H χρήση ακαδημαϊκού και ξένου λεξιλόγιου ως μέσο αυτοπροβολής

Status
Not open for further replies.
Πάντως, για να το δούμε κι αλλιώς... Νισάφι πια...Σ' αυτό το φόρουμ πρέπει να δίνουμε λόγο για όλα, εκτός από το να γράφουμε μα****ες...

Aντιθετως σε αυτο το φορουμ τελικα πρεπει να δινουμε λογο ΟΤΑΝ γραφουμε μ...... (?) για να ειναι αισθητικα , θεματολογικα και συντακτικα ορθα τα γραπτα μας συμφωνα με καποιους.

Καλυτερα ομως μην το χοντρυνουμε γιατι δυο οψεις εχει το νομισμα.

Απο την άλλη πάντως γιά να μήν αδικούμε και τό Forum υπάρχει και σημαντική μερίδα μελών και διαχειριστών,που χαίρονται γιά την εναλλαγή χιούμορ,ποιότητας ,σοβαρών και ελαφρών συζητήσεων..
Και δεν ´περιμένουν´στην γωνία..
Και η καφέ ξεκινώντας απο τούς Διαχειριστές της ουδέποτε λοιδώρησε τέτοιες καταστάσεις....
Η προσθηκη μάλιστα τού Send προσέδοσε ακόμα περισσότερη αξία στην κατηγορία.
Υ.Γ.
Τάσο ξέρεις εσύ...
Μετά τέτοια λόγια μιά ´παρατήρηση´τήν έχω ήδη κερδίσει έτσι???:Banane0::Banane0:
Εννοώ ότι έχω ´εκπτωτικό κουπόνι´.:flipout::flipout:

Απάντηση: Re: H χρήση ακαδημαϊκού και ξένου λεξιλόγιου ως μέσο αυτοπροβολής

Aντιθετως σε αυτο το φορουμ τελικα πρεπει να δινουμε λογο ΟΤΑΝ γραφουμε μ...... (?) για να ειναι αισθητικα , θεματολογικα και συντακτικα ορθα τα γραπτα μας συμφωνα με καποιους.

Καλυτερα ομως μην το χοντρυνουμε γιατι δυο οψεις εχει το νομισμα.

Ελα μωρέ.
Υπερβολικός είσαι.
Ελάχιστοι έχουν κατακρίνει γραπτά γενικώς και από την μία και από την άλλη πλευρά...
Αδικα δίνουμε διαστάσεις σε τέτοια ζητήματα..

Re: Απάντηση: H χρήση ακαδημαϊκού και ξένου λεξιλόγιου ως μέσο αυτοπροβολής

Απο την άλλη πάντως γιά να μήν αδικούμε και τό Forum υπάρχει και σημαντική μερίδα μελών και διαχειριστών,που χαίρονται γιά την εναλλαγή χιούμορ,ποιότητας ,σοβαρών και ελαφρών συζητήσεων..

Μα δεν αμφιβάλλω γι αυτο... Άλλωστε οι καλές κι ενδιαφέρουσες συζητήσεις υπήρχαν και υπάρχουν. Αλλά είναι λίγο too much να ξεκινούν threads διαμαρτυρόμενα για την...υπερυψηλή ποιότητα λόγου... Forum είμαστε και ο καθείς "φέρνει" εδω κι αυτα που έμαθε απο το σπίτι του.

Μετά τέτοια λόγια μιά ´παρατήρηση´τήν έχω ήδη κερδίσει έτσι???:Banane0::Banane0:
Εννοώ ότι έχω ´εκπτωτικό κουπόνι´.:flipout::flipout:

Θα πάρω έναν άβακα να προσθαφαιρώ μπίλιες, θετικές και αρνητικές, και τέλος εβδομάδας θα κάνω σούμα, μου φαίνεται....

