Γενική συζήτηση - pc sound cards & dacs

Απάντηση: Re: Γενική συζήτηση - pc sound cards & dacs

Επειδή τυχαίνει να έχω ακούσει πολλές κάρτες και dac στο σύστημα μου νομίζω ότι μπορώ να πω και εγώ τη γνώμη μου.
Για να μπορέσει μια εσωτερική κάρτα ήχου να στηθεί σε ένα αξιοπρεπές σύστημα πρέπει να είναι μέσα σε ένα τρομερά καλοστημένο pc και να είναι μια πολύ καλή επαγγελματική κάρτα.
Έχεις δίκιο, χωρίς καλοστημένο pc δεν στήνεται εσωτερική κάρτα ήχου. Πριν τα γράψεις και πατήσεις το ποστ, τα διαβάζεις;

Μονό έτσι δεν θα έχει όλους αυτούς τους θορύβους που ακούμε κατά καιρούς από τις εσωτερικές κάρτες.
Γιατί ο θόρυβος ως γνωστόν έρχεται από το στήσιμο, και τα sleaving στα καλώδια μην σου πω... Να μην σου πω τι διαφορές άκουσα όταν άλλαξα επεξεργαστή στο σύστημα μου...

Η 1212 σίγουρα είναι καλύτερη ή ίδια από το καλύτερο και ακριβότερο dac που μπορεί να συνδεθεί πάνω σε pc. Είναι και λογικό αφού η τεχνολογία που περιέχει (στο ψηφιακό μέρος) είναι πολλά χρόνια μπροστά από τα dac του εμπορίου.
Ξαναρωτώ, τα διαβάζεις πριν τα ποστάρεις; Να μην παίρνουν οι επαγγελματίες εξωτερικά DAC άμα είναι, η 1212 είναι τουλάχιστον ίση με όλα αυτά... Τι τεχνολογία ακριβώς έχει η 1212 στο ψηφιακό μέρος που δεν την ξέρουμε και είναι πολλά χρόνια μπροστά από τα dac του εμπορίου; Κανένας σφαγμένος κόκκορας;
Όμως θέλει και το ανάλογο περιβάλλον. Την έχω ακούσει με εξωτερικό τροφοδοτικό (αναλογικό) και αλλαγμένο αναλογικό μέρος, λαμπάτο έξω από το pc προφανώς και ήταν άντε για. Μέσα και μαμά δεν έλεγε τίποτα (όπως και κανένα dac μαμά)
Νατα πάλι τα ωραία... ΚΑΝΕΝΑ DAC ΜΑΜΑ ΔΕΝ ΛΕΕΙ! Πρόσεχε τι λες θα στεναχωρηθεί η μαμά...
Ενώ με αναλογικό εξωτερικό τροφοδοτικό (αλήθεια, πως έκοψες την τροφοδοσία της PCI;) και λαμπάτο αναλογικό μέρος ήταν άντε για. Άντε για που; Άντε πάμε για άλλα;

Ακόμη καλύτερη όμως είναι η 0404 η οποία είναι ότι καλύτερο μετά την 1616.(και οι δυο μετά από ανάλογες βελτιώσεις).
Και όταν λέω ότι καλύτερο εννοώ ότι δεν έχω ακούσει κάτι καλύτερο ανεξαρτήτου τιμής και κατηγορίας(εξαιρούνται τα βινιλια γιατί τα ρημάδια ακόμα είναι καλυτέρα)
Εντάξει, δεν θέλω να υποτιμήσω τις ακουστικές σου εμπειρίες... στο κάτω κάτω, τι ξέρω εγώ, ούτε 150dB SPL δεν αντέχω να ακούσω...

Mία μαρτυρία για σύγκριση modified dac Zhaolu με μαμίσια 1212m καθαρά ως προς το dac:

I have just managed to get hold of a used Zhaolu DAC (a Chinese-made DAC that has been receiving some good press around here lately) for a great price ($180 New Zealand, which is around $120 US). So I thought I'd do a comparison with my existing source, the EMU 1212m which I have had for over a year.

