Ηχεία με 'μεγααάλο' ήχο

παρε δυο μικρόφωνα που να απεχουν τουλαχιστον 30cm μεταξυ τους, στασου σε μια αλφα αποσταση, πεσε στα γονατα και ηχογραφησε τον εαυτο σου. Μετα ανεβα σε μια καρεκλα και κανε το ιδιο. Θα πρεπει να ακουσεις μια υψομετρικη διαφορα. Για να ανταποκρινεται στην πραγματική αμφιβαλλω, γιατι αυτο θα σημαινει οτι εχεις αψογο συστημα εγγραφης και αναπαραγωγης, και στησιμο στον χωρο. Αλλα μια διαφορα θα την ακουσεις. Απο κει και περα, γυρνωντας τα ηχεια σου πανω κατω (διατηρωντας την αποσταση του tweeter απο το εδαφος) δεν θα πρεπει να διαπιστωσεις αλλαγή. Αν διαπιστώσεις, ειτε τα ηχεια σου ειναι πολυ μεγαλα για τον χωρο και συνεπως δεν μπορεις να βρεθεις και στο far field, η στην χειροτερη υπαρχει και θεμα σχεδιασης

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ηχεία με 'μεγααάλο' ήχο

επειδή αναφερθηκε 2 φορες το θεμα tweeter-πανω, woofer-κατω, άρα τα μπασα θα ακουγονται πιο κατω απο τα υψισυχνα όργανα, αν δειτε οτι συμβαίνει κατι τετοιο, και μαλιστα αν η εικονα αντιστρεφεται τοποθετώντας το ηχείο ανάποδα (το πανω κάτω, οπως πχ ειναι τα Mission) και αν βεβαια βρισκόμαστε ως ακροατες στο far field και οn-axis, τοτε υπαρχει προβλημα με την σχεδίαση του ηχειου (φασική ασυμφωνία των μονάδων στην μεσαία περιοχή). Δεν θα πρεπει να παρατηρείται τετοιο φαινομενο.
Ειναι χαρακτηριστικό πρακτικό τεστ οταν σχεδιαζουμε ενα ηχείο, στην προσπαθεια να πετυχουμε το ταιριασμα των φασεων, θα πρεπει να ακουμε ολο το ηχειο ως μια μονάδα ενιαία (προσεγγιστικα ως σημειακη πηγη) και να μην γινεται αντηληπτη η θέση του tweeter ως ξεχωριστή απο αυτη του woofer, ασχετα αν ειναι πανω ή κατω απο αυτό. Κλασικο ακραιο παραδειγμα οπου αυτο εμφανιζεται εντονα, ειναι οταν συνδεθει το tweeter με αναστροφη πολικότητα. Αυτο που ειναι σημαντικό, το tweeter να μην ειναι πολυ χαμηλά, εξ ου και ο λογος που τα Mission ακουγονται καλύτερα οταν ειναι σε μεγαλο υψος. Καπου εχω σιγουρα και off axis μετρησεις ως προς τον κατακορυφο αξονα, του 780, στις +/-15° οπου φαινονται καθαρα μονο στην μια απο τις δυο μετρησεις, τα προβληματα στην μεσαια περιοχή (οταν ο ακροατης ειναι ψηλοτερα απο το ηχειο), ενω στις -15° και οn-axis η συμπεριφορα ειναι σωστή.
Μια απλή υπόθεση έκανα.

Κάποιοι εδώ μέσα ξέρουν μα δε μιλούν, απαντούν με αινίγματα και μας παιδεύουν. :BDGBGDB55:

Απάντηση: Re: Ηχεία με 'μεγααάλο' ήχο

παρε δυο μικρόφωνα που να απεχουν τουλαχιστον 30cm μεταξυ τους, στασου σε μια αλφα αποσταση, πεσε στα γονατα και ηχογραφησε τον εαυτο σου. Μετα ανεβα σε μια καρεκλα και κανε το ιδιο. Θα πρεπει να ακουσεις μια υψομετρικη διαφορα....
Άμα με δει η μάνα μου τι δικαιολογία να της πω;:flipout::flipout:
:ernaehrung004:-bye-

εξαρταται πως θα σαι οταν θα εισαι στα γόνατα :jester:

