Γκρίζες σκιές στην LED του iMAC και γκρίζα υποστήριξη

Re: Απάντηση: Re: Γκρίζες σκιές στην LED του iMAC και γκρίζα υποστήριξη

Η Apple δεν νομιζω να χάσει κανέναν πελάτη της πάντως...

Μόλις γύρισα απο συνάντηση που είχα με φίλο φωτογράφο, απο τους πρωτοπόρους στην ψηφιακή φωτογραφία και εν γένει στην διαφημιστική φωτογραφία, τη γραφιστική και τις εκτυπώσεις μεγάλου φορμά στη Θεσσαλονίκη.

Απο το 1990 μέχρι σήμερα έχει επενδύσει στην Apple απίστευτα ποσά. Οι αποθήκες του είναι μουσεία με τα κορυφαία μοντέλα της Apple τιγκαρισμένα με μνήμες (φανταστείτε οτι ήταν ο πρώτος που είχε στείλει hardware bug report
στο Cupertino διότι κάποιο παλιό μοντέλο κράσσαρε όταν είχε τη maximum RAM που δεν είχαν δοκιμάσει ούτε στην Αμερική...).

Και μιλάμε για εποχές με πανάκριβη RAM (Αν θυμάστε τη πυρκαγιά στο εργοστάσιο στην Taiwan).

Ήξερε φυσικά το συμβάν. Και μου δήλωσε κατηγορηματικά οτι η Apple έχει τελειώσει γι αυτόν.

Re: Απάντηση: Γκρίζες σκιές στην LED του iMAC και γκρίζα υποστήριξη

Εγώ από την άλλη θεωρώ ότι χέστηκε η Apple αν εγώ εσύ ή ακόμα και όλη η Ελλάδα σταματήσει να αγοράζει τα προϊόντα της αύριο το πρωί.

Αυτό φαίνεται εξάλλου και από το γεγονός ότι παρά τις πωλήσεις της εδώ μας αγνοεί περίτρανα χρόνια τώρα και φαίνεται επίσης και από το ότι παρά τα κραξίματα που έχει φάει κατά καιρούς (βλ. iPhone4) η μετοχή σπάει τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο....
Είναι τέτοιες οι πωλήσεις της παγκοσμίως που απλά είμαστε ένα rounding error στα αποτελέσματά της σαν χώρα. Βγείτε μια βόλτα στο εξωτερικό να δείτε τι γίνεται από appstores. Είμαστε απλά περίπτερο σαν χώρα...

Πιστεύω ότι θα αφήσει την Systemgraph να "βγάλει τα κάστανα από την φωτιά", το οποία πολύ φοβάμαι ότι δεν μπορέσει να το κάνει χωρίς να "ζεματιστεί" έτσι όπως πορεύθηκε.

"My point exactly" , όπως λένε και στο χωριό μου...
Το φωνάζω μέρες τώρα...

Διεθνης καριερα για την Systemgraph λοιπον και μαλιστα πολυ καλη.Ανεβηκε σκαλια η Systemgraph

Aκομα και ο The Independent την σχολιαζει..

http://www.independent.co.uk/life-s...hone-and-you-could-pay-the-price-2175931.html

Διαβασα το θεμα ολο.Τοσες σελιδες και μου εχει φυγει το ματι ειλικρινα.Ελεος.Παντως το θεμα εχει παρει τεραστιες διαστασεις διεθνως.Δεν περιμενα να φτασει μεχρι The Independent

Διεθνης καριερα για την Systemgraph λοιπον και μαλιστα πολυ καλη.Ανεβηκε σκαλια η Systemgraph

Aκομα και ο The Independent την σχολιαζει..

http://www.independent.co.uk/life-s...hone-and-you-could-pay-the-price-2175931.html

Διαβασα το θεμα ολο.Τοσες σελιδες και μου εχει φυγει το ματι ειλικρινα.Ελεος.Παντως το θεμα εχει παρει τεραστιες διαστασεις διεθνως.Δεν περιμενα να φτασει μεχρι The Independent

Πιστευω οτι μολις παρουν πρεφα οτι τους σχολιαζει ακομα και ο The Independent θα αναθεωρησουν.Το καταστροφικο για αυτους ειναι οτι πλεον στο αρθρο του Independent μπορουν να σχολιασουν χιλιαδες κοσμος ελευθερα και αυτο ειναι ιδανικη ευκαιρια για πολυ κοσμο απο Ελλαδα να μιλησει για το ζητημα.Πιστευω απο εδω και περα η systemgraph το εχει χασει εντελως το παιχνιδι

Το βλέπω να ανοίγει με άλλο όνομα η επιχείρηση..

Νομίζω οτι το θέμα δεν είναι να κλείσει η εταιρεία (υπάρχουν και εργαζόμενοι εκεί και οι εποχές είναι δύσκολες για όλους), αλλά να άλλαξουν συμπεριφορά και πολιτκή στο "after sales support" όσο "στριφνός" και αν είναι ένας πελάτης.Αν το πετύχουμε αυτό πιστευώ οτι θα έχουμε κάνει ενα τεράστιο βήμα μπροστά.

Όπως έγραψε κάποιος δεν είμαστε στο 1980. Όλοι έχουμε ταξιδέψει στο εξωτερικό και έχουμε δεί τι ισχύει εκεί. Επιστρέφοντας Ελλάδα είναι απαράδεκτο να νοιώθουμε πολίτες β' κατηγορίας όταν μάλιστα πληρώνουμε αδρά για να αγοράσουμε ενα προιόν.ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ως καταναλωτές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε όσους δίνουμε τα λεφτά μας οτιδήποτε και αν είναι το προιόν που αγοράζουμε.

Επειδή έχετε γράψει πολλά σχόλια για το πόσο χέστηκε η apple κτλ θέλω να πω το εξής.

Έζησα στην Αγγλία 6 χρόνια. Ξέρω ξέρω πολύ έχουμε πάει για τουρισμό και έχουμε δει τι σημαίνει after sales support και customer service όμως ζώντας το για μεγάλο χρονικό διάστημα και ερχόμενος εδώ διαπίστωσα κυριολεκτικά το χάος.

Στην Αγγλία το να ζητήσεις να μιλήσεις με κάποιον manager και μετά ακόμα πιό πάνω είναι σχεδόν προσβολή για κάποιον υπάλληλο. Θα σκιστεί και θα ματώσει για να λυθεί το θέμα πριν φτάσει ψηλότερα. Ακόμα και αν φτάσεις ψηλότερα ο manager θα σκιστεί και αυτός με τη σειρά του για να μη ζητήσεις τον μεγαλύτερο manager. Αν δε βρίσκεσαι σε μαγαζί και ανεβάσεις τόνους μπορεί και να σου χαρίσουν items για να το βουλώσεις. Με αυτά και με αυτά θα σκιστεί πολύς κόσμος για να μη φτάσεις ψηλά και παραπονεθείς ή για να μη κάνεις μία σκηνή και γυρίσει ο κόσμος και σε δει.

Η νοοτροπία εκεί ξεφεύγει του στο απλό customer service. Πολλές φορές γίνεται γελοίο το πόσο τους ενδιαφέρει αν θα χάσουν ένα πελάτη ή όχι και προσφέρουν γη και ύδωρ ώστε να έχουν happy consumers.

Αν δε το ζήσει κανείς στη καθημερινότητα του, σε όλα τα επίπεδα πόσο μάλον σε premium προιόντα, δύσκολα αντιλαμβάνεται τι σημαίνει customer support.

Μόνο και μόνο το refund (μετρητά ή πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό όχι ανταλαγή και παπαριές που κάνουμε εδώ) μέσα σε 7 ημέρες από την αγορά ενός προιόντος χωρίς να δωθεί καμία εξήγηση νομίζω τα λέει όλα.

Σε αυτή τη λογική θεωρώ πως η apple δε χέστηκε. Η δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα κάνει την apple ακόμα πιό "άχεστη". Δε ζούμε κλεισμένοι στο καβούκι μας εδώ και χρόνια. Τα νέα ταξιδεύουν σε χρόνο ρεκόρ και οι φήμες διαδίδονται γρηγορότερα από ποτέ. Η apple γνωρίζει από διαχείρηση φημών καλύτερα από τον κάθε ένα.

Το όλο σκηνικό στην Αγγλία θα είχε λήξει χτες και όχι με αγωγή κατά του πελάτη αλλά με καινούριο imac και καλάθι με κρασιά για χρόνια πολλά τη πρωτοχρονιά, εισιτήρια για συναυλία στο O2 arena και voucher 100 λυρών για χριστουγενιάτικες αγορές (δε τα λέω τυχαία, έχει συμβεί στο συγκάτοικό μου για λάθος χρέωση σε κινητό τηλέφωνο και 2μηνη καθυστέρηση επιστροφής χρημάτων).

Θεωρώ πως είναι θέμα χρόνου να δώσει τέλος στην ιστορία η ίδια η apple γιατί όσο το ζήτημα "ταξιδεύει" και γίνεται γνωστό το κόστος μεγαλώνει και μεγαλώνει και...

Γνώμη μου είναι πως το θέμα μεγάλωσε too much για να αφεθεί στη τύχη ενός Ελληνικού δικαστηρίου ή στις ορέξεις του ιδιοκτήτη μιας Ελληνικής αντιπροσωπείας.

Respect κύριε Παπαδιαμαντίδη.

Καταρχήν καλησπέρα σε όλους !

Μετά τον ντόρο που έχει δημιουργηθεί, μόλις σήμερα έμαθα για το συγκεκριμένο συμβάν από μία δημοσίευση στο ΝΕΤFAX που παραλαμβάνω στο email μου !

Μερικά σχόλια που θα ήθελα να κάνω, πέρα από το οτι είναι πρωτοφανές και όχι μόνο να γίνονται τέτοιες το λιγότερο ΑΣΤΟΧΕΣ κινήσεις από μία εταιρία ( αν και δικαίωμά της ) !

Είμαι αισίως 35 χρονών, είμαι στον ευρύτερο εμπορικό χώρο από όσο μπορώ να θυμάμαι ( με καταστήματα λιανικής και χονδρικής από την οικογέννειά μου ) και εδώ και αρκετά χρόνια επαγγελματία στο χώρο της πληροφορικής με θητεία σε HellasNet, Forthnet κ.α.

Δυστυχώς, αυτά γίνονται γιατί η κάθε λογής εταιρία, όποια και αν είναι αυτή, έχει μάθει να δρα στο συκεκριμένο επιχειρηματικό περιβάλλον που ονομάζεται Ελλάδα. Πράγμα που σημαίνει οτι ΔΕΝ υπάρχει καμμία καταναλωτική οργάνωση με δύναμη τέτοια ώστε να την "φοβούνται" και να την σέβονται οι διάφορες επιχειρήσεις.

Επίσης, πραγματικά μου φαίνεται αδιανόητο να κινείται τέτοιου είδους διαδικασία από μία - θέλω να πιστεύω - σοβαρή και αξιόπιστη εταιρία του χώρου. Εκτός και αν έχουμε μάθει ΟΛΟΙ εμείς την μισή αλήθεια και δεν το λέω ως μομφή είτε προς τον κ. Παπαδημητριάδη είτε προς την εταιρία. Απλά έχουν δει τα μάτια μου τόσα πολλά που πλέον έχω μάθει να κρατάω αποστάσεις και πισινές που λένε, ειδικά από την στιγμή που δεν ήμουν αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς της όλης ιστορίας.

ΑΛΛΑ....όπως και να έχει, θα μπορούσε επί προσωπικού ο κάθε θιγόμενος να υποβάλει μήνυση στον άλλο, και όχι μία ολόκληρη εταιρία εναντίον ενός καταναλωτή - πελάτη της. Δηλαδή άν για παράδειγμα κάποιος έβρισε κάποιον άλλο, τότε αυτός να κάνει την μήνυση και τέλος.

Έχουμε πάμπολα παραδείγματα αναφορών από δυσαρεστημένους πελάτες είτε με δημοσιεύματα στον τύπο, έιτε σε ιστολόγια, είτε σε επίσημους διαδικτυακούς τόπους εταιριών, και αυτό που γινόταν πάντοτε ήταν ο μεν διαμαρτυρόμενος να εκθέτει τις απόψεις του, ο δε "θιγόμενος" να απαντά με την δική του άποψη και στο τέλος ο κριτής να είναι αυτός που διαβάζει το όλο θέμα.

Δεν ξέρω τί έγινε και που στράβωσε το πράγμα αλλά αυτές οι πρακτικές σίγουρα δεν κοσμούν κανέναν!

Τέλος διάβασα σε διάφορα posts αναφορές του τύπου "ο πελάτης έχει πάντα δίκιο" ! Γνώμη μου είναι οτι ο πελάτης ΔΕΝ έχει πάντα δίκιο αλλά ακόμα και αν δεν έχει δίκιο πρέπει να προσπαθείς στο μέτρο του δυνατού να τον εξυπηρετήσεις, όχι για να μην κάνει αναφορά σε ιστολόγιο ή forum, αλλά για να τον έχεις και αύριο και μεθαύριο πελάτη.

Το όλο σκηνικό στην Αγγλία θα είχε λήξει χτες και όχι με αγωγή κατά του πελάτη αλλά με καινούριο imac και καλάθι με κρασιά για χρόνια πολλά τη πρωτοχρονιά, εισιτήρια για συναυλία στο O2 arena και voucher 100 λυρών για χριστουγενιάτικες αγορές (δε τα λέω τυχαία, έχει συμβεί στο συγκάτοικό μου για λάθος χρέωση σε κινητό τηλέφωνο και 2μηνη καθυστέρηση επιστροφής χρημάτων).
Aπο τον Ιουνιο του 2010 παρανομες χρεωσεις στο λογαριασμο μου (Wind double play), συνεχιστηκαν Σεπτεμβριο και Νοεμβριο, απο τον Οκτωβρη η εταιρια παραδεχεται τις λαθος χρεωσεις και αντι να γυρισει τα "κλεμμενα" (let alone να μου στειλει και κανα "δωρακι" συγνωμης) εδω και 3 βδομαδες μου εβαλε φραγη και αποφευγει συστηματικα να απαντησει στην ΕΕΤΤ που εχει 20 καταναλωτες (=μαζικο προβλημα) στις κοινοποιησεις!
ΑΥΤΗ ειναι η ΕΛΛΑΔΑ.

Ευχομαι ακομα κι αδικο αν εχει ο κυριος εδω να καταφερει με την ιστορια του να αλλαξει τοσο το θεμα 'after sales support' οσο και το θεμα που ξαφνικα διαπιστωνω οτι ανοιχτηκε με την ελευθερια εκφρασης στο διαδικτυο, γιατι απλα φανταστειτε τι λεξεις μου ερχονται στο στομα για την παραπανω εταιρια (του 'spoiler' αλλα και της αλλης) να γραψω....

Θεωρω οτι το after sales στην Ελλαδα σαφως και υποφερει.Δεν μπορω να θεωρησω η να δωσω βαρυτητα για το εαν η εταιρεια η ο πελατης εχει δικιο.Αλλα σιγουρα απο αυτο που ειδα εγω,το να προφασιζεται δλδ η εταιρεια ''συκοφαντικη δυσφημηση'' και μαλιστα συστηματικη για την φραση ''λαμογια'' μου κανει παρατραβηγμενο απο τα μαλλια.

Προφανως ο διευθυντης της εταιρειας που απαντησε εδω,εχει κανει μεγαλο επικοινωνιακο λαθος.Ακομα και στην περιπτωση που ο κ.Παπαδημητριαδης εχει αδικο (για το οποιο αμφιβαλω και θεωρω αν και ατυχη την φραση ''λαμογια'' ειναι απολυτα κατανοητη στα πλαισια της οργης που του προκαλεσε η ατεγκτη συμπεριφορα της εταιρειας).

Προσωπικα θεωρω οτι το θεμα εχει ιδιαιτερα μεγαλη σημασια για δυο λογους.Πρωτον διοτι ειναι η πρωτη περιπτωση στην Ελλαδα που βλεπουμε το ''Streisand Effect'' αλλα κυριως διοτι ειναι μια πρωτοφανης υποθεση που αφορα πρωτα στην ελευθερια λογου γενικα στην Ελλαδα.

Το διακυβευμα πλεον ειναι κατα ποσο θα υπαρχει η οχι ελευθερια εκφρασης,λογου και ελευθεροτυπιας εαν θελετε μετα την εκδικαση της υποθεσης στην Ελλαδα.Νομιζω οτι η εταιρεια δεν εχει καταλαβει σε τι βαθμο προκαλει το δικανικο συστημα της Ελλαδας.

Η υποθεση αυτη θεωρω πλεον οτι εχει περασει σε αλλο επιπεδο.Θα ειναι η απολυτη δοκιμασια της Ελληνικης Δικαιοσυνης αναφορικα με την ελευθερια λογου.

Η αποψη μου ειναι οτι η αγωγη πρεπει να εκδικαστει.Δυστυχως αυτο μπορει να προκαλει καποια ψυχικη οδυνη στον κ.Παπαδημητριαδη ομως νομιζω οτι η υποθεση πλεον ειναι μοναδικη στα χρονικα του Ελληνικου δικανικου συστηματος.Εκει λοιπον πρεπει να αφησουμε ολοι να δουμε τα αντανακλαστικα της Ελληνικης Δικαιοσυνης.

Οι διεθνης διαστασεις που εχει παρει το θεμα καλει την Ελλαδα να ξεκαθαρισει μια και καλη για το εαν η οχι υπαρχει η θα υπαρχει ελευθερια εκφρασης στην πατριδα μας.Θελω να πιστευω πως η Ελληνικη Δικαιοσυνη εχει και τα απαραιτητα αντανακλαστικα και την ωριμοτητα να αποριψει την αγωγη της εταιρειας και ετσι να εχουμε ενα δεδικασμενο το οποιο θα αποτελει βαση αναφορας για την ελευθερια του καθε πολιτη και να κανει την κριτικη του και χωρις φοβο να μιλαει ανοιχτα για τις προβληματικες υπηρεσιες που του προσφερονται...

Εαν αυτο θα εχει καποια επιπτωση στο after sales στην Ελλαδα...τοτε ακομα καλυτερα...

Last edited:
Ε.Π.Κ.ΧΑΝ. Εισαι καταναλωτης;Exεις δικαιωματα.Διεκδικησε τα.

Επειδή τον τελευταίο διάστημα η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, έχει δεχτεί αρκετά παράπονα και καταγγελίες από καταναλωτές ,οι οποίοι στις αγορές τους αντιμετώπισαν την δυστροπία των επιχειρήσεων για αλλαγή ελαττωματικού προϊόντος...
αλλά και να παραπέμπουν τον καταναλωτή στον παραγωγό αυτού ή στον εισαγωγέα προσπαθώντας να μεταβιβάσουν την ευθύνη που έχουν έναντι των καταναλωτών

Έχει συμβεί σε όλους μας να αγοράσουμε ένα προϊόν και σύντομα να εμφανίσει προβλήματα στη λειτουργία του. Όταν, όμως, ζητήσουμε την επισκευή του χωρίς χρέωση, συμβαίνει ένα παράδοξο φαινόμενο: οι πωλητές και οι υπάλληλοι που ήταν τόσο χαμογελαστοί και καθησυχαστικοί κατά την αγορά του προϊόντος, αλλάζουν πλήρως πρόσωπο! Η πιο συνηθισμένη απάντηση τους είναι πως την τάδε λειτουργία ή το τάδε ελάττωμα «δεν το καλύπτει η εγγύηση». Αποτέλεσμα; Μας δίνουν τις εξής επιλογές: Είτε να πληρώσουμε για την επισκευή είτε να... ανεχθούμε την ελαττωματική λειτουργία εφ' όρου ζωής. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτές οι επιλογές μας. Ο Αστικός Κώδικας από το 2002 εναρμονίσθηκε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και μας παρέχει ορισμένα δικαιώματα. Αν και λίγοι άνθρωποι τα γνωρίζουν, στην πραγματικότητα μπορεί να τα ασκήσει ο καθένας από εμάς! Διαβάστε για αυτά, ασκήστε τα και προστατέψτε την τσέπη σας!

1. Πότε ένα προϊόν θεωρείται «ελαττωματικό»;

«Ελαττωματικό» θεωρείται ένα προϊόν, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, όταν δεν έχει τις «συμφωνημένες ιδιότητες». Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως όταν αγοράζουμε ένα αντικείμενο, ο πωλητής μας το περιέγραψε ή μας ανέφερε συγκεκριμένες λειτουργίες του ή το διαφήμισε στην τηλεόραση ή τοποθέτησε καρτελάκι επάνω του με τις ιδιότητες του κλπ. Όλες αυτές οι πληροφορίες θεωρούνται «συμφωνημένες ιδιότητες». Αν έστω και μία από αυτές δε λειτουργεί στην εντέλεια, το προϊόν είναι σύμφωνα με το νόμο «ελαττωματικό».

2. Σε ποιον πρέπει να απευθυνθώ αν το προϊόν που αγόρασα είναι ελαττωματικό;

Αν αγοράσατε ένα προϊόν και αποδείχθηκε ελαττωματικό, έχετε τα δικαιώματα του Αστικού Κώδικα αλλά και του Νόμου "περί προστασίας των καταναλωτών" και την ενσωματωμένη κοινοτική οδηγία που αναφέρονται στα δικαιώματα των καταναλωτών, Αυτά μπορείτε να τα ασκήσετε είτε μόνοι σας, προφορικά ή γραπτά,η με την συνδρομή της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, ή άλλης Νόμιμης Ένωσης Καταναλωτών ή μέσω της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφθείτε το κατάστημα αγοράς. Σύμφωνα με το νόμο, αυτοί είναι οι υπεύθυνοι να επανορθώσουν το ελάττωμα, γιατί αυτοί έχουν συνάψει τη «σύμβαση πώλησης» μαζί σας.

Αν για παράδειγμα αγοράσατε από την χ επιχείρηση μία τηλεόραση Sony, αυτός που ευθύνεται για να επανορθώσει το ελάττωμα, είναι η χ επιχείρηση , και όχι η Sony. Άρα, όταν μιλήσετε στους πωλητές της επιχείρησης χ, αν αυτοί σας παραπέμψουν στη Sony, με την αιτιολογία ότι «ο κατασκευαστής παρέχει την εγγύηση και εμείς δεν φέρουμε καμία ευθύνη» αυτό είναι παράνομο! Ο λόγος είναι πως ο νόμος επιβάλλει σε οποιονδήποτε πουλάει κάτι, να αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτό που πουλάει, ακριβώς επειδή κερδίζει μέσω αυτού.

3. Αν το προϊόν έχει «εγγύηση» σε ποιον πρέπει να απευθυνθώ;

Την εγγύηση συνήθως την παρέχουν οι κατασκευαστές των προϊόντων, πχ. η sony, η delonghi, η apple κλπ. Υπάρχει η παρανόηση πως αν ο κατασκευαστής μας παρέχει εγγύηση, είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε σε αυτόν, και όχι στο κατάστημα αγοράς. Αυτό είναι λάθος! Στην πραγματικότητα, η εγγύηση του κατασκευαστή λειτουργεί συμπληρωματικά, δηλαδή αποκτάτε ένα είδος «διπλής προστασίας»: έχετε το «δικαίωμα επιλογής» μεταξύ περισσότερων επιχειρήσεων που είναι και οι δύο υποχρεωμένες να επισκευάσουν το προϊόν.

Ας πάρουμε το παράδειγμα με την ελαττωματική τηλεόραση Sony που αγοράσατε από την χ επιχείρηση Έστω ότι ένα μήνα μετά την αγορά, η τηλεόραση δε λειτουργεί. Επιστρέφετε στην επιχείρηση χ και απαιτείτε να διορθώσουν την τηλεόραση, χωρίς να σας χρεώσουν τίποτα.
Αν σας παραπέμψουν στη Sony, εξηγείστε ευγενικά πως ο νόμος υποχρεώνει τον πωλητή, δηλαδή την χ επιχείρηση να διορθώσει το ελάττωμα. Το αν η Sony παρέχει μία έξτρα εγγύηση είναι θέμα άσχετο και απλά καθιστά εσάς πιο εξασφαλισμένους. Δεν αναιρεί τη νομική υποχρέωση της χ επιχείρησης να διορθώσει το ελάττωμα! Άρα, αν θέλει o η χ επιχείρηση να κάνει χρήση της εγγύησης της Sony, μπορεί με δικά της έξοδα να στείλει την τηλεόραση στην αντιπροσωπεία της Sony. Εσείς, πάντως, δεν οφείλετε να πληρώσετε τίποτα απολύτως!

4. Τι δικαιώματα έχω αν αγόρασα ελαττωματικό προϊόν;

Ο Αστικός Κώδικας (άρθρο 540) προβλέπει πως ο αγοραστής έχει το δικαίωμα:
Α. Να απαιτήσει, χωρίς επιβάρυνσή του, τη διόρθωση ή αντικατάσταση του πράγματος με άλλο
Β. Να μειώσει το τίμημα
Γ. Να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση

Με απλά λόγια, συνεχίζοντας το παράδειγμα με την τηλεόραση, πηγαίνετε στην χ επιχείρηση και απαιτείτε να διορθώσουν την τηλεόραση. Αν η διόρθωση δε λύνει το πρόβλημα, μπορείτε να απαιτήσετε να σας την αντικαταστήσουν, δηλαδή να σας δώσουν άλλη τηλεόραση ίδιας μάρκας και μοντέλου.

Αν ισχυρισθούν πως δεν υπάρχει καμία άλλη ίδια τηλεόραση στο κατάστημα, τότε θα ασκήσετε το «δικαίωμα μείωσης του τιμήματος». Αυτό σημαίνει πως έχετε τη δυνατότητα να απαιτήσετε να σας επιστρέψουν ένα τμήμα από τα χρήματα που καταβάλατε, ώστε η νέα αξία να ανταποκρίνεται στην ελαττωματική τηλεόραση.

Αν, όμως, δεν επιθυμείτε να κρατήσετε την ελαττωματική τηλεόραση τότε μπορείτε να ασκήσετε το λεγόμενο «δικαίωμα υπαναχώρησης» από τη σύμβαση. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να πείτε «δηλώνω πως υπαναχωρώ από τη σύμβαση» και να επιστρέψετε την τηλεόραση απαιτώντας να σας επιστρέψουν τα χρήματα.

5. Μέσα σε πόσο χρόνο πρέπει να ασκήσω αυτά τα δικαιώματα;

Στο σημείο αυτό υπάρχουν ίσως οι μεγαλύτερες παρανοήσεις. Ο νόμος δίνει προθεσμία 2 χρόνια για να ασκήσετε όλα τα παραπάνω δικαιώματα. Αυτό σημαίνει πως από το νόμο έχετε εγγύηση απέναντι στο κατάστημα αγοράς για δύο χρόνια!

Πολλά καταστήματα εκμεταλλεύονται την άγνοια των πολιτών και θέτουν διάφορες προθεσμίες που τους...συμφέρουν και οι οποίες είναι τελείως παράνομες. Πχ.«εγγύηση μόνο για ένα χρόνο», «επιστροφή του προϊόντος μέσα σε 14 μέρες για να σας το αντικαταστήσουμε» κλπ. Αν το κατάστημα ισχυρισθεί κάτι τέτοιο, με ψυχραιμία εξηγείστε πως ο νόμος σας παρέχει τα δικαιώματα για δύο χρόνια και απειλείστε να τους καταγγείλετε.

Για περισσότερη ενημέρωση και καταγγελίες στο τηλ της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ 2821092666