A few details before I get into what I heard: the Zhaolu is the older 1.1 model which has been factory upgraded to the 1.3. All the files that I used to compare were FLAC ripped with EAC. I compared the analogue out of the EMU to the coaxial digital out of the EMU connected to the Zhaolu. I used the same moderately priced interconnects for both systems. Both systems were tested with my speaker set-up (Acurus preamp and amp --> Infinity alpha 50 speakers) and my headphone set-up (PPA --> Sennheiser HD650)

I was able to get the set-up so that I could flip backwards and forwards between the two sources repeatedly by just pressing one switch (the EMU can output digital and analogue at the same time) so it was relatively easy to make comparisons. What I heard was quite surprising (to me at least). In summary, both sources sound great and the differences between them are extremely subtle. I listened for around an hour, to a variety of different styles of music. I can't honestly say that I can put my finger on any significant difference in bass, midrange or treble, clarity, detail or soundstage. Several times I thought one or other source sounded slightly warmer than the other, but it turned out to be subtle differences in volume. Certainly the differences between the sources were smaller to me than the difference caused my altering the volume of the EMU's analogue out by 1dB. I think that there is probably an extremely subtle difference - they can't possibly sound exactly identical, as they use quite different components - but to be able to be definite about it I would need some sort of exact method of matching the volume.

I also tested the digital out of my iRiver iHP140 (optical) and compared it to the EMU's digital out (coax). Again I couldn't really hear any difference although it was hard to match the volume. The digital out of my Audigy 2, however, was absolute rubbish, very muddy compared to either the iRiver or the EMU. And interestingly, upsampling to 48kHz seemed to make little difference - it still sounded terrible.

So there it is. The Zhaolu sounds great and seems like great value - especially at the price I paid. But the difference between the Zhaolu and the EMU is very small and certainly not important to me - there is no way I could tell them apart in a blind test. Maybe I just have poor hearing or something. Although I can easily tell the difference between most other sources I have compared (Audigy 2<<Revo<<EMU 1212m).

Eδώ:

http://www.head-fi.org/forums/f7/zhaolu-1-3-dac-compared-emu-1212m-143933/

Mήπως;

:smile:

Last edited:

Έχεις δίκιο, χωρίς καλοστημένο pc δεν στήνεται εσωτερική κάρτα ήχου. Πριν τα γράψεις και πατήσεις το ποστ, τα διαβάζεις;

Γιατί ο θόρυβος ως γνωστόν έρχεται από το στήσιμο, και τα sleaving στα καλώδια μην σου πω... Να μην σου πω τι διαφορές άκουσα όταν άλλαξα επεξεργαστή στο σύστημα μου...

Ξαναρωτώ, τα διαβάζεις πριν τα ποστάρεις; Να μην παίρνουν οι επαγγελματίες εξωτερικά DAC άμα είναι, η 1212 είναι τουλάχιστον ίση με όλα αυτά... Τι τεχνολογία ακριβώς έχει η 1212 στο ψηφιακό μέρος που δεν την ξέρουμε και είναι πολλά χρόνια μπροστά από τα dac του εμπορίου; Κανένας σφαγμένος κόκκορας;

Νατα πάλι τα ωραία... ΚΑΝΕΝΑ DAC ΜΑΜΑ ΔΕΝ ΛΕΕΙ! Πρόσεχε τι λες θα στεναχωρηθεί η μαμά...
Ενώ με αναλογικό εξωτερικό τροφοδοτικό (αλήθεια, πως έκοψες την τροφοδοσία της PCI;) και λαμπάτο αναλογικό μέρος ήταν άντε για. Άντε για που; Άντε πάμε για άλλα;

Εντάξει, δεν θέλω να υποτιμήσω τις ακουστικές σου εμπειρίες... στο κάτω κάτω, τι ξέρω εγώ, ούτε 150dB SPL δεν αντέχω να ακούσω...

Μιά απάντηση σε πιό ευγενικό ύφος θα βοηθούσε σε διάλογο κι όχι σε καυγά.Εκτός άν ο διάλογος δεν είναι το ζητούμενο.

Εγώ πάντως την ευγένεια δεν την απαιτώ από ανθρώπους που δεν την έχουν. Απλά αποχωρώ όταν πέφτει το επίπεδο.
Τσάο….

εγώ πάντως κατάφερα να καταλάβω τι εννοούσε ο kontr.
Δεν υπάρχει λόγος να κρίνουμε κάποιον ή να πιανόμαστε από ένα σχόλιο γιά τα 150 ντιμπί και να κρίνουμε ό,τι θα πεί μετά από μιά αμφιλεγόμενη κουβέντα.

