Η Τέχνη του Ακονίσματος. Εργαλεία και Τεχνικές.

Εντυπωσιακο Mike!! Χρονια πολλα και για χτες🥂

Στις φωτο φαινεται οτι τα δυο ξυραφια ειναι εξίσου κοφτερα οσο και το gillette, ετσι?

-Ποσα συχνα πρεπει να ακονιζεται ενα τετοιο ξυραφι για να αποδιδει το τελειο ξυρισμα?
-Με βαση την παραπανω συχνοτητα ακονισματος, ποσο χρονο ζωης εχει το ξυραφι (αναλογα την ποιοτητα του ατσαλιου φανταζομαι) μεχρι η αφαιρεση υλικου απο το ακονισμα να το καταστησει αναποτελεσματικο?

Ευχαριστώ! Επίσης! 😉
Για να ξυρίζει ένα μαχαίρι πρέπει να κόβει τις τρίχες στον αέρα, χωρίς να ακουμπάει δηλαδή στο δέρμα.
Πρακτικά είναι πιο κοφτερά από ένα ξυράφι.
Τα ξυράφια βασίζονται πολύ στην επικάλυψη που τους κάνουν, η οποία στα 4, βία 5 ξυρίσματα φεύγει και το ξυράφι σταματάει να κόβει.
Αυτά αν τα ακονίσεις σωστά και μετά τι ξύρισμα τα καθαρίζεις με ένα λουρί κρατάνε και 100 ξυρίσματα.
Αν το παρακάνεις όμως μπορεί στα 5 - 6 να χαλάσει ο αιθέρας τους.
Βέβαια εκεί πας για ένα φρεσκάρισμα, καμία 20αριά φορές σε πέτρα φινιρίσματος.
Πρακτικά με 2 μαχαίρια βγάζεις ένα χρόνο ξυρίσματα εύκολα πριν τα φρεσκάρεις.
Η ποιότητα ατσαλιού φίλε πλέον δεν είναι καλή...

• Like
Reactions: Χιωτης
Υποθέτω, αν αποτελεσματικό εννοείς να θέλει ακόνισμα έτσι;
Όχι να έχει καταστραφεί.
Γιατί για να θέλει πέταμα, δεν θα γίνει ποτέ.

Και μια εξήγηση στο γιατί τα ατσάλια δεν είναι πλέον όσο παλιά.
Δεν φταίει η πρώτη ύλη αλλά η ζήτηση και ότι το κέρδος από εκεί που βασιζόταν στην ποσότητα πλέον έχει πάει σε λίγα κομμάτια.
Κάποτε υπήρχαν οι μπαρμπέρηδες που ο καθένας είχε κάποιες φαλτσέτες, πλέον επιτρέπονται μόνο για ιδιωτική χρήση. Απαγορεύτηκαν λόγω υγιεινής την εποχή που εμφανίστηκε το aids.
Ειδικά τότε που ο κόσμος ξυριζόταν στον μπαρμπέρη κάθε δρόμος είχε και 2-3.
Αν λοιπόν κάποιος δεν είχε καλές φαλτσέτες και δεν ήταν τέλειο ακόμη και ως αίσθηση το ξύρισμα του απλά ο κόσμος πήγαινε στον δίπλα.
Τότε υπήρχε τόση ζήτηση που οι ίδιες οι εταιρίες έδιναν "φασόν" στους πρωτεργάτες τους να φτιάχνουν φαλτσέτες για την εταιρία.
Αυτά που έβγαιναν από το εργοστάσιο έπαιρναν το όνομα της εταιρίας, filarmonica π.χ. τα άλλα ήταν τα λεγόμενα solingen

• Like
Αναποτελεσματικο εννοουσα να καταστει αχρηστο απο τα πολλα ακονισματα που εχει σαν αποτελεσμα την αφαιρεση υλικου απο τη λαμα.
Ομως απο τα παραπανω καταλαβαινω οτι μια καλη φαλτσετα με την σωστη συντηρηση μπορει να σε συνοδευει για μια ζωη!

