρκετά σύντομα θα ενοχλήσει και τυχόν μη καπνιστές του ίδιου χώρου. Σαφώς και σε τέτοιες περιπτώσεις είναι από άκομψο μέχρι και απαράδεκτο να καπνίζει οποιοσδήποτε. Άρα αυτομάτως παύει να διεκδικεί τον τίτλο της "διακριτικότητας" αυτός ο καπνιστής.
Το ίδιο βέβαια ισχύει και όταν σε τέτοιους χώρους κάποιος... αερίζεται ή ρεύεται ή βρωμοκοπά από ιδρώτα και απλυσιά ή έστω όταν έχει φάει σκόρδα, κρεμμύδια τζατζίκια κλπ. Και μη μου πει κανείς ότι από όλα τα παραπάνω δεν ενοχλείται! Προσωπικά μπορεί να φτάσω και σε κατάσταση εμετού από τέτοια. Αυτό, δεν είναι επιβλεβές για την υγία μου και μάλιστα με άμεσο τρόπο; Και απαντώ: Είναι και μάλιστα πολύ!

Κανόνες διακριτικότητας, λιγότερο ή περισσότερο άτυποι, ισχύουν για όλα αυτά. Άμα όμως είσαι χοντρόπετσος σαν άνθρωπος, όλα αυτά είναι "ψιλά γράμματα" είτε είσαι καπνιστής είτε όχι είτε είσαι φτωχός είτε πλούσιος είτε είσαι εργάτης είτε δικηγόρος κ.λ.π.

Τί θα έπρεπε να γίνει λοιπόν;! Να αρχίσουμε τις αστυνομεύσεις και τους χαφιεδισμούς μεταξύ μας για κάθετι που κατά τ' άλλα όντως είναι λιγότερο ή περισσότερο ενοχλητικό για τους άλλους;

Δεν λέω πως δεν ενοχλεί η Χ συνήθεια κάποιου τους γύρω του, ούτε ότι δε θα έπρεπε να άλλαζε κάπως όλο αυτό. Ο ΤΡΟΠΟΣ είναι που δεν μου αρέσει καθόλου! Κι έχω αναφερθεί εκτενώς πριν σχετικά.

Ηλίας Κ., αν και προηγουμένως αναφέρθηκες προσωπικά σε εμένα (με ευγενικότατο τρόπο βέβαια), δεν αναφέρθηκες σχδόν καθόλου στα όσα σου είχα πει πριν. Ξαναδιάβασε τί σου είχα γράψει και μετά τί μου έγραψες και πιστεύω θα καταλάβεις τί εννοώ.

Λιάνα Κανέλλη: "Φερετζές του φασίστα η επίθεση στη νικοτίνη"

Λιάνα Κανέλλη "εναντίον" Αβραμόπουλου :

«Το τσιγάρο μπορεί και να εύχομαι να μην το είχα αρχίσει. Είναι όμως προσωπικό μου ρίσκο. Δεν είναι συνήθεια της παρανομίας μήτε προϊόν εγκλήματος, λαθρεμπορίου, ξεπλυμένου χρήματος ή λεία άδικου πολέμου. Καπνίζω και πληρώνω γενικούς και ειδικούς φόρους. Οπως όλοι όσοι εργάζονται, περπατούν, οδηγούν, πίνουν, επιζούν ανάμεσα σε κτίρια αμιάντου, κοτόπουλα διοξίνης, τρελές αγελάδες, AIDS, απεμπλουτισμένο ουράνιο...

Καπνίστρια ναι. Είμαι. Οχι Ταλιμπάν. Δεν ανήκω στην αρεία φυλή των υγιών, αλλά μάλλον στους σύγχρονους Ινδιάνους της Γης καθ’ οδόν προς τα γκέτο των νικητών καουμπόηδων.
Δεν υπάρχει πια έξω από την ελεύθερη αγορά μήτε μέσα της τίποτε δημόσιο ως αγαθό. Ούτε η υγεία μου. Το δημόσιο χώρο τον διακόρευσαν προ πολλού βρίζοντας ξένοι φαντάροι, αύρες, αμέτρητες κάμερες παντού.

