Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Gran Turismo 5 (PS3)
Ρε παιδια θελω και εγω μια τιμονιερα ομως δεν εχω καταλαβει τι ειναι το "dead zone" και "force feedback" ?
Με λίγα λόγια (δικά μου) :
Dead Zone στο τιμόνι είναι η περιοχή γύρω από το σημείο που είναι κεντραρισμένο το τιμόνι (η κορυφή της στεφάνης - ο Βοράς) δηλ. +- μερικές μοίρες (αριστερά δεξιά) όπου δεν επενεργεί η
Force Feedback η Δύναμη Ανάδρασης δηλ.
Τι είναι αυτή? Είναι μια δύναμη που παράγεται από ένα ισχυρό μοτέρ μέσα στην τιμονιέρα και τείνει να στρέψει την στεφάνη αριστερά η δεξιά ανάλογα με την περίσταση.
Δηλ. το τιμόνι προσπαθεί να εξομοιώσει την συμπεριφορά ενός κανονικού τιμονιού εν κίνηση.
Ένα παράδειγμα: όταν στρίβεις σε μια απότομη στροφή πχ. αριστερά, η αντίσταση που δημιουργείται μεταξύ του ελαστικού και της ασφάλτου τείνει να στρέψει τους τροχούς πίσω στην ευθεία θέση. Για να μήν συμβεί αυτό εσύ αναγκάζεσαι και κρατάς με δύναμη το τιμόνι προς τα αριστερά, για να συνεχίσεις να κινήσε αριστερά.
Την δύναμη αυτή λοιπόν στην τιμονιέρα την αναπαράγει το μοτέρ που είπαμε, για να σου προσφέρει μία όσο το δυνατόν πλησιέστερη στην πραγματικότητα, εμπειρία.
Το σήμα βέβαια για να κινηθεί το μοτέρ προέρχεται από το λογισμικό του παιχνιδιού (πχ. GT5) το οποίο φυσικά και δεν είναι τέλειο, γι' αυτό και κάθε φορά που βγαίνει ένα νέο παιχνίδι στην αγορά μας τρώει η αγωνία μέχρι να δοκιμάσουμε τα καινούργια "physics" όπως λέμε, το σύνολο δηλαδή των παραμέτρων αυτών που προσπαθούν να μιμηθούν τις "φυσικές" αντιδράσεις ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου στην πίστα.
Για να γυρίσω λίγο στο θέμα του
Dead Zone, θα παρατηρήσεις ότι και στο αληθινό αυτοκίνητο το τιμόνι όταν βρίσκεται στο κέντρο και κινήσε σε ευθεία, μοιάζει να είναι
"νεκρό", δεν "τραβάει δηλ ούτε αριστερά ούτε δεξιά.
Αυτό προσπαθούν να προσομοιάσουν (μεταξύ άλλων) και τα σύγχρονα λογισμικά των εξομοιωτών αγώνων ταχύτητας, όχι όμως πάντα με απόλυτη επιτυχία.
Συγκεκριμένα για το GT5 θα έλεγα ότι είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, όπου το λογισμικό του δεν μιμήται σωστά την συμπεριφορά του "αληθινού" τιμονιού, με αποτέλεσμα αυτός που πρωτοπιάνει μια τιμονιέρα στο GT5 να καταλήγει να προσπαθεί "ιδιαίτερα" να κρατήσει σταθερό το αυτοκίνητό του, κινούμενος στην
ευθεία με μεγάλη ταχύτητα (γιατί εκεί παρουσιάζεται το πρόβλημα).
Κατά την γνώμη μου αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η "
Νεκρή Ζώνη" στην περιοχή της οποίας δεν εφαρμόζεται καθόλου δύναμη ανάδρασης στην στεφάνη της τιμονιέρας, στο GT5, είναι πολύ μικρή σε εύρος, με αποτέλεσμα να μπερδεύεται ο εγκέφαλος του άπειρου οδηγού (άπειρου ως προς τις τιμονιέρες) που προσπαθεί να εφαρμόσει αυτά που ξέρει από την αληθινή οδήγηση, με αποτέλεσμα να πηγαίνει σαν φίδι στην ευθεία μέχρι να χάσει τον έλεγχο.
Αυτό διορθώνεται όταν η ίδια η τιμονιέρα παρέχει τη δυνατότητα ρύθμισης αυτού του εύρους ή αν το παρέχει το ίδιο το παιχνίδι.
Με λίγη υπομονή όμως, συνηθίζεις αρκετά γρήγορα.
Πάντως όσων αφορά τις τιμονιέρες ισχύει πάνω κάτω, το ρητό που λέει ότι "θα πάρεις αυτά που θα δώσεις"
Αν πρόκειται να επενδύσεις πάνω από 150 ψάξτο καλά αλλιώς η DFGT της Logitech είναι μονόδρομος.