• Like
Reactions: Tzimisce
Και 2 και 3 😂
Οι συγκεκριμένες είναι φαλτσέτες 100 ετών και έχουν ακόμη πολλά χρόνια μπροστά τους.
Αν τις ακονίζεις χωρίς ταινία στη ράχη τους τρως λιγότερο από μισό χιλιοστό σε κάθε ακόνισμα.
Μία κλασσική που είναι τουλάχιστον 5.5/8 της ίντσας έχει πολλά χιλιοστά να χάσει μέχρι να φτάσει στα 3/8 που αρχίζει να γίνεται δύσκολη στο ξύρισμα.
Αυτές που είναι στα 3/8 θέλουν απλά μεγάλη εμπειρία, κάτι που έχεις αποκτήσει μετά από τόσα ξυρίσματα. Αλλά είναι κορυφαίες στις λεπτομέρειες.
Αν ακονίζεις με ταινία για να μην γρατζουνάς τη ράχη, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση γιατί τρως περισσότερη κόψη. Πέρα από το ότι ξεφεύγεις από τις μοίρες που θέλουν και από τις 15-17 με μια ταινία στην πλάτη θα πας στις 18+

• Like
Για αυτό είπα "λιγότερο από μισό χιλιοστό". 😉
Παίζει να μιλάμε για εκατοστά του χιλιοστού στο ακόνισμα.
Στο honing είναι μη μετρήσιμο.
Το ακόνισμα γίνεται στα 5-8000 grit, το honing στα 12000+ grit.

Με λάδια και σαπουνάδες θα έλεγα ότι δεν αξίζει να ασχοληθεί κάποιος.

Και ερχόμαστε μετά από χρόνια να καταρίψουμε αυτά που λέγαμε.
Με το μικροσκόπιο είναι εύκολο να καταλάβεις τι ακόνισμα έχεις κάνει, οπότε ξεκινάνε και τα πειράματα.

Γενικά, το ότι έχεις τελειώσει από μία πέτρα το καταλαβαίνεις όταν το εργαλείο "κολλάει" πλέον στην πέτρα.
Όταν μετά από αυτό το "κόλλημα" κάνεις 10 περάσματα έχοντας αρκετό σαπούνι πάνω στην πέτρα, με την κόψη ίσα να ακουμπάει, χωρίς βάρος, στην πέτρα, το φινίρισμα γίνεται καλύτερο.
Αυτό βέβαια ισχύει μόνο όταν παίζεις σε πολύ υψηλά grit (>10.000), κάτι που δεν μας απασχολεί σε μαχαίρια κουζίνας και σκαρπέλα.
Με μία εξαίρεση, το κρητικό λαδάκονο, το οποίο αποδεδειγμένα λειτουργεί καλύτερα με σαπουνόνερο παρά με απλό νερό.
Τον λόγο δεν τον γνωρίζω, ότι λέει το μικροσκόπιο λέω. :)

• Like
Reactions: SokoNik
Γιατί βρε;
Στο ακόνισμα ξυραφιών είναι απαραίτητο το μικροσκόπιο.
Αν πας σε πέτρα γυαλίσματος και το ξυράφι έχει ακόμη δοντάκια στον αιθέρα δεν θα κάνεις τίποτα.

BTW, το πρώτο είναι το ξυραφάκι μιας χρήσης το κλασσικό ορθογώνιο.
Τα άλλα δύο είναι μαχαίρια ξυρίσματος.
Δεν κάθομαι να ακονίζω ξυραφάκια μιας χρήσης 😂

Το δεύτερο
View attachment 241578

Το τρίτο
View attachment 241579
Κοπηκα και μονο που ειδα τη φωτογραφια :LOL::LOL::LOL:

• Haha
Μόλις ήρθε εννοείται ότι μπήκε στο μικροσκόπιο.