θυμιζει την περιπτωση του συμφορουμίτη που προσπαθουσε να ρουφήξει με το στομα το βουλiαγμένο dust cup (ή θολο tweeter?) και τον τσιμπησε στα πρασσα η συζυγος :flipout:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ηχεία με 'μεγααάλο' ήχο

Αν το αναλογικό μέσο έχει μεγάλους, όπως λες περιορισμούς, δεν διαφωνώ καθόλου. Αλλά μας αρέσει δεν μας αρέσει αυτό το μέσο με τους όποιους περιορισμούς βρίσκεται πιο κοντά στην πραγματικότητα. Με την μόνη διαφορά ότι όταν το εισήγαγαν [ειδικά ως LP] στη δεκαετία του 50, τα συμφέροντα κάποιων δεν το ανακύρηξαν όπως τώρα με το cd "ΤΕΛΕΙΟΣ ΗΧΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ" και κάποιοι άρπαξαν την φόλα.
Εμένα προσωπικά η τεχνολογία με ενδιαφέρει ΜΟΝΟ όταν με εξυπηρετεί καλύτερα κα ομορφαίνει την ζωή μου. Αλλιώς τί να την κάνω!!!
Αν η ψηφιακή τεχνολογία και το cd δεν καλυτερεύουν την μουσική μου ακρόαση δεν καταλαβαίνω γιατί σώνει και καλά να την υποστηρίζω.
Ποιό τελικά είναι το ζητούμενο στο χόμπυ;
Εκτός και αν είμαστε μαζωχιστές ή έχουμε συμφέρον ή είμαστε τεχνολογολάγνοι.
Το πώς προτιμάει να ακούει κάποιος, δικαίωμά του.Λ.Σ.

Mαλλον δεν εχεις ακουσει τα σωστα player.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ηχεία με 'μεγααάλο' ήχο

Mαλλον δεν εχεις ακουσει τα σωστα player.
"Μάλλον δεν έχεις ακούσει τα σωστά player" η απάντησή σου. Μπορεί να είναι και έτσι. Δηλαδή δεν έχω ακούσει τα σωστά player που ακόμα περισσότερο πλησιάζουν το αναλογικό γι' αυτό και θεωρούνται σωστά!!!!!!!!!
Ευχαριστώ! Έχω το σωστό αναλογικό player που κατά πολύ προπορεύεται του σωστού ψηφιακού.Λ.Σ.

Παρακολουθώ την εξέλιξη του θέματος με ενδιαφέρον αλλά φοβάμαι ότι δεν θα βρούμε λύσεις γιατί οι απόψεις του καθένα ξεκινούν με διαφορετικές παραμέτρους.
Η γνώμη μου είναι, ότι πρέπει να ορίσουμε κάποια αρχικά δεδομένα και μετά να δούμε πως μπορεί να δοθεί η 'εντύπωση' του ύψους.
Ο τρόπος-είδος ηχογράφησης είναι το πρώτο.
Τι είδους όργανα.
Σε τι χώρο
Με ποια επεξεργασία.

Ένα πράγμα που δεν είδα να αναφέρεται είναι τα sound effects που χρησιμοποιούνται στις ηχογραφήσεις.
Δείτε εδώ και ειδικά στο κομμάτι Techniques.
(Δείτε και μερικά από τα links που δίνει η σελίδα.)

Τώρα ενδιαφέρον θα έχει αν μπορούμε να καταλάβουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις διαφορές αυτές ως προς την ακουστική και όχι το μέσο αναπαραγωγής.

Στο θέμα τώρα του 'μεγάλου ήχου' νομίζω ότι το λέει μόνο του.
ΜΕΓΑΛΟ.
Εμένα μου δίνει την διάσταση του 'όγκου' . . και αφού ο χώρος είναι συγκεκριμένος και γνωστός από τον ιδιοκτήτη αυτό που κατά την γνώμη μου μπορεί να αλλάξει για να πετύχει το αποτέλεσμα που θέλει, είναι 'συμπεριφορά' του χώρου αρχικά και μετά της πηγής.

Re: Απάντηση: Ηχεία με 'μεγααάλο' ήχο

Παρακολουθώ την εξέλιξη του θέματος με ενδιαφέρον αλλά φοβάμαι ότι δεν θα βρούμε λύσεις γιατί οι απόψεις του καθένα ξεκινούν με διαφορετικές παραμέτρους.
Η γνώμη μου είναι, ότι πρέπει να ορίσουμε κάποια αρχικά δεδομένα και μετά να δούμε πως μπορεί να δοθεί η 'εντύπωση' του ύψους.
Ο τρόπος-είδος ηχογράφησης είναι το πρώτο.
Τι είδους όργανα.
Σε τι χώρο
Με ποια επεξεργασία.

