Η αποτυχία του κομμουνισμού

Poverty in the United States is cyclical in nature with roughly 13 to 17% living below the federal poverty line at any given point in time, and roughly 40% falling below the poverty line at some point within a 10-year time span.[1] Most Americans (58.5%) will spend at least one year below the poverty line at some point between ages 25 and 75.[2] There remains some controversy over whether the official poverty threshold over- or understates poverty.
http://en.wikipedia.org/wiki/Poverty_in_the_United_States

poverty [’pɒvərtɪ] [US]
noun
1.πτώχεια
2.φτώχεια
3.κακομοιριά
4.εξαθλίωση
5.ανέχεια
6.απορία

Το παραπάνω άρθρο της Wikipedia λέει ότι το όριο της φτώχειας στις ΗΠΑ για μια τετραμελή οικογένεια είναι $22,050 το έτος (χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται τα βοηθήματα που λαμβάνει η οικογένεια από το κράτος).

Οπότε για να το συνδέσουμε με το θέμα: στις κομουνιστικές κοινωνίες, με όριο τα $22.000 ανά τετραμελή οικογένεια, το 99,9% του πληθυσμού ήταν κάτω από το όριο της φτώχειας! Οι μόνοι που εξαιρούταν ήταν τα πολύ υψηλά κομματικά στελέχη.

Αυτό ήθελες να πεις; Το κάνω ξεκάθαρο και για τους υπόλοιπους που μπορεί να μπερδευτούν!

Last edited:
Παρτο αλλιως .
Μιας και τους κομμουνιστες τους φαγαμε ας δουμε και τι σημαινει επιτυχημενο καπιταλιστικο μοντελο.
Ευτυχειτε!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Η αποτυχία του κομμουνισμού

Και προφανώς η συντρόφισσα ευτύχησε να μην ζήσει σε κάποιο από τα πολλά χωριά που εξαφανίστηκαν από την πείνα σε κάποιον από τους λιμούς της ΕΣΣΔ.

Και βέβαια, ευτυχώς δεν είχε τίποτα "περίεργες" απόψεις ώστε να σταλεί να στρώσει στα κάτεργα της Σιβηρίας όπως εκατομμύρια άλλοι.

Αν επιπλέον είχε και κανένα καλό κομματικό πόστο με προνόμια, και κάρφωνε και όποιον δεν γούσταρε, έχει απόλυτο δίκιο να είναι δυσαρεστημένη που έχασε την καλή ζωή.

Οπως και νάχει και όσα στραβά και να συνέβησαν άν δέν υπήρχε ο Κόκκινος Στρατός, σήμερα οι λεγόμενες Δυτικές ´Δημοκρατίες´θά διοικούνταν απο Ξανθούς Λεβέντες με γαλάζια μάτια.
Και αυτό η ανθρωπότητα δέν θα το ξεχάσει ποτέ ,τουλάχιστον το μέρος της που διατηρεί άσβεστη την μνήμη ,όσα ψηφίσματα τού αισχρού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να εκδοθούν πού εξισώνουν το καθεστώς της Ε.Σ.Σ.Δ μέ τον Ναζισμό.
Χωρίς τον Κοκκινο Στρατό το πιό σιχαμένο σύστημα πού ανακάλυψαν διεστραμένοι άνθρωποι ως σωτηρία τού Καπιταλισμού,δηλαδή ο Ναζισμός θάχε επικρατήσει παντού και σήμερα θα επιβίωνε μόνον όποιος μιλούσε Γερμανικά ή είχε καθαρά Αρεια χαρακτηριστικά σύν τούς δοσιλόγους πού θά ορκίζονταν στο Τρίτο Ράϊχ.

Απάντηση: Re: Η αποτυχία του κομμουνισμού

Παρτο αλλιως .
Μιας και τους κομμουνιστες τους φαγαμε ας δουμε και τι σημαινει επιτυχημενο καπιταλιστικο μοντελο.
Ευτυχειτε!

Αυτό που ξεχνάει να πει η wiki ειναι πώς στίς ΗΠΑ υπάρχουν 45 εκατ.ανασφάλιστοι και πώς το ιδιωτικό χρέος τών νοικοκυριών είναι εικοσαπλάσιο από τά χρήματα πού θα χρειάζονταν γιά να διασωθεί ο Τρίτος Κόσμος και να εξαλειφθεί η πείνα.

Αυτά και πάμπολλα άλλα στοιχεία γιά την ´δημοκρατία´στίς Η.Π.Α υπάρχουν στο εξαίρετο βιβλίο τού δημοσιογράφου Πέτρου Παπακωνσταντίνου :'Aμερικανικη Τζιχάντ´..
Αξίζει τον κόπο.

Παρτο αλλιως .
Ευτυχειτε!

Δεν ξέρω ποιοι είστε που "τους φάγατε". Όπως είπα και πιο πάνω κατά τη γνώμη μου ήταν ένα καταστροφικό μοντέλο που έφερε μόνο μιζέρια όπου εφαρμόστηκε. Και "φαγώθηκε" μόνο του, δεν είχε ανάγκη από άλλους να το φάνε.

Re: Απάντηση: Re: Η αποτυχία του κομμουνισμού

Αυτό που ξεχνάει να πει η wiki ειναι πώς στίς ΗΠΑ υπάρχουν 45 εκατ.ανασφάλιστοι και πώς το ιδιωτικό χρέος τών νοικοκυριών είναι εικοσαπλάσιο από τά χρήματα πού θα χρειάζονταν γιά να διασωθεί ο Τρίτος Κόσμος και να εξαλειφθεί η πείνα.

Αυτά και πάμπολλα άλλα στοιχεία γιά την ´δημοκρατία´στίς Η.Π.Α υπάρχουν στο εξαίρετο βιβλίο τού δημοσιογράφου Πέτρου Παπακωνσταντίνου :'Aμερικανικη Τζιχάντ´..
Αξίζει τον κόπο.

Αυτό με τη διάσωση του Τρίτου κόσμου από τα ... χρέη (!) των νοικοκυριών το επαναλαμβάνεις αλλά όπως ανέφερα και παλιότερα, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Είναι σα να λες ότι με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να ανοικοδομηθεί η Αϊτή! Ή ότι με τα λεφτά που χρωστάω εγώ στη τράπεζα εσύ θα μπορούσες να αγοράσεις αυτοκίνητο! Τι λογική έχει αυτό;

Όσο για τους ανασφάλιστους, και πάλι δεν είμαι σίγουρος ότι κατανοείς τι ακριβώς σημαίνει στην πράξη αυτό. Βασικά σημαίνει ότι αν είσαι ανασφάλιστος πρέπει να πας σε δωρεάν νοσοκομείο και όχι σε όποιο ιδιωτικό γιατρό θέλεις. Στην πράξη δυστυχώς σημαίνει ότι ανασφάλιστος στις ΗΠΑ έχεις περισσότερες δυνατότητες απ' ότι ασφαλισμένος στην Ελλάδα!

Αυτό βασικά είναι συνηθισμένο λάθος: να συγκρίνονται ανόμοια πράγματα. Ο φτωχός στην Αιθιοπία που δεν έχει να φάει, και ο φτωχός των $22.000 στις ΗΠΑ, δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Τέλος πάντων. Το θέμα εδώ είναι η κατάρρευση του κομουνισμού. Δηλαδή σε τελική ανάλυση πιστεύεις ότι το σύστημα των ΗΠΑ είναι/ήταν χειρότερο από της ΕΣΣΔ; Σίγουρα όχι. Οπότε, τα ίδια λέμε.

Δεν ξέρω ποιοι είστε που "τους φάγατε". Όπως είπα και πιο πάνω κατά τη γνώμη μου ήταν ένα καταστροφικό μοντέλο που έφερε μόνο μιζέρια όπου εφαρμόστηκε. Και "φαγώθηκε" μόνο του, δεν είχε ανάγκη από άλλους να το φάνε.

