Η δημοκρατία στα πανεπιστήμια.

Νομίζω αρκεί να αναθεωρήσουμε λιγάκι τα πράγματα, και να σταματήσουμε να βλέπουμε το πόδι έστω και ενός αστυνομικού μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο ως μίασμα. Έχει τεράστια διαφορά το να σταλεί αστυνομική δύναμη από τον εισαγγελέα λόγω συγκεκριμένων αξιόποινων πράξεων, από το να καταλήξουμε να έχουμε έλεγχο και χαφιέδες μέσα.

Τάσο δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Όμως αυτό είναι ένα πράγμα και είναι άλλο πράγμα να μπαίνει ο ασφαλίτης εντός πανεπιστημιακών χώρων για να κόψει φάτσες. Εγώ αυτό το βιώνω κάθε χρόνο στο σεμινάριο που διοργανώνω στην πανεπιστημιακή λέσχη του ΕΚΠΑ. Μάλιστα έχει τύχει να μου στείλουν τον ίδιο άνθρωπο 2 φορές με διαφορά φάσης 4 χρόνων! Ούτε τα προσχήματα δεν τηρούν πια. Και επιμένω ότι η κίνηση του φρουρού του Βενιζέλου να μπει με το όπλο του μέσα στο ΕΜΠ χωρίς να έχει λάβει άδεια από τις πρυτανικές αρχές, είναι το λιγότερο αξιόποινη και κατάπτυστη για το λειτούργημα που ασκεί. Δεν μπορεί ο φύλακας του νόμου να μην τηρεί τον νόμο. Αυτό είναι Αξίωμα. Και αν αυτό με κάνει τυπολάτρη τότε είμαι τυπολάτρης.

Και να σου πω και το άλλο. Παιδικός μου φίλος αστυφύλακας, σπουδάζει στα ΤΕΙ του Πειραιά. Για να προλάβει μια φορά το εργαστήριο, αναγκάστηκε να μπει μέσα στη σχολή με τη στολή κατ' ευθείαν από τη βάρδιά του στην άμεση δράση. Θεώρησε απαραίτητο να παραδώσει το υπηρεσιακό του περίστροφο στον υπεύθυνο Ασφαλείας του ΤΕΙ. Αυτός δηλαδή είναι λιγότερο αστυφύλακας από τον ασφαλίτη του Βενιζέλου;

Δεν νομίζω να έγινα κατανοητός, δεν αναφέρομαι στο ορθό ή λάθος της παραπάνω πράξης (την οποία ανέσυρα πρόχειρα από τη μνήμη μου λόγω του ντόρου που προκάλεσε), αλλά στο ότι αμέσως ξεσηκώθηκε πόσος κόσμος να πει ότι καταλύθηκε το άσυλο κλπ κλπ. Εάν αυτό δεν είναι τυπολατρεία και γελοιοποίηση του πράγματος, τότε τι είναι. Άδικο έχουν μετά όσοι λένε ότι σήμερα στο άσυλο βλέπουμε μόνο τα 4 ντουβάρια και χάνουμε την ουσία του?

Επίσης έχω κουραστεί με αυτό το περίφημο "τα παιδιά". Μα, είναι σου λέει και -ουκ ολίγοι- άσχετοι μέσα. Όμως, σου ξαναλέει ο άλλος, "εάν ήταν ενωμένοι οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακές αρχές" ακούστε φοβερό σκεπτικό, αναμασάται συχνότατα στα μέσα, και σήμερα μάλιστα έτυχε να το πάρει το αυτί μου, "τότε θα τους είχαν διώξει αυτούς που παρεισφρύουν". Μάλιστα. Να βγει ο Μαέστρο παραπάνω, να πλακωθεί με τους τύπους με τα καδρόνια.

Μου φαίνεται ότι υπάρχει μία εντελώς διαφορετική αντίληψη της πραγματικότητας. Εάν δεν καταλήξουμε (δεν μιλώ μόνο για τη συζήτηση εδώ) τουλάχιστον στα πραγματικά δεδομένα, δεν μπορεί να βγει άκρη σε διάλογο. Ο ένας θα μιλάει για λάχανα και ο άλλος για πράσα. Ήγουν, ο μεν για κουκουλοφόρους με καδρόνια, και ο άλλος για "παιδιά".

