Η Τέχνη του Ακονίσματος. Εργαλεία και Τεχνικές.

Θα πρέπει να αποφασίσεις ποια επιφάνεια θα ισιώσεις για αρχή. Ποια θα σε παιδέψει λιγότερο βασικά και να είναι αρκετά μεγάλη για να κάνεις δουλειά μετά.
Πιο εύκολα θα έρθει είναι αν έχει εξογκώματα παρά τρύπες, οπότε διάλεξε την πιο κατάλληλη επιφάνεια.
Αν είναι πολύ χάλια και πρέπει να φας πολλά χιλιοστά από την πέτρα το πρώτο κομμάτι μπορεί να πάρει ώρες.

Ότι γράφω από κάτω, γίνεται με γυαλόχαρτα νερού, φυσικά βρεγμένη η πέτρα και χωρίς να πιέζουμε με δύναμη την πέτρα, κατά βάση με το βάρος της.
Την περνάς από χοντρό γυαλόχαρτο, στα 200 grit π.χ. για αρχή για να τη φέρεις. Αυτό πρακτικά θα σου φάει και τον περισσότερο χρόνο.
Όταν πιστεύεις ότι την έχεις "φέρει", κάνεις Χ σε όλη την επιφάνεια με ένα μολύβι και πας σε πιο ψιλό γυαλόχαρτο. Εγώ χρησιμοποιώ 1000άρι, αλλά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.
Τρως τις γωνίες και τις πλευρές της λίγο και μετά τρίβεις την επιφάνεια στο γυαλόχαρτο μέχρι να εξαφανιστούν τα σημάδια του μολυβιού.
Κάνεις άλλη μία με το μολύβι για να είσαι σίγουρος, αυτή τη φορά θα εξαφανιστούν πολύ πιο γρήγορα, σε 10-20 περάσματα λογικά.
Μετά πας στα 2.000 grit, 3.000 grit, εγώ για τα ξυράφια τις πάω και στα 5.000 grit.
Αυτό απλά μέχρι να χαλάσεις ένα γυαλόχαρτο, δεν χρειάζεται παραπάνω.

ΠΟΛΥ βασικό, όταν λέω "τρίβεις την πέτρα", εννοώ, βάζεις το γυαλόχαρτο σε μία λεία και επίπεδη επιφάνεια και τρίβεις την πέτρα πάνω του!
Δεν τρίβεις το γυαλόχαρτο στην πέτρα!

Καλό κουράγιο. :)
Στείλε και καμιά photo να τη δούμε πριν και μετά.

Σήμερα ακόνισα το καλό μαχαίρι της κουζίνας και θυμήθηκα 2 πράγματα.
Πρώτον, το μαχαίρι αξίας κοντά στα 200€ ενός παιδιού από ένα group που γράφουμε οι βλαμμένοι με τα μαχαίρια.
Δεύτερον, γιατί δεν πάμε τα καλά μαχαίρια μας σε σκιτζήδες που νομίζουν ότι ξέρουν να ακονίζουν και τα χώνουν στον τροχό.
Και ο λόγος γιατί ξεκίνησα πριν από χρόνια να παλεύω μόνος μου με πέτρες.

20241226_171621.jpg

Εδώ ο ανίκανος έφαγε πάνω από μισό πόντο από το μαχαίρι μου. Ίσα με 100 χρόνια από τη ζωή του!

FB_IMG_1735225864873.jpg

Εδώ η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη, το μαχαίρι κανονικά είναι για πέταμα.
Μιλάμε για dovo των 185€ που απλά το σκότωσε.
Πέρα από την κόψη του έφαγε και τη ράχη, κάτι που καταστρέφει τελείως τη γεωμετρία του!

• Like
Reactions: ilias
φρικη....
αλλα απο την αλλη, να πας τετοιο μαχαιρι σε σκιτζη, ειναι δικο οου λαθος (περιπτωση: δεν ηξερες, δεν ρωταγες?)

