Η Τέχνη του Ακονίσματος. Εργαλεία και Τεχνικές.

καποιοι το λενε και micro bevel αλλα εγω εχω δει και πλατια οσοσ 1 χιλιοστο.

Για να έχεις 1 χιλιοστό micro bevel πρέπει να έχεις διαφορά από το βασικό ακόνισμα καμιά 10αριά μοίρες και βάλε. 😂
Micro bevel λέγεται επειδή πρακτικά μπορείς να το δεις μόνο με μικροσκόπιο.

Για να έχεις 1 χιλιοστό micro bevel πρέπει να έχεις διαφορά από το βασικό ακόνισμα καμιά 10αριά μοίρες και βάλε. 😂
Micro bevel λέγεται επειδή πρακτικά μπορείς να το δεις μόνο με μικροσκόπιο.
χρησιμοπιησα τον ορο για να μην τον μπλεξω περισσοτερο με αυτο που σλενε για ακονισμα με micro bevel.
κανονικα ειναι secondary bevel...
εριξα μια αμτια στο ssaripukko μου και ειναι κοντα στα 0,4.... σε ενα εμπορικο απο καταστημα εργαλειων ειναι περισσοτερο

το θεμα ειναι οτι υπαρχουν pukko και με τα δυο ειδη κοψης οποτε μιαλμε για διαφορετικο ακονισμα ανα περιπτωση

• Like
Reactions: Tzimisce
Μήπως απλά μπερδεύει η πραγματική κόψη του με το micro bevel;
Σε αυτό π.χ. μπορεί να νομίζεις ότι η κόψη του είναι 1 εκατοστό (ειδικά αν είναι hollow) ενώ πραγματικά είναι ένα χιλιοστό.

knife.jpg

Στο μικροσκόπιο φαίνεται σαν να έχει 3 bevels, ενώ πραγματικά έχει 2.

edge.jpg

για ενα χιλιοστο μιλαω... οπως και να την πεις, 2 γωνιες στα pukko ειναι ασυνηθες εως μη κανονικο

• Like
Reactions: Tzimisce
Τον προηγούμενο μήνα παρέλαβα έναν τροχό CBN 80grit και προχθές δυο πάστες διαμονόσκονης 15k kai 30k (4€ από temu: diamond paste)
IMG_20251207_152715511~2.jpg IMG_20251207_151356803~2.jpg
Χθες και σήμερα όλο το πρωινό ακόνισα σχεδόν οτιδήποτε μέσα στο εργαστήριο μπορεί να ακονιστεί, και αυτά τα δυο πραγματάκια, τροχός και διαμαντόπαστα θα αλλάξουν τελείως τον τρόπο που ακονίζω εργαλεία.

Αποκάλυψη Νο1
ΗOLLOW GRIND
Είναι τόσο διαδεδομένο, που το net είναι γεμάτο από αυτό, αλλά μέχρι τώρα δεν το είχα τολμήσει από έναν τελείως αβάσιμο φόβο όπως αποδείχτηκε, μην τυχόν και κάψω την ακμή της λάμας.
Ο 80άρης CBN κόβει τα πάντα ταχύτατα και ΚΡΥΑ.

Αποκάλυψη Νο2
Διαμαντόπαστα
Δεν ήμουν ποτέ φαν του stropping σε δέρμα με "σαπούνια" κλπ ειδικά για τα σκαρπέλα. Για λάμα απο ροκάνι οκ, καμμιά φορά μπορεί και να χρησιμοποιούσα δέρμα με σαπούνι πράσινο, στο τέλος μετά τις πέτρες. Αλλά στα σκαρπέλα και ειδικά στην πλάτη της λάμας που θέλω να είναι επίπεδη όσο γίνεται, το δέρμα που είναι μαλακό δεν.... Πιθανότατα είναι ιδεοληψία μου, αλλά τελος πάντων, δεν ήμουνα φαν του stropping.
Ε λοιπόν χθες δοκίμασα την διαμοντόπαστα πάνω σε MDF.
Και δηλώνω πλέον ΦΑΝ! της πάστας

