Η Μαγειρική στην ζωή μας

το ρεζουμέ είναι ότι την καις τη μελιτζάνα. στο γκαζάκι είναι ακόμα καλύτερα. το χουνκιαρ μπε(γ)ιεντί βασίζεται στη γεύση που δίνει το "κάπνισμα" της μελιτζάνας. Αυτά!

:worshippy:


τ
και ΔΕΝ θα ξαναγράψω στη μαγειρική γιατί πολύ εύκολα θα χτυπήσω 15.000 posts και θα γίνω supreme member και δεν πρέπει.


Mην εισαι ολοκληρωτικη κι εσυ !! Διατηρησε μια μικρη αναλογια εστω :ernaehrung004:

Οnce in a while που λενε και στην μουσικη :drummer:


http://www.youtube.com/watch?v=hg6hPQLPgU0
 
Ok then,

Μια που έχετε αναλύσει την μελιτζάνα με την ίδια αφοσίωση που αναφέρεστε στα πανάκριβα μηχανήματά σας, ορίστε κι ένα απλό και πολύ νόστιμο φαγάκι τώρα που καλοκαιριάζει.

Φτιάχνετε μια σάλτσα ντομάτα. Με φρέσκια κατακόκκινη ντομάτα αν είναι η εποχή της ή κονσέρβα, αλάτι, πιπέρι και ελάχιστη ζάχαρη. Τίποτε άλλο.

Κόβετε τις μελιτζάνες (αφού τις κάνετε ριγέ, δηλαδή κόβετε τη φλούδα αλλά όχι όλη) σε ροδέλες περίπου ένα δάκτυλο πάχος (δικό μου, όχι δικό σας) τις ξεπικρίζετε και τις τηγανίζετε.
Ξέρω, ξέρω, τα θέλετε και υγιεινά. Έ, μη φάτε σουβλάκι μιά μέρα και τηγανίστε σε ελαιόλαδο τη μελιτζάνα. Μόνο για το συγκεκριμένο.
Βάλτε τις μετά σε ένα ταψάκι, απλώστε από πάνω φέτα χοντροτριμμένη με το χέρι, κι από πάνω τη σάλτσα και ψήστε το στο φούρνο περίπου 15 λεπτά.
Μη το φάτε καυτό.

:ernaehrung004:

Την άλλη εβδομάδα θα σας βάλω κάτι πιό δύσκολο....
 
το ρεζουμέ είναι ότι την καις τη μελιτζάνα. στο γκαζάκι είναι ακόμα καλύτερα. το χουνκιαρ μπε(γ)ιεντί βασίζεται στη γεύση που δίνει το "κάπνισμα" της μελιτζάνας. Αυτά!
και ΔΕΝ θα ξαναγράψω στη μαγειρική γιατί πολύ εύκολα θα χτυπήσω 15.000 posts και θα γίνω supreme member και δεν πρέπει. Είμαι πολύ νέα στο φόρουμ.
Πάω πίσω στη μουσική μου
:ernaehrung004:

Σκέψου, να γίνεις και AVFanatic:ernaehrung004:
 
μια γρήγορη εύκολη νόστιμη και φτηνή σαλάτα...

λίγες πατάτες..
αλάτι πιπέρι λάδι λεμόνι άνηθο
έναν σολομό (έχει στο Lidl συσκευασία 200γρ με 3 και είναι εκπληκτικός!)

βράζετε τις πατάτες.
χτυπάτε καλά το λάδι με το λεμόνι και γίνεται ένα υπέροχο λαδολέμονο.
περιχύνετε τις πατάτες -όσο είναι ακόμα ζεστές!!!- τις οποίες εννοείται έχετε καθαρίσει και έχετε κόψει σε κύβους.
αλατοπιπερώνετε
κόβετε τον σολομό σε μικρά κομμάτια και τον βάζετε στην σαλάτα χωρίς να ανακατέψετε..
τέλος βάζετε και τον άνηθο σε μεγάλη ποσότητα (ανάλογα τα γούστα βέβαια)

βάζετε το μείγμα σ' ένα μπολ στο ψυγείο ανάποδα.
ο σολομός το λαδολέμονο και ο άνηθος θα φτιάξουν ένα φανταστικό ζουμί το οποίο όταν θα σερβίρετε θα απλωθεί στις πατάτες και θα πάρουν φανταστική γεύση.

είναι μια δροσερή σαλάτα με λίγες σχετικά θερμίδες (καλά ο σολομός μας τα χαλάει λίγο αλλά δεν πειράζει) και πολύ εύγευστη.