:Banane0:

Μα δεν αμφιβάλλω γι αυτο... Άλλωστε οι καλές κι ενδιαφέρουσες συζητήσεις υπήρχαν και υπάρχουν. Αλλά είναι λίγο too much να ξεκινούν threads διαμαρτυρόμενα για την...υπερυψηλή ποιότητα λόγου... Forum είμαστε και ο καθείς "φέρνει" εδω κι αυτα που έμαθε απο το σπίτι του.

Δηλαδη αυτα που λεει η Μyrtw δεν τα εχεις παρατηρησει ποτε ? Οχι απαραιτητα σε αυτο το φορουμ , οχι απαραιτητα σε ενα φορουμ.Αλλο αν πρεπει καποιος να το θιξει η οχι ,η τι περιμενει να βγει απο αυτη την κουβεντα πχ.

Σωστό ;) Γιατί μετά πρέπει να ξεκινήσουν threads διαμαρτυρόμενα για την υπερχαμηλή, υπερτιμημένη, ανούσια, στερημένη ποιοτικών νοημάτων, αφελή ποιότητα λόγου που ΙΣΩΣ να στολίζει μερικά threads ή/και posts (πχ Η χρήση λαικού και ασύντακτου λεξιλογίου ως μέσο εκβίασης επιχειρημάτων).

Αλλά επειδή δεν βλέπω και δεν πρεέπει να γίνεται αυτό στην εκτός δεν το αφήνουμε το γαντάκι στο πάτωμα να σχοληθούμε και με κανένα άλλο ζήτημα εκτός από την γαλούχηση και την καλλιέργεια του άλλου που φαίνεται στο λόγο του?

Σωστό ;) Γιατί μετά πρέπει να ξεκινήσουν threads διαμαρτυρόμενα για την υπερχαμηλή, υπερτιμημένη, ανούσια, στερημένη ποιοτικών νοημάτων, αφελή ποιότητα λόγου που ΙΣΩΣ να στολίζει μερικά threads ή/και posts (πχ Η χρήση λαικού και ασύντακτου λεξιλογίου ως μέσο εκβίασης επιχειρημάτων).

Όχι καλό μου κορίτσι...Μη! Θα κατηγορηθείς για ελιτισμό ...:flipout:

Αλλά επειδή δεν βλέπω και δεν πρεέπει να γίνεται αυτό στην εκτός δεν το αφήνουμε το γαντάκι στο πάτωμα να σχοληθούμε και με κανένα άλλο ζήτημα εκτός από την γαλούχηση και την καλλιέργεια του άλλου που φαίνεται στο λόγο του?

Απο το να κανουμε τα γραφομενα της/του Ουνεσκου (μαλλον την παραπομπη σε αυτα ) σημαια σε καθε θεμα που συμμετεχουμε προτιμω το απλο γεματο αφελεια λογο.Τουλαχιστον θα ειναι δικος μας..

Δεν μας δίνεις και παραδείγματα από τις παρατηρήσεις σου;

Στις συζητήσεις στην Επι Παντός σπανίως γράφω, διαβάζω όμως. Ποτέ δεν είδα να υποτιμάται άποψη με επιχειρήματα, εκφρασμένη με απλά λόγια. Επίσης, έχω δει χειροκρότημα και σε απλά εκφρασμένη, πλην ομως εύστοχη άποψη.

Επιπλέον, στο φόρουμ συμμετέχουν άτομα που στο σχολείο διδαχθηκαν την καθαρεύουσα και, σε ένα βαθμό, την έχουν συνηθίσει. Να τους την απαγορεύσουμε γιατι κάνουν επίδειξη;...Ε, όχι...

Και στο κάτω-κάτω, αν υπάρχουν συμφορουμίτες που μπορουν να εκφέρουν κι ακαδημαϊκή άποψη, γιατί να μην το κάνουν; Τιμή μας είναι! Άσε που αυτοί που μπορούν να μιλήσουν ακαδημαϊκά, μιλούν πολύ απλά...