Αν και φυσικά κατάλαβα πως σκέφτεται κι ο Αρης.
Σίγουρα υπάρχει καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσουμε και να καταλάβουν και οι άλλοι τι λέμε.

Αν και φυσικά κατάλαβα πως σκέφτεται κι ο Αρης.

Εγώ πάλι δε μπορώ να καταλάβω...
Είμαι σίγουρος ότι αν παρέθετε την άποψή του με ευγένεια κι επιχειρήματα και γινόταν μια εποικοδομητική συζήτηση, θα καταλάβαινε ότι ο kontr έχει τις γνώσεις και την εμπειρία να του εξηγήσει γιατί πιστεύει αυτά που λέει, τα οποία επειδή τον έχω γνωρίσει και προσωπικά, τα λέει μετά από χρόνια σχετικών σπουδών κι επαγγελματικής ενασχόλησης, εμπειρίας και δοκιμών και δεν τα λέει έτσι για να τα πει!

Οκ άς το θεωρήσουμε σαν άλλη μιά (απο τις συχνές) παρεξήγηση του πληκτρολογίου άνευ σημασίας κι άς πάμε παρακάτω στο θέμα.

Επειδή τυχαίνει να έχω ακούσει πολλές κάρτες και dac στο σύστημα μου νομίζω ότι μπορώ να πω και εγώ τη γνώμη μου.
Για να μπορέσει μια εσωτερική κάρτα ήχου να στηθεί σε ένα αξιοπρεπές σύστημα πρέπει να είναι μέσα σε ένα τρομερά καλοστημένο pc και να είναι μια πολύ καλή επαγγελματική κάρτα.
Μονό έτσι δεν θα έχει όλους αυτούς τους θορύβους που ακούμε κατά καιρούς από τις εσωτερικές κάρτες.
Η 1212 σίγουρα είναι καλύτερη ή ίδια από το καλύτερο και ακριβότερο dac που μπορεί να συνδεθεί πάνω σε pc. Είναι και λογικό αφού η τεχνολογία που περιέχει (στο ψηφιακό μέρος) είναι πολλά χρόνια μπροστά από τα dac του εμπορίου. Όμως θέλει και το ανάλογο περιβάλλον. Την έχω ακούσει με εξωτερικό τροφοδοτικό (αναλογικό) και αλλαγμένο αναλογικό μέρος, λαμπάτο έξω από το pc προφανώς και ήταν άντε για. Μέσα και μαμά δεν έλεγε τίποτα (όπως και κανένα dac μαμά)
Ακόμη καλύτερη όμως είναι η 0404 η οποία είναι ότι καλύτερο μετά την 1616.(και οι δυο μετά από ανάλογες βελτιώσεις).
Και όταν λέω ότι καλύτερο εννοώ ότι δεν έχω ακούσει κάτι καλύτερο ανεξαρτήτου τιμής και κατηγορίας(εξαιρούνται τα βινιλια γιατί τα ρημάδια ακόμα είναι καλυτέρα)

οταν λεω οτι δεν λεει τιποτα δεν εννοω βεβαια οτι ακουγονται οι θορυβοι του

pc (αυτο ελειπε) αλλα οτι ο ηχος δεν ειναι αρκετα καλος.

κατα τα αλλα απορω και εγω.

πως την τροφοδοτησες με εξωτερικο τροφοδοτικο,πως την εβγαλες απο το pc

(με κανενα pci extension?) και τελος ποια ειναι η φοβερη τεχνολογια που δεν

υπαρχη σε dac;

οταν λες οτι κανενα dac δε λεει μαμα τη εννοεις;

υπαρχουν dac απο 100 ευρω μεχρι 100000 ευρω (τυχαιο νουμερο)κανενα δε

λεει;

οταν λεω οτι δεν λεει τιποτα δεν εννοω βεβαια οτι ακουγονται οι θορυβοι του

pc (αυτο ελειπε) αλλα οτι ο ηχος δεν ειναι αρκετα καλος.

κατα τα αλλα απορω και εγω.