Ο διαμαντοτροχός συντόμεψε την διαδικασία ακονίσματος ασύληπτα σε σχέση αυτά που ήξερα και έκανα μεχρι τώρα. Σε 2-3 λεπτά στην κυριολεξία ακόνισα το πρωί σκαρπέλο και σε 3'-4' λάμα πλάνης.
Το όφελος δεν είναι μόνο ότι ο τροχός κάνει το πρώτο στάδιο πολύ πιο γρήγορα απ ότι το χέρι (είτε σε γυαλόχαρτο, είτε σε νερόπετρα, είτε σε διαμαντόπετρα).
Το επιπλέον κέρδος είναι ότι ο τροχός κάνει την κόψη κοίλη (hollowed που λένε στο χωριό μου) και αυτό διευκολύνει πολύ και συντομεύει ακόμη περισσότερο το επόμενο στάδιο στην πέτρα (ή το γυαλόχαρτο κλπ), για δύο λόγους:
1. Είναι πολύ πιο εύκολο να ακονίσεις με ακρίβεια μία κοιλη λάμα χωρίς οδηγό, δηλ. με ελεύθερο χέρι, καθώς η κόψη (bevel) πατάει πλέον σταθερά πάνω στην πέτρα σε δύο ακμές μπρός-πίσω. Όλα γίνονται πολύ πιο γρήγορα με το χέρι, χωρίς οδηγό.
2. Εχεις πολύ λιγότερο υλικό να αφαιρέσεις και το ακόνισμα εστιάζεται μόνο σε δύο γραμμές, "δυο ακμές", μπρός και πίσω, η μια εκ των οποίων είναι ακριβώς αυτή στην οποία θέλεις να εστιάσεις, η κόψη, και η άλλη στη ράχη σε οδηγεί να κρατάς σταθερή την γωνία του ακονίσματος.

Μετά τον δίδυμο τροχό συνέχιζα την κόψη σε μια 1000άρα νερόπετρα για περίπου 1' και άλλα 10''-20'' την πλάτη σε νερόπετρα 8000 για να κάθαρίσει ο "αθέρας".
Και τέλος μερικά γρήγορα περάσμαρτα μπρός-πίσω στην διαμαντόπαστα 15000 πάνω σε MDF. Μερικά =ΟΥΤΕ 10. Η πάστα αυτή κόβει πολύ γρήγορα! Πάρα πολύ γρήγορα.

Στις λάμες που ήταν "χτυπημένες" και ήθελαν διαμόρφωση απ την αρχή και όχι απλά ¨φρεακάρισμα", στον δίδυμο τροχό (CBN) έτρωγα μέχρι και την κόψη, και μετά ελάχιστα περάσματα σε 400άρα διαμαντόπετρα ήταν αρκετά για συνεχίσω όπως και με τις άλλες, δηλ 1000 νερόπετρα και πάστα. Απιστευτα γρήγορη διαδικασία για ότι ήξερα μέχρι τώρα.

Ακόνισα τα πάντα!
IMG_20251207_144302553_HDR~2.jpg
Από αριστερά προς τα δεξιά τα 1-6 και το 10 και 11

IMG_20251207_145527863~2.jpg
2, 6, 7

IMG_20251207_145910350_HDR~2.jpg
όλα πλην 1, 2, 8, 9 ,10

οι πέτρες1000 & 8000 είναι αυτές οι δύο "SHAPTON"
IMG_20251207_151657103_HDR~2.jpg
Εϊναι αρκετά σκληρές αλλά κοβουν σχετικά γρήγορα, δεν χρειάζονται μούλιασμα και παραμένουν επίπεδες περισσότερο από κάποιες "KING" που έχω.
(Οι king btw είναι μαλακές και έχουν μιά "αισθηση" στο πως κόβουν που μου αρέσει πολύ. Ειδικά η KING 6000grit μου δίνει πολύ καλό αποτέλεσμα και σε HSS και σε παλιότερα κράμματα σε παλιά εργαλεία που έχω)
Η διαμαντοπετρα 400 grit είναι μια "ΑΤΟΜΑ", φαίνεται δεύτερη απο δεξιά στην κάτω φωτογραφία. Πολύ καλή, την έχω καμμιά 10αριά χρόνια, σκυλί, σώμα αλουμίνιου, εξαιρετικά! επίπεδη.

IMG_20251207_151112726_HDR~2.jpg

1000άρα πέτρα και Διαμαντόπαστα:
γρήγορο ακόνισμα!

Last edited:
και με την ευκαιρία, μερικοί οδηγοί που έφτιαξα κατα καιρούς για κάποιες "ιδοτροπες" λάμες:
IMG_20251207_171228335.jpg
Αυτός για το κοιλο σκαρπέλο ίσως ενδιαφέρει κάποιους. Ειναι απλός στην κατασκευή και πολύ αποτελεσματικός.
τον χρησιμοποιώ για ακόνισμα σε γυαλόχαρτο.
Ο αντίστοιχος που φαίνεται για το κοιλο χαρακτικό με κόψη U, είναι κατάλληλος και για χαρακτικό με κόψη σχήματος V

Η διαμαντοπετρα 400 grit είναι μια "ΑΤΟΜΑ", φαίνεται δεύτερη απο δεξιά στην κάτω φωτογραφία. Πολύ καλή, την έχω καμμιά 10αριά χρόνια, σκυλί, σώμα αλουμίνιου, εξαιρετικά! επίπεδη.

Οι atoma είναι μανούλες στο να ισιώνουν τις άλλες πέτρες.

• Like
Reactions: ψάρι