Δεν νοείται ατομικό δικαίωμα χωρίς αυτοδιάθεση και αυτοπροσδιορισμό της δράσης και της κατάστασης του σώματος. Του καθενός. Ναι σε όποια ενημερωτική εκστρατεία κατά του καπνίσματος. Οχι στην καταστολή, και δη τη βίαιη, που κρύβεται ως γενικότερη πολιτική πίσω από τις τουλίπες του καπνού ενός τσιγάρου. Αλλο ο κοινός κοινωνικός χώρος κι άλλο ο δημόσιος. Αλλο η εικόνα κι άλλο η ουσία. Το σώμα μου μου ανήκει. Καθορίζω πώς ζει και πώς πεθαίνει.

Η δημόσια υγεία προσδιορίζεται από την πολιτική. Το επίσημο σύνθημα περί σώματος της ναζιστικής Γερμανίας ήταν: «Το σώμα σου ανήκει στο έθνος. Το σώμα σου ανήκει στον Φίρερ. Εχεις την υποχρέωση να είσαι πάντα υγιής». Το έπος της βίαιης εξυγίανσής μου είναι που αρνούμαι να τραγουδήσω. Απειρες σοβαρότερες από το κάπνισμα απειλές υλοποιούνται στη νεοπολίτικη παγκοσμιοποιημένη αγορά. Χωρίς προειδοποίηση. Απ’ τη φτώχεια ως τον πόλεμο χάνονται εκατομμύρια ανθρώπινα μηδενικά που δεν καπνίζουν.

Εκατό εκατομμύρια είναι οι χρήστες των παιδεραστικών πορνοsites. Αυτοί που εσχάτως αποφάσισαν να εξοντώσουν τους φτωχούς 37 κρατών με όπλο την πείνα για να καθαρίσουν δήθεν την ατμόσφαιρα με βιοκαύσιμα είναι οι εμπνευστές της αντικαπνιστικής εκστρατείας που διεξάγεται από την Ουάσιγκτον ως τις Βρυξέλλες με μεθόδους ταυτόσημες της ναζιστικής. Διαμελίζουν τα ατομικά δικαιώματα όπως και τη Γιουγκοσλαβία κατά το χάρτη του Γ’ Ράιχ. Στα αντικαπνιστικά δωμάτια των βρετανικών και μπερλουσκονικών ξενοδοχείων υπάρχουν ανιχνευτές καπνού, αλλά όχι κατάχρησης του minibar και της φιλοξενίας επ’ αμοιβή πορνών, πόρνων και παιδόφιλων. Η ουσία είναι αλλού. Η επίθεση στη νικοτίνη τείνει να γίνει ο φερετζές του φασίστα. Η υγεία μπορεί να είναι χρηματιστηριακή λοταρία αλλά όχι ατομική επιλογή. Κέρδος-κόστος. Το τσιγάρο φαίνεται. Το κάπνισμα είναι κοινωνικά αποδεκτό. Πρέπει να μάθεις να φέρεσαι όπως σου λένε για να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να φαίνονται. Αύξηση ασφαλίστρων ιδιωτικών εταιριών. Κανείς που χτυπήθηκε από καρκίνο χωρίς να έχει καπνίσει στη ζωή του δεν δικαιούται έκπτωση στα νοσήλια ή την κηδεία.