20241112_193738.jpg

Υποτίθεται ότι είναι Shave ready.
Ότι ξυρίζει, ξυρίζει αλλά άνετο δεν το λες.

Photo_2024-11-12 18_41_21_472.JPG

Έχει αρκετή δουλίτσα.

Όταν λοιπόν φτάνουμε το ακόνισμα από ένα επίπεδο και μετά έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε καλύτερα ακόμη και τα καινούργια εργαλεία.

Μόλις ήρθε εννοείται ότι μπήκε στο μικροσκόπιο.

Υποτίθεται ότι είναι Shave ready.
Ότι ξυρίζει, ξυρίζει αλλά άνετο δεν το λες.

Έχει αρκετή δουλίτσα.

Όταν λοιπόν φτάνουμε το ακόνισμα από ένα επίπεδο και μετά έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε καλύτερα ακόμη και τα καινούργια εργαλεία.
Καλοριζικη Μιχαλη... μολις τελειωσεις με την Pearl και την κουβεντουλα με τον Μπαμπη :) να σου στειλω και τη δικη μου την Bismarck γιατι με τα λουρια και τις παστες μονο, δεν γινεται δουλεια :cool:

• Like
Νομίζω οτι μαζί πρέπει να κάνουμε μια κουβεντούλα.
Σύντομα :sneaky:

Για μαχαίρια ή πέτρες; 🤔
Όποτε θέλεις.

Καλοριζικη Μιχαλη... μολις τελειωσεις με την Pearl και την κουβεντουλα με τον Μπαμπη :) να σου στειλω και τη δικη μου την Bismarck γιατι με τα λουρια και τις παστες μονο, δεν γινεται δουλεια :cool:

Ευχαριστώ.
Πάστες σταμάτησα να δουλεύω, δεν κάνουν κάτι το ιδιαίτερο.
Τα λουριά είναι μόνο για το καθάρισμα, μετά το ξύρισμα.
Αν δεν την περάσεις από πέτρα δεν κάνεις δουλειά.
Εγώ τα πάω από coticule σε la lune με λουρί ανάμεσα και στο τέλος.
Ozuku που δοκίμασα βγαίνει πολύ άγριο, Nakayama Kiita είναι εκπληκτική αλλά πάει στα 240€ η πιο προσιτή και θέλω να δοκιμάσω και μια surgical Arkansas πριν αποφασίσω.
Αλλά για ένα μαχαίρι δεν αξίζει το κόστος.
Ή μου το στέλνεις ή αν είσαι Αθήνα περνάς για καφέ και το βλέπουμε. 😉

@Tzimisce τι μικροσκόπιο έχεις;
Φοβερές οι φωτογραφίες.

Ευχαριστώ.
Ένα globostar ψηφιακό έχω πάρει.
Κάπου στα 35€

• Like
Reactions: aetosa
Και πάμε λοιπόν να προσγειωθούμε, για πιο "γήινα" μαχαίρια και εργαλεία.
Επειδή έχω δοκιμάσει διάφορα συστήματα, αυτό που κάνει την λιγότερη φθορά και την καλύτερη δουλειά με την μεγαλύτερη ευκολία και με μόλις 50€ είναι κάτι τέτοιο.
Πάντα όμως με 6 πέτρες, γιατί κυκλοφορούν και λίγο πιο φτηνά (στα 40€) που τους λείπουν οι πέτρες γυαλίσματος.
Κρατάει τη γωνία σωστά, είναι γρήγορο, βοηθάει στην πίεση και μπορεί να ακονίσει ακόμη και ένα πεντάχρονο με ασφάλεια.
Μαστόρια είσαστε, μπορείτε να βρείτε καμία πατέντα να βάλετε ακόμη και τα σκαρπέλα σας σε αυτό.

Κάνει τα μαχαίρια εξωφρενικά κοφτερά, σαν να τα ακονίζεις σε σετ πετρών των 200€

Και μία υποσημείωση, δοκιμάζοντας μεταλλικό, διαμαντένιο και κεραμικό μασάτι, το καλύτερο μακράν είναι το κεραμικό.

ευκαιρια να θεσω το δικο μου ερωτημα.

ακομα μαθαινω να ακονιζω (μαχαιρια κ σκαρπελα) και καπου νομιζω οτι εφτασα σε ενα πλατω δεξιοτητας.
μεχρι στιγμης παιρνω ικανοποιητικη κοψη σε μια γιαπωνεζικη 1000αρα.
Περιπου το ιδιο και σε μια κινεζικη δαμαντιου.
Μετα απο λιγο παιρνω bur , αλλαζω πλευρα, ξανα bur, και μετα παω στην επομενη πετρα.

Αλλα στην 6000αρα γιαπωνεζικη, ακομα και αν δουλευω αλλα τοσο παραπανω, bur δεν μπορεσα να παρω.

Θα ειναι τοσο ανεπαισθητο, ή θελει ακομα περισσοτερες κινησεις στην 6000αρ;α?

• Like
Η 6000 πρακτικά είναι για γυάλισμα, burr δεν θα καταλάβεις.
Ακόμη και στις 3000 το καταλαβαίνεις ελάχιστα.
Σε αυτές καταλαβαίνεις ότι τελείωσες όταν αρχίζει και "κολλάει" το μαχαίρι στην πέτρα.
Εκεί εγώ συνεχίζω λίγο με τρεχούμενο νερό κάτω από τη βρύση μέχρι να αρχίσει να ξανακολλάει.
Μετά 10 περάσματα με σαπούνι στην πέτρα από κάθε πλευρά και λουρί.
Πριν πας σε αυτή πόσα grit χρησιμοποιείς;
Γιατί από 1000 στα 6000 θέλεις μία αιωνιότητα να γυαλίζεις.

Σε άλλα νέα, το boker σήμερα έφαγε ένα reset στην κόψη του και ξανά από την αρχή και κατέληξε έτσι.

Photo_2024-11-13 20_16_26_405.JPG

Μιλάμε για ντροπή, αυτό το μαχαίρι έχει 230€.

Σε αυτές καταλαβαίνεις ότι τελείωσες όταν αρχίζει και "κολλάει" το μαχαίρι στην πέτρα.
μπορεις να μου το περιγραψεις περισσοτερο αυτο?

Είναι πρακτικά κάτι που νοιώθεις.
Ποτέ δεν βάζεις βάρος στην κόψη, οπότε στην αρχή απλά το μαχαίρι πάει πέρα δώθε χωρίς να τραβάει την πέτρα.
Αν η πέτρα δεν είναι σε κάποια βάση και το μαχαίρι αρχίσει να κολλάει πάνω της θα δεις να την τραβάει.
Αυτό βέβαια προϋποθέτει να κρατάς σταθερή τη γωνία.
Κυριολεκτικά κολλάει, νοιώθεις σαν να σέρνεις τη λεπίδα σε κολλητική ταινία.

μαλιστα. θα το δω στο επομενο ακονισμα....

μια ακομα ερωτηση, σχετικη με την παραπανω...οταν στο ακονισμα το μαχαιρι κτλ "σφυριζει", τι δειχνει αυτο?

Καλημέρα.
Δεν σημαίνει κάτι, το μέταλλο είναι τέτοιο.
Το Boker μου σφυρίζει λίγο στην αρχή, μετά του περνάει, έχω ένα Sheffield που σφυρίζει όση ώρα το έχω στη la lune.
Κάθε μαχαίρι κάνει τον δικό του ήχο, ανάλογα με το μέταλλο που έχει.
Το θέμα είναι να πας από έναν ήχο που μοιάζει σαν να γρατζουνάς την πέτρα σε σχεδόν καθόλου ήχο.

• Like
Reactions: kospap