Re: Απάντηση: Η δημοκρατία στα πανεπιστήμια.
Aσυλο είναι η ελευθερία τού λόγου,η έρευνα χωρίς περιορισμούς ,και η δημοκρατική διακίνηση τών ιδεών..
Σε αρκετές Σχολές και τά τρία παραπάνω έχουν καταργηθεί από τούς κυρίως υπευθύνους,πού είναι οι Κυβερνήσεις και οι Δάσκαλοι(σαφώς υπάρχουν και τιμητικές μειοψηφίες Δασκάλων) εδώ και πολλά χρόνια...
Σπύρο τα 3 στοιχεία που αναφέρεις στη δική μου σχολή τουλάχιστον αποτελούν παρελθόν.
Ελευθερία του λόγου: Αξίζει κανείς να έρθει σε μια συνέλευση να δει ποιος έχει δικαίωμα να μιλήσει. Με το που πάρει το μικρόφωνο κάποιος μη αριστερός αρχίζουν οι γιουχες, πετιουνται μαρουλια.... μεχρι κι ενα κοτοπουλο αμολυσαν μεσα. Θα μου πεις, αυτά όλα είναι χαβαλές, νέοι άνθρωποι είμαστε, οπότε, νταξει.. Το ότι όμως γίνεται μόνο από τους αριστερούς και μόνο οταν μιλαει κάποιος που λέει κάτι διαφορετικό δε συνιστά ακριβώς δημοκρατική διαδικασία, σωστα?
Δημοκρατική διακίνηση των ιδεών: : Αυτό νομίζω πάει μαζί με το παραπάνω.... Εδώ πάλι, με το που εκφράσεις την αντίθεση σου σε κάτι, (εγώ προσωπικά ξεκίνησα συζήτηση στη συνέλευση δια ανατάσεως χειρός, προτείνοντας κάποιον άλλο τρόπο διεκδίκησης με ΑΝΟΙΧΤΗ σχολή, με το πανεπιστημιο να δουλευει..) αμέσως στιγματίστηκα ως καταρχήν Δαπίτης (που χέστηκα κιόλας), Φασίστας, όπως και εγωιστής, αγνώμων κλπ κλπ κλπ. Αυτό δεν είναι ακριβώς ελεύθερη διακίνηση ιδεών.... Θα μου πεις, τι με νοιάζει?? Με νοιάζει. Γιατί εγώ τις απόψεις μου τις λέω σαν αριστερός φοιτητής. Και με ενοχλεί η γενίκευση. Με ενοχλή να μου λέει κάποιος τυχάρπαστος γελοίος με τη φραπεδούμπα στο χέρι, ότι από τη στιγμή που ζητάω ανοιχτή σχολή είμαι πράκτορας της ΔΑΠ και συμφωνώ με τα σχέδια της κυβερνησης.
η έρευνα χωρίς περιορισμούς :
Εδώ καλά πάμε, ευτυχώς....εχουμε καθηγητές με @@, που ξέρουν τι θέλουν να κάνουν, απο ακαδημαικής πάντα άποψης, και παράγουν έργο. Σημαντικό έργο. Βέβαια έχουμε κάτι άλλα, σου δίνω ένα παράδειγμα:
Πέρσι το καλοκαίρι, προσκληθηκε απο καθηγητή της Γεφυροποιίας στη σχολή μας σημαντικός μελετητής γεφυρών. Με τεράστιο έργο σε παγκόσμιο επίπεδο. Και θα έκανε διάλεξη για μια συγκεκριμένη μέθοδο σχεδιασμού.
Μια μέρα πριν τη διάλεξη, έφτασε η γνωστή κλίκα μουσάτων στο γραφείο του καθηγητή... δηλώνοντας του πως ο ομιλητής δουλεύει για συγκεκριμένη εταιρία. Και πως φέρνοντάς τον να μιλήσει είναι σα να βάζουμε τις εταιρίες στη σχολή. Οπότε του έθεσαν τους...... όρους τους: Να μη φανεί συγκεκριμένο παράδειγμα κατασκευασμένης γέφυρας και να σβηστούν τα λογότυπα από τα κατασκευαστικά σχέδια, γιατί αλλιώς θα... εμποδίσουν τη διεξαγωγή της ομιλίας.
Η ομιλία φυσικά ακυρώθηκε. Να τους πούμε και ευχαριστώ που για μια ακόμη φορά μας σκέφτηκαν...
Δε θα ξεχάσω επίσης ομιλία του διευθυντή του κέντρου ερευνών της Boeing στην αίθουσα τελετών του ΕΜΠ, όπου πρακτικώς διακόπηκε με την αιτιολογία ότι ο κόσμος πεινάει και η Βoeing σχεδιάζει αεροσκάφη πολυτελείας για πλούσιους.
Δε διαφωνώ με το ότι ο κόσμος πεινάει. Ωστόσο, σε μια ομιλία μέσα στο Πολυτεχνείο, σχετική με αεροσκάφη και τεχνολογία αυτών, νομίζω ότι είναι εκτός θέματος.