Τέλος, αποσπάσματα απο περιοδικά ή άλλα δημοσιεύματα μπορούν να παρατίθενται εφόσον αναφέρεται η πηγη. Κακό είναι να χτισω την άποψή μου πάνω στα γραφόμενα ενος κειμένου;

Εν συνόλω, δεν βρισκω περιπτώσεις αυτοπροβολής εδω μεσα. Μήπως να μας διαφώτιζες λίγο ακόμα;

Λοιπόν, άντε πάλι απ' την αρχή!! Αλλά το έχω βάλει πείσμα και θα απαντήσω. (Εγώ να μην αυτοπροβληθώ?? :flipout::flipout::award:)

Παράδειγματα θα σου δώσω αλλά θα είναι γενικά. Δεν θα αναφέρω κανένα συγκεκριμένο παράδειγμα γιατί δεν είναι σωστό να αφερόμαστε σε άλλους όταν αυτοί δεν είναι παρόντες.

Κατ´αρχήν να διευκρινήσω πως δεν αναφέρομαι σε αυτό το site μόνο.

Δε σου έχει τύχει να δεις αναφορές σε ξενόγλωσσες πηγές που δεν είναι μεταφρασμένες? Δεν εννοώ τεχνικούς όρους, DVD, CD, hi-fi etc., αλλά σε όλοκληρες φράσεις.

Υπάρχει, για παράδειγμα, ένα θέμα "ποια η γνώμη σας για την αυτοδικία? Είστε υπέρ ή κατα?". Απαντάει, ας πούμε κάποιος, με ένα ναι ή ένα όχι και στο καπάκι, βάζει και ένα ολόκληρο κατεβατό με νόμους, άρθρα, καθέτους, παραγράφους από το ελληνικό δίκαιο!!!! Και ρωτώ τώρα εγώ, "που κολλάει?". Μήπως το θέμα ήταν "Ενημερώστε με για το τι λέει το ελληνικό δίκαιο σχετικά με την αυτοδικία?"

Σχετικά με το γλωσσολογικό ύφος τώρα. Σε φόρουμς που έχουν δημιουργηθεί από ακαδημαϊκούς, ναι είναι πολύ φυσιολογικό να γράφουν σε καθαρεύουσα, αρχαία, ότι θέλουν τέλος πάντων. Αλλά σε φόρουμς που απευθύνονται στο ευρύ κοινό (καλη ώρα αυτο) να γράφουν σα να έχουν αποστηθήσει όλο το λεξικό του Μπαμπινιώτη ή του Τριανταφυλλίδη το θεωρώ ανούσιο και κούτο, πρώτον αν δεν εκφράζονται έτσι στην καθημερινότητά τους, και δεύτερον ποιος ο λόγος να γράφουν έτσι άν δεν μπορούν κάποια άλλα άτομα να τους καταλάβουν? Ή μήπως, λέω μήπως, βρίσκουν ευκαιρία να προβάλουν την μόρφωσή τους και το "ανώτερο" επίπεδό τους?

Άσε το άλλο που έχω βιώσει εγώ η ίδια με κάτι "αστέρια"!! Βρε κακό που με βρήκε! Αφού αισθάνθηκα ότι εδώ γίνεται διαγωνισμός θέματος. (Αυτό το ανέφερα σαν παράδειγμα για τα απαξιωτικά σχόλια).

Συμφωνώ ότι είναι τιμή και καμάρι η μόρφωση στους ανθρώπους. Αλλά μέχρι εκεί. Αν ορισμένοι χρησιμοποιούν τη μόρφωση για να αισθανθούν ανώτεροι από τους υπόλοιπους και το κάνουν εμφανές σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται, τότε διαφωνώ ριζικά.

Εγώ η "χύμα" είχα ζητήσει μια διευκρίνηση (πώς τόλμησα?) και η απάντηση που πήρα? "Τι να σου πώ? Δεν θα καταλάβεις!". (Πάλι απαξιωτικό σχόλιο).

Εν κατακλείδι :flipout:ασπάζομαι αυτό που έχει πει ο Μέγας Βασίλειος :grandpa: "Ένας άνθρωπος δεν φαίνεται κουτός από τα ελαττώματα που μπορεί να έχει, αλλά από τα προτερήματα που προσποιείται ότι έχει". Πόσο μάλλον να έχεις τα προτερήματα και να τα χρησιμοποιείς έτσι ώστε να φαίνονται σαν "ελαττώματα".

Πριν αποφασίσουμε αν η κουβέντα θα είναι ηθικοδιδακτική, ή αναβίωση του γλωσσικού ζητήματος, ή απλά χιουμοριστική, μπορείς να μου εξηγήσεις αυτο;

το θεωρώ ανούσιο και κούτο

Είναι από την κούτα, κοινώς το μεγάλο κουτί;

Υ.Γ. ...:flipout:

Απο το να κανουμε τα γραφομενα της/του Ουνεσκου (μαλλον την παραπομπη σε αυτα ) σημαια σε καθε θεμα που συμμετεχουμε προτιμω το απλο γεματο αφελεια λογο.Τουλαχιστον θα ειναι δικος μας..

Ακόμα δεν έμαθες τι είναι ο/η Ουνέσκο?:flipout:

Λοιπόν, άντε πάλι απ' την αρχή!! Αλλά το έχω βάλει πείσμα και θα απαντήσω. (Εγώ να μην αυτοπροβληθώ?? :flipout::flipout::award:)

Παράδειγματα θα σου δώσω αλλά θα είναι γενικά. Δεν θα αναφέρω κανένα συγκεκριμένο παράδειγμα γιατί δεν είναι σωστό να αφερόμαστε σε άλλους όταν αυτοί δεν είναι παρόντες.

Κατ´αρχήν να διευκρινήσω πως δεν αναφέρομαι σε αυτό το site μόνο.

Δε σου έχει τύχει να δεις αναφορές σε ξενόγλωσσες πηγές που δεν είναι μεταφρασμένες? Δεν εννοώ τεχνικούς όρους, DVD, CD, hi-fi etc., αλλά σε όλοκληρες φράσεις.

Υπάρχει, για παράδειγμα, ένα θέμα "ποια η γνώμη σας για την αυτοδικία? Είστε υπέρ ή κατα?". Απαντάει, ας πούμε κάποιος, με ένα ναι ή ένα όχι και στο καπάκι, βάζει και ένα ολόκληρο κατεβατό με νόμους, άρθρα, καθέτους, παραγράφους από το ελληνικό δίκαιο!!!! Και ρωτώ τώρα εγώ, "που κολλάει?". Μήπως το θέμα ήταν "Ενημερώστε με για το τι λέει το ελληνικό δίκαιο σχετικά με την αυτοδικία?"

Μερικα αποσπασματα ειναι απαραιτητα.Εμπλουτιζουν τα γραπτα και δινουν και καποια αλλη οπτικη ματια πανω στο θεμα.Δεν ειναι κακο , μπορω να πω οτι ειναι απαραιτητο.Μπορει καποιος να βαζει αποσπασματα γιατι δεν κατεχει καλα το θεμα αλλα παρολα αυτα θελει να ακουσει τη γνωμη των αλλων πανω σε καποια σημεια.Μπορει καποιος να μην εχει καλο γραπτο λογο, παντα θα υπαρχουν κειμενα που ειναι πιο καλογραμμενα απο τα δικα μας η πιο διεισδυτικα.Ουτε αυτο ειναι κακο απαραιτητα ..καλο θα ηταν μετα να συμμετεχει στην κουβεντα με οποιο δικο του τροπο μπορει..

Σχετικά με το γλωσσολογικό ύφος τώρα. Σε φόρουμς που έχουν δημιουργηθεί από ακαδημαϊκούς, ναι είναι πολύ φυσιολογικό να γράφουν σε καθαρεύουσα, αρχαία, ότι θέλουν τέλος πάντων. Αλλά σε φόρουμς που απευθύνονται στο ευρύ κοινό (καλη ώρα αυτο) να γράφουν σα να έχουν αποστηθήσει όλο το λεξικό του Μπαμπινιώτη ή του Τριανταφυλλίδη το θεωρώ ανούσιο και κούτο, πρώτον αν δεν εκφράζονται έτσι στην καθημερινότητά τους, και δεύτερον ποιος ο λόγος να γράφουν έτσι άν δεν μπορούν κάποια άλλα άτομα να τους καταλάβουν? Ή μήπως, λέω μήπως, βρίσκουν ευκαιρία να προβάλουν την μόρφωσή τους και το "ανώτερο" επίπεδό τους?

Καποιοι ναι καποιοι αλλοι οχι.Δεν μπορουμε να υποχρεωσουμε ολους να κατεβουν στο επιπεδο μας .Ειναι ενα κινητρο να ανεβουμε και εμεις στο δικο τους.Αλλα παντα εχει σημασια ο τροπο που το κανεις.

Άσε το άλλο που έχω βιώσει εγώ η ίδια με κάτι "αστέρια"!! Βρε κακό που με βρήκε! Αφού αισθάνθηκα ότι εδώ γίνεται διαγωνισμός θέματος. (Αυτό το ανέφερα σαν παράδειγμα για τα απαξιωτικά σχόλια).

Συμφωνώ ότι είναι τιμή και καμάρι η μόρφωση στους ανθρώπους. Αλλά μέχρι εκεί. Αν ορισμένοι χρησιμοποιούν τη μόρφωση για να αισθανθούν ανώτεροι από τους υπόλοιπους και το κάνουν εμφανές σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται, τότε διαφωνώ ριζικά.

Εγώ η "χύμα" είχα ζητήσει μια διευκρίνηση (πώς τόλμησα?) και η απάντηση που πήρα? "Τι να σου πώ? Δεν θα καταλάβεις!". (Πάλι απαξιωτικό σχόλιο).

Εν κατακλείδι :flipout:ασπάζομαι αυτό που έχει πει ο Μέγας Βασίλειος :grandpa: "Ένας άνθρωπος δεν φαίνεται κουτός από τα ελαττώματα που μπορεί να έχει, αλλά από τα προτερήματα που προσποιείται ότι έχει". Πόσο μάλλον να έχεις τα προτερήματα και να τα χρησιμοποιείς έτσι ώστε να φαίνονται σαν "ελαττώματα".

Ειπαμε ...σημασια εχει ο τροπος και ο σκοπος.Αλλοι το εχουν καταλαβει αυτο αλλοι οχι..οσο και να διαβασουν.

Ακόμα δεν έμαθες τι είναι ο/η Ουνέσκο?:flipout:

Αυτο ακριβως εννοω.

Ο σκοπος της γνωσης και ο τροπος που τη μεταδιδεις.Αλλοι το εχουν ..αλλοι οχι.

Ναι. Τεσπα λόγω του προηγούμενου θέματος είναι παραπάνω από προφανές αλλά η αλήθεια είναι ότι η συλλογική ανθρωπινη γνώση πολλές φορές χρησιμοποιείται ως μέσο αναφοράς κα απόδειξης επιχειρήματος. Θα ήταν γελοίο να θεωρήσω τον εαυτό μου ανώτερο του Ρίλκε ή του Ασίμωφ , λόγια των οποίων και όχι μόνο έχω χρησιμοποιήσει για απόδειξη επιχειρημάτων.

Και φυσικά δεν είμαι μόνο εγώ , ακόμα και στη βιβλιογραφία ερευνών, βιβλίων, έργων κτλ αυτό γίνεται κατακόρον.

