HI END μηχανές,οι χρήστες και η σχέση αυτών με την μουσική

Re: HIEND μηχανές οι χρήστες και η σχέση αυτών με την μουσίκη

εσείς αγαπητέ μου Ηλία που νομίζεται ότι ρέπει το σπορ , στους μεν η στους δε ?

Φίλε Vasilis-T,

Το πρόβλημα αρχίζει ΑΝ κάποιος επειδή είναι audiophile με 10000 δίσκους αρχίζει να κάνει τον παντογνώστη περί H-Fi ή ΑΝ κάποιος συσκευο-maniac επειδή ξόδεψε 50000 για το σύστημα του ή είναι DIYer (και ξόδεψε 50000 ώρες) , και δοκιμάζει 50 καλώδια τον μήνα αρχίζει να κάνει τον μουσικό παντογνώστη.

Δηλαδή το πρόβλημα αφορά ανθρώπινες συμπεριφορές προς άλλους και μόνο . (και όχι προσωπικές επιλογές του χόμπυ)

Και επειδή βέβαια κάποιος πραγματικά audiophile μέσα από την ώριμη πορεία του στον χρόνο να χτίσει την δισκοθήκη του κατά κανόνα δύσκολα (έως ποτέ) καταλήγει να το παίζει «ειδικός» σίγουρα περισσότερο σύνηθες φαινόμενο είναι ο «ειδικός» επειδή αγόρασε (ή ξανά- άλλαξε) εχθές η προχθές κάποια μηχανήματα.

Συμπέρασμα (δικό μου φυσικά).
Κατά κανόνα οι μουσικόφιλοι είναι πολύ συμπαθείς και χρήσιμοι (πολύ σπάνια έως ποτέ υπάρχουν συμπεριφορές ακραίες ). Παρότι μερικές φορές διακρίνεται μία κάποια υπεροψία , που θα μπορούσε να απουσιάζει. Από χιούμορ δεν τα πάνε και πολύ καλά.

Γιά τους συσκευo-maniac υπάρχουν μερικοί που είναι έμπειροι , ευχάριστοι και με αρκετό χιούμορ και αυτοσαρκασμό . Αλλά υπάρχουν και μερικοί που προσωπικά νομίζω θα έπρεπε να λένε πολύ λιγότερα.

Κατά την γνώμη μου το H-End/Fi καταδυναστεύεται από το συσκευο-maniac . Δίκαια άλλωστε γιατί είναι και η έδρα τους.
-bye-

Last edited:

Για εμένα δεν έχει και τόσο νόημα το ερώτημα.

Το χόμπυ είναι κάτι που σου δίνει προσωπικά χαρά και τίποτα άλλο.

Σε άλλον αρέσει να μαζεύει δίσκους , σε άλλον αρέσει να δοκιμάζει μηχανές, σε άλλον αρέσει να μαζεύει τα προγράμματα από τις συναυλίες που πηγαίνει και σε άλλον αρέσει να μαζεύει φωτογραφίες από τα ταξίδια του κλπ, κλπ.

Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα πουθενά. Και αυτός που έχει ένα σύστημα 100.000 ευρώ και 10 δίσκους μια χαρά είναι για εμένα . Δηλαδή οφείλει να απολογηθεί σε κανένα για το αμάρτημά του.?

Η μήπως αυτός που έχει 10 ουίσκυ 18άρια στο σπίτι του πρέπει να πίνει 3 μπουκάλια την ημέρα για να αυτοεπιβεβαιώνεται.?. Η μήπως αυτός που αγοράζει μία Canon D1 πρέπει να τραβάει 200 φωτό ημερησίως μήπως χάσει την «πιστοποίηση».

Όταν έχεις ένα χόμπυ αναφορά δίνεις μόνο στον εαυτό σου γιαυτό που κάνεις.

Αρκεί βέβαια να μην ενοχλείς άλλους με την συμπεριφορά σου.

Έχεις απόλυτο δίκιο. Η δική μου τοποθέτηση είναι ότι ένας συσκευόφιλος δεν μπορεί να ξεχωρίσει τις διαφορές όταν πάμε σε τόσο υψιλές κατηγορίες γιατί είναι πολύ μικρές μεταξύ των συστημάτων. Σιγά μην πρέπει να δώσει κανένας και απολογία, είπαμε όχι κι έτσι. Sorry αν εκλήφθηκε κάτι λάθος από αυτά που είπα, αλλά τα είδα όλα όταν διάβασα ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πανάκριβα συστήματα και δεν ακούνε μουσική, γιατί θεωρούσα δεδομένο το αντίθετο...

Αν φταίει το γεγονός και μόνο ότι "είναι" η έδρα τους να κάνουμε κάτι γι αυτό...

Είπαμε να υπάρχει μιά έδρα, αλλά...

Συγνώμη, μία άσχετη ερώτηση: τα αστεράκια κάτω από το όνομα τι σημαίνουν?
Υπάρχουν βαθμοί και προαγωγές των μελών ή είναι απλά θέμα αρχαιότητας?
Θ.Ζ.

Πρακτικά δεν είναι καν θέμα αρχαιότητας, μια και μπορεί να είσαι και ο πλέον παλιός και να μην έχεις ούτε τρία, ενώ αν είσαι κανένας πολυλογάς (όπως ο υποφαινόμενος :p), να μη σου φτάνουν ούτε πέντε!

Last edited:

Φίλε Vasilis-T,

Το πρόβλημα αρχίζει ΑΝ κάποιος επειδή είναι audiophile με 10000 δίσκους αρχίζει να κάνει τον παντογνώστη περί H-Fi ή ΑΝ κάποιος συσκευο-maniac επειδή ξόδεψε 50000 για το σύστημα του ή είναι DIYer (και ξόδεψε 50000 ώρες) , και δοκιμάζει 50 καλώδια τον μήνα αρχίζει να κάνει τον μουσικό παντογνώστη.

Δηλαδή το πρόβλημα αφορά ανθρώπινες συμπεριφορές προς άλλους και μόνο . (και όχι προσωπικές επιλογές του χόμπυ)

Και επειδή βέβαια κάποιος πραγματικά audiophile μέσα από την ώριμη πορεία του στον χρόνο να χτίσει την δισκοθήκη του κατά κανόνα δύσκολα (έως ποτέ) καταλήγει να το παίζει «ειδκός» σίγουρα περισσότερο σύνηθες φαινόμενο είναι ο «ειδικός» επειδή αγόρασε (ή ξανά- άλλαξε) εχθές η προχθές κάποια μηχανήματα.

Κατά κανόνα οι μουσικόφιλοι είναι πολύ συμπαθείς και χρήσιμοι (πολύ σπάνια έως ποτέ υπάρχουν συμπεριφορές ακραίες ). Παρότι μερικές φορές διακρίνεται μία κάποια υπεροψία , που θα μπορούσε να απουσιάζει.

Γιά τους συσκευo-maniac υπάρχουν μερικοί που είναι έμπειροι , ευχάριστοι και με αρκετό χιούμορ και αυτοσαρκασμό . Αλλά υπάρχουν και μερικοί που προσωπικά νομίζω θα έπρεπε να λένε πολύ λιγότερα.

Κατά την γνώμη μου το H-End/Fi καταδυναστεύεται από το συσκευο-maniac . Δίκαια άλλωστε γιατί είναι και η έδρα τους.
-bye-

+100000

Πρακτικά δεν είναι καν θέμα αρχαιότητας, μια και μπορεί να είσαι και ο πλέον παλιός και να μην έχεις ούτε τρία, ενώ αν είσαι κανένας πολυλογάς (όπως ο υποφαινόμενος :p), να μη σου φτάνουν ούτε πέντε!
ε εεεεεεεεεεε........ τρία έχουμε όλοι !!! δοξα σ ο θεός :grinning-smiley-043:flipout::flipout::BDGBDGB53:

Last edited:

Φίλε Vasilis-T,

Και επειδή βέβαια κάποιος πραγματικά audiophile μέσα από την ώριμη πορεία του στον χρόνο να χτίσει την δισκοθήκη του κατά κανόνα δύσκολα (έως ποτέ) καταλήγει να το παίζει «ειδικός» σίγουρα περισσότερο σύνηθες φαινόμενο είναι ο «ειδικός» επειδή αγόρασε (ή ξανά- άλλαξε) εχθές η προχθές κάποια μηχανήματα.

Κατά κανόνα οι μουσικόφιλοι είναι πολύ συμπαθείς και χρήσιμοι (πολύ σπάνια έως ποτέ υπάρχουν συμπεριφορές ακραίες ). Παρότι μερικές φορές διακρίνεται μία κάποια υπεροψία , που θα μπορούσε να απουσιάζει. Από χιούμορ δεν τα πάνε και πολύ καλά.

-bye-
ορθά μιλείς και ζυγισμένα

ρεαλιστικά ώμος τα πράγματα νομίζω είναι πιο ακραία

Για εμένα δεν έχει και τόσο νόημα το ερώτημα.

Το χόμπυ είναι κάτι που σου δίνει προσωπικά χαρά και τίποτα άλλο.

Σε άλλον αρέσει να μαζεύει δίσκους , σε άλλον αρέσει να δοκιμάζει μηχανές, σε άλλον αρέσει να μαζεύει τα προγράμματα από τις συναυλίες που πηγαίνει και σε άλλον αρέσει να μαζεύει φωτογραφίες από τα ταξίδια του κλπ, κλπ.

Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα πουθενά. Και αυτός που έχει ένα σύστημα 100.000 ευρώ και 10 δίσκους μια χαρά είναι για εμένα . Δηλαδή οφείλει να απολογηθεί σε κανένα για το αμάρτημά του.?

Φυσικά δεν πρέπει και να δώσει λογαριασμό σε κανένα!
Απλά η τόσο μεγάλη επένδυση σε μηχανάκια και η δισκοθήκη των δέκα δίσκων(ακραίο βέβαια το παράδειγμα) δείχνει ότι κάπου έχασε
τη μπάλα σε σχέση με την έννοια της μουσικής και των μέσων αναπαραγωγής,
περιοριζόμενος σε απλή φιγούρα σε συγγενείς και φίλους.

Η μήπως αυτός που έχει 10 ουίσκυ 18άρια στο σπίτι του πρέπει να πίνει 3 μπουκάλια την ημέρα για να αυτοεπιβεβαιώνεται.?.

Ε καλά όχι και χόμπυ το ποτό!

Όταν έχεις ένα χόμπυ αναφορά δίνεις μόνο στον εαυτό σου γιαυτό που κάνεις.

Αρκεί βέβαια να μην ενοχλείς άλλους με την συμπεριφορά σου.

Σωστά.

Καλά.... Βλέπεις παιδιά που μπαίνουν τωρα στον χώρο και καταλαβαίνεις ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πάρουν μια συσκευή με συγκεκριμένες προδιαγραφές και ας είναι και μπουρούχα... Μόνο και μόνο για να την δείξουν στους φίλους τους. Απλά πίστευα ότι είναι η εξαίρεση, αλλά τωρα κατάλαβα οτι είναι ο κανόνας και αυτοί που μένουν η εξαίρεση.

Μια πολύ ακραία περίπτωση:
Στα τόσα χρόνια έχω δει πολλά παράξενα. Πραγματικούς μηχανάκηδες που στοιβάζουν μερικούς βαρβάτους τελικούς από τα πιο ηχηρά ονόματα και ταυτόχρονα έχουν και δισκοθήκη 'πέντε' δίσκων, όπως συνηθίζω να λέω, αλλάζουν τους τελικούς γιατί έχουν αγωνία για το πώς θα χτυπήσει το 'νταβούλι' στον τάδε δίσκο και φυσικά ψάχνουν να αγοράσουν δίσκους και με τρία ευρώ γιατί πιστεύουν ότι με τα σούπερ μηχανήματα που έχουν δεν χρειάζεται να δώσουν 30 ευρώ για ένα δίσκο.
Οι άνθρωποι αυτοί υπάρχουν σε κάθε χόμπυ. Όμως υπάρχουν και εκείνοι που αγαπούν πραγματικά τη μουσική και εξ ίσου αγαπούν την σωστότερη αναπαραγωγή της στον οικιακό τους χώρο.
Η ισοροπία είναι το καλύτερο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει, προτιμώ το βάρος να πέφτει στη μεγάλη δισκοθήκη. Λ.Σ.

Απάντηση: HIEND μηχανές οι χρήστες και η σχέση αυτών με την μουσίκη

Δεν είναι θέμα απλά ταμπέλλας-έδρας ή συμπεριφορών.Είναι πιό περίπλοκο.Οι συμπεριφορές μεταβάλλονται,οι άνθρωποι σαν οντότητες όχι και δή οι ενήλικες.

Μια αλλαγή "έδρας",μπορούσε αποσαφηνίζοντας κατεύθυνση ή πρόθεση,ν' επιδράσει στην αίσθηση-αντίληψη περιχαράκωσης,αλλά δεν θ' άλλαζε τους άνθρώπους.

Το χόμπυ μας,δεν είναι τέτοιου χαρακτήρα,που να καθωρίζει ή να μεταλάσσει ανθρώπους.

Ας μάθουμε τουλάχιστον να συμβιώνουμε,προσπαθώντας να σεβόμαστε τους άλλους.Οι προσωπικές αντιπαραθέσεις ,η εύκολη κριτική κι ο υποβιβασμός των άλλων,για ασήμαντη αφορμή, εκφράσεις μικρότητας ή ματαιοδοξίας ανθρώπων και μόνο είναι.

Κι αυτό συμβαίνει αμφίπλευρα,απο "χαϊεντάδες" και "χαϊφιντελάδες"...

Last edited:
Re: Απάντηση: HIEND μηχανές οι χρήστες και η σχέση αυτών με την μουσίκη

Δεν είναι θέμα απλά ταμπέλλας-έδρας ή συμπεριφορών.Είναι πιό περίπλοκο.Οι συμπεριφορές μεταβάλλονται,οι άνθρωποι σαν οντότητες όχι και δή οι ενήλικες.

Μια αλλαγή "έδρας",μπορούσε αποσαφηνίζοντας κατεύθυνση ή πρόθεση,ν' επιδράσει στην αίσθηση-αντίληψη περιχαράκωσης,αλλά δεν θ' άλλαζε τους άνθρώπους.

Το χόμπυ μας,δεν είναι τέτοιου χαρακτήρα,που να καθωρίζει ή να μεταλάσσει ανθρώπους.

Ας μάθουμε τουλάχιστον να συμβιώνουμε,προσπαθώντας να σεβόμαστε τους άλλους.Οι προσωπικές αντιπαραθέσεις ,η εύκολη κριτική κι ο υποβιβασμός των άλλων,για ασήμαντη αφορμή, εκφράσεις μικρότητας ή ματαιοδοξίας ανθρώπων και μόνο είναι.

Κι αυτό συμβαίνει αμφίπλευρα,απο "χαϊεντάδες" και "χαϊφιντελάδες"...

Αν αναφέρεσαι στο παρόν thread, δεν νομίζω ότι υποβιβάζεται κανένας, ούτε έχει γίνει κάποιος άσχημος χαρακτηρισμός. Και για να μιλήσω για τον εαυτό μου, απλά βλέπω τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία, σέβομαι την άλλη πλευρά (το έγραψα εξάλλου) και εκφράζω την άποψή μου. Το να γράφει κάποιος μια αλήθεια, δεν είναι χαρακτηρισμός, αλλά καταγραφή των γεγονότων. Δεν είπε κανένας ότι αυτός που αγοράζει μια συσκευή με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είναι βλ@κας για παράδειγμα. Εξάλλου το forum είναι ελέυθερο και μπορούν όλες οι πλευρές να γράψουν την άποψή τους.-bye-

Last edited by a moderator:

Το χόμπι τόσο του μουσικόφιλου όσο και του συσκευόφιλου είναι αρκετά περίεργα , και επαναλαμβάνω , ουσιαστικά είναι διαφορετικά παρότι φαίνονται ίδια

Δεν μοιάζουν με άλλα χόμπι πχ. αθλητισμός , ψάρεμα , ορειβασία , αυτοκίνητο, αστρονομία κλπ.

Παρόλα αυτά έχουν κάτι πολύ κοινό . Ουσιαστικά στηρίζονται στην ψυχολογία του συλλέκτη . Ο συλλέκτης αισθάνεται ότι αυτός και μόνο αυτός κατέχει κάτι σημαντικό που τον ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους. Νιώθει την χαρά της κατοχής , της αποκλειστικής ιδιοκτησίας αντικειμένων και μυστικών ποθητών από άλλους.

Ο μουσικόφιλος αισθάνεται την αποκλειστικότητα της κατοχής και χρήσης της υπερπολύτιμης δισκοθήκης του ενώ αντίστοιχα ο συσκευόφιλος των πολύτιμων και μοναδικών μηχανών του. Νιώθει ένα αίσθημα υπεροχής από το πόπολο που του ανεβάζει το «εγώ» .
Ο συσκευόφιλος μάλιστα φτάνει και σε ακόμη πιο ακραία παράνοια που ακόμη και αν υπάρχουν άλλοι - λίγοι που έχουν τις μηχανές του φροντίζει να διαφοροποιηθεί σε κάτι μικρό – τεχνικό ( κάποιοι πυκνωτές – αντικραδασμικά και δεν ξέρω τι άλλο ) ώστε να είναι τελικά unique - ο ένας και μοναδικός.

Ολά αυτά καλώς καμωμένα για εμένα.

Πάντως από όλα χρειάζεται αυτός ο κόσμος για να είναι ωραίος. Έτσι πιστεύω ότι όλοι είναι απαραίτητοι στην κατηγορία. :argue:
Και διαφωνώ στην καταδίκη των (φουκαράδων) των συσκευο-maniac. Παιδιά που (παρα)ξέχασαν να μεγαλώσουν είναι και αυτοί.

Αλλωστε αν μας λείψουν θα γίνει η κατηγορία πολύ βαρετή:sleep:

Αγαπητέ Ηλία Κ. προσωπικά είμαι ΚΑΙ συλλέκτης ΑΛΛΑ ΚΑΙ μουσικόφιλος. Είναι πολύ γενικοί οι χαρακτηρισμοί σου. Μπορεί να ισχύουν για κάποιους αλλά όχι για όλους. Συνηθίζουμε σε αυτή τη χώρα, δυστυχώς, να γενικεύουμε, όπως το γνωστό για την πολιτική "όλοι ίδιοι είναι", ενώ δεν τους δοκιμάσαμε όλους. Η γενίκευση λειτουργεί ισοπεδωτικά. Λ.Σ.

Απάντηση: Re: HIEND μηχανές οι χρήστες και η σχέση αυτών με την μουσίκη

Ο μουσικόφιλος αισθάνεται την αποκλειστικότητα της κατοχής και χρήσης της υπερπολύτιμης δισκοθήκης του ενώ αντίστοιχα ο συσκευόφιλος των πολύτιμων και μοναδικών μηχανών του. Νιώθει ένα αίσθημα υπεροχής από το πόπολο που του ανεβάζει το «εγώ».

Παρ' όλο που με βρίσκεις σύμφωνο σε ότι αφορά στη γενική περιγραφή των κινήτρων του συλλέκτη και στην εφαρμογή τους στους συσκευόφιλους, στους μουσικόφιλους - και το δείγμα μου εδώ είναι μεγάλο - τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά. Δεν είναι η σπανιότητα και η αποκλειστική κατοχή το κίνητρο. Η μεγαλύτερη χαρά των μουσικόφιλων είναι να έχουν όλοι τη δική τους δισκοθήκη και να μοιράζονται τον ενθουσιασμό τους για τα έργα που αγαπάνε. :grandpa:

