move on people! get a life!
Να απαντήσω σε αυτά τα τρία:
1. Τον Στάλιν τον καταδίκασε μέχρι και το ίδιο του το κόμμα. Έσφαξε κόσμο και κοσμάκη, συμπεριλαμβανομένων όλων των ηγετών της Οκτωβριανής επανάστασης. Αυτά είναι δεδομένα. Η λέξη "κάθαρμα" μάλλον είναι πολύ ήπια. Η λέξη "χασάπης" είναι πιο ακριβής.
2. Για οποιονδήποτε και οτιδήποτε μπορεί κανείς να πει ότι "οι απόψεις διίστανται". Ακόμη και την γενοκτονία των Αρμενίων, και τα εγκλήματα των Ναζί. Ο πρωθυπουργός του Ιράν δήλωσε ότι δεν υπήρξε γενοκτονία Εβραίων από τους Ναζί!
Για μένα, οποιοσδήποτε διαβάσει έστω και λίγα για όσα συνέβησαν στις κομουνιστικές (ή σοσιαλιστικές) δικτατορίες, φτάνει στο συμπέρασμα ότι είναι αποτυχημένα συστήματα που έφεραν μεγάλο πόνο σε ευρείες ομάδες πληθυσμού, αλλά και πλήρη ανευλευθερία ("ελευθερία ή θάνατος", θυμάστε; ). Το πως ξεκίνησαν είναι ένα θέμα: ναι συχνά το όραμα ήταν αγνό. Το που έφτασαν όλες χωρίς καμιά -μα καμιά- εξαίρεση είναι ξεκάθαρο: στυγνές δικτατορίες.
3. Μιλούσα για την ΕΣΣΔ και την απαρχή του πολέμου, οι παρτιζάνοι εμφανίστηκαν πολύ πιο μετά. Η σοβιετική ηγεσία έκανε σκληρές προσπάθειες να μείνει έξω από τον πόλεμο. Όταν ο Χίτλερ εισέβαλε στην Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα οι Σοβιετικοί δεν κούνησαν το δακτυλάκι τους! Μόνο αφού ξεκίνησε ο Μπαρμπαρόσα άλλαξαν γραμμή και φυσικά ακολούθησαν και όλα τα ΚΚ.
Η αντίθετη στάση θα ήταν η εξής: να πουν ότι ιδεολογικά ο Χίτλερ είναι κατάπτυστος, δολοφόνησε τους κομουνιστές της Γερμανίας και αποτελεί απειλή για την Ευρώπη. Οπότε ξεκινάμε πόλεμο εναντίον του. Το 1938 όμως! Άντε, έστω το 1941 με την εισβολή στους "εξ αίματος συγγενείς" Σέρβους. Όχι αφού ήδη εισέβαλε ο Χίτλερ στην Σοβιετική Ένωση! Τότε δεν είχαν πλέον άλλη επιλογή, ειδικά επειδή ο Χίτλερ στη Ρωσία τους κομουνιστές τους δολοφονούσε εν ψυχρώ. Γι αυτό είναι απόλυτα ακριβές ότι οι κομουνιστές σύρθηκαν στον πόλεμο παρά τη θέλησή τους.
Αλλά εγώ δεν στάθηκα σε αυτό, εσύ επανέρχεσαι. Στάθηκα στην προσπάθεια για εξομοίωση δύο εκ διαμέτρου αντίθετων κοινωνικών συστημάτων. Εξομοίωση, που επιχειρούν να περάσουν στους λαούς της Ευρώπης οι φωστήρες της ΕΕ, αυτοί που προσπαθούν να βάλουν τα δυο πόδια, όχι σε ένα, αλλά σε μισό παπούτσι, αυτών των ίδιων των λαών της ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας. Τί πιστεύεις δηλαδή, ο πόνος της δημοκρατικής ανέλιξης τους έπιασε όλους αυτούς; Αν ήταν τόσο δημοκράτες, ας κλείδωναν την ασυδοσία των επιχειρηματικών και των τραπεζικών ομίλων, ας σταμάταγαν - με νόμους, όχι με λόγια - τις απίστευτες κερδοσκοπικές προσπάθειες τους και ας έπαιρναν μέτρα υπέρ των λαϊκών στρωμάτων.
Όμως η κατασυκοφάντηση του σοσιαλισμού - με κάθε τρόπο, θεμιτό ή αθέμιτο - όσο κι αν αυτός υπήρξε στρεβλός και λαθεμένος, στοχεύει σε κάτι πιο χειροπιαστό: Στην καθυπόταξη των λαών και στην αναστολή κάθε είδους αντίδρασης μπροστά στην λαίλαπα των πιο αντιδραστικών μέτρων που γνώρισε η ανθρωπότητα από την Γαλλική επανάσταση και εντεύθεν. Για φαντάσου να μην υπάρχει όραμα, ελπίδα, κάτι το διαφορετικό; Για φαντάσου οι εργαζόμενοι να σκέφτονται: "Έλα, μωρέ, όλοι ίδιοι είναι". Με τί κουράγιο και με τί προοπτική θα αντισταθούν;
Όμως, στο βωμό του κέρδους θυσιάζονται όλοι και όλα. Και αν δεν υπάρχει επιτυχία, θα βρεθούν νέα θύματα για θυσία.
-
απορώ γιατί το έχετε πάρει τόσο προσωπικά.
και ο χριστιανισμός απέτυχε να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Εκεί όμως δεν σας βλέπω να επιχαίρετε, να θριαμβολογείτε ή να νιώθετε δικαιωμένοι.
Πολλοι,πιθανον και εσυ,πιστευες και πιστευεις οτι η ζωη μας θα ηταν καλλιτερη ,αν υπηρχε η καθολικη επικρατηση του κομμουνισμου στην ζωη μας.
Είμαι πολύ ...'λίγος'. Κι ούτε θα απολογηθώ εγώ για τον Σταλιν ή για το αν όλα ήσαν καλά καμωμένα στη Σοβιετική Ενωση. 70 χρόνια είναι λίγα, η Ευρώπη για να φτάσει στα σημερινά αστικοδημοκρατικά μοντέλα χρειάσθηκε πάνω από 18 αιώνες. Από τους οποίους οι 10 ήταν Μεσαίωνας, πείνα, Ιερές εξετάσεις και μαύρο σκοτάδι. Είναι τουλάχιστον αστείο και ανιστόρητο να κρίνει άλλους που ...'δεν τα κατάφεραν' μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Περιμένω όμως να δώ τους ...επιτυχημένους της Δύσης. Τώρα είναι στην ...πίστα μόνοι τους πια. Και κάτι μου λέει πως θα χορέψουμε όλοι μαζί 'τρελλά' τα επόμενα χρόνια. Θέλοντας και μή, εννοώ.
(Σημείωση: Στο link που παραθέτω για την αθέμιτη συκοφάντηση του σοσιαλισμού και της ΕΣΣΔ, μην βιαστείς και απαντήσεις, πριν το διαβάσεις όλο. Και κυρίως μην βιαστείς να παραθέσεις άλλο αντίθετο link. Τα έχω υπ όψη μου όλα και τα έχω μελετήσει. Απλά πρέπει να σκεφτείς τί συμφέρον είχαν οι Σοβιετικοί να κάνουν όσα τους κατηγορούν, σε αντιδιαστολή με το τί συμφέρον είχαν οι οπισθοχωρούντες Γερμανοί).
Τότε γιατί δεν θεωρείς εξ ίσου λογικό την επέμβαση της Αγγλίας (ή της Γαλλίας) στη εισβολή στην Πολωνία (που μάλιστα είχαν βγάλει και κάτι κορώνες πριν), ή στην Τσεχοσλοβακία, ή στις άλλες χώρες (Βέλγιο, Ολλανδία, Νορβηγία κλπ.); Και ακόμα, μιας και οι Γάλλοι είχαν ήδη συνάψει συμμαχικό σύμφωνο με τους Άγγλους, γιατί δεν επενέβησαν οι Άγγλοι όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Γαλλία; Αλλά και στην Ελλάδα, όταν ακόμα εισέβαλαν οι Ιταλοί;
Η ΕΣΣΔ δεν διαλύθηκε εξαιτίας των σταλινικών ανομημάτων,εγκλημάτων και παραμορφώσεων.Επεσε εκ των έσω...Ο γελοίος Γκορμπατσώφ κι οι επίγονοί του,μόνο σταλινικοί δεν ήταν.Αντί να εξελίξουν και να αναπτύξουν κοινωνικά και δημοκρατικά την χώρα,την παρέδωσαν στους ντόπιους μαφιόζους και στην CIA.
Τους συμπατριώτες μας που το έπραξαν τους κοσμούμε με διάφορα επίθετα, Γερμανοτσολιάδες, καταδότες, ταγματασφαλίτες κλπ.
Οσο γιά τον Τσάμπερλαιν απορώ πού ´ξεχνούν´μερικοί την συμβολή του στην κατάπτυστη Συμφωνία τού Μονάχου,μιάς και μονον γινονται αναφορές στά περί Μολότωφ-Ρίμπεντροπ.
Ο Κατ´εξοχήν ηγέτης μαζί με τον Νταλαντιέ πού επικροτούσαν την πολιτική κατευνασμού.
Εξάλλου το όλο εγχείρημα μου φέρνει πολύ πιο κοντά στη Γερμανική ...μενταλιτέ.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.