αυτά :D
 
Το βρήκα το τόπικ.
Ερώτηση για τους Μαμαλάκηδες του φόρουμ:
Πως γίνεται να μην χυλώνει το ρύζι? Εξαρτάται απ τη ποικιλία?
 
Re: Απάντηση: Η Μαγειρική στην ζωή μας

Το βρήκα το τόπικ.
Ερώτηση για τους Μαμαλάκηδες του φόρουμ:
Πως γίνεται να μην χυλώνει το ρύζι? Εξαρτάται απ τη ποικιλία?

Και την ώρα που θα κάνει το ντελίβερι να στο φέρει !!!!!!:flipout::flipout:

Καλή όρεξη....
 
Ρε στα ζυμαρικά είμαι άριστος, όπως και στο κρέας.
Με το (*%^*(%$%&$%^$ το ρύζι, δεν τόχω
 
Re: Απάντηση: Η Μαγειρική στην ζωή μας

Το βρήκα το τόπικ.
Ερώτηση για τους Μαμαλάκηδες του φόρουμ:
Πως γίνεται να μην χυλώνει το ρύζι? Εξαρτάται απ τη ποικιλία?

Παντα εξαρταται απο την ποικιλια.

Το χυλωμα ή λασπωμα του ρυζιου γινεται απο την κολλα που εχει το ρυζι αναλογα την ποικιλια.


Υπαρχουν ποικιλιες ρυζιου ειδικες για να λασπωνουν ή να γινονται χυλος ή αλλιως ο γνωστος μας λαπας (ρυζι γλασέ) .

Υπαρχουν αλλα ρυζια οπως τα parboiled (κιτρινο ρυζι μακρυκοκκο και αδυνατο) που οταν βραζουν δεν βγαζουν αυτην την κολλα εξαιτιας της επεξεργασιας τους (νομιζω).

Μαλλον ενα τετοιο θες για ρυζι σπυρωτο. Εναλλακτικα αν και ειναι ακριβο και αρκετα διαφορετικο σε γευση (αλλα πολυ ευγευστο) ειναι το αγριο αμερικανικο ρυζι που ειναι χρωματος σχεδον μαυρου και ειναι πολυ λεπτοκοκκο .


Ομως δοθεισης της ευκαιριας να πω για τα δυο ρυζια που προτιμω εσχατως.

1) Το καστανο ρυζι το οποιο ειναι ειτε τελειως ακατεργαστο ειτε αποφλοιωμενο.
2) Το ρυζι για ριζοτο. Αυτο ειναι ενα πολυ χοντροκοκκο ρυζι λευκου χρωματος.
Δεν πρεπει να πλενεται πριν το βρασιμο του για να μην απομακρυνονται τα θρεπτικα του συστατικα (μεγαλη κουβεντα αυτη που οι ωμοφαγοι θα μας εκαναν πολα χρησιμα μαθηματα....) Θελει να πεσει σε βραστο νερο σαν βροχουλα και μετα απο λιγο να ριξεις την φωτια για να μην πιασει.
 
Με ρυζι για ριζοτο δοκιμασα προσφατα δυο συνταγες.


1) Σε βραστο νερο βραζεις μεχρι να ξεκολλησει το κοκκαλο ενα μπουτι αρνισιο. Αν εχετε χυτρα θελει καμια ωριτσα περιπου σε κανονικη κατσαρολα πολυ περισσοτερο.

Αφαιρειτε το κρεας και τον ζωμο (αρκετα λιπωδης ) και τσιγαριζετε μερικα κρεμμυδια και μολις γινουν διαφανα προσθετετε λιγα καροτα και καμια πιπερια πρασινη (βοηθα να σπασει λιγο η αρνιλα ) ψιλοκομμενη και στην συνεχεια προσθετετε τον ζωμο και μολις παρει βραση πετατε μεσα το ρυζι.

Το ποσο ζωμο θα το κρινετε μονοι σας παντως λογω των υλικων μην εχετε δυνατη φωτια για να μην πιασει (max στο 4 με φουλ το 6).
Οταν το ρυζι ειναι σχεδον ετοιμο (πρεπει να το δοκιμασετε) προσεξτε να εχει ενα ελαχιστο φιλμ ζωμου το ρυζι απο πανω του. Αυτο θα βοηθησει να διατηρησει την ζουμερη του γευση το ριζοτο.