πως την τροφοδοτησες με εξωτερικο τροφοδοτικο,πως την εβγαλες απο το pc

(με κανενα pci extension?) και τελος ποια ειναι η φοβερη τεχνολογια που δεν

υπαρχη σε dac;

οταν λες οτι κανενα dac δε λεει μαμα τη εννοεις;

υπαρχουν dac απο 100 ευρω μεχρι 100000 ευρω (τυχαιο νουμερο)κανενα δε

λεει;

νομίζω Γιώργη ότι αν κάποιος γνωρίζει τον δίαυλο pci μπορεί εύκολα να δει από ποιες επαφές παίρνει τροφοδοσία η κάρτα και σε ποιές βγάζει την έξοδο.
Μετά είναι όλα πολύ απλά, όσο 123.
Επίσης το όλα τα ντακ μαμά δεν παίζουν είναι μιά μοντέρνα γενίκευση των ημερών μας, που καλλιεργούν αναγνώσματα τύπου λαμπιζάτορα, που εν μέρει μπορεί να έχουν βάση, καθώς η γνώση γιά το στήσιμο ενός ντακ με μηδενικό κόστος βρίσκεται πιά έξω στο νετ τζάμπα και αυτοί που θέλουν να το φτιάξουν μαζικά και εμπορικά (βλέπε Κινα και ebay) δεν θα σκάσουν να κάνουν ΤΙΣ βελτιώσεις γιά να το προσφέρουν σε σένα και σε μένα.
Θα αντιγράψουν τα service manuals των dac chips που θα χρησιμοποιήσουν και αν λέει κάπου πυκνωτής ή τελεστικός θα βάλουν πυκνωτή και τελεστικό. Οι πιό ψαγμένοι θα βάλουν έναν καλό πυκνωτή και ένα ανταλλάξιμο πυκνωτή.
Από εκεί και πέρα οι δρόμοι γιά να φύγεις από το μαμά είναι πάρα πολλοί και περιορίζονται μόνο από τη φαντασία σου και τις γνώσεις σου.

Εγώ τουλάχιστον αυτό έχω συνειδητοποιήσει

Συγχωρέστε με για την επαναφορά του θέματος της συμπεριφοράς, αλλά προσωπικά με ενοχλεί.

Είμαστε ενήλικες νομίζω οι περισσότεροι εδώ μέσα και μάλιστα ίσως και μεσήλικες...
Την ηλικία του Kontr τη γνωρίζω, φυσικά δεν γνωρίζω την ηλικία μερικών άλλων μελών του φόρουμ, αλλά από τη γραφή τους, την ορθογραφία τους και το συντακτικό τους κρίνω ότι δεν είναι πιτσιρίκια.

Γνωρίζουμε όλοι μας ή θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν απευθυνόμαστε στο γραπτό λόγο, δεν δικαιούμαστε να ειρωνευόμαστε, όχι γιατί είναι μόνο αγένεια, αλλά είναι και απαράδεκτο εφόσον δεν έχουμε απέναντί μας το συνομιλητή μας ως φυσική παρουσία και δεν μπορούμε να λάβουμε υπόψη και τα λοιπά συναισθήματα που μας δημιουργεί ο τόνος της φωνής και οι συσπάσεις του προσώπου του συνομιλητή μας (δηλ. τα λοιπά στοιχεία της ανθρώπινης επικοινωνίας).

Μεταφέρεται σε αυτή τη συζήτηση, η απαράδεκτη γραπτή επικοινωνία που έγινε σε άλλη συζήτηση περί db - προς το πρόσωπο συγκεκριμένου μέλους (kontr).

Προσωπικά, προτιμώ να ακούω ενστάσεις, αντίθετες γνώμες ακόμη και βλακείες από άγνοια, αρκεί να τηρείται ο στοιχειώδης ανθρώπινος σεβασμός.

Καταρχάς, ναι η απάντηση μου ήταν ειρωνική.
Όμως θεωρώ ότι σε ένα φόρουμ, ειδικά αν το φόρουμ αυτό είναι τεχνολογικό, καλό είναι να μην λέμε ανακρίβιες και φανφάρες. Ευγενικός δεν είναι αυτός που γράφει στον πληθυντικό, ευγενικός είναι αυτός που σέβεται τους συνομιλητές του. Και με αυτά τα γραπτά, ο Kontr δεν με σεβάστηκε! Υποτίμησε την νοημοσύνη την δική μου και των υπολοίπων μελών.