Δεν χρειάζεται να βγει ο Μαέστρο να χτυπηθεί με κανέναν. Αν μια συνέλευση πάει να γίνει μπάχαλο σε βαθμό τέτοιο που να ξεπερνά το όριο της νομιμότητας, η σύγκλητος οφείλει να επιτρέψει την είσοδο στην Αστυνομία. Τόσο απλά. Αλλά κανείς δεν μιλά για τη σύγκλητο. Λες και το Άσυλο δεν είναι ελεγχόμενο.

Mε τον προηγούμενο νόμο αρκούσε η ΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ενός εκπροσώπου των φοιτητών για να μην είναι νόμιμη η απόφαση. Τώρα όλοι οι εκπρόσωποι στη σύγκλητο του ΑΠΘ που ξέρουν έχουν προειδοποιηθεί ότι αν ψηφίσουν υπέρ της άρσης του ασύλου, θα ΠΕΘΑΝΟΥΝ. Έτσι απλά...

η σύγκλητος οφείλει να επιτρέψει την είσοδο στην Αστυνομία. Τόσο απλά.

Τόσο απλό? Για δες και αυτό που γράφει παραπάνω μου ο Βλάσης...
Γι' αυτό λέω να συμφωνήσουμε πρώτα στα πραγματικά δεδομένα, ώστε να κάνουμε μία συζήτηση επί ρεαλιστικής προπάντων βάσης. Γιατί αυτό, συγγνώμη, αλλά είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να γίνει, όσο η ευθύνη παραμένει στη σύγκλητο.

Mε τον προηγούμενο νόμο αρκούσε η ΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ενός εκπροσώπου των φοιτητών για να μην είναι νόμιμη η απόφαση. Τώρα όλοι οι εκπρόσωποι στη σύγκλητο του ΑΠΘ που ξέρουν έχουν προειδοποιηθεί ότι αν ψηφίσουν υπέρ της άρσης του ασύλου, θα ΠΕΘΑΝΟΥΝ. Έτσι απλά...

Βλάση, αναφέρεσαι στα μέλη της συγκλήτου, υποθέτω;

Κοίτα να δεις...

Να βγω εγώ αύριο να απειλήσω 5-10 καθηγητές να μου δώσουν ένα MEng που το έχω τώρα ανάγκη να ανέβω κλιμάκιο στη δουλειά μου;

Σιγά μην φοβούνται. Απλά δεν θέλουν να πάρουν πάνω τους τη "ρετσινιά" του συνεργάτη της αστυνομίας. Λες και θα λερώσει το βιογραφικό τους. Για μένα είναι το ίδιο συνένοχοι με όσους κάνουν μπάχαλα.

Να βγω εγώ αύριο να απειλήσω 5-10 καθηγητές να μου δώσουν ένα MEng που το έχω τώρα ανάγκη να ανέβω κλιμάκιο στη δουλειά μου;

Σιγά μην φοβούνται. Απλά δεν θέλουν να πάρουν πάνω τους τη "ρετσινιά" του συνεργάτη της αστυνομίας. Λες και θα λερώσει το βιογραφικό τους. Για μένα είναι το ίδιο συνένοχοι με όσους κάνουν μπάχαλα.

Ναι, αναφερομαι στα μέλη της συγκλήτου. Φώτη, πώς θα σου φαινόταν αν σου έσπαγαν τα πόδια κάποιοι άγνωστοι γι αυτό το λόγο; Με λοστό; Κάποιος να σε κρατά (με κουκούλα) πάνω στο καπό του αυτοκινήτου και ένας άλλος να έχει ξηλώσει πινακίδα να σου την κατεβάσει στο πόδι; Συντριπτικό κάταγμα. και να κοιτά η γυναίκα του από το αυτοκίνητο. Δεν θυμάμαι αν τελικά έσωσε το πόδι του ή έγινε ακρωτηριασμός. Έχει χρόνια αυτό που λέω.

Προσοχή, δεν μιλούμε για φοιτητές, ούτε για 25 άρηδες. Μιλούμε για άτομα που ζητούν την ένοπλη ανατροπή του συστήματος και βρίσκουν το ακαταδίωκτο στο πανεπιστήμιο.

Έχω κάνει κι εγώ νοσοκομείο (στο θυμίζω) από επίθεση τέτοιου ατόμου (ατόμων;) με αλυσίδα στο κεφάλι. Τί ήμουν; Εκπρόσωπος των φοιτητών στη Σύγκλητο (1988).