Βαλτε μεσα και το αρνι αφου εχετε αφαιρεσει τα κοκκαλα και τα λιπη και καλη ορεξη.



2) Εναλλακτικα καντε το ιδιο με κοτοπουλο (περιπου 40' λεπτα στην χυτρα μεχρι να βρασει καλα ) αλλα προσθεστε και τζιτζερ (εγω ειχα ενα βαζακι απο το Βασιλοπουλο με τζιτζερ φλουδες σε υγρο για παρασκευη Σουσι.)

Μην το παρακανετε με το τζιτζερ ειναι πολυ εντονο μυρωδικο. Αν παρετε αυτην την συσκευασια που περιγραφω 6-7 φλυδακια αρκουν (για ενα κοτοπουλο και μισο κιλο ρυζι για ριζοτο )

Ισως το καλυτερο ριζοτο (με κρεας) που δοκιμασα εδω και πολυ καιρο.
 
Re: Απάντηση: Η Μαγειρική στην ζωή μας

Το βρήκα το τόπικ.
Ερώτηση για τους Μαμαλάκηδες του φόρουμ:
Πως γίνεται να μην χυλώνει το ρύζι? Εξαρτάται απ τη ποικιλία?

Τι θα γίνω εγώ με σας? Δεν λασπώνει το parboiled όπως έγραψε και ο Ναθαναήλ, αρκεί να το βράσεις σε αναλογία 1 πρός 2,5 και μόλις βράσει να το απλώσεις σε ένα πλατυτερο σκεύος και να το 'χτενίζεις' με ένα πηρούνι. Αν το αφήσεις, μπορείς εναλλακτικά να το χρησιμοποιήσεις στο σοβάτισμα


@kosh. το ριζότο (το αυθεντικό εννοώ) απαιτει τη προσθήκη του ζεστού υγρού (ή ακόμα και του κρασιού) τμηματικά πάνω στο ρύζι (arborio ή η δική μας καρολίνα) αφήνοντας να απορροφηθεί η πρώτη ποσότητα προτού ξαναπροσθέσουμε την επόμενη.
 
Re: Απάντηση: Η Μαγειρική στην ζωή μας

@kosh. το ριζότο (το αυθεντικό εννοώ) απαιτει τη προσθήκη του ζεστού υγρού (ή ακόμα και του κρασιού) τμηματικά πάνω στο ρύζι (arborio ή η δική μας καρολίνα) αφήνοντας να απορροφηθεί η πρώτη ποσότητα προτού ξαναπροσθέσουμε την επόμενη.

Ειδες.. εγω δοκιμασα με μια ζεστη ποσοτητα , με το ματι δηλαδη υπολογισα και με τον ζωμο αρνιου και με τον ζωμο κοτοπουλου μια ποσοτητα με την οποια μισο κυλι ρυζι εβρασε μια χαρα.

Θα δοκιμασω παντως και την μεθοδο προσθεσης.

(arborio εβαλα και εγω. Ειναι τοσο χοντροκοκκη και η Καρολινα ? )
 
Re: Απάντηση: Η Μαγειρική στην ζωή μας

(arborio εβαλα και εγω. Ειναι τοσο χοντροκοκκη και η Καρολινα ? )
ναι, και με αρκετο αμυλο, το ιδιο σχεδον αποτελεσμα δινει.

Σκέφτομαι σοβαρά να σας αποκαλύψω και τη συνταγή για τάρτα ντομάτας τώρα που καλοκαίριασε, μιας κι επιδεικνύετε τόσο ζήλο....:ernaehrung004:
 
Re: Απάντηση: Η Μαγειρική στην ζωή μας

Το βρήκα το τόπικ.
Ερώτηση για τους Μαμαλάκηδες του φόρουμ:
Πως γίνεται να μην χυλώνει το ρύζι? Εξαρτάται απ τη ποικιλία?


Δημήτρη, foolproof μέθοδος για νοστιμο ρυζάκι.
Το κάνω με Basmati γιατι το βρίσκω αρκετά νόστιμο και η αναλογία είναι ακριβώς.

1 κούπα ρύζι - 2 κούπες νερό.

Βάζεις ρύζι και νερό σε κατσαρολάκι μαζί με ένα φύλλο δάφνης και αλάτι της αρεσκείας σου. Μόλις αρχίσει να βράζει (αμέσως όμως) κατεβάζεις το μάτι στο χαμηλότερο δυνατό και το σκεπάζεις με το καπάκι. Το αφήνεις έτσι χωρίς να το πειράξεις μέχρι να στεγνώσει (περίπου 10 λεπτά).