Παντως δεν καναμε κατι να σωσουμε τους κομμουνιστες ενω πεθαιναν.:music-smiley-005:Αρα ειμαστε συνενοχοι :7SFGSFG:
Τωρα το ποσο καταστροφικο ηταν το μοντελο ειναι μεγαλη κουβεντα.
Το ζωντανο καπιταλιστικο μοντελο απο την αλλη δεν φαινεται να μισει την καταστροφη επισης .
(Εξ ου και η φωτο του επιτυχημενου αμερικανου παραπανω σε αντιδιαστολη με την φτωχεια) .
Το θετικο και σεβαστο με τους "κομμουνιστες " (οπως περιπου ειπωθηκε ηδη) ηταν οτι τουλαχιστον ρισκαραν για κατι καλυτερο η εστω διαφορετικο .

Δεν έχω ψηφίσει ποτέ ΚΚΕ ή ΚΚΕ εσ. ή Συνασπισμό ή ΜΛ-ΚΚΕ ή άλλα συναφή κόμματα αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι ζητιάνοι και άστεγοι δεν υπήρχαν στην Σοβιετία. Τα λοιπά προβλήματα παραγωγής, αγαθών και φυσικά ανελευθερίας που υπήρχαν είναι γνωστά και δεν χρειάζεται να τα ξαναπώ.
Τα πράγματα δεν είναι μόνο άσπρο-μαύρο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η αποτυχία του κομμουνισμού

Αυτό με τη διάσωση του Τρίτου κόσμου από τα ... χρέη (!) των νοικοκυριών το επαναλαμβάνεις αλλά όπως ανέφερα και παλιότερα, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Είναι σα να λες ότι με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να ανοικοδομηθεί η Αϊτή! Ή ότι με τα λεφτά που χρωστάω εγώ στη τράπεζα εσύ θα μπορούσες να αγοράσεις αυτοκίνητο! Τι λογική έχει αυτό;

Όσο για τους ανασφάλιστους, και πάλι δεν είμαι σίγουρος ότι κατανοείς τι ακριβώς σημαίνει στην πράξη αυτό. Βασικά σημαίνει ότι αν είσαι ανασφάλιστος πρέπει να πας σε δωρεάν νοσοκομείο και όχι σε όποιο ιδιωτικό γιατρό θέλεις. Στην πράξη δυστυχώς σημαίνει ότι ανασφάλιστος στις ΗΠΑ έχεις περισσότερες δυνατότητες απ' ότι ασφαλισμένος στην Ελλάδα!

Αυτό βασικά είναι συνηθισμένο λάθος: να συγκρίνονται ανόμοια πράγματα. Ο φτωχός στην Αιθιοπία που δεν έχει να φάει, και ο φτωχός των $22.000 στις ΗΠΑ, δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Τέλος πάντων. Το θέμα εδώ είναι η κατάρρευση του κομουνισμού. Δηλαδή σε τελική ανάλυση πιστεύεις ότι το σύστημα των ΗΠΑ είναι/ήταν χειρότερο από της ΕΣΣΔ; Σίγουρα όχι. Οπότε, τα ίδια λέμε.

Το επαναλαμβάνω γιατι ειναι αλήθεια..
Και ξεχνάς κάτι πολύ βασικό.
Οτι όλος ο παραγωγικός πλούτος τών Χωρών τού Τρίτου Κοσμου απομυζάται απο τήν Ιμπεριαλιστική Μητρόπολη (λυπάμαι αλλά ισχύει ακομα αυτή η ορολογία)γιά να διασωθεί η δική της σαθρή οικονομία.Επομένως δεν συγκρίνω καθόλου ανόμοια πράγματα εκτός αν θεωρήσουμε ,οτι όπως λέγεται και στην Ελλάδα(φταίμε όλοι) ´φταίνε ολοι οι Αιθίοπες´γιά την κατάντια της χώρας τους
Οι Η.Π.Α και κάποιες άλλες Μητροπολιτικές Χώρες παίρνουν και το τελευταίο χαλασμένο κορδόνι τού φτωχού Αιθίοπα γιά νά διασώσουν τό Rolex τού μέσου αμερικανού που τοχει αγοράσει με δανεικά.
Βεβαια ούτε αυτό αρκεί γιατί οι Η.Π.Α ειναι μιά χώρα με τεράστιες ταξικές ανισότητες.

Υ.Γ.
Τά δημόσια Νοσοκομεία τών Η.Π.Α είναι παντελώς τρισάθλια .

Last edited:
Το θετικο και σεβαστο με τους "κομμουνιστες " (οπως περιπου ειπωθηκε ηδη) ηταν οτι τουλαχιστον ρισκαραν για κατι καλυτερο η εστω διαφορετικο .

Ούτε και με αυτό συμφωνώ. Δεν επρόκειτο για "ρίσκο για κάτι καλύτερο" αλλά για καταστάσεις απόλυτης απελπισίας που τις εκμεταλλεύτηκαν οι πιο αδίστακτοι.

Στο πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, λόγω μεγάλων σφαλμάτων του Τσάρου και της κυβέρνησης, η Ρωσία νικήθηκε και ο κόσμος έφτασε στην πείνα και την απελπισία. Σ' αυτή την απελπισία βρήκε έδαφος και πάτησε ο μπολσεβικισμός. Όπως στην απελπισία του κόσμου και την πείνα πάτησε και ο ναζισμός της Γερμανίας και ο φασισμός της Ιταλίας.

Δεν είναι να τα ζηλεύουμε αυτά αλλά να ευχόμαστε να μείνουν μακρυά μας.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η αποτυχία του κομμουνισμού

Υ.Γ.
Τά δημόσια Νοσοκομεία τών Η.Π.Α είναι παντελώς τρισάθλια .

Έχεις πάει σε κάποιο και το λες αυτό; Και με τι τα συγκρίνεις;

Εγώ έτυχε να έχω πάει αρκετές φορές σαν ασθενής και πίστεψέ με, αυτό που πήγα ήταν πολύ (πάρα πολύ!) καλύτερο από το ΑΧΕΠΑ ή το νοσοκομείο της Βούλας, στα οποία έχω επίσης πάει. Βέβαια από το νοσοκομείο του Χάρβαρντ φαντάζομαι ότι θα είναι χειρότερο, οπότε εξαρτάται με τι το συγκρίνει κανείς.

"το ιδιωτικό χρέος τών νοικοκυριών [ΗΠΑ] είναι εικοσαπλάσιο από τά χρήματα πού θα χρειάζονταν γιά να διασωθεί ο Τρίτος Κόσμος και να εξαλειφθεί η πείνα"

Το επαναλαμβάνω γιατι ειναι αλήθεια..

"Με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας λύνεται το πρόβλημα πείνας στο Σουδάν δέκα φορές."

Και αυτό είναι πιθανότατα αλήθεια. Αδυνατώ όμως να δω οποιαδήποτε λογική ή πρακτική σημασία. Η σύνδεση πραγμάτων που δεν έχουν συνάφεια μου φαίνεται ότι προκαλεί μόνο εντυπωσιασμό σε όσους δεν το σκεφτούν λίγο το θέμα.

να ρωτησω κατι που εχω απορια?
Γιατι ο Ομπαμα εθεσε σαν βασικο σκοπο της διακυβερνησης του την αναθεωρηση του συστηματος υγειας αφου ολα ειναι καλα στην Αμερικη.Και γιατι λυσσαξαν οι ρεπουμπλικανοι προκειμενου να μην περασει το νομοσχεδιο?
Αφου ολοι εχουν προσβαση στην υγεια στην αμερικη γιατι ο ομπαμα φωναζε υγεια για ολους?Απο βιτσιο?

Mια γεύση του συστήματος υγείας της Αμέρικα, μπορείτε να πάρετε απο το ντοκιμαντέρ του Moore, Sicko....

Γενικά όποιος δεν έχει φράγκα, διαλέγει......

Απάντηση: Re: Η αποτυχία του κομμουνισμού

"Με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας λύνεται το πρόβλημα πείνας στο Σουδάν δέκα φορές."

Και αυτό είναι πιθανότατα αλήθεια. Αδυνατώ όμως να δω οποιαδήποτε λογική ή πρακτική σημασία. Η σύνδεση πραγμάτων που δεν έχουν συνάφεια μου φαίνεται ότι προκαλεί μόνο εντυπωσιασμό σε όσους δεν το σκεφτούν λίγο το θέμα.

Εντυπωσιασμό προκαλεί η απόπειρα να αθωωθεί η ευθύνη τού Ιμπεριαλισμού γιά οσα συμβαίνουν στον Πλανήτη.
Και επειδή έχω ξαναγράψει(επίσης)πώς το Κράτος δέν είναι ουδέτερο αλλά εξυπηρετεί ταξικά συμφέροντα ,αυτό συμβαίνει και μέ τίς Η.Π.Α.στον υπέρτατο βαθμό.Μέ απλά λόγια καταστρέφουν τον Πλανήτη και τούς πόρους του(ανθρώπινο δυναμικό και λοιπά)γιά νά περισώσουν το σαθρό τους σύστημα.
Επίσης η Ελλάδα ειναι χώρα τής περιφέρειας και οχι Ιμπεριαλιστική Μητρόπολη γιά νάχει την δυνατότητα να απομυζά πρώτες ύλες και τον πλούτο άλλων φτωχών χωρών..
Αντιθέτως η παρασιτική αστική της τάξη σέ αγαστή συνεργασία μέ τά κελεύσματα τών Μητροπόλεων απομυζά τον παραγωγικό πλούτο τής Χώρας και την υπεραξία τών εργαζομένων σε αυτήν(εδώ πλέον θα προσθέσω και τούς μετανάστες οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν ως μαύρα εργατικά χέρια).

Η διαφορά τεράστια.

Last edited:
Ούτε και με αυτό συμφωνώ. Δεν επρόκειτο για "ρίσκο για κάτι καλύτερο" αλλά για καταστάσεις απόλυτης απελπισίας που τις εκμεταλλεύτηκαν οι πιο αδίστακτοι.

Στο πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, λόγω μεγάλων σφαλμάτων του Τσάρου και της κυβέρνησης, η Ρωσία νικήθηκε και ο κόσμος έφτασε στην πείνα και την απελπισία. Σ' αυτή την απελπισία βρήκε έδαφος και πάτησε ο μπολσεβικισμός. Όπως στην απελπισία του κόσμου και την πείνα πάτησε και ο ναζισμός της Γερμανίας και ο φασισμός της Ιταλίας.

Δεν είναι να τα ζηλεύουμε αυτά αλλά να ευχόμαστε να μείνουν μακρυά μας.

Βλεπουμε το ιδιο πραγμα με αλλη ματια .
Εγω θεωρω (παρ ολο που ελπιζω να εχω λαθος) οτι η καταντια της τσαρικης Ρωσιας κλπ,το να εξαθλιωσει δηλαδη τον ανθρωπο, ειναι η φυσικη συνεχεια της απληστιας του ανθρωπου η οποια κυριαρχει κατα κανονα οταν αποκτα την εξουσια.
Θα μπορουσε κανεις να πει οτι η επιτυχια :idea: του κομμουνισμου ηταν οτι τουλαχιστον προσπαθησε να τη χαλιναγωγησει .
Ενω κατα κανονα επιβραβευεται :HTEHEH56:

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η αποτυχία του κομμουνισμού

.

Κατανοώ απολύτως τι σημαίνει ανασφάλιστος..
Ειναι αυτός πού δέν μπορεί να πάει ούτε σε Δημόσιο Νοσοκομείοστίς Η.Π.Α.
Υπάρχουν και οι υπο-ασφαλισμένοι πού δικαιούνται μόνον Νοσοκομειακή κάλυψη.
Και βάσει στοιχείων το 30% τού πληθυσμού τών Η.Π.Α. ειναι ανασφάλιστο ή υπο-ασφαλισμένο.

το ότι το σοσιαλιστικό πείραμα απέτυχε, δεν μου λέει απολύτως τίποτα: κάποιοι τόλμησαν να ονειρευτούν τον ουρανό με τ άστρα. Αντί για ένα 4αράκι και εξοχικό.
Γι αυτό και μόνο θα έχουν τον παντοτινό σεβασμό μου.

