Σπύρο, φίλε μου, θα μου επιτρέψεις μια απαραίτητη εισαγωγή και ένα όχι και τόσο προσωπικό συμπέρασμα.
Η αναπαραγωγή ηχητικών αρχείων από υπολογιστή πάει αρκετά πίσω, στις μέρες που το
λογισμικό το επέτρεπε. Τότε, λοιπόν, στις αρχές του '90 λόγω του εξοπλισμού και βέβαια της υποδομής του
QuickTime στο System 6, της Apple, υπήρχε δυνατότητα για διαχείριση ήχου RedBook CD. Πιστέψτε με, μετά από όλα αυτά τα χρόνια, όσον αφορά το 16/44, εγώ προσωπικά δεν έχω ακούσει κάποια ποιοτική βελτίωση στην αναπαραγωγή τέτοιων αρχείων, αντίθετα έχω ακούσει διαφορετικές "εκδοχές", σύμφωνα με τις παρεμβάσεις και το "μαγείρεμα" κατά τη στιγμή της αναπαραγωγής, επί το χείρον, κατά την άποψή μου. Η πλατφόρμα ήταν μονόδρομος για τους επαγγελματίες και μη, που ήθελαν την εμπλοκή υπολογιστή στην όποια διαδικασία ακολουθούσαν, εγγραφή, επεξεργασία, μαστερινγκ, αναπαραγωγή.
Στα PC τα πράγματα ήταν ( και είναι ; ) πολύ πρωτόγονα με την ενσωματωμένη υποστήριξη, γι'αυτό και υπήρξε αναγκαιότητα του πρωτοκόλλου ASIO για υποστήριξη ήχου και των καρτών ήχου. Από εκεί ξεκινούν και οι παρανοήσεις / συγχύσεις για την αναγκαιότητα προγραμμάτων/players και οδηγών υποστήριξης/drivers. Στο Mac, όλα αυτά δεν έχουν νόημα ύπαρξης. Πάντα το λειτουργικό τους σύστημα ήταν τόσο πλήρες και εξελιγμένο που περιείχε όλη τη σουίτα των βιβλιοθηκών για την υποστήριξη των αρχείων του, περιλαμβανομένου βέβαια και του ήχου.
Δεν θέλω να στεναχωρήσω τους κατόχους Amarra, Audirvana, BitPerfect, Decibel κλπ. αλλά πέρα από το χαϊπ και τις χαιεντάδικες υποσχέσεις δεν έχουν καταφέρει να με πείσουν. Βέβαια μπορεί και λόγω ηλικίας να κουφαίνομαι!

Το
Core Audio με την ολοκληρωμένη υποστήριξή του, και ο ενσωματωμένος οδηγός της Apple για την έξοδο στα 24/96 επαρκούν στις περισσότερες των περιπτώσεων και
μόνο για την "παραπάνω" ανάλυση, πρέπει το εξωτερικό dac που θα χρησιμοποιηθεί, να εφοδιάζει με οδηγό. Το
iTunes, για το οποίο υπάρχει εσχάτως όλη αυτή η παραφιλολογία, δεν υστερεί πουθενά ηχητικά, υπερτερεί δε στην αξιοποίηση των πόρων του συστήματος. Το μειονέκτημα για την μη αναπαραγωγή των flac αρχείων, απλούστατα για μένα καθώς και για πολλούς άλλους, δεν είναι καν θέμα από τη στιγμή που τα αρχεία "ριπάρονται" ασυμπίεστα μη απωλεστικά. Τώρα, εάν ακούμε αρχεία με υποβιβασμό (24 σε 16 bit) απαιτείται καλός αλγόριθμος dithering, Pow-R, SBM, HDCD, UV22HR τον οποίο πρέπει ο πλέιερ μας να υποστηρίζει. Το αυτό ισχύει βέβαια και κατά την αναγωγή, οπότε καλό είναι να αποφεύγονται και οι δύο περιπτώσεις.
Ας αναφερθούμε λίγο και στο χάρντγουερ, αν και στη περίπτωση που κάποιος επιζητά την ανωτερότητα του περιβάλλοντος OS X, το χάρντγουερ της Apple είναι μονόδρομος. Μακρυά από "κασέλες" με λαμπιόνια και ανεμιστήρες. Μπορεί να δίνουν τη χαρά της ιδιοκατασκευής, αν και τις περισσότερες φορές πρόκειται για συνάθροιση και συναρμολόγηση εξαρτημάτων, με ετερόκλητες και απρόβλεπτες συμπεριφορές. Η
ολοκλήρωση/integration ενός κατασκευαστή με έρευνα, δοκιμές και έλεγχο στα τμήματα του υπολογιστή, είναι η ενδεδειγμένη λύση για τις εφαρμογές ήχου και όχι μόνο.
Πιστεύω είναι σαφές που για μένα γέρνει η πλάστιγγα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει τίποτα, απλά ήθελα να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα, που τυγχάνει να γνωρίζω επαρκώς, για να μπορεί κάποιος να τα συνεκτιμήσει κατά τη στιγμή της επιλογής του.