Ένα πράγμα που δεν είδα να αναφέρεται είναι τα sound effects που χρησιμοποιούνται στις ηχογραφήσεις.
Δείτε εδώ και ειδικά στο κομμάτι Techniques.
(Δείτε και μερικά από τα links που δίνει η σελίδα.)

Τώρα ενδιαφέρον θα έχει αν μπορούμε να καταλάβουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις διαφορές αυτές ως προς την ακουστική και όχι το μέσο αναπαραγωγής.

Στο θέμα τώρα του 'μεγάλου ήχου' νομίζω ότι το λέει μόνο του.
ΜΕΓΑΛΟ.
Εμένα μου δίνει την διάσταση του 'όγκου' . . και αφού ο χώρος είναι συγκεκριμένος και γνωστός από τον ιδιοκτήτη αυτό που κατά την γνώμη μου μπορεί να αλλάξει για να πετύχει το αποτέλεσμα που θέλει, είναι 'συμπεριφορά' του χώρου αρχικά και μετά της πηγής.
Σωστά το θέτεις "πρέπει να ορίσουμε κάποια αρχικά δεδομένα".
Έχω θέσει το ερώτημα σε κάποιους αλλά απάντηση δεν έλαβα ποπτέ ως προς το να μας περιγράψουν δηλαδή το σύστημα τους, τις μουσικές τους προτιμήσεις και αν έχουν εμπειρίες ζωντανής μη ενισχυμένης ακουστικής μουσικής.
Νομίζω ότι έτσι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και να ξέρουμε τί λέμε. Γιατί κάποιοι εκφράζουν κάποιες απόψεις με απόλυτο τρόπο και καλά θα ήταν να γνωρίζουμε που στηρίζεται αυτή η άποψη. Δίκιο δεν μπορούν να έχουν όλοι και ούτε όλες οι απόψεις να είναι σωστές.
Με άλλα λόγια που στηρίζεται η απόλυτη άποψη ότι ο μεγάλος ήχος είναι αποκύημα της φαντασίας κάποιου ή κάποιας παραξενιάς του εγκεφάλου κάποιου και μάλιστα αυτός ο φίλος δίνει και συμβουλές. Θα ήθελα να ξέρω πού το στηρίζει αυτό.
Μην μου πεις ότι δεν συμφωνείς!! Λ.Σ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ηχεία με 'μεγααάλο' ήχο

Έχω θέσει το ερώτημα σε κάποιους αλλά απάντηση δεν έλαβα ποπτέ ως προς το να μας περιγράψουν δηλαδή το σύστημα τους, τις μουσικές τους προτιμήσεις και αν έχουν εμπειρίες ζωντανής μη ενισχυμένης ακουστικής μουσικής.
Νομίζω ότι έτσι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και να ξέρουμε τί λέμε.
....
Ρώτησες και εμένα από "τι" ακούω και δεν απάντησα...γιατί δεν θεωρώ ότι το set που έχει ο καθένας είναι ανάλογο της αξίας των αποψεών του (όταν δεν κρίνει μηχανήματα).
Δηλαδή εάν δηλώσω ένα ακριβό set θα γίνω πιο 'σεβαστός' από μερικούς και ας λέω τα ίδια πράγματα.
Συμφωνείς ότι συμβαίνει αυτό ;

Υ.Γ.
Φιλικά μιλάμε έτσι ; :cool4:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ηχεία με 'μεγααάλο' ήχο

Ρώτησες και εμένα από "τι" ακούω και δεν απάντησα...γιατί δεν θεωρώ ότι το set που έχει ο καθένας είναι ανάλογο της αξίας των αποψεών του (όταν δεν κρίνει μηχανήματα).
Δηλαδή εάν δηλώσω ένα ακριβό set θα γίνω πιο 'σεβαστός' από μερικούς και ας λέω τα ίδια πράγματα.
Συμφωνείς ότι συμβαίνει αυτό ;