Πρώτοι οι ναζί έδωσαν τη ρατσιστική χροιά στον καπνιστή κι έπεισαν τις μάζες για τις καλές προθέσεις τους περί των υπολοίπων. Για τους ναζί οι καπνιστές ήταν «αναρχικά, εβραϊκά ή μπολσεβίκικα οργανικά κύτταρα (sic). Υπάνθρωποι υπόπτου φυλετικής καθαρότητας και απολίτιστοι νέγροι ταιριαστοί με παρακμιακή τέχνη και μουσική τζαζ». Οι γιατροί του Φίρερ και ο ίδιος ο Χίτλερ στιγμάτιζαν το κάπνισμα ως «δύναμη του κακού στην υπηρεσία της πολιτισμικής παρακμής και της ξηράς μέθης, ως αυνανισμό των πνευμόνων (sic), ως μαζικό φαρμακολογικό πείραμα με θανατηφόρες διαστάσεις». Ο Χίτλερ χάριζε ρολόγια σε όσους αξιωματικούς του έκοβαν το κάπνισμα. Η Εύα Μπράουν δεν έπρεπε απλώς να καπνίζει μπροστά του. Ο Μπιλ Κλίντον επισκίασε το πούρο του Κάστρο με το πούρο της Μόνικας Λεβίνσκι. Πάντως ο Τσόρτσιλ (πούρο), ο Στάλιν (πίπα), ο Ρούσβελτ (τσιγάρο) πρόβαλαν τη φωτό τους φουμάροντας ως αντίδοτο στην εικόνα του άκαπνου Χίτλερ. Αλήθεια, κάπνιζε ο πιλότος που έριξε τις βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι;

Πάντως με τη βοήθεια του πρώτου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου της Siemens, το Γ’ Ράιχ κατέληξε στο επιστημονικό συμπέρασμα ότι οι νέοι Γερμανοί στρατιώτες στο Ανατολικό Μέτωπο πέθαναν κυρίως από το πολύ κάπνισμα!... Οσο οι εκστρατείες κι η επιστήμη θα πλησιάζουν στον Μέγκελε, τόσο θα πνίγουμε στον καπνό των τσιγάρων την κούραση μιας μάχης που γίνεται σε λάθος κόσμο, με λάθος θύματα και κυρίως λάθος απόλαυση ελλείψει άλλων κινήτρων καλύτερης ζωής. Συμφωνώ. Το τσιγάρο είναι αργός θάνατος. Θα το κόψω όταν αφαιρέσω το δικαίωμα στην τάξη που κυβερνά να συντομεύει τη ζωή των πολλών».

πηγή
http://www.madata.gr/index.php?news=18252

Το ίδιο βέβαια ισχύει και όταν σε τέτοιους χώρους κάποιος... αερίζεται ή ρεύεται ή βρωμοκοπά από ιδρώτα και απλυσιά ή έστω όταν έχει φάει σκόρδα, κρεμμύδια τζατζίκια κλπ. Και μη μου πει κανείς ότι από όλα τα παραπάνω δεν ενοχλείται! Προσωπικά μπορεί να φτάσω και σε κατάσταση εμετού από τέτοια. Αυτό, δεν είναι επιβλεβές για την υγία μου και μάλιστα με άμεσο τρόπο; Και απαντώ: Είναι και μάλιστα πολύ!

να λοιπόν που το είπες πιο ανοικτά!

Εκ των λεγομένων σου να εκλάβω πως θα αξίωνες, αφού επιβάλλεται απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, να τιμωρούνται αντιστοίχως και οι παραπάνω, άκρως ενοχλητικές, πρακτικές, σωστά?

Χαίρομαι τουλάχιστον που κατατάσσεις τον -αδιάφορο για τους τριγύρω του- καπνιστή (και όχι κάθε καπνιστή αορίστως) μεταξύ των παραπάνω "ενοχλητικών". Άρα θεωρείς δικαιολογημένο τον χαρακτηρισμό του γαϊδουριού, που πολλοί ενδεχομένως να του αποδώσουν.

Αυτά με απλή λογική ανάπτυξη των όσων λες και μόνο, εγώ δεν καταθέτω άποψη.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Γενική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους από

Ξέχασες το παράδειγμα των οπαδών του σκόρδου, που αρέσκονται να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς αμέσως μόλις το έχουν καταναλώσει.
Όπως θα είδες, απλά με... πρόλαβες πριν το ποστάρω!:crown:

Για κάτι πρέπει να προσπαθείς να μας πείσεις εδώ...
Ειλικρινά και χωρίς καμία διάθεση ειρωνείας, δεν καταλαβαίνω τί εννοείς με αυτό!...:hmmmm2: