HTPC Project Από Μιχάλης!

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Ιδού λοιπόν και η δική μου προσπάθεια για την απόκτηση του πολυπόθητου HTPC. Επιτέλους θα γλιστώσουμε από τις μετακινήσεις. Το Project κράτησε μία ημέρα, χαλαρά και αφού δεν κατάφερα να λύσω τα προβληματάκια με τα Windwos Vista και κάποιο από το συνοδευτικό υλικό, τελικά προτίμησα τα Windows XP Media Center που είχα πρόχειρα. Επιπλέον επέλεξα τελικά τα XP διότι για τα Vista έπρεπε να αγοράσω κι άλλη άδεια αφού την συγκεκριμένη έκδοση την είχα ήδη φορτώσει στο MacBook.:AFADF0:

Ομολογώ πως στα Windows XP Media Center όλες οι συσκευές και το συνοδευτικό Software έτρεξε άψογα και απροβλημάτιστα, ενώ στα Vista δεν κατάφερα να λύσω όλα τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν. Αυτό σημαίνει πως το περιβάλλον δεν είναι ακόμη δόκιμο για τα Vista. Εκτός κι αν έχεις πολύ χρόνο για χάσιμο, κάτι που δεν έχω. πάμε λοιπόν στο Project:

Στοιχεία:

- Κουτί Silverstone Grandia Black 197,00 Ευρώ
- Μητρική ASUS P5W DELUXE (s775,975x,DDR2) 140,00 Ε
- Επεξεργαστής intel Core 2 Duo 6750 2,66GHz 175,00 Ε
- Ψήκτρα Επεξεργαστή ZALMAN 9500 LED 49,00 E
- Τροφοδοτικό 600W ZALMAN 99,00 Ε
- Κάρτα Γραφικών ASUS PCI-X 8600GT SILENT 512MB HDCP 170,00 E
- Μνήμη RAM 1GB DDR2- 800 Mhz 49,00 E
- Σκληρός Δίσκος Western Digital 500 GB 125,00 E
- DVD-ROM Drive ASUS Silent 16X 25,00 E

Συνολικό κόστος συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 1029,00 Ε.

1058847543_1512485bf0_o.jpg

To κουτί όπως μπορείτε να δείτε από την φωτογραφία διαθέτει οθόνη στο μπροστινό μέρος και καλύπτει πλήρως όλες τις συσκευές. Μπλέ Led για τις ενδείξεις Power και σκληρού και επίσης μπλέ το χρωμα της οθόνης. Λίγο φωτεινή για τα γούστα μου αλλά μπορείς να την απενεργοποιήσεις από τα Windows. Επίσης και πολύ χρήσιμο remote με πλήθος λειτουργιών που καθιστούν το πληκτρολόγιο και το ποντίκι ουσιαστικά, άχρηστα, ιδιαίτερα αν προορίζεται για αποκλειστική χρήση home cinema. Δεν θα αναλωθώ στην περιγραφή των χαρακτηριστικών των στοιχείων που επέλεξα, γι?αυτό σας βάζω link όπου χρειάζεται ώστε να μπορέσετε να διαβάσετε αναλυτικές πληροφορίες για το καθένα. Για το κουτί πληροφορίες και reviews εδώ.

1058850047_0dad431058_o.jpg

Ξεκίνησα την κατασκευή τοποθετώντας πρώτα το Τροφοδοτικό και ύστερα την Μητρική.

1058859235_32d7b7d386_o.jpg

Η τοποθέτηση έγινε χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες οπότε προχώρησα στην προσθήκη του intel core 2 duo που ήταν κι αυτή εξίσου έυκολη! Κάποτε θυμάμαι οι εγκατάσταση και απεγκατάσταση του επεξεργαστή δεν ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση, τώρα είναι piece of cake...

1058863227_d2a389bf79_o.jpg

Το επόμενο βήμα ήταν η τοποθέτηση της ψύκτρας στον επεξεργαστή, αλλά εκεί δυστηχώς διαπίστωσα πως δεν είχα μελετήσει το μάθημά μου σωστά. Για να δέσει η ψύκτρα στην μητρική έπρεπε να τοποθετήσω μια βάση κάτω από την μητρική στην θέση του επεξεργαστή. Δυστηχώς αυτό δεν γινόταν με την μητρική βιδωμένη στο κουτί. Ράβε ξύλωνε και η μητρική πάλι έξω. Μετά από ολιγόλεπτη καθυστέρηση η ψύκτρα τοποθετήθηκε στην θέση της αφού πρώτα στρώθηκε η σχετική πάστα επάνω στον επεξεργαστή. Ιδού το αποτέλεσμα:

1058867371_a179615d22_o.jpg

Επειτα προχώρησα σε συνδέσεις κάρτας γραφικών, τροφοδοτικού και διάφορων άλλων καλωδίων που απαιτούνται. Το καλό με την παραπάνω ψύκτρα είναι πως έχει έναν ειδικό ρυθμιστή στροφών, που μπορεί να τοποθετηθεί εσωτερικά ή εξωτερικά, κάνοντας το HTPC πλήρως αθόρυβο. Στις ελάχιστες στροφές ο επεξεργαστής δείχνει θερμοκρασία στους 28 βαθμούς C.

1058870213_291abde885_o.jpg

Μετά σειρά είχαν ο δίσκος και το DVD-ROM και οι απαραίτητες συνδέσεις στα καλώδια. Πολύ καλώδιο βρε παιδί μου και πως να το βολεύψεις. Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε πλέον το HTPC γεμάτο και ολοκληρωμένο ως προς το περιεχόμενο.

1059736066_9fd06d1052_o.jpg

Μερικές ακόμη φωτογραφίες εν λειτουργία...

1059737994_f9e2d81afa_o.jpg

1058876325_22fdc7e36d_o.jpg

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η συναρμολόγηση του HTPC και ήρθε η στιγμή για το πρώτο boot. Ενθουσιάστηκα που ήταν χωρίς κανένα πρόβλημα. Εκανε την εμφάνισή του το BIOS και υπήρχε ένα μόνο μικρό πρόβλημα. Μου έβγαζε το μήνυμα : "intel CPU uCode loading error". Πατώντας F1 το μηχάνημα μπουτάριζε κανονικά αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, αρκετά εκνευριστικό. Από σχετική έρευνα στο διαδίκτυο πρόκυψε πως για να λυθεί το πρόβλημα χρειαζόταν αναβάθμιση του BIOS και έτσι έγινε. Κατεβάζοντας το σχετικό Update από την ιστοσελίδα της ASUS το πρόβλημα διορθώθηκε. Φορτώσαμε λοιπόν Windows και έτοιμο το HTPC!

1058877269_67cc03e3c0_o.jpg

1058878593_cb7ef20c46_o.jpg

Ομολογώ πως η επαφή μου με το κομμάτι κατασκευή PC μου είχε λείψει, γι' αυτό μπορώ να πώ πως το ευχαριστήθηκα αρκετά, αν εξαιρέσουμε τα προβλήματα που αντιμετώπισα με το λογισμικό και τα Windows Vista. Θα το ξαναέκανα ευχαρίστως. Τώρα μένει να συνδεθεί με το προβόλι και τον υπόλοιπο home cinema εξοπλισμό, για να γίνουν και οι σχετικές ρυθμίσεις. Αλλά αυτό το κομμάτι πιά είναι το απόλυτα ευχάριστο μέρος της ιστορίας!-bye-

Thanx Jos!

Ξέχασα να αναφέρω πως το εν λόγω σύστημα με τους συνδιασμούς που έγιναν, είναι απολύτως αθόρυβο. Μιλάμε για μηδέν db, το οποίον δεν ακούγεται τίποτα! Συνδέθηκε και με το προβόλι και τους ενισχυτάδες και όλα είναι μια χαρά. Ομολογώ πως εκτός από την εικόνα με εντυπωσίασε η δραματική αλλαγή στον ήχο. Ξαφνικά ένιωσα πως είχα άλλον ενισχυτή. Τόσο διακριτά κανάλια δεν τα είχα ακούσει από τότε που έχω τον ενισχυτή στην κατοχή μου δηλ. περίπου εξι χρόνια. Δεν είχα ακούσει τέτοιο ήχο ούτε με τα DVD players που έπαιζαν ταινίες κατά καιρούς αλλά ούτε με το MacBook που είχε αναλάβει το ρόλο του HTPC.... Ενα έχω να πώ!

Ευγε HTPC!! Ακούστε τον Σωτηρόπουλο και φτιάξτε HTPC, είναι ο απόλυτος player για όλα τα φορμά HD και μη!

Πολύ ωραία δουλειά Μιχάλη. Μπράβο.
Με MCE έπαιξες τελικά;

Καλοριζικο ρε Μαικ!
Αν σου αρεσε ο ηχος, περιμενε να δεις τι θα παθεις οταν βαλεις την X-Meridian!! (που θα βαλεις..)

ΥΓ. Ωραιο θεμα και ωραιο στησιμο! Ευγε!

Τη δραματική αλλαγή στον ήχο την άκουσες με την onboard;

Και σε τι υλικό / σύνδεση;

Με τι την συγκρίνεις;

Ρωτάω γιατί μου κάνει εντύπωση.

Μπράβο Μιχάλη.

Βλέπω έχουμε κάνει πολλές ίδιες επιλογές.
check my project να δεις. :BDBDG54:

Το DVD το silent λέει τίποτα όταν κάνει αναζήτηση ? ή ακούγεται πολύ ?

Το μόνο σπαστικό σε αυτό το κουτί είναι η βέργα στη μέση.
Εγώ την έκοψα γιατί δεν χώραγε η 8600 GTS Silent !!!
(θα δείτε στις φωτό όταν τις ανεβάσω γιατί)

@t George
Thanx! Ναί τελικά έπαιξα με MCE γιατί το ρημάδι το λογισμικό από το χειριστήριο του Silverstone δεν έπαιζε καλά στα Vista με τίποτα και είναι "όλα τα λεφτά". Επιπλέον έπρεπε να αγοράσω νέα έκδοση από τα Vista γιατί όπως είπα ήδη τα προηγούμενα τα είχα ήδη εγκαταστήσει στο MacBook. Αυτή είναι η μέγα λαλακία της Microsoft.

@t Τάκης
Thanx! Ωπα τι είναι αυτό το X-Meridian; Τώρα μου ανάβεις φωτιές... για να το ψάξω! Σίγουρα θα γίνουν προσθήκες στο μέλλον!

@t spcav
Ναι φίλε, με την onboard. Πολύ πιο surround ήχος από οποιαδήποτε πηγή το είχα ακούσει μέχρι σήμερα. Υπ?όψιν πως ο ενισχυτής είναι Yamaha με ήχο περισσότερο προσανατολισμένο στην μουσική κι όχι αυστηρά στο Home Cinema όπως ένας Denon ας πούμε. Υλικό Dolby Surround 5.1 από την S/PDIF με οπτική ίνα. Tην συγκρίνω με όσα DVD players έχω συνδέσει κατά καιρούς στον ενισχυτή και το MacBook πάλι από την ψηφιακή έξοδο με το ίδιο υλικό.

@t Άγγελος Στεφάνου
Thanx! Ναι είδα την δική σου κάρτα και καταλαβαίνω γιατί δεν σε χωράει. Γιατί όμως δεν επέλεξες την 8600GT 512MB όπως η δική μου; Το ASUS DVD ακούγεται όταν κάνει αναζήτηση αλλά κατά την αναπαραγωγή DVD... δεν ακούγεται τίποτα.