Είναι αλάνθαστο σου λέω, 8 χρόνια φοιτητής έφαγα πολύ ρύζι...

*Για επιπλέον γεύση πριν βάλεις το νερό και αφού βάλεις το ρύζι, προσθέτεις μια κουταλίτσα βούτυρο και το αφήνεις να λιώσει.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Η Μαγειρική στην ζωή μας

ναι, και με αρκετο αμυλο, το ιδιο σχεδον αποτελεσμα δινει.

Σκέφτομαι σοβαρά να σας αποκαλύψω και τη συνταγή για τάρτα ντομάτας τώρα που καλοκαίριασε, μιας κι επιδεικνύετε τόσο ζήλο....:ernaehrung004:

Μην το σκέφτεσαι.Ριξτην
 
Re: Απάντηση: Η Μαγειρική στην ζωή μας

Δημήτρη, foolproof μέθοδος για νοστιμο ρυζάκι.
Το κάνω με Basmati γιατι το βρίσκω αρκετά νόστιμο και η αναλογία είναι ακριβώς.

1 κούπα ρύζι - 2 κούπες νερό.

Βάζεις ρύζι και νερό σε κατσαρολάκι μαζί με ένα φύλλο δάφνης και αλάτι της αρεσκείας σου.

Ένσταση, αγαπητέ.
Αν είναι να χαλάσεις το άρωμα του Μπασμάτι με δάφνες etc, τότε ποιός ο λόγος να βάλεις μπασμάτι; ε;
Επιπλέον, το μπασμάτι είναι καλύτερο να βράζει σε πολύ νερό και μετά να σουρώνεται γιατί κι αυτό λασπώνει εύκολα, εξάλλου και οι Ασιάτες, το μπασμάτι λασπωμένο το τρώνε, αφού το βράζουν περίπου μισή ώρα στη χαμηλότερη φωτιά
 
Σκέφτομαι σοβαρά να σας αποκαλύψω και τη συνταγή για τάρτα ντομάτας τώρα που καλοκαίριασε, μιας κι επιδεικνύετε τόσο ζήλο....:ernaehrung004:


Ειμεθα ετοιμοι !!:worshippy:


το ρεζουμέ είναι ότι την καις τη μελιτζάνα. στο γκαζάκι είναι ακόμα καλύτερα. το χουνκιαρ μπε(γ)ιεντί βασίζεται στη γεύση που δίνει το "κάπνισμα" της μελιτζάνας. Αυτά!



Λοιπον να σας πω οτι εκανα 2-3 δοκιμες με μελιτζανες.

Εφτασα μεχρι ενα σημειο. Την πρωτη φορα δοκιμασα σε ταψακι στο φουρνο αλλα εξαυλωθηκε η εσωτερικη ψιχα της μελιτζανας και πηγε τζιφος.

Την δευτερη φορα ειμουν πιο επιμελης τις εβαλα επανω στο ματι της κουζινας με ενα αλουμινοχαρτο βαριας χρησης αναμεσα μιας και ειναι κεραμικη εστια.

Εγινε υπεροχη. Τις αφησα να καουν τελειως το φλουδι μεχρι που εσκαγαν και εβγαζαν ατμο βραζοντας εσωτερικα.

Τις εσκισα σε κομματια με 2 πηρουνια και προσθεσα ελαιολαδο αλατι και σκορδο πολυ ψιλοκομμενο και στο ψυγειο να τραβηξουν τις μυρωδιες του σκορδου και το λαδι.

Απλα θεικο.

Την επομενη φορα θα το παω παραπερα με γαλα κανοντας το πουρε οπως συνεστησε ο Βλασης.
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Η Μαγειρική στην ζωή μας