Το κείμενο το Kontr ήταν ισοπεδωτικό και ανακριβές, καλυμένο με τεχνικοφανείς γνώσεις που οδηγούν όλους τους υπόλοιπους, που πιθανότατα δεν έχουν τις γνώσεις να τα κρίνουν, να πιστεύουν λάθος πράγματα.

Διονύση, ζητώ συγνώμη για το κείμενο που έγραψα και για την ειρωνικότητα του ποστ μου. Στην DIY υπάρχουν άτομα που έχουν γνώσεις και γράφουν, καλό είναι αν κάποιος δεν γνωρίζει, να μην χρησιμοποιεί όρους και τεχνικές ανακρίβειες για να πείσει για τις γνώσεις που μάλλον δεν έχει. Τις γενικότητες όλοι μπορούν να τις γράψουν, θα ήθελα να μάθω λοιπον συγκεκριμένα από τον φίλο Kontr, τι ακριβώς ψηφιακές τεχνολογίες έχει η E-MU που δεν έχουν τα άλλα DAC. Γιατί όταν γράφεις κάτι τέτοιο, πρέπει να ξέρεις, έτσι δεν είναι;
Ας υποθέσουμε ότι κάποιος είχε τις γνώσεις να αλλάξει την τροφοδοσία της PCI κάρτας (εδώ είναι ένας πίνακας των pin της PCI). Δύσκολο να συμβεί, αλλά όχι αδύνατο. Όλα τα υπόλοιπα δηλαδή είναι λογικά; Η Emu 1616 έχει καλύτερα ψηφιακά από την 1212; Το ίδιο board ακριβώς είναι! Ορίστε για του λόγου το αληθές.
Τέλος, πιστεύω ότι ο διάλογος είναι εποικοδομητικός όταν ο συνομιλητής σου έχει κάτι να πει. Φόρουμ είναι, δεν είναι chatroom.

Εγώ πάλι δε μπορώ να καταλάβω...
Είμαι σίγουρος ότι αν παρέθετε την άποψή του με ευγένεια κι επιχειρήματα και γινόταν μια εποικοδομητική συζήτηση, θα καταλάβαινε ότι ο kontr έχει τις γνώσεις και την εμπειρία να του εξηγήσει γιατί πιστεύει αυτά που λέει, τα οποία επειδή τον έχω γνωρίσει και προσωπικά, τα λέει μετά από χρόνια σχετικών σπουδών κι επαγγελματικής ενασχόλησης, εμπειρίας και δοκιμών και δεν τα λέει έτσι για να τα πει!
Ωραία, επειδή μέχρι τώρα δεν ήμουν σίγουρος, τώρα κάτι αρχίζω να καταλαβαίνω. Νομίζω ότι στο avclub έχει υποχρεωτικό να αναφέρουν όσοι ασχολούνται επαγγελματικά στον χώρο του ήχου, κάνω λάθος ή παρεξήγησα το γραπτό σου φίλε μου; Εγώ φίλε μου δεν έχω την εμπειρία ούτε έκανα δοκιμές για να στηρίξω την γνώμη μου. Για αυτό και δεν είπα ποτέ ότι το συγκεκριμένο DAC είναι καλύτερο από οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο σύμπαν!

Αγαπητέ μου, τελικά όλοι καταλαβαίνουμε το σωστό από το λάθος, όταν θέλουμε.
Θα ήμουν "υπέρ" σου (σε εισαγωγικά γιατί εδώ δεν είναι πεδίο μάχης ή αντιδικιών) εάν και μόνο παρέθετες τις αντιρρήσεις σου και σε ποια σημεία, όπως ακριβώς κάνεις σε αυτό το τελευταίο μήνυμά σου. Στην περίπτωση που το μέλος kontr δεν απαντούσε ή οι απαντήσεις του ήταν αόριστες, ο καθένας μας θα έβγαζε τα συμπεράσματά του στο μέτρο των γνώσεων του.