Θα είχαν και τον δικό μου, αντί της απεχθείας, αν δεν είχαν ισοβίους ηγέτες, περιβεβλημένους με τη χλαμύδα του (αλλεπαλήλως) αιρετού - μη χέ... Τελικά, υπάρχει κάτι που σιχαίνομαι περισσότερο από τον κομμουνισμό. Η υποκρισία.

υπαρχει και το θεμα του απο που ξεκινας.Μπορει η καταληξη να φαινεται ιδια αλλα λυπαμαι δεν βρισκω ομοιοτητες.
Ο φασισμος πατησε στο ρατσισμο και στην ξενοφοβια και με τις πλατες του πολυ μεγαλου κεφαλαιου για να επικρατησει και επικρατησε με συνοπτικες διαδικασιες και αναιμακτα.Αλλωστε ολη η ευρωπη και το πολυ μεγαλο κεφαλαιο εβλεπαν με καλο ματι τις ιδεες αυτες.Απο την αλλη ειχαμε μια επανασταση ανθρωπων εξαθλιωμενων με ονειρο την (εντελως χοντρικα το λεω) οικονομικη ισοτητα για ολους.Και περασε δια πυρος και σιδηρου προκειμενου να επικρατησει.Μην ξεχναμε οτι κανενας στην ευρωπη δεν την ειδε με καλο ματι οπως και η Αμερικη.Και γι'αυτο λύσσαξαν προκειμενου να την δουν να αποτυχγανει.Δεν απετυχε τοτε.Αλλα ηταν μονιμως με το οπλο στο χερι γιατι ολοι παλευαν για πολλα χρονια να την καταστρεψουν.Ο Τσωρτσιλ δεν ειχε κανενα προβλημα με τον Χιτλερ.Ισα ισα που προσπαθουσε να τον στρεψει αποτην αρχη προς τη Ρωσια για να κανει αυτος (ο Χιτλερ τη βρωμικη δουλεια).Μονο που ο Σταλιν του την εφερε και υπεγραψε το συμφωνο μη επιθεσης με τους Γερμανους.
Ολη αυτη η αντιδραση του δυτικου κοσμου αναγκασε τη ΕΣΣΔ στην εσωστρεφεια και στο δογμα του κομμουνισμου σε μια χωρα,πραγμα απο την αρχη οξυμωρο για τον ιδιο τον κομμουνισμο.Η αρχη του τελους ειχε ξεκινησει.
Αυτα τα λεω γιατι πολλες φορες ξεχναμε και δεν τοποθετουμε τα πραγματα στο ιστορικο πλαισιο της εποχης.Ειναι πολυ ευκολο να κρινουμε εκ του αποτελεσματος....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Η αποτυχία του κομμουνισμού

Και όσα έζησε η χώρα μας πριν 10-και-κάτι χρόνια, επί σειρά μηνών ...σηκωμένη στα limit-up, ήταν υπαρκτά. Το ότι έγιναν, δεν σημαίνει ότι μπορούσαν και να διατηρηθούν ή ότι μερικοί δεν ζούσαν την ουτοπία τους -με ανώμαλη συντόμως προσγείωση.
Προφανώς η συντρόφισσα ζει ακόμη στο παραμύθι της.
Τά τελευταία 20 χρόνια έχω "περάσει" τρείς φορές από τόν ΟΑΕΔ, τήν μία εξ' αυτών τήν περίοδο τών limit up.
Καί εξακολουθώ νά βιώνω τήν ουτοπία πού αναφέρεις μέ 15.000 ευρώ ετησίως καί τριμελή οικογένεια.
Καί μερικοί φίλοι μέ θεωρούν καί τυχερό..φαντάσου.

Δικαιούμαι(?) λοιπόν νά ονειρεύομαι τό "παραμύθι" τής συντρόφισσας αντί νά συμμετέχω στό πάρτυ πρός τιμήν τών τοκογλύφων πού μάς παίζουν στό MONOPOLY..