Gentoo player, το καλύτερο (?) streaming software

@DomieMic65 για να καταλάβω.
Για το diretta χρειάζεσαι 2 Gentoo σε 2 RPI. Πως συνδέονται μεταξύ τους; Βρίσκονται απλά στο ίδιο δίκτυο;
Χρειάζεται και άδεια diretta; Και αν ναι, πόσο κοστίζει;
Επίσης, η διαφορά στον ήχο είναι τόσο πολύ που αξίζει η όλη αναβάθμιση;

@DomieMic65 για να καταλάβω.
Για το diretta χρειάζεσαι 2 Gentoo σε 2 RPI. Πως συνδέονται μεταξύ τους; Βρίσκονται απλά στο ίδιο δίκτυο;
Χρειάζεται και άδεια diretta; Και αν ναι, πόσο κοστίζει;
Επίσης, η διαφορά στον ήχο είναι τόσο πολύ που αξίζει η όλη αναβάθμιση;
Ναι θέλει δύο υπολογιστές/rpi (Host/Target) που ναι επικοινωνούν μέσω δικτύου ... ο DAC συνδέεται στον Target
(σε πιο advanced setup αν θες και μεταξύ με καλώδιο Ethernet αν υπάρχουν δύο θύρες δικτύου)
Επίσης ναι θέλει και άδεια Diretta η οποία δεν ξέρω πόσο κάνει τώρα εγώ την είχα πάρει κάπου 50€ πριν πολύ καιρό (μέσα στον κοβιντ νομίζω) όταν υπήρχε μια προσφορά μέσω του GP.
Χωρίς άδεια παίζει μόνο 44.1/16 και δεν είμαι σίγουρος αν είναι για πάντα ... στην ουσία αγοράζεις την άδεια για τον Target. Ο Host δεν θέλει κάτι. Μέσα στο GUI του GP μπορείς να πας: 06.Diretta/2.Buy Diretta Target. Μπορείς ίσως να κάνεις ίσως την διαδικασία να δεις πόσο θα βγει νομίζω ακόμα μέσω GP υπάρχει μια καλύτερη τιμή αλλά δεν είμαι σίγουρος
Υπάρχει και Diretta ASIO driver για PC που βέβαια πάλι θέλει να βλέπει έναν Target

Εδώ ο τύπος κάποια πράγματα δεν ξέρει πως να τα εξηγήσει πολύ καλά αλλά παίρνεις μια ιδέα περί Diretta ASIO / Target
Στην ουσία αυτός χρησιμοποιεί το GP μόνο ως Target και σαν Host τον υπολογιστή του!
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: Tzimisce
Ok.
Άρα έτσι πρακτικά ξεπερνάς το θέμα αν σε κάποιον δεν αρέσει το GUI του Lyrion π.χ.
Η διαφορά στον ήχο υπάρχει/αξίζει;

Last edited:
  • Like
Ok.
Άρα έτσι πρακτικά ξεπερνάς το θέμα αν σε κάποιον δεν αρέσει το GUI του Lyrion π.χ.
Η διαφορά στον ήχο υπάρχει/αξίζει;
Νομίζω πως ναι αξίζει το Diretta πρωτόκολλο γενικά.
Δεν κατάλαβα ομως τι εννοείς λέγοντας ότι ξεπερνάς το θέμα του GUI του Lyrion.
Εννοείς σε σχέση με το Diretta Memory Player;
Ο LMS είναι για εμένα ο κύριος τρόπος αναπαραγωγής με Diretta πάντα!! Έχεις όλες του τις δυνατότητες και τις ευκολίες!!
Το Diretta Memory Play είναι μια πιο ιδιαίτερη κατάσταση με αρκετά περιορισμένη χρηστικότητα και ταχύτητα (θέλει έναν κάποιο χρόνο μέχρι να φορτώσει το άλμπουμ στην μνήμη) που προορίζεται για πιο ειδικές ακροάσεις! Αφορά μόνο στα τοπικά αρχεία!
Ακόμα σοβαρή σύγκριση με τον LMS δεν έκανα για να δω αν και πόσο καλύτερα μπορεί να παίζει, η πρώτη μου αίσθηση είναι ότι έχει μια αίσθηση αυξημένης φυσικότητας, αλλά όπως και να παίζει ο LMS παραμένει ο βασικός τρόπος αναπαραγωγής

• Like
Εννοώ ότι αν σε κάποιον δεν του αρέσει το Lyrion, στήνει ένα PC με spotify/tidal/foobar και τροφοδοτεί το gentoo μέσω diretta.
Ονόματα δεν λέμε, υπολείψεις δεν θίγουμε αλλά κάποιοι θα σταματήσουν να γκρινιάζουν σαν τον @analog-jimaras 😂

• Haha
Reactions: DomieMic65
Εννοώ ότι αν σε κάποιον δεν του αρέσει το Lyrion, στήνει ένα PC με spotify/tidal/foobar και τροφοδοτεί το gentoo μέσω diretta.
Ονόματα δεν λέμε, υπολείψεις δεν θίγουμε αλλά κάποιοι θα σταματήσουν να γκρινιάζουν σαν τον @analog-jimaras 😂
ναι φυσικά και γίνεται από την στιγμή που ότι επιλεχθεί βλέπει τον Diretta ASIO driver σαν output

• Like
Εχθές έκανα σύγκριση του squeezelite vs squeezelite R2.
Αν εξοικειωθείς με το Gentoo player είναι μανούλα για να κάνεις ABX δοκιμές σε DAC, plugins κλπ.

Αν στήσεις λοιπόν και τις δύο version του Squeezelite στο Gentoo Player τις βλέπεις σαν players στο Lyrion.
Από εκεί, στο μενού αριστερά (players), την ώρα που παίζει κάποιο κομμάτι, απλά ενεργοποιείς τον έναν και απενεργοποιείς τον άλλον (έχει κουμπάκι power).

Σε εμένα ο V2 έδωσε μία πιο ολογραφική στερεοφωνική εικόνα, όπου τα όργανα πήραν βάθος, η εικόνα έγινε τρισδιάστατη και ο χώρος γύρω από τα όργανα πολύ πιο "οριοθετημένος".
Δεν είχα πολύ χρόνο και ησυχία για να δω άλλες λεπτομέρειες, αλλά αυτό έκανε "μπαμ" που λέμε.
Αλλαγή που αν είχα ακούσει σε DAC ίσως και να με έτρωγε να την πληρώσω. :)

Εχθές έκανα σύγκριση του squeezelite vs squeezelite R2.
Αν εξοικειωθείς με το Gentoo player είναι μανούλα για να κάνεις ABX δοκιμές σε DAC, plugins κλπ.

Αν στήσεις λοιπόν και τις δύο version του Squeezelite στο Gentoo Player τις βλέπεις σαν players στο Lyrion.
Από εκεί, στο μενού αριστερά (players), την ώρα που παίζει κάποιο κομμάτι, απλά ενεργοποιείς τον έναν και απενεργοποιείς τον άλλον (έχει κουμπάκι power).

Σε εμένα ο V2 έδωσε μία πιο ολογραφική στερεοφωνική εικόνα, όπου τα όργανα πήραν βάθος, η εικόνα έγινε τρισδιάστατη και ο χώρος γύρω από τα όργανα πολύ πιο "οριοθετημένος".
Δεν είχα πολύ χρόνο και ησυχία για να δω άλλες λεπτομέρειες, αλλά αυτό έκανε "μπαμ" που λέμε.
Αλλαγή που αν είχα ακούσει σε DAC ίσως και να με έτρωγε να την πληρώσω. :)
+1 squeezelite R2
Η Squeezelite R2 έχει εξελιχθεί από τον developer του plugin C-3PO και θεωρητικά τουλάχιστον είναι φτιαγμένη για να δουλεύουν μαζί!
Ο C-3PO είναι ένας upsampler από την "μεριά" του Server (γιατί upsampling μπορεί να κάνει και η Squeezelite), και είναι εδώ και καιρό στα επίσημα plugins του LMS
Aν δείτε η εξέλιξή της έχει σταματίσει στην έκδοση 1.8.3 αν θυμάμαι καλά ενώ η επίσιμη squeezelite είναι στην 2.x.x.x
Εγώ ανάλογα με τα γούστα/διάθεση ενεργοποιώ ή απενεργοποιώ την μια ή την άλλη και χρησιμοποιώ και τον C-3PO συχνά.

Lightweight headless squeezebox client emulator with 'native' DSD support (thanks to Daphile).

This is a modified version of squeezelite by Adrian Smith (Triode).At the moment of writing (October 2015), original code is here: https://code.google.com/p/squeezelite/, master branch here is a clone.
This version was originally meant to inspect pcm header to detect the real samplerate, depth and endianess, in order to override the wrong information coming from the server when transcoding or upsampling.
October, 4 2015 R2 features has been incorporated in Daphile, March, 10 2016 in Audiolinux.
Since March, 15 2016 it's included in the squeezebox community version of squeezelite, mantained by Ralph Irving.

Squeezebox server plugin. Allows server side file type conversion and resampling, now also to and from DSD.
Replaces the "file type menu" and "custom-convert.conf file" usage.
Best used with Squeezelite-r2 (https://github.com/marcoc1712/squeezelite) as player, let you handle transcoding and upsampling parameters via the server web interface.
Performs different decoding and resampling operations based on the format of the incoming file or stream (i.e. upsampling at the max syncronous sample rate allowed by the player).

Όταν ξεκινάω με αρχεία που τα format είναι ανακατωμενα flac, dsf, dff, dsd (αρκτικόλεξο να πάμε να παίξουμε) πολύ συχνά κολλάει o R2 και πρέπει να επιστρέψω στο screenshot παραπάνω (server) και με execute να τον ξεκολλαω.
C-3PO??

... screenshot παραπάνω (server) και με execute να τον ξεκολλαω....
δεν καταλαβαίνω τι κάνεις...
η αλήθεια είναι δεν έχω παίξει ποτέ ανακατεμένα PCM με DSD format (έχω ελάχιστα και δεν ασχολούμαι κατά κύριο λόγο)

C-3PO είναι upsampler plugin για τον LMS

Εγώ ειμαι λίγο περιορισμένος στο gentoo player του pi, μιας και απο την i2s έκανε το pc μου με το foobar απο τη usb να ακούγεται λίγο αν κσι εκει παιζουν τα πάντα. Το πρόβλημα μου είναι ότι dsf αρχεία ο squeezelite δεν μου παίζει. Έπαιξε 1-2 φορές και τωρα πάλι τιποτα, κλειδώνει το dac στη συχνότητα αλλά ήχος δεν βγαίνει. Στη ρύθμιση του dsd άλλαζα απο Dop σε Native u8 και Έπαιξε 1-2 φορές τωρα τίποτα. Φυσικά στο pc παίζουν.

Εγώ ειμαι λίγο περιορισμένος στο gentoo player του pi, μιας και απο την i2s έκανε το pc μου με το foobar απο τη usb να ακούγεται λίγο αν κσι εκει παιζουν τα πάντα. Το πρόβλημα μου είναι ότι dsf αρχεία ο squeezelite δεν μου παίζει. Έπαιξε 1-2 φορές και τωρα πάλι τιποτα, κλειδώνει το dac στη συχνότητα αλλά ήχος δεν βγαίνει. Στη ρύθμιση του dsd άλλαζα απο Dop σε Native u8 και Έπαιξε 1-2 φορές τωρα τίποτα. Φυσικά στο pc παίζουν.
Δοκίμασε τον MPD.

Το έλυσα επιτέλους, ήθελε το dsd plug-in.
Θα σώσω αυτο το configuration και θα το κάψω σε 3 κάρτες sd να μη χαθεί με τίποτα και πότε.
Καλός ο ΜPD και παίζει και αμέσως αλλά η ποιότητα του squeezelite R2 δεν παίζεται. Σου σπάει λίγο τα νευρα στο setup, το αποτέλεσμα όμως σε δικαιώνει.
Βαράω judas priest με το dac κλειδωμένο στα 352,8 kHz τι άλλο να ζητήσω ο άνθρωπος.😂😂

Last edited:
Θα σώσω αυτο το configuration και θα το κάψω σε 3 κάρτες sd να μη χαθεί με τίποτα και πότε.
Καλός ο ΜPD και παίζει και αμέσως αλλά η ποιότητα του squeezelite R2 δεν παίζεται. Σου σπάει λίγο τα νευρα στο setup, το αποτέλεσμα όμως σε δικαιώνει.
Βαράω judas priest με το dac κλειδωμένο στα 352,8 kHz τι άλλο να ζητήσω ο άνθρωπος.😂😂
Στο system info του GP, χωρίς να παίζεις μουσική δλδ να έχεις κάνει Stop στον player όχι Pause (στο Material Skin πατώντας παρατεταμένα το Pause), μπορείς να δεις σε τι Sample Rate Formats μπορεί να παίξει ο DAC σου.
Oτιδήποτε με U μπροστά δοκίμασέ το για natiive dsd

Screenshot from 2025-10-28 13-38-07.png
εγώ πχ native dsd δεν... είναι όλα S από ότι βλέπεις

έχω την εντύπωση πως πλέον οι S/lite, κανονική και R2, δεν θέλουν το DSD plug-in, ειδικά αν ο DAC σου μπορεί να παίξει native... αλλά δεν το έχω ψάξει και πολύ καλά, μπορεί να κάνω λάθος

Εγώ δηλαδή τα ακούω με μετατροπή σε pcm? έπαιξαν ολα τα dsd μου αρχεία οταν έβαλα ενα plug-in που ονομάζετε dsdplayer. Δοκιμάζω τωρα αυτο που μου γράφεις παραπάνω.

Ποια νεύρα; Εγώ το έκανα να παίζει DSD σε δύο λεπτά.