θα συμπληρωσω οτι δεν αρκει να ξερει καποιος να ακονιζει, χρειαζεται ν αξερει και πως ακονιζεται τιμη.
Μικροτερη ζημια επαθα σε αναλογου κοστους εκδρομικο μαχαιρι, οταν το εδωσα σε σφαγεα που ακονιζε τα δικα το σε λαδακονο.
μου εκανε κοψη convex, που για να την ξαναφερω σε ισια χρειαζεται να φαω λιγο ακομα μεταλλο, αλλα τοτε θα παχυνει η κοψη (ο μαχαιρι ειναι τυου saber grind)

• Like
Reactions: Tzimisce
Καλά, σε λαδάκονο να στήσει πάλι bevel και να του αλλάξει και κόψη, θα έριξε τρελή δουλειά, έτσι; 😂
Που να του έδινες δηλαδή kamisori που έχουν κόψη chisel 😂

Δυστυχώς ελάχιστοι στέλνουν τα ξυράφια shave ready και αυτές δεν είναι καν γνωστές εταιρίες.
Οπότε καταλήγεις να έχεις δώσει εκατοντάδες ευρώ και να σου έρχεται κάτι που δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις!
Άντε μετά να βρεις κάποιον να σου το φέρει αν δεν έχεις επαφές.
Έτσι πέφτεις στην παγίδα και εμπιστεύεσαι "επαγγελματία".
Ακόμη και να πάρεις τις σωστές πέτρες, που αυτό θέλει πολύ μελέτη σε fora που ασχολούνται με το αντικείμενο, αν δεν σου δείξει κάποιος δεν βγάζεις άκρη.
Πέρα από το γεγονός ότι αν ρωτήσεις 5 άτομα για το τι πέτρες να πάρεις, θα σου πουν 5 διαφορετικές γνώμες.

μπα...στα μαχαιρια που λεω, δεν παιζει τοσο ρολο, γιατι λειτουργικα δεν τα θελουμε να ξυριζουν...για αντοχη της κοψης στις καταπονησεις...
οποτε και οι πετρες δεν ειναι πανω απο μια suehiro κτλ της σειρας.

αυτη τη στιγμη μπορω να φερω ανετα ενα μαχαιρι να εχει λειτουργικη κοψη αλλα οχι παραπανω, οποτε ακομα το εν λογω δεν το εχω πιασει στα χερια μου

• Like
Reactions: Tzimisce
Εννοείται, ανάλογα τη χρήση πάει.
Δεν θέλεις να χαρείς για ένα κόψιμο και να στομώσει αμέσως μετά.

Σήμερα τον έστρωσα στη δουλειά…
Ήταν λίγο κουραστικό όμως γιατί δεν ήξερε και συνεχώς με ρώταγε… :p

Ως ανταμοιβή στον δάσκαλο, θα ήταν καλή ιδέα να του φτιάξεις και να του χαρίσεις ένα cutting board end grain για να μην χαλάει τα μαχαίρια του.

(αλλά δεν ξέρω μήπως η χαρά του είναι να τα χαλάει, για να έχει να τα ακονίζει ... :LOL: )

Σπουδαία τέχνη το ακόνισμα! Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον (y):love:

• Haha
  • Like
Reactions: newbie and Tzimisce
Ως ανταμοιβή στον δάσκαλο, θα ήταν καλή ιδέα να του φτιάξεις και να του χαρίσεις ένα cutting board end grain για να μην χαλάει τα μαχαίρια του.

(αλλά δεν ξέρω μήπως η χαρά του είναι να τα χαλάει, για να έχει να τα ακονίζει ... :LOL: )

Σπουδαία τέχνη το ακόνισμα! Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον (y):love:

Καλός ρουφιάνος είσαι κι εσύ… 🤪
Για τιμωρία, θα το φτιάξεις εσύ και θα του το κάνω δώρο εγώ…. 😂

Το ένα πέρασε μετά από την 6000 του Μπάμπη, που είναι πολύ καλή, απλά λίγο μικρή, στην βελγική και τέλος στην γαλλική.
Αυτό κόβει ντομάτα σε πάχος κυττάρου 😂
Στο δεύτερο νομίζω σταματήσαμε στην 6.000 αφού έφαγε ένα καλό διόρθωμα στην κόψη.
Πιο normal για μαχαίρι παντός χρήσεως.

Καλημέρα κ χρόνια πολλά!
Έχει δοκιμάσει κανείς τους φθηνούς (πχ 30 ~40€ στο amazon) C-BN τροχούς;
Ακρίβεια, ζύγισμα κλπ;
Tο σκέφτομαι για χοντρόκοκο, 80-100 grit

Έχω πάρει δύο, 80 και 320 grid.
Δυστυχώς κουδουνάνε σαν κατσαρόλες όταν πας να τροχίσεις κάτι, δεν το αντέχω. :(

• Like
Reactions: ψάρι
Έχω πάρει δύο, 80 και 320 grid.
Δυστυχώς κουδουνάνε σαν κατσαρόλες όταν πας να τροχίσεις κάτι, δεν το αντέχω. :(

Δοκίμασα να τις «δέσω» πάνω στον τόρνο και είδα το φως το αληθινό!!!
Πολύ πιό ήσυχοι και αποδοτικοί, το πολύ πιο στιβαρό δέσιμο σταμάτησε αυτό τον έντονο καμπανισμό που ηπταν πολύ ενοχλητικός.

Πάμε γι’άλλα τώρα….
Όποιος νομίζει οτι αυτό είναι σίδερο κάνει λάθος.

IMG_0551.jpeg

…είναι πολύ πιο σκληρό από σίδερο και μου έχει βγεί η Παναγία δύο μέρες να προσπαθώ να το κάνω επίπεδο.
Ούτε ο τροχός δεν το «κολλάει».
Καλά, για γυαλόχαρο ούτε λόγος, δοκίμασα και με πέτρα ακονίσματος στον τόρνο αλλά αντί να φαγωθεί το κομμάτι τρώγεται η πέτρα.
Δυστυχώς εδώ στο χωριό δεν έχω διαμαντοτροχό.
Ό,τι μπόρεσα έκανα με τα μέσα που διαθέτω.

IMG_0552.jpegIMG_0553.jpeg

Μιχάλη, αυτή η πέτρα δεν είναι γυαλί, όπως οι τεχνητές, έχει πόρους.
Ειπναι ΟΚ για μαχαιπρια ή είναι μόνο για χοντροδουλιές;

• Like
Reactions: ψάρι
Ρώτησα, τουλάχιστον μαθαίνουμε. :ROFLMAO:

1736510698842.png

Μέχρι το 1980 η σμύριδα Νάξου έμπαινε πάνω σε δερμάτινους κυλίνδρους από δέρμα θαλάσσιου ίππου για να γυαλίζει τα ξυράφια που φτιαχνόντουσαν στο Solingen.
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές είναι και το καλύτερο λειαντικό μέσον.
Το κομμάτι που έχεις πολύ δύσκολα θα ισιώσει.
Πιθανόν μόνο με εργαλεία που έχουν στο λατομείο και αν.

Δεν έχω συναντήσει ξανά τέτοιο πράγμα….
Προσπαθούσα με τη μύτη μιας λαμαρινόβιδας να τη χαράξω για σημάδι και δεν γινόταν τίποτε.
Δοκίμασα με λίμα μετάλλου να τη χαράξω σε μια ακμή της και σχεδόν δεν τη κατάλαβε! :rolleyes:

Αν σκεφτείς ότι πρέπει να την κάνεις καθρέφτη για να ακονίσεις, ξεκίνα σιγά σιγά, σε 2-3 ζωές αν το βάλεις σκοπό μπορεί να τα καταφέρεις. :ROFLMAO:
Το θέμα είναι αν μπορούν να σου την ισιώσουν αυτοί που την έκοψαν και σε πόσα grit είναι χονδρικά.

"Smirida stone, or smiriyli as the Naxians call it, is a characteristic black stone consisting mainly of corundum, which has numerous uses in various industrial fields due to its composition. Its hardness, being quite high (fairly close to that of the diamond), makes it ideal for the abrasion of glass, while its anti-slippery qualities are an asset for asphalt construction."

Έτσι εξηγείται… κορούνδιο.
Είπα κι εγώ… τέτοια σκληρότητα δεν έχω δεί ούτε σε χάλυβες και ανοξείδωτα που δουλεύω καμία φορά στον τόρνο, το σόι πέτρα είναι αυτή;
Άρα μόνο με διαμάντι αν καταφέρω κάτι….