Αν λοιπόν η άγνοια μας αποτρέπει από το να χρησιμοποιήσουμε ενδελεχώς τα λεγόμενα μεγάλων δημιουργών τότε αυτό μας κάνει αντάξιους του πνευματικού επιπέδου που μας αποτρέπει να απαντήσουμε βασιζόμενοι στα επιχειρήματα αυτών που μας δικαιώνουν ως είδος.

Αυτά.....είναι ελάττωμά μου να μην αφήνω το γάντι στο πάτωμα...μεγάλο ελάττωμα.

Υ.Γ. Maverick wb :)

Πάτα λίγο φρένο!!!

Δεν είπα ποτέ ότι είναι λάθος να χρησιμοποιούμε τα λεγόμενα μεγάλων δημιουργών και σοφών ανθρώπων για να αναπτύξουμε και να ισχυροποιήσουμε την δική μας άποψη. Φτάνει όμως να έχουμε όντως άποψη και να μην αναμασάμε τα λόγια αυτών των ανθρωπών ΜΟΝΟ.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι υπάρχουν μεγάλοι δημιουργοί προς μίμημη και μεγάλοι δημιουργοί προς αποφυγή. Το θέμα είναι να έχουμε κι εμείς ικανότητα κριτικής σκέψης και να ξεχωρίζουμε τι κρατάμε και τι πετάμε. Δηλάδη επειδή το είπε ο τάδε ή ο δείνα είναι πάντα σωστό και "ποιοι είμαστε εμείς τα ποταπά, κατώτερα ανθρωπάκια να το αμφισβητήσουμε"???

"Ας χαθούν οι αδύνατοι! Και μάλιστα ας τους βοηθήσουμε να χαθούν. Πρώτο αξίωμα της αγάπης μας για τον άνθρωπο". Αυτό το έχει πει ένας μεγάλος φιλόσοφος. Είναι σωστό? Ή μήπως εγώ που δεν έχω κάνει διδακτορικό στη φιλοσοφία δεν πρέπει να έχω άποψη γιατί δεν πρέπει να θεωρήσω τον εαυτό μου ανώτερο από τον συγκεκριμένο φιλόσοφο????

Πριν αποφασίσουμε αν η κουβέντα θα είναι ηθικοδιδακτική, ή αναβίωση του γλωσσικού ζητήματος, ή απλά χιουμοριστική, μπορείς να μου εξηγήσεις αυτο;

Είναι από την κούτα, κοινώς το μεγάλο κουτί;

Υ.Γ. ...:flipout:

χα χα χα χα χ χα χα χα χα χα χα χα χα !!! Σωστόοοοοςςς!!!

Μερικές φορές διαβάζω ένα thread το οποίο αποτελείται απο 60 σελίδες και δεν πέρνω τίποτα και χάνω και τον χρόνο μου.

Άλλες πάλι διαβάζω ένα thread 10 σελίδες και πέρνω τόσα πολλά που αναρωτιέμαι......

Έτσι πιστεύω είναι και με την χρήση του λόγου....ο νοών νοείτο!!

Πάω να ακούσω E.S.T, που τους βρήκα απο άλλο thread του παρόντος forum ή fora.

Μερικές φορές διαβάζω ένα thread το οποίο αποτελείται απο 60 σελίδες και δεν πέρνω τίποτα και χάνω και τον χρόνο μου.

Άλλες πάλι διαβάζω ένα thread 10 σελίδες και πέρνω τόσα πολλά που αναρωτιέμαι......

Έτσι πιστεύω είναι και με την χρήση του λόγου....ο νοών νοείτο!!

Πάω να ακούσω E.S.T, που τους βρήκα απο άλλο thread του παρόντος forum ή fora.

Αρκει καποιοι να μην σε θεωρουν 5 χρονων..ετσι δεν ειναι ? Γιατι κατανταει κουραστικη αυτη η ανωτεροτητα τοτε...Παω και εγω να ακουσω μουσικουλα..by petros_m

-bye-

Status
Not open for further replies.