Η Πρόεδρος
της ´Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων

http://tro-ma-ktiko....-post_6429.html

Δυο-τρεις παρατηρησουλες στην "ερμηνεια" του νόμου λιγο παραπανω...
1ον Ο νόμος ειναι ξεκαθαρος και δεν υπαρχει καμια παρανοηση! Μιλαει για "αγοραστη" και "πωλητη"! "Πωλητης" = φυσικο καταστημα κλπ κλπ και ΟΧΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ. Τελος παντων, επειδη μερικες τα πουλανε κιολας, "πωλητης" = Αυτος που στο πουλησε!! Αν αρχισεις να ασχολεισαι με αντιπροσωπειες αντι του καταστηματος αγορας ειτε γινεσαι μπαλακι, ειτε σε υπερχρεωνουν ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ για απιστευτους λογους (πχ μεταφορικα).
2. Δεν ειμαι δικηγορος αλλα εχω διαβασει τα σχετικα αρθρα (υπαρχουν κι αλλα, στον εμπορικο κωδικα αν θυμαμαι καλα) και καπου θυμαμαι οτι 'διαχωριζεται' απο τα υπολοιπα, το δικαιωμα αποζημιωσης για τα ελαττωματικα προϊοντα, η διαρκεια ασκησης του οποιου ειναι 6 μηνες και μαλιστα λεει επακριβως: "Εαν ενα προϊον παρουσιασει ελαττωμα μεσα σε 6 μηνες απο την αγορα του, θεωρειται οτι ειχε το ελαττωμα και κατα τη στιγμη της αγορας"!
(δεν θα εβαζα το χερι μου στη φωτια περι του 6μηνου γιατι υπαρχει και η ερμηνεια του 540 παραπανω, παντως για τα υπολοιπα δικαιωματα τα 2 χρονια ισχυουν 1000%)
3. Εαν ενα καταστημα ισχυρισθει οτι "Δεν εχει αλλο ιδιο προϊον διαθεσιμο" τοτε απλα ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ!
Οταν το καταστημα επιστρεψει το ελαττωματικο προϊον στην αντιπροσωπεια, η αντιπροσωπεια θα τους "πιστώσει" με ενα ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ προϊον. Απλα ισως χρειαστει να περιμενετε λιγακι παραπανω (απο οτι αν υπηρχε στο καταστημα εκ των προτερων, πραγμα σπανιο).
Τα παραπανω τα εμαθα οταν τα χρειαστηκα για μια προσφατη δικη μου περιπτωση και μαλιστα περιελαμβανε και αποζημιωση για φθορες σε άλλα μου αντικειμενα!
http://avclub.gr/forum/showthread.php?t=65177&page=7

Το καλυτερο που εχει να προσφερει το διαδικτυο ειναι η ενημερωση! Οσο εμεις δεν ξερουμε τα δικαιωματα μας τοσο θα μας τα στερουνε.

Διαβάζω, διαβάζω, διαβάζω και πραγματικά δεν σας καταλαβαίνω. Λέτε συνέχεια για το κακό service και γενικά την κακή παρουσία των αντιπροσώπων της Apple στην Ελλάδα, και φωνάζετε να έρθει η ίδια η Apple εδώ. Και ρωτάω, μετά από ενημέρωση που είχα σχετικά με το service της Apple έξω, εάν ξέρετε πραγματικά πως είναι εκεί έξω.

Πήγε λοιπόν ο ανηψιός μου (19 χρονών) στην Νέα Υόρκη τα Χριστούγεννα. Έιχε ένα άσπρο iphone που του είχε δώσει ο πατέρας του αγορασμένο από την Cosmote. Το wifi λοιπόν δεν δούλευε εδώ και καιρό και φυσικά εδώ του λέγανε ένα μήνα αναμονή στο service. Αφού ήταν που ήταν λοιπόν σε ένα apple store (ας μην συζητήσουμε τι εστί apple store στο εξωτερικό), πήγε στο service desk Και τους είπε ότι είχε πρόβλημα το τηλέφωνο. Ο υπάλληλος το πήρε, κοίταξε το ΙΜΕΙ και αφού τον ρώτησε εάν ο provider του στην Ελλάδα ήταν αυτός που φαινόταν στο computer, του είπε ότι όντως το Iphone ήταν χαλασμένο και έπρεπε να το αλλάξουν.

Μα δεν θέλετε απόδειξη ρώτησε ο αδαής νέος?

Όχι του είπε ο υπαλληλίσκος της συμφοράς, βλέπω στο computer μου ότι είστε εντάξει. Μισό λεπτό μόνο να σας μεταφέρω τα δεδομένα σας.

Και πόσο θα μου κοστίσει αυτό είπε ο ανεδαίστατος νέος.

There is no cost said the clerk.

No cost? You mean no cost at all to me? (Πως τολμάς ρε Αμερικλανάκι να μου λες εμένα δεν έχει χρέωση).

Yes Sir.

Απογοητευμένος ο νεαρός πήρε το καινούριο του (refurbished ε, τους ξεφτίλες) iphone και μετά από 20 ολόκληρα λεπτά ταλαιπωρίας και αναμονής μέχρι ο ανίκανος υπάλληλος να μεταφέρει τα δεδομένα του στο καινούριο τηλέφωνο, έφυγε από το service και αναγκαστικά για να κατευνάσει τα νεύρα του και την πίκρα του έφαγε άλλες 2 ώρες να χαζεύει στο applestore και να αγοράζει (ενώ δεν ήθελε) ipad, macbook και άλλα.

Καλύ τύχη εκεί στα ξένα λοιπόν.