Βλάσση δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω γι αυτά που λες. Αφήσανε ποτέ όμως την αστυνομία να μπει την ώρα που γινονταί μπάχαλα; Να υπάρξουν συλλήψεις; Μόνο έναν θυμάμαι να το έχει κάνει. Μετά έγινε και υπουργός στην κυβέρνηση Σημίτη. Αυτού του σπάσανε ποτέ τίποτα; Θέλω να πω ότι όσο επικρατεί ο φόβος οι κουκουλοφόροι -φοιτητές και μη- θα κάνουν ότι γουστάρουν. Από την άλλη δεν θέλω να καταργηθεί το άσυλο επειδή μια μειοψηφία το ξεφτιλίζει. Και μέσα σε αυτή τη μειοψηφία βάζω και τους συγκλητικούς.

Και επιμένω ότι δεν είναι ο φόβος ο βασικός λόγος που οι συγκλητικοί αρνούνται να άρουν το άσυλο. Η υστεροφημία τους είναι.

Last edited:
Οχι μόνον η υστεροφημία ,αλλά και οι ανίερες συμμαχίες κάτω απο τό τραπέζι..
Πώς εξασφαλίζονται θέσεις,δημοσιότης στίς φυλλάδες και στά Μ.Μ.Ε.??
Kαί μήν ξεχνάμε τον ρόλο τού προοδευτικού τύπου....
Συγκεκριμένη εφημερίδα σήμερα μιλάει γιά ´συμπεριφορές ανυπακοής´ δικαιολογώντας αυτούς πού κλέβουν τίς κάλπες και ταυτόχρονα επιτίθεται στην Παπαρήγα επειδή καταδίκασε τήν βία..(Φυσικά ουδεμία αναφορά στον δαρμένο Πρύτανη υπάρχει)
Οταν λοιπόν μερικοί σχεδόν χειροκροτούν ασφαλίτικες μεθόδους θεωρώντας τες 'ανυπακοή' απλά εξυπηρετούν τούς ´δικούς´τους...
Αυτούς πού τούς στήριξαν τόσα χρόνια και τούς έδοσαν δύναμη....
Ε τώρα εάν μερικοί κάνανε και τίς επιδοτήσεις τζακούζια και βίλλες δεν τρέχει και τίποτα...
Στό όνομα τής ´Προόδου´κλέψανε..
Υ.Γ.
Στην περίφημη υπόθεση Παντείου γιατί εξαφανίστηκε εντελώς απο τον ´προοδευτικό τύπο´ το γεγονός οτι οι δύο Καθηγητές πού τόλμησαν νά την ´ανοίξουν´,ο ένας πέθανε μετά απο ανήκεστες βλάβες απο ξυλοδαρμό απο ´αγνώστους´και ο άλλος έπαθε έμφραγμα λόγω τών πιέσεων και τών εκβιασμών πού υπέστη...
Και αντί να τούς στήσουν Αγάλματα σάν υποδείγματα Εκπαιδευτικού ήθους τούς καταδίκασαν στήν λήθη...

Ο Πρύτανης Ηλίας Σιδηρόπουλος και ο αντιπρύτανης Ονούφριος Φαρμακίδης είναι οι δυό νεκροί Καθηγητές τού Παντείου πού τίμησαν τό αξίωμά τους και τον όρκο τους στην υπόθεση μέ τίς βίλες και τά τζακούζια..
Τούς θυμάται κανείς?????

Re: Απάντηση: Η δημοκρατία στα πανεπιστήμια.

Οχι μόνον η υστεροφημία ,αλλά και οι ανίερες συμμαχίες κάτω απο τό τραπέζι..
Πώς εξασφαλίζονται θέσεις,δημοσιότης στίς φυλλάδες και στά Μ.Μ.Ε.??
Kαί μήν ξεχνάμε τον ρόλο τού προοδευτικού τύπου....
Συγκεκριμένη εφημερίδα σήμερα μιλάει γιά ´συμπεριφορές ανυπακοής´ δικαιολογώντας αυτούς πού κλέβουν τίς κάλπες και ταυτόχρονα επιτίθεται στην Παπαρήγα επειδή καταδίκασε τήν βία..(Φυσικά ουδεμία αναφορά στον δαρμένο Πρύτανη υπάρχει)
Οταν λοιπόν μερικοί σχεδόν χειροκροτούν ασφαλίτικες μεθόδους θεωρώντας τες 'ανυπακοή' απλά εξυπηρετούν τούς ´δικούς´τους...
Αυτούς πού τούς στήριξαν τόσα χρόνια και τούς έδοσαν δύναμη....
Ε τώρα εάν μερικοί κάνανε και τίς επιδοτήσεις τζακούζια και βίλλες δεν τρέχει και τίποτα...
Στό όνομα τής ´Προόδου´κλέψανε..
Υ.Γ.
Στην περίφημη υπόθεση Παντείου γιατί εξαφανίστηκε εντελώς απο τον ´προοδευτικό τύπο´ το γεγονός οτι οι δύο Καθηγητές πού τόλμησαν νά την ´ανοίξουν´,ο ένας πέθανε μετά απο ανήκεστες βλάβες απο ξυλοδαρμό απο ´αγνώστους´και ο άλλος έπαθε έμφραγμα λόγω τών πιέσεων και τών εκβιασμών πού υπέστη...
Και αντί να τούς στήσουν Αγάλματα σάν υποδείγματα Εκπαιδευτικού ήθους τούς καταδίκασαν στήν λήθη...