Μην το σκέφτεσαι.Ριξτην


Λοιπόν:
Κανουμε μια ζύμη για τάρτα, πανεύκολα ως εξής:
Ανακατεύετε 300 γρμ αλεύρι μπλέ με 150 γρμ βιτάμ. παγωμένο και μια πρέζα αλάτι. Αυτό γίνεται ένα ψιχουλιαστό μίγμα. Βάζετε και τον κρόκο ενός αυγού και παγωμένο νερό μέχρι να γίνει μια ζύμη όχι πολύ ελαστική, κάπως σφιχτή. Δεν το παρακουράζετε για να μη ζεσταθεί, το αφήνετε και μισή ωρίτσα να κρυώσει στο ψυγείο και μετά απλώνετε σε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενα πλαϊνά, με το χέρι (εύκολο, αφού δεν έχετε μανικιούρ) ή με τον πλάστη (διότι εγώ έχω).
Μετά, στρώνετε ώς εξής:
Στον πάτο μία στρώση περίπου 1 εκ. με γραβιέρα Κρήτης τριμμένη, κασέρι τριμμένο και λίγο κεφαλοτύρι.
Μια στρώση κόκκινες βιολογικές ντομάτες σε ροδέλες, από πάνω τριμμένη φέτα, βασιλικό, ρίγανη και ματζουράνα (αν είστε τόσο εξελιγμενοι ώστε να έχετε το δικό σας γλαστράκι).
Ανακατεύετε 400 γρμ τριμμένο κασέρι (ή γραβιέρα ή και τα δύο, αποφεύγοντας τα άνοστα τυριά τύπου ένταμ ή γκούντα) με 3 βιολογικά αυγά και το απλώνετε πάνω από τη φέτα.
τέλος, άλλη μια στρώση ντομάτες και herbs και ψήσιμο για μια ώρα περίπου στους 180.
 
Re: Απάντηση: Η Μαγειρική στην ζωή μας

Ένσταση, αγαπητέ.
Αν είναι να χαλάσεις το άρωμα του Μπασμάτι με δάφνες etc, τότε ποιός ο λόγος να βάλεις μπασμάτι; ε;
Επιπλέον, το μπασμάτι είναι καλύτερο να βράζει σε πολύ νερό και μετά να σουρώνεται γιατί κι αυτό λασπώνει εύκολα, εξάλλου και οι Ασιάτες, το μπασμάτι λασπωμένο το τρώνε, αφού το βράζουν περίπου μισή ώρα στη χαμηλότερη φωτιά

Δεν είπα να το χαλάσεις. Κάποια αρώματα αλληλοσυμπληρώνονται.

Ένα φύλλο βασιλικού ζητάει μια ώριμη ντομάτα κ λίγο σκόρδο, λίγος δυόσμος (ή μέντα καλύτερα) lime, ρούμι κ μαυρη ζάχαρη. Μερικες γεύσεις όταν συνδιάζονται δίνουν ένα αποτέλεσμα ανώτερο απο τα συστατικά τους ξεχωριστά.
Αυτή είναι η ουσία και της μαγειρικής άλλωστε, να ανακαλύπτεις αυτούς τους συνδιασμούς.

Έτσι και εδώ το ενα φυλλαράκι δάφνης αντί να καλύπτει, αναδεικνύει το άρωμα απο το basmati. Και με την αναλογία που έδωσα δεν λασπώνει καθόλου. Κάθε άλλο μάλιστα. Αν το αφήσεις μέχρι να στεγνωσει μπορείς να το τρώς και με τα χέρια σε κομμάτια σαν τους κινέζους.
 
Μιας και αναφερθηκε την βαζω εδω μην χαθει :D



Βρε παιδιά, εγώ έβαλα το λίνκ γιατί είναι 1 λέμε.....όχι για κάθε μέρα!!!!!
Αν θέλετε για κάθε μέρα, φτιάξτε μόνοι σας.....μισό λεπτό να βρώ την συνταγή.

Λοιπόν, έχουμε και λέμε

Υλικά

Ζύμη:
* 400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 1 ποτήρι ζεστό νερό
* 1 κουταλιά της σούπας λάδι
* αλάτι
* πιπέρι
* 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
* ένα φακελάκι μαγιά

Σάλτσα:
* πουμαρό
* ρίγανη
* αλάτι
* πιπέρι
* λίγο γάλα
* λίγο ταμπάσκο

Από πάνω:
* ό,τι σας κάνει κέφι

Πετάμε τα υλικά της ζύμης σε ένα μπόλ (κατά προτίμηση μεταλλικό), βάζουμε στο μίξερ τα ανταλλακτικά για ζύμωμα (εκείνα τα στριφογυριστά) και ξεκινάμε.....αν η ζύμη κολλάει, τότε ρίχνουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
Όταν απλώνουμε την ζύμη στο ταψί, αφήνουμε λίγο απόσταση απο τα πλαινά για να ψηθεί και γύρω γύρω

ΥΓ : Με αυτή την ποσότητα βγαίνουν 2 ταψιά τετράγωνα μέτρια πρός μεγάλα

Άντε και καλοφάγωτη