Φόρουμ στα υπολογιστικά μέσα - όπως σωστά ανάφερες δεν είναι chat - είναι όμως δημόσια συζήτηση (ή δημόσιες συζητήσεις) στους κανόνες που επιτρέπει ο γραπτός λόγος, το τελευταίο δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Ως προς τον κανονισμό του AVClub που αναφέρεται ότι άτομο που εμπλέκεται στις δημόσιες συζητήσεις του και έχει την ιδιότητα του επαγγελματία (δεν είναι η ακριβής φράση του κανονισμού) - νομίζω ότι από την υπογραφή του kontr είναι εμφανέστατο.

Σαφώς ο σεβασμός δεν αρκεί με χρήση μόνο του πληθυντικού αριθμού, αλλά στον γραπτό λόγο απορρέει από το ύφος του γραπτού λόγου, είτε είναι στον πληθυντικό είτε στον ενικό αριθμό.) - για αυτό και οι κατασκευαστές των φόρουμ επινόησαν και τα emoticons (φατσούλες) για να περιορίσουν τα προβλήματα της συζήτησης μέσω γραπτού λόγου σε πληροφοριακά μέσα.

Κατά τα άλλα σας χαιρόμαστε όλοι εμείς οι μη ειδικοί στα ειδικά θέματα, γιατί μέσα από τις συζητήσεις σας (όταν έχουν περιεχόμενο και σέβονται το συνομιλητή τους) και σε όσες μπορούμε να συμμετέχουμε, έχουμε ως άτομα κέρδος.

Τέλος, κλείνω τα γραφόμενα μου (όχι για να έχω τον τελευταίο λόγο - μακριά από μένα δεν το έχω ανάγκη) με την ευχή να επανέλθουμε σε εποικοδομητικές δημόσιες συζητήσεις. -bye-

Ως προς τον κανονισμό του AVClub που αναφέρεται ότι άτομο που εμπλέκεται στις δημόσιες συζητήσεις του και έχει την ιδιότητα του επαγγελματία (δεν είναι η ακριβής φράση του κανονισμού) - νομίζω ότι από την υπογραφή του kontr είναι εμφανέστατο.
Την υπογραφή του μέλους την είδα μόλις, αν ήταν έτσι και από πριν, ζητώ συγνώμη καθώς δεν την είχα δει.

Τέλος, κλείνω τα γραφόμενα μου (όχι για να έχω τον τελευταίο λόγο - μακριά από μένα δεν το έχω ανάγκη) με την ευχή να επανέλθουμε σε εποικοδομητικές δημόσιες συζητήσεις. -bye-
Συμφωνώ απόλυτα σε αυτό σου το σχόλιο. Είμαι υπέρ και εγώ των εποικοδομητικών δημόσιων συζητήσεων και για αυτό ζήτησα συγνώμη από τον Dipie, και ζητώ και από τον Kontr για την ειρωνία μου, παρόλα αυτά, συνεχίζω να επιθυμώ απαντήσεις στα ερωτήματα μου.

Αγαπητέ lemon, κατανοητές οι ενστάσεις σου και η τοποθέτησή σου, ας μη το αναλύσουμε άλλο αυτό, γιατί πάμε για εκτός θέματος.

Επιπροσθέτως, παράκληση (θερμή) Νο2:

Συμβαίνει συχνά, και σε αυτό το φόρουμ, κάποιος από άγνοια, με συγκινητική αφέλεια να υποστηρίζει την πλάνη του με θέρμη χριστιανού των ρωμαϊκών χρόνων.

Σχεδόν πάντα, δεν θέλει να υποτιμήσει τη νοημοσύνη μας, το πιστεύει πραγματικά!! (το λέω εκ πείρας, μου συμβαίνει κι εμένα).

Μια επισήμανση από κάποιον που κατέχει το θέμα, αν είναι ουδέτερη σε ύφος, συνεισφέρει διπλά:
Και θα παρακινήσει τον ενδιαφερόμενο να το ψάξει καλύτερα και διευκολύνει τους άλλους που διαβάζουν να παρακολουθήσουν καλύτερα την επιχειρηματολογία.

Ευχαριστώ για την κατανόηση και σταματώ εδώ, γιατί τελικά βγήκα εγώ εκτός θέματος!!

Last edited:
Περί μετατροπών γενικώς..