Ακούσατε γιατί τις έφαγε ο Μάνθος; Διότι, αφού διεκόπη η συνεδρίαση, οι εισβολείς προσπάθησαν να πάρουν από τη Γραμματέα τα πρακτικά της συνεδρίασης "να τα απαλλοτροιώσουν". Εκείνη δεν τα έδινε και καθώς την έσερναν κάτω, ζήτησε τη βοήθεια του πρύτανη. Πήγε να επέμβει και έφαγε μια κλωτσιά που τον έστειλε στον τοίχο. Μετά έγινε το έλα να δεις. Κανείς δεν ξέρει αν τελικά τον έδειραν ή αν "ζουλήχτηκε" όπως υποστηρίζουν άλλοι.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Η δημοκρατία στα πανεπιστήμια.

Ακούσατε γιατί τις έφαγε ο Μάνθος; Διότι, αφού διεκόπη η συνεδρίαση, οι εισβολείς προσπάθησαν να πάρουν από τη Γραμματέα τα πρακτικά της συνεδρίασης "να τα απαλλοτροιώσουν". Εκείνη δεν τα έδινε και καθώς την έσερναν κάτω, ζήτησε τη βοήθεια του πρύτανη. Πήγε να επέμβει και έφαγε μια κλωτσιά που τον έστειλε στον τοίχο. Μετά έγινε το έλα να δεις. Κανείς δεν ξέρει αν τελικά τον έδειραν ή αν "ζουλήχτηκε" όπως υποστηρίζουν άλλοι.

Προφανώς έπεσε πάνω σε προοδευτική ζαρντινιέρα .

Aπό άρθρο τού Ν.Φωτόπουλου στην Ελευθεροτυπία τής 4/6/2008(σ.19)
'Στο μεταξύ, αργά τη νύχτα της Κυριακής η οργάνωση «Αναρχικοί Ενάντια στη Γενικευμένη Ασφάλεια» ανέλαβε την ευθύνη για τον ξυλοδαρμό των φυλάκων, με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Indymedia. Η οργάνωση κάνει λόγο για «σχέση ιδιωτικής και κρατικής ασφάλειας», υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν περιστατικά που άρχισαν από απειλές «σεκιουριτάδων» και κατέληξαν σε συλλήψεις.

Η ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά), από την πλευρά της, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μιλά για «όργιο καταστολής, τρομοκρατίας και προπαγάνδας», ενώ για την επίθεση κατά του πρύτανη Αναστάσιου Μάνθου αναφέρει ότι «είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μαζικής παράστασης των φοιτητικών συλλόγων στη Σύγκλητο, με σκοπό το μπλοκάρισμα του νέου νόμου-πλαίσιου, σε υποτιθέμενο ξυλοδαρμό του πρύτανη».'

Eτσι για να μην έχουμε καμιά αμφιβολία για τον ρόλο ορισμένων...
Τά ´Σπουδαστικά τής Ασφάλειας´είναι πάντα εδώ έστω και σε ποικίλες αποχρώσεις..

Το χειρότερο?? Αν μου το επέτρεπαν τα οικονομικά μου σαφώς και θα επέλεγα να πάω σε κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο, αν δεν υπήρχε εδώ σε κάποια άλλη χώρα.

Το εδώ δημόσιο, το αφήνω να το σαπίσουν οι συμφοιτητές μου. Με τις ευλογίες του κράτους,και, το χειρότερο.... με τις ευλογίες της κοινωνίας. Που φοβάται να παει μπροστα. Να καταλάβει ότι κάποια αιώνια σύμβολα όπως το άσυλο οφείλουν να παραμένουν σύμβολα. Και όχι προστασία εγκλημάτων. Ποινικών και ηθικών.