Υ.Γ.
Φιλικά μιλάμε έτσι ; :cool4:
Μπορεί ένα ακριβό να ακούγεται και πολύ χάλια.
Αλλά αν το σύστημά σου [ανεξάρτητα από την τιμή του]
δεν αναπαράγει σωστά την μουσική ή δεν μπορεί να αναπαράγει το 'ύψος' της στερεοφωνικής εικόνας, τότε θα ξέρω τί φταίει και θα γνωρίζω πού στηρίζεις τα λεγόμενά σου. Ο φίλος που σε διαβάζει και τον ενδιαφέρει η αναπαραγωγή του ύψους και αυτός το ίδιο θα κάνει. Και θα πρέπει κάποιοι να 'ακούν' και κάποιους που πιθανόν να γνωρίζουν, σε κάποιο θέμα, περισσότερα. Αλλιώς ισοπεδώνουμε τα πάντα. Έτσι προάγουμε ένα καλό διάλογο και όλοι θα βγοέμε κερδισμένοι. Προσωπικά μαθαίνω συνέχεια και είναι ωραίο.
Μην κομπλάρεις αν έχεις μικρό σύστημα ή αν δεν γνωρίζεις κάτι. Κανείς δεν γενιέται σοφός ούτε έχει από την πρώτη στιγμή το καλύτερο σύστημα αναπαραγωγής μουσκής. Λ.Σ.

Με βάζεις στον πειρασμό να σε ρωτήσω το εξής:
Η στερεοφωνική εικόνα και το 'ύψος' είναι κάτι που αναπαράγουν μόνο τα 'καλά' μηχανήματα ;

Κατά τη γνώμη μου, η στερεοφωνική εικόνα και το ύψος αποδίδονται σωστά από καλές ηχογραφήσεις-mastering. Μετά έρχονται τα μηχανήματα.

1ον, αν η ηχογράφηση είναι άθλια, τα πράγματα είναι δύσκολα ως πολύ δύσκολα.

2ον, αν δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά τα ηχεία ή αν ο χώρος είναι κακός, τότε και πάλι πολύ δύσκολα ακούγεται στερεοφωνία και ύψος.

Αν τα δυο πρώτα είναι καλά, τότε ένα καλό σύστημα βοηθά στην ακόμα πιο "καθαρή" αναπαραγωγή.

Re: Απάντηση: Ηχεία με 'μεγααάλο' ήχο

Με βάζεις στον πειρασμό να σε ρωτήσω το εξής:
Η στερεοφωνική εικόνα και το 'ύψος' είναι κάτι που αναπαράγουν μόνο τα 'καλά' μηχανήματα ;
Το "καλά μηχανήματα" είναι σχετικό. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο απαίσια ακούγεται ένα 'κακό' ακριβό σύστημα.
Όσο πιο 'καλό' είναι ένα σύστημα τόσο πιο καλά αναπαράγει, και σωστά, τα πάντα. Αν είναι και ταυτόχρονα ακριβό, ΟΜΩΣ, με στόχο την αναπαραγωγή που να πλησιάζει όσο γίνεται περισσότερο στον ζωντανό ακουστικό [χωρίς μικρόφωνα κλπ] ήχο, τόσο καλύτερα. Γιαυτό τονίζω ως απαραίτητη την εμπειρία ζωντανής ακρόασης μουσικής χωρίς μικρόφωνα κονσόλες κλπ. Ένα άτομο με τέτοιου είδους αρκετή πείρα σίγουρα θα στήσει ένα καλό μουσικό σύστημα αξιώσεων, γιατί θα γνωρίζει πού βαδίζει. Επιπλέον την γνώμη ενός τέτοιου ατόμου [χωρίς δικό του ίδιον όφελος] θα μπορείς να εμπιστευτείς στις περιπλανήσεις σου. Καλό θα είναι να αποκτήσεις προσωπική δική σου γνώμη, αλλά τουλάχιστον να πάρεις τον σωστό δρόμο με τις λιγότερες πιθανόν περιπέτειες που κοστίζουν και στην τσέπη μας.
Πάντα να υποψιάζεται ότι κάποιος θέλει να σου πουλήσει κάτι γιατί βγάζει χρήματα και από αυτό ζει. Δεν είναι καταφρονητέο αυτό. Αλλά να ζυγίζεις κάποιον πριν τον εμπιστευτείς. Ποιός είναι ο συγκεκριμένος άνθρωπος πίσω από τον πωλητή;;;;;;; Ποιά η 'παιδεία' του;;;;; Λ.Σ.

Εγώ για να ομολογήσω την ασχετοσύνη μου θα πω ότι πρώτη φορά ακούω για αυτή την παράμετρο ! Δηλαδή ακούτε μια μπάντα και λέτε στο 1.70 η τρομπέτα και στο 0.75 η κιθάρα ;
Μπορείτε να μου δώσετε μερικά Links να το μελετήσω.

Ελπίζω να μην λέτε για ηχογραφήσεις που έχουν μικρόφωνα για να πιάνουν τον χώρο.

Κατά τη γνώμη μου, η στερεοφωνική εικόνα και το ύψος αποδίδονται σωστά από καλές ηχογραφήσεις-mastering. Μετά έρχονται τα μηχανήματα.

1ον, αν η ηχογράφηση είναι άθλια, τα πράγματα είναι δύσκολα ως πολύ δύσκολα.

2ον, αν δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά τα ηχεία ή αν ο χώρος είναι κακός, τότε και πάλι πολύ δύσκολα ακούγεται στερεοφωνία και ύψος.

Αν τα δυο πρώτα είναι καλά, τότε ένα καλό σύστημα βοηθά στην ακόμα πιο "καθαρή" αναπαραγωγή.
Σωστά και αυτά που μας λέει ο Guybrush. Λ.Σ.

εχεις δικιο για την εμπειρία στην ζωντανη μουσική. Καποτε σε μια εκθεση ακουγα διαφορα πανάκριβα Hi end σετακια, το ενα μετα το αλλο. Αλλα μου αρεσαν αλλα οχι. Κατι ελλειπε παντα. Ξαφνικα ενω προχωρούσα ακούω οπως πλησίαζα το απολυτο σύστημα! Τρελλάθηκα απο την αληθοφάνεια. Λεω στους φιλους μου, προχωράτε να παμε να δουμε αυτο που ακουγεται απο το βαθος. Απιστευτο συστημα. Ξεχασαμε με την μια όλα τα αλλα που ακουσαμε, πριν καν φτασουμε μπροστα του. Τελικά εγινα απολυτη ρόμπα, γιατι το απιστευτο συστημα που ακουγα και παροτρυνα τους αλλους να βιαστουμε να παμε προς τα εκει, ήταν ...μια ζωνανή μπαντα στριμωγμένη σε μια γωνία της εκθεσης :flipout:

Κατά τη γνώμη μου, η στερεοφωνική εικόνα και το ύψος αποδίδονται σωστά από καλές ηχογραφήσεις-mastering.
...
Για τι είδους ηχογράφηση μιλάμε ;

Όταν λες τι είδους, τι εννοείς;

Γενικά μιλάω. Αν ο άνθρωπος πίσω από την κονσόλα ξέρει να κάνει μια ηχογράφηση, θα την κάνει σωστά.

Όταν λες τι είδους, τι εννοείς;

Γενικά μιλάω. Αν ο άνθρωπος πίσω από την κονσόλα ξέρει να κάνει μια ηχογράφηση, θα την κάνει σωστά.
Λέω ότι δεν υπάρχει ένας τρόπος να γράψεις ένα όργανο σωστά.
Κάθε τρόπος είναι διαφορετικός και επιλέγεις αναλόγως του αποτελέσματος που θέλεις να πάρεις και φυσικά του εξοπλισμού που διαθέτεις.

Έτσι αν υποθέσουμε ότι γράφουμε μια κιθάρα (αγαπημένο σε πολλούς) με ένα ή δύο μικρόφωνα η πληροφορία του ύψους πως θα γραφτεί ;
Μην που πείτε ότι είναι η αίσθηση, από τις ανακλάσεις που θα λάβει το μικρόφωνο από το πάτωμα...γιατί είναι λάθος.
Η 'τεχνική' της ηχογράφησης είναι λίγο πολύ η ίδια για όλους (αποστάσεις-τύπος μικροφώνου κτλ.)
Πρόχειρα βρήκα αυτό http://www.humbuckermusic.com/acguitrectec.html

Σε ένα μουσικό όργανο μόνο, υπάρχει πληροφορία ύψους ;

Τώρα για το πόσο 'όμοιος' είναι ο ήχος που ακούει ο μουσικός (ή ο ακροατής) καθώς παίζει (αρχική μορφή) και στην αναπαραγωγή από τα ηχεία (τελική) είναι άλλο κεφάλαιο.....και αν κάποιος ξέρει