Οι Γερμανοί έχουν μια πολύ ωραία - τεχνητή με λίγη ειρωνία- λέξη γι´αυτές: verschlimmbessern (verbessern=βελτιώνω και schlimm= άσχημος)

Μια απόδοση στα ελληνικά θα ήταν "βελτιώνω επί τω χείρω"

Αυτό συμβαίνει και σε πολλές "βελτιώσεις":

Παράκαμψη των σταδίων εξόδου (σίγουρα ακούγεται αλλιώς -καλύτερα, με μια καλή δόση θορύβου!), πυκνωτές από μπουτίκ σε τιμές nasa- τουλάχιστον αυτό είναι άκακο, δεν αλλάζει τίποτα- και διάφορα άλλα χαριτωμένα μεν, αναποτελεσματικά δε.

Ειδικά στα ψηφιακά, με το σημερινό βαθμό ολοκλήρωσης στις πλακέτες, δεν μπαίνει χέρι. Κανένα καλύτερο τροφοδοτικό, δεν είναι κακή ιδέα, αλλά μόνο στις φθηνότερες των συσκευών.
Οι υπόλοιπες έχουν ήδη πολύ καλές τροφοδοσίες (σταθεροποιήσεις παντού, decoupling στα pin κ.λ.π)

Ξεκίνησα dac με το pcm1704 (μισοφτιαγμένο είναι ακόμα), σκεπτόμενος να του βάλω ένα λαμπάτο στάδιο εξόδου.
Μετά σκέφτηκα ότι είμαι τουλάχιστον γελοίος, να διαλέγω το κορυφαίο τσιπ ever (-140db snr ,thd με πολλά μηδενικά μετά το κόμμα) και να τροφοδοτώ ένα στάδιο με snr -80db και παραμόρφωση στο πρώτο δεκαδικό.

Αυτές τις επιδόσεις - και καλύτερες- έχει το ταπεινό tda1541 που απέριψα λόγω κατώτερων χαρακτηριστικών:smile:.

Λοιπόν εγώ θα πρότεινα κάποιος διαχειριστής να σβήσει όλα τα εκτός θέματος σχόλια και να πάμε παρακάτω.
Το ότι ασχολούμαι επαγγελματικά δεν το έχω κρύψει αλλά αντίθετα πιστεύω ότι η αποκλειστική ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά θέματα του ήχου εδώ και 20 χρόνια μου έχει δώσει την ευκαιρία να έχω αρκετές εμπειρίες. Αυτό είναι καλό αλλά και κακό καμιά φορά στα πλαίσια ενός σχετικά περιοριστικού μέσου όπως το forum.
Παραδέχομαι ότι με κάνει ισχυρογνώμον και ευερέθιστο όταν θίγεται το επαγγελματικό μου κύρος.
Να ζητήσω λοιπόν και εγώ από τη μεριά μου συγνώμη και να εξηγήσω αυτά που είπα.
Όταν λέω ότι μαμά ένα dac δεν λέει, το λέω μονό και μονό επειδή μου έχουν έρθει πάρα πολλά dac και κάρτες ήχου και μετά από βελτιώσεις έπαιζαν πάντα από καλυτέρα εως θεαματικά καλυτέρα. Δεν θυμάμαι κανένα dac να μην πήρε βελτίωση ακουστή. Όταν λοιπόν κάποια μηχανήματα κατά κανόνα δέχονται βελτίωση αυτό πάει να πει ότι κάτι δεν πάει καλά.
Το θέμα το έχουμε ξανασυζητήσει και έχουμε καταλήξει ότι αυτό που χαλάει τα θέματα είναι το red book.
Η 1212 σε σχέση με την 1616 έχουν μια βασική διαφορά. Η μια είναι εξωτερική σε ότι αφορά το κομμάτι του ήχου. Επίσης αν θυμάμαι καλά αυτή που είχε πέσει στα χέρια μου φόραγε και dac της κρυσταλ. Είχαν δηλαδή και διαφορές στο κομμάτι του dac. Άποψη δική μου είναι ότι όλα τα καλά dac όταν τους αφαιρέσεις το αναλογικό μέρος παίζουν πάνω κάτω το ίδιο.
Στο ψηφιακό κομμάτι είπα ότι οι κάρτες είναι πολύ μπροστά σε σχέση με τα dac γιατί απλούστατα τα δεύτερα χρησιμοποιούν έτοιμα tsipset του εμπορίου για την επικοινωνία τους με την usb όπως της BB, tenor κλπ ενώ οι κάρτες χρησιμοποιούν τσιπ προγραμματιζομενης λογικής που είναι βγαλμένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια όπως πχ αυτά της creative και έτσι οι drivers τους παρακάμπτουν ουσιαστικά την usb σαν πρωτόκολλο και κάνουν ότι εκείνα θεωρούν σωστό για να έχουν καλύτερη επικοινωνία. Ετσι η 0404 πχ καταφέρνει να ανεβάζει με άνεση 24/192(πράγμα που και τα ακριβότερα dac πλιν του benchmark πχ δεν καταφέρνουν) ή ακόμη καλυτέρα η 1616 έχει ένα δικό της πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ ψηφιακών και dac που στηρίζεται πάνω σε δικτυακές αρχές και φαίνεται ότι αποδίδει άψογα. Μονό τα τελευταία χρόνια βλέπουμε κάποιους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν fpga’s για να αποφύγουν αυτά τα προβλήματα που έχει από τη φύση της η usb.
Είναι πολύ δύσκολο όμως για μια εταιρία που ασχολειται με ήχο και έχει πολύ μικρό κύκλο εργασιών γύρω από τις ψηφιακές επικοινωνίες να κάνει αυτό που κάνει πχ μια κομπιουτεροεταιρια κάθε μέρα για πολύ μεγαλύτερο κύκλο εργασιών.
Γιαυτο και όσες το κάνουν το καταφέρνουν με fpga’s γιατί είναι το μονό προγραμματιζομενο μέσον που καταφέρνει να πιάσει αυτές τις ταχύτητες και μπορεί να το χρησιμοποιήσει ακόμη και κάποιος που δεν έχει πολλά κεφάλαια για ανάπτυξη.
Τελικός κριτής το αυτί του καθενός βέβαια, και αυτό είναι και το μονό που μετράει.
Όσο για τις κάρτες η 1212 πχ είχε αποκοπεί από την εσωτερική τροφοδοσία και είχαν μπει μπαταρίες . το αναλογικό μέρος της ήταν εξωτερικά και είχε λάμπα.