- Τώρα μένει να μπω λιγάκι πιο βαθιά στο θέμα HTPC και λογισμικό που είμαι νέοπας. Θα διαβάσω στο φόρουμ. Αν και αρχικά με PowerDVD και Media Player Classic και τα σχετικά όλα παίζουν άψογα. Θερμοκρασία επεξεργαστή κατά την αναπαραγωγή 34 βαθμούς και μητρικής 44 βαθμούς C.Σε λίγο θα δοκιμάσω και HD-DVD να δώ τι ψάρια πιάνουμε. Τέλος τα κολλήματα του VLC και αναπαραγωγή νερό ακόμη και με 1080p υλικό! Γιούπι!:BDGBGDB55:

Re: Απάντηση: HTPC Project Από Μιχάλης!

@t spcav
Ναι φίλε, με την onboard. Πολύ πιο surround ήχος από οποιαδήποτε πηγή το είχα ακούσει μέχρι σήμερα. Υπ?όψιν πως ο ενισχυτής είναι Yamaha με ήχο περισσότερο προσανατολισμένο στην μουσική κι όχι αυστηρά στο Home Cinema όπως ένας Denon ας πούμε. Υλικό Dolby Surround 5.1 από την S/PDIF με οπτική ίνα. Tην συγκρίνω με όσα DVD players έχω συνδέσει κατά καιρούς στον ενισχυτή και το MacBook πάλι από την ψηφιακή έξοδο με το ίδιο υλικό.
Με τις ταπεινές γνώσεις που έχω για το αντικείμενο μου φαίνεται αδύνατον να ακούσεις σημαντικές διαφορές σε διαχωρισμό καναλιών κλπ (μην πω γενικά καμία διαφορά) απλώς με αλλαγή της πηγής από την στιγμή που μιλάμε πάντα για το ίδιο υλικό, το ίδιο setup ηχείων / ενισχυτή και ψηφιακή σύνδεση SPDIF με υλικό DD 5.1.

Από πού μπορούν να προκύψουν οι συνταρακτικές ή γενικά οι όποιες σημαντικές, διαφορές στην ψηφιακή σύνδεση SPDIF με ‘ταπεινό’ σήμα DD 5.1;

Από τo jitter?

Και αν ναι δεν πιστεύω ότι:

1. Μπορεί να είναι συνταρακτικές.
2. Το PC είναι καλύτερο σε αυτόν τον τομέα από τόσες άλλες πηγές που λες ότι έχουν περάσει από το σύστημα

Να μου έλεγες ότι άκουσες DD TRUE HD, DTS HD, LPCM να πω ναι, θα το καταλάβαινα.

Αλλά DD 5.1 μέσω SPDIF;

Μακάρι να κάνω λάθος και να μάθω νέα πράγματα αλλά προς το παρόν νομίζω ότι σε γελούν τα αυτιά σου και ακούς με τον εγκέφαλο και όχι τα αυτιά.

ΥΓ Κανόνισε να μου παρεξηγηθείς και εσύ :p

Οχι βρε δεν παρεξηγούμαι...

Αλλά άν ξαναδιαφωνήσεις θα τις παίξουμε!:flipout:

Λοιπόν για να σοβαρευτούμε...

Αυτό που λές αρχηγέ μου... πως να στο πώ εξευγενισμένα... είναι ολίγον τι αφελές. Κι αυτό γιατί μιλάμε για ψηφιακό σήμα και ψηφιακώς κωδικοποιημένα φορμά. Δηλαδή όλα τα τσιπάκια που έχουν επάνω είτε οι DVD players, είτε οι κάρτες ήχου είτε οι μητρικές σε κάθε υπολογιστή, ή οι διαφορετικοί drivers αναλόγως με τον κατασκευαστή, ή το λογισμικό, δεν παίζουν κανένα ρόλο στο ηχητικό αποτέλεσμα επειδή αποκωδικοποιούν το "ταπεινό" DD 5.1; Δηλαδή θέλεις να μου πείς με το σκεπτικό σου πως ένας ενισχυτής των 600 ευρώ θα έχει την ίδια ακουστική με έναν ενισχυτή των 2000 ευρώ και δεν θα ακούσουμε καμμία διαφορά επειδή αποκωδικοποιούν το ίδιο σήμα, το "ταπεινό" DD5.1; Δεν έχει διαφορά ένας Denon από έναν Yamaha; Δεν καταλαβαίνω την λογική σου.

Ναί υπάρχει διαφορά. Οπως υπήρχε διαφορά μεταξύ του DVD player της Yamaha 550 και του ΗELIOS 4000. Οπως υπάρχει διαφορά μεταξύ του ήχου που έβγαζε το MacBook με τον VLC και του ήχου που βγάζει το HTPC με τον Media Player Classic. Εγώ δεν είπα πως ευθύνεται η κάρτα ήχου απαραίτητα από το HTPC για την διαφορά, μπορεί να ευθύνεται το FFDaudio, μπορεί και η κάρτα ήχου, μπορεί το ένα μπορεί το άλλο...

Δεν ευθύνεται μόνον ο ενισχυτής για την καλύτερη απόδoση του dolby surround, ευθύνεται και η πηγή, στην συγκεκριμένη περίπτωση το HTPC. Ο Τάκης γιατί υπονοεί για εκτόξευση επιδόσεων με την X-Meridian; Η πηγή λοιπόν παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση των διακριτών καναλιών και που και πως στέλνει τον ήχο μέσω του ενισχυτή. Ακόμη και αυτός ο ενισχυτής μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που ακούς το DD5.1 με φίλτρα χρησιμοποιώντας λογισμικό.

Μπορεί λοιπόν να είμαι νέοπας στην ιστορία στήσιμο HTPC αλλά δεν είμαι καθόλου στον ήχο και το home cinema και γενικότερα στην τεχνολογία που κρύβεται πίσω από το PC. Μην μπερδευεσαι. Τα αυτιά μου, (ως μουσικά) δόξα τω Θεό είναι μια χαρά και ευελπιστώ πως μπορούν ακόμη να κρίνουν. No offence ελπίζω!:antlers:

Βρε συ καλά όλα αυτά αλλά, επειδή δεν είμαι αφελής, κάνεις ένα λάθος:

Μιλάμε για διαφορά ποιότητας κατά την διάρκεια ψηφιακής μεταφοράς ενός σήματος και μόνο.

Δεν μιλάμε ούτε για αποκωδικοποίηση, ούτε για να αναλογικά στάδια ούτε για τίποτα τέτοιο.

Μου λες ότι το SPDIF του HTPC μεταμόρφωσε το σήμα (το ταπεινό DD 5.1) σε σχέση με το SPDIF όλων των άλλων πηγών που είχες δοκιμάσει πριν (την στιγμή που από εκεί και πέρα η αλυσίδα σου έμεινε ίδια (ενισχυτής – όπου και γίνεται η αποκωδικοποίηση, ηχεία κλπ)).

Αυτό είναι που δεν καταλαβαίνω / μπορώ να πιστέψω.

Αν μιλάγαμε για αναλογική μεταφορά του ήχου (αυτό που λέει ο Τάκης για την Meridian) προφανώς αλλάζουν όλα τα δεδομένα. Αλλά είπες ότι μιλάμε για DD 5.1 μεσω SPDIF.

Είσαι σίγουρος γι᾽αυτό που λές;

Αρα λές πως είτε παίξω DD5.1 μέσω οποιουδήποτε DVD player, μέσω οποιασδήποτε κάρτας ήχου ή μέσω οποιουδήποτε μέσου που παρέχει ώς πηγή το DD5.1 αφού χρησιμοποιώ ψηφιακή έξοδο, το αποτέλεσμα που θα πάρω αν δεν αλλάξει ο ενισχυτής, είναι ακριβώς το ίδιο!

Διαφωνούμε φίλε. Για ψάξτο λίγο.

Στις μητρικές που υποστηρίζουν dual channel ddr καλό είναι να βάζουμε 2 dim μνήμης.

Το κουτί είναι καταπληκτικό.
Εχω το προηγούμενο που είχα πάρει απο το Νανόπουλο αλλά με βλέπω σύντομα για αλλαγή.
Η οθόνη μπροστά τι λέει;
Που την συνδέεις;

Είσαι σίγουρος γι᾽αυτό που λές;

Αρα λές πως είτε παίξω DD5.1 μέσω οποιουδήποτε DVD player, μέσω οποιασδήποτε κάρτας ήχου ή μέσω οποιουδήποτε μέσου που παρέχει ώς πηγή το DD5.1 αφού χρησιμοποιώ ψηφιακή έξοδο, το αποτέλεσμα που θα πάρω αν δεν αλλάξει ο ενισχυτής, είναι ακριβώς το ίδιο!

Διαφωνούμε φίλε. Για ψάξτο λίγο.

Ναι αυτό λέω.

Για την ακρίβεια, όπως ήδη είπα, οι διαφορές θεωρώ ότι θα είναι μηδαμινές εφόσον μιλάμε για αμιγώς ψηφιακό σήμα (και μάλιστα χαμηλής ποιότητας / bitrate όπως το απλό DD).

Εφόσον έχεις άλλη γνώμη και το έχεις ψάξει περισσότερο θα ήθελα να ακούσω ότι παραπάνω πληροφορία υπάρχει για το θέμα (γιατί με βάση τα παραπάνω δεν μπορώ να σκεφτώ καμία λογική εξήγηση για όποια διαφορά ποιότητας).

Όποιο λοιπόν παράδειγμα πρακτικό ή θεωρητικό έχεις είναι καλοδεχούμενο.

Στις μητρικές που υποστηρίζουν dual channel ddr καλό είναι να βάζουμε 2 dim μνήμης.

Το κουτί είναι καταπληκτικό.
Εχω το προηγούμενο που είχα πάρει απο το Νανόπουλο αλλά με βλέπω σύντομα για αλλαγή.
Η οθόνη μπροστά τι λέει;
Που την συνδέεις;

Το ξέρω Κώστα για τις μνήμες αλλά είπα να δοκιμάσω την απόδοση του συστήματος χωρίς το δεύτερο GB και αν το χρειαστεί να πάρω και το δεύτερο. Να μην πετάμε λεφτά τσάμπα... Αλλωστε εμένα δεν με ενδιαφέρει η χρήση του συστήματος ως PC αλλά μόνο για αναπαραγωγή ταινιών, όπου εκεί η προσθήκη μνήμης ελάχιστο ρόλο παίζει. Προς το παρόν δεν φαίνεται να την χρειάζεται. Θα δούμε αν υπάρχει διαφορά κατά την αναπαραγωγή HD-DVD και Blu-Ray, αν και δεν το νομίζω.

Αν κατάλαβα καλά με ρωτάς για την οθόνη που φαίνεται στην φωτό; Η οθόνη δεν λέει τίποτα αφού μπήκε μόνο για να ρυθμιστεί το HTPC. Μιας και ρωτάς όμως η σύνδεση ήταν VGA με τον συμπεριλαμβανόμενο DVI-VGA αντάπτορα. Στο προβόλι η σύνδεση έχει γίνει μέσω HDMI.

Οχι βρε δεν παρεξηγούμαι...

Αλλά άν ξαναδιαφωνήσεις θα τις παίξουμε!:flipout:

Λοιπόν για να σοβαρευτούμε...

Αυτό που λές αρχηγέ μου... πως να στο πώ εξευγενισμένα... είναι ολίγον τι αφελές. Κι αυτό γιατί μιλάμε για ψηφιακό σήμα και ψηφιακώς κωδικοποιημένα φορμά. Δηλαδή όλα τα τσιπάκια που έχουν επάνω είτε οι DVD players, είτε οι κάρτες ήχου είτε οι μητρικές σε κάθε υπολογιστή, ή οι διαφορετικοί drivers αναλόγως με τον κατασκευαστή, ή το λογισμικό, δεν παίζουν κανένα ρόλο στο ηχητικό αποτέλεσμα επειδή αποκωδικοποιούν το "ταπεινό" DD 5.1; Δηλαδή θέλεις να μου πείς με το σκεπτικό σου πως ένας ενισχυτής των 600 ευρώ θα έχει την ίδια ακουστική με έναν ενισχυτή των 2000 ευρώ και δεν θα ακούσουμε καμμία διαφορά επειδή αποκωδικοποιούν το ίδιο σήμα, το "ταπεινό" DD5.1; Δεν έχει διαφορά ένας Denon από έναν Yamaha; Δεν καταλαβαίνω την λογική σου.

Ναί υπάρχει διαφορά. Οπως υπήρχε διαφορά μεταξύ του DVD player της Yamaha 550 και του ΗELIOS 4000. Οπως υπάρχει διαφορά μεταξύ του ήχου που έβγαζε το MacBook με τον VLC και του ήχου που βγάζει το HTPC με τον Media Player Classic. Εγώ δεν είπα πως ευθύνεται η κάρτα ήχου απαραίτητα από το HTPC για την διαφορά, μπορεί να ευθύνεται το FFDaudio, μπορεί και η κάρτα ήχου, μπορεί το ένα μπορεί το άλλο...

Δεν ευθύνεται μόνον ο ενισχυτής για την καλύτερη απόδoση του dolby surround, ευθύνεται και η πηγή, στην συγκεκριμένη περίπτωση το HTPC. Ο Τάκης γιατί υπονοεί για εκτόξευση επιδόσεων με την X-Meridian; Η πηγή λοιπόν παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση των διακριτών καναλιών και που και πως στέλνει τον ήχο μέσω του ενισχυτή. Ακόμη και αυτός ο ενισχυτής μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που ακούς το DD5.1 με φίλτρα χρησιμοποιώντας λογισμικό.

Μπορεί λοιπόν να είμαι νέοπας στην ιστορία στήσιμο HTPC αλλά δεν είμαι καθόλου στον ήχο και το home cinema και γενικότερα στην τεχνολογία που κρύβεται πίσω από το PC. Μην μπερδευεσαι. Τα αυτιά μου, (ως μουσικά) δόξα τω Θεό είναι μια χαρά και ευελπιστώ πως μπορούν ακόμη να κρίνουν. No offence ελπίζω!:antlers:

Μιχαλη, οταν συνδεουμε την πηγη μας με εναν προ/ολοκληρωμενο μεσω οπτικης/coaxial τοτε η αποκωδικοποιηση του σηματος γινεται απο τον ενισχυτη μας και οχι απο την πηγη. Οποτε θεωρητικα, ο ηχος που ακους σε DD/DTS με πηγη ενα dvd δεν πρεπει να εχει μεγαλες διαφορες σε σχεση με το HTPC. Αντιθετως, αν χρησιμοποιησεις μια καρτα ηχου με καλο αναλογικο σταδιο οπως X-Meridian η αποκωδικοποιηση γινεται σε επιπεδο software απο το Powerdvd (πχ) και το αποτελεσμα μπορει να ειναι πολυ καλυτερο απο το αποκωδικοποιημενο DD/DTS ενος ενισχυτη μεχρι πχ τα 1500 ευρω..