Για μια καλή μπουγάδα...(Καθαρισμός δίσκων βινυλίου)

Για την περίπτωση που λέγαμε ,όπως θα δείτε στις παρακάτω ⬇️ φωτογραφίες ,πολύ δύσκολη περίπτωση έχει ποτίσει τα αυλάκια του δίσκου .
Η συγκεκριμένη κόπια έχει περίπου 300 ευρώ σημερινή αξία ,θα το προσπαθήσω μπας και τον αναστήσουμε .
IMG_1355.jpeg
IMG_1356.jpeg

Για την περίπτωση που λέγαμε ,όπως θα δείτε στις παρακάτω ⬇️ φωτογραφίες ,πολύ δύσκολη περίπτωση έχει ποτίσει τα αυλάκια του δίσκου .
Η συγκεκριμένη κόπια έχει περίπου 300 ευρώ σημερινή αξία ,θα το προσπαθήσω μπας και τον αναστήσουμε .
View attachment 245219
View attachment 245220
Για ποιον δίσκο μιλάμε;

Αγαπητέ MakisM το αποτέλεσμα του καθαρισμού δείχνει να είμαι άριστο. Ωστόσο φαίνεται καθαρά ότι το υγρό καθαρισμού έχει ποτίσει την ετικέτα του δίσκου το οποίο είναι καλό να αποφεύγεται, διότι, ανάλογα με το είδος της κόλλας που έχει χρησιμοποιηθεί, σε κάποιες περιπτώσεις η ετικέτα μόλις στεγνώσει παραμορφώνεται, φουσκώνει και πρέπει να βγει. Θέλει ακριβή υπολογισμό του νερού που εισάγεται στον κάδο.

Παιδιά δεν ήταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που επιθυμούσα .
Έτσι για την Ιστορία…
Ο συγκεκριμένος δίσκος Εργοστασιακά πουλιόταν την εποχή εκείνη με εξώφυλλο από PVC κάτι σαν φάκελο.
Με τα χρόνια έγινε Πολυμερισμός του συγκεκριμένου υλικού πέρασε το εσώφυλλο χαρτί και κατέληξε στον δίσκο τον πότισε δηλαδή.
Αν το εσώφυλλο ήταν αντιστατικό ή δικιά μου άποψη είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ακουμπούσε το βυνίλιο.
Αν το προλάβαινες στην αρχή πριν γίνει σώμα Ναι σώμα για εμένα θα υπήρχε σωτηρία αλλά όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα ενιαίο υλικό γιατί αυτό έγινε σε καμία περίπτωση αυτό δεν βγαίνει δεν έχεις να κάνεις με βρωμιά αλλά με τον όρο πολυμερισμό,οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει σωτηρία .

τα αυλάκια δείχνουν πεντακάθαρα στην φωτό..

για το υγρό στο Label μπορείς να κάνεις κάτι ;;

μήπως κάτι τέτοιο βοηθούσε ;;

τα αυλάκια δείχνουν πεντακάθαρα στην φωτό..

για το υγρό στο Label μπορείς να κάνεις κάτι ;;

μήπως κάτι τέτοιο βοηθούσε ;;

Οι δίσκοι τοποθετούνται σε σωλήνα/βραχίονα κατά τον καθαρισμό, πως ακριβώς θα μπει αυτό;

Αν το κάνεις με το χέρι εννοείς, γιατί στο μηχάνημα του Μάκη μπαίνει σε σωλήνα η οπή του δίσκου.
όχι με το χέρι.. τι νόημα θα είχε;;

να μπει το προτέκτορ στον δίσκο και σαν ένα κομμάτι να περαστούν στην σωλήνα του πλυντηρίου.. λέω αν....

2,30 ώρες χθες για ένα δίσκο δεν το λες και λίγο ,στο χέρι 🤚 που αναφέρεστε ήταν η τελευταία λύση που έκανα πάνω στο πλατό του dual ,πέρα οποιαδήποτε Βούρτζα από ανθρακόνημα μέχρι κατσίκας και ειδικά υγρά .
Απομένει μόνο ένα τελευταίο που θα δοκιμάσω σήμερα ,Αυτός ο δίσκος είναι ειδική περίπτωση και η πραγματικότητα πέρα από τις φωτογραφίες άμα τον δεις από κοντά έχει γίνει σώμα -ποτίσει τον δίσκο .
Χρησιμοποίησα τις βούρτσες και κατά την διάρκεια του καθαρισμού με τους υπέρηχους ,αναρρόφηση κτλ κτλ .
Υ.Σ Ζημιά στην ετικέτα δεν έχει γίνει .

5% χλωρινη σε νερο , με συμβουλεψε φιλος πριν πολλα χρονια , για πολυ δυσκολες περιπτωσεις.
Σε 3 δισκους χρειαστηκε ως τωρα να το κανω και στους 3 πετυχε απολυτα. Ο ενας δε , δεν πιστευα οτι μπορει να σωζοταν.
Οταν περνουσε η βελονα , ακουγες ενα παρατεταμενο χχχχχχχχχχ περιπου 2-3 δευτερολεπτα σε καθε στροφη , για σχεδον τη μιση πλευρα του δισκου.
Εφυγαν ολα .
Πλυσιμο στο χερι, απλωμα του μιγματος στο δισκο για 15-20 λεπτα, ξεπλυμμα σε νερο (προτιμοτερο με πιεση) , και μετα μπορεις να τον περασεις και απο τους υπερηχους.

Σημ. Ο φιλος μου χαρακτηρισε το προβλημα στους δικους μου δισκους ως " κοινοτητα νεκρων βακτηριων" .

Last edited:
  • Like
Reactions: MakisM and vlad66
Μάκη λύσε μας την απορία να μπει τέλος στη διένεξη (λολ) που έχουμε με τον Βλαντ.
Αν μπουν τα προστατευτικά ετικέτας που παρέθεσε πιο πάνω, μπορεί να μπανιαριστεί το βινύλιο με το μηχάνημα που πήρες;

• Like
Reactions: MakisM and vlad66
5% χλωρινη σε νερο , με συμβουλεψε φιλος πριν πολλα χρονια , για πολυ δυσκολες περιπτωσεις.
Σε 3 δισκους χρειαστηκε ως τωρα να το κανω και στους 3 πετυχε απολυτα. Ο ενας δε , δεν πιστευα οτι μπορει να σωζοταν.
Οταν περνουσε η βελονα , ακουγες ενα παρατεταμενο χχχχχχχχχχ περιπου 2-3 δευτερολεπτα σε καθε στροφη , για σχεδον τη μιση πλευρα του δισκου.
Εφυγαν ολα .
Πλυσιμο στο χερι, απλωμα του μιγματος στο δισκο για 15-20 λεπτα, ξεπλυμμα σε νερο (προτιμοτερο με πιεση) , και μετα μπορεις να τον περασεις και απο τους υπερηχους.

Σημ. Ο φιλος μου χαρακτηρισε το προβλημα στους δικους μου δισκους ως " κοινοτητα νεκρων βακτηριων" .
Η χλωρίνη αντιδρά με το βινύλιο, κανονικά δεν πρέπει ούτε να το πλησιάζει.

Και αλλοι το ειπανε . Κι ομως μια χαρα δουλεψε.
5% ποσοστο ειναι. Ο φιλος στην Αμερικη το κανει σε οποιο δισκο ειναι σχεδον "χαμενος" οποτε, κι αν παει κατι στραβα, χαμενος ηταν .
Ο δικος μου σιγουρα για πεταμα ηταν.

• Like
Reactions: vlad66
Το χλωριο δεν ειναι ενα απο τα συστατικα κατασκευης του pvc ?
Δεν είμαι πολυ δυνατός στη χημεία, αλλά το pvc (πολυβινυλοχλωρίδιο) περιέχει το συνθετικό χλωρίδιο, δλδ. ενώσεις χλωρίου και άνθρακα. Η χλωρίνη είναι ένωση χλωρίου και υδρογόνου, που σημαίνει ότι όταν συναντιόνται τα δύο αντιδρούν χημικά και το αποτέλεσμα είναι...υδρογονάνθρακες; Κάτι εύφλεκτο, ίσως δηλητηριώδες; Ελπίζω να μη με διαβάζει κανένας χημικός και γίνω εντελώς ρεζίλι...

Καλα ουτε και γω τα παω καλα με αυτα απλα το δοκιμασα επειδη ο φιλος το εκανε ξανα και ουτως η αλλως δεν ηταν για να παιζει ο ενες τουλαχιστον δισκος μου.
Αν γνωριζει καποιος εδω ας μας διαφωτισει .

Για το LP Vinyl Record Cleaner Clamp που ρωτήσατε μπορεί να τροποποιηθεί ακόμη και αν χρησιμοποιηθεί σαν αποστάτης κεντρικός άξονας ας πούμε για ένα βυνίλιο ,θα πρέπει όμως να ανοιχτεί τρύπα για να κουμπώσει πάνω στο μοτέρ και άλλη τρύπα με σπείρωμα -βίδα για να σφίξει .
Για εμένα δεν υπάρχει λόγος …
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ετικέτα του δίσκου γιατί απλούστατα την προηγούμενη μέρα είχα γεμίσει την δεξαμενή με περισσότερο νερό από την κανονική στάθμη γιατί καθάρισα μικρά 45 σε περίπτωση που βραχεί το αφήνεις να στεγνώσει ή χρησιμοποιείς την αναρρόφηση για όσους έχουν .
Αν πάλι θέλουμε να αναβαθμίσουμε πχ την ποιότητα κατασκευής μπορούμε να πάρουμε φύλλο από λάστιχο ψιλό σε mm να το κόψουμε στην σωστή 👍 διάμετρο να ανοίξουμε μια τρύπα στην μέση με την κατάλληλη διάμετρο ώστε να μπαίνει αποστάτης της εταιρίας και λάστιχο ,αποστάτης και λάστιχο .
Όλα αυτά για πολλούς ή ένα βυνίλιο .
Έχω πλύνει πολλούς δίσκους ουδέποτε αντιμετώπισα πρόβλημα παρά μόνο μια περίπτωση και αυτό άμεσα αντιμετωπίστηκε όπως γράφω πιο πάνω .⬆️
Σε κάθε περίπτωση χαίρομαι αυτά που γράφονται εδώ από φίλους για το av club .gr και το πρόβλημα αυτό για τον πολυμερισμό δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίωσης .
Σε κάθε περίπτωση πιστεύω στην χημεία ⚛️ και στην αντίδραση των υλικών ,χημικών ενώσεων κτλ και δεν αποκλείω τίποτα .
Θα ρωτήσω και για την χλωρίνη.
Για αρχή όμως βλέπω κάτι στον ορίζοντα αλλά δεν είμαι ακόμη σίγουρος .
Υ.Σ Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα …
Ο δίσκος 🎨 θα πρέπει να είναι στεγνός και να τον δούμε σε έντονο φως 💡 για είμαστε σίγουροι .Το αναφέρω αυτό γιατί απλούστατα στον βρεγμένο φαίνεται διαφορετικά ότι έχει φύγει αλλά μετά …
Μικροσκόπια ζουμ από κινητά είναι όλα ευπρόσδεκτα😋
IMG_1365.jpeg

• Like
Reactions: Haagenti