Ενδιαφέροντα τα περί καρτών, όντως έχουν - για τις τιμές τους- κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά.

Για τις βελτιώσεις έχω τις ενστάσεις μου. Το ότι ακούγεται αλλιώς, δε σημαίνει ότι ακούγεται και καλύτερα. Είναι βέβαια υποκειμενικό θέμα.

Αλήθεια είναι, ότι καμιά φορά οι τελεστικοί, αν και μετράνε άριστα, ακούγονται "κάπως".
Σε καμία περίπτωση δεν είναι όμως γενικός κανόνας, προς θεού.
Έχω ακούσει κι εγώ βελτίωση με λαμπάτο στάδιο, σε dac όμως που πριν δεν είχε τίποτα! κατευθείαν από το τσιπ στο καλώδιο.
Προφανώς και είναι καλύτερο φορτίο μια λάμπα, χώρια που η απόκρισή της λειτουργεί σαν βαθυπερατό φίλτρο.

Ο Πάνος Τσιτιμάκης, σε ένα κατασκευαστικό tour de force είχε κάνει ένα Νοnos TDA1541 με usb είσοδο.
Ι/V είχε και με λάμπα, αλλά και με ένα ταπεινό fetάκι (που δεν θέλει 6 βαττ στα νήματα και άλλα 2-3 στην άνοδο, αρκείται σε 300mW κατανάλωση).
Δεν θυμάμαι να υπάρχε ακουστή διαφορά μεταξύ των 2, αν με απατά η μνήμη μου ας με διορθώσει.

Φίλε kontr, αυτο το "παρακάμπτουν την USB σαν πρωτόκολο" δεν μπορώ να το καταλάβω...Δηλαδή πώς περνά δεδομένα πάνω από USB διασύνδεση η 0404 χωρίς να υπακούει στο πρωτόκολο;(οι 1212, 1616 ειναι εσωτερικές, επομένως δεν τίθεται θεμα επικοινωνίας με USB).
Μάλλον εννοείς οτι στα DACs χρησιμοποιούν έτοιμες υλοποιήσεις USB-to-Audio ενώ σε ορισμένες κάρτες υπάρχει custom υλοποίηση σε FPGA.