Re: Απάντηση: Re: HIEND μηχανές οι χρήστες και η σχέση αυτών με την μουσίκη

Παρ' όλο που με βρίσκεις σύμφωνο σε ότι αφορά στη γενική περιγραφή των κινήτρων του συλλέκτη και στην εφαρμογή τους στους συσκευόφιλους, στους μουσικόφιλους - και το δείγμα μου εδώ είναι μεγάλο - τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά. Δεν είναι η σπανιότητα και η αποκλειστική κατοχή το κίνητρο. Η μεγαλύτερη χαρά των μουσικόφιλων είναι να έχουν όλοι τη δική τους δισκοθήκη και να μοιράζονται τον ενθουσιασμό τους για τα έργα που αγαπάνε. :grandpa:[/quote

Δαμιανέ με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο με την τελευταία πολύ εύστοχη άποψή σου, όμως δεν μπορώ να δεχτώ την άποψή σου περί κινήτρων του συλλέκτη και φιλόμουσου.
Ο συλλέκτης που είναι φιλόμουσος και ο φιλόμουσος που είναι συλλέκτης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον τύπο όπως παρουσιάζεται στα γραφόμενα Ηλία Κ. Λ.Σ.

.... απλώς να επισημάνω κάτι (ζητώντας και συγγνώμη από τους φίλους μου που θα χρησιμοποιήσω σαν παράδειγμα):

- Οι φανατικοί της μουσικής κατηγορίας (που τουλάχιστον έχει τύχει να γνωρίσω το σύστημα τους ή μου ανέφεραν για αυτό ) έχουν όλοι καλά έως πολύ καλά συστήματα, καθώς και αυτοί ενδιαφέρονται να ακούν την μουσική τους, όσο το δυνατόν καλύτερα τους επιτρέπει η τσέπη τους. Ωστόσο, σπανίως αναφέρονται στο σύστημα καθώς αυτό είναι απλώς το μέσο για την ευχαρίστηση τους. Για παράδειγμα:

Ο Τζίμης έχει Cary και τα μεγάλα JM LAB (936 ; )
Ο Λύμπε έχει magnepan με audiolab
O Guy Αudiostatic και ψάχνεται για ενισχυτικά
Ο Πέτρος Μ. τα θηρία ηχεία της Pioneer (SX-6 ; ) με NAIM
O Υπερήχας BBCιά με ποικιλία ενισχυτικών / πηγών
Ο Ντέμιαν και ο Σούρλας Symphonic Line που οδηγούν ELAC 207.2
Εγώ είχα την χαρά να αποκτήσω από τον Πέτρο Μ. τα τερατώδη URSA MAJOR που οδηγώ με υβριδικό της Xindak ....
κλπ. κλπ.

οι ανωτέρω έχουν βέβαια και κάποιες χιλιάδες δίσκους .....

Re: HIEND μηχανές,οι χρήστες και η σχέση αυτών με την μουσική

Η υπαρξη τεραστιας δισκοθηκης δεν προυποθετει και πολλες ακροασεις. Υπαρχουν συλλεκτες που μαζευουν, φροντιζουν, ζελατινωνουν:flipout: και στιβαζουν βινυλια χωρις να εχουν ακουσει ουτε ενα. Εγω που εχω αρκετους δισκους - cd εχω φιλους με το μισο software απο εμενα που ακουνε παντου μουσικη. Μετα ειναι το θεμα του ΑΚΟΥΩ μουσικη με το σκουπιζω το σπιτι και κατι παιζει στο backround. Τελος υπαρχουν ανθρωποι με πανακριβα μηχανηματα και μολις 50 cd, ανθρωποι με πολλα cd και ενα combo, ανθρωποι μελαχρινοι, ανθρωπο ωραιοι, ανθρωποι μορφωμενοι, αμορφωτοι με ψυχικα προβληματα ή ψυχικα υγιεις. Αλλοι εχουν χομπυ να φτιαξουν το τελειο ηχο, αλλοι να μαζευουν δισκους, αλλοι και τα δυο, ολα μια χαρα χομπυ ειναι. Τι προσπαθει να αποδειξει το thread - οτι καποιοι ειναι καλυτεροι - πιο μαγκες - πιο καραμπουζουκλουδες απο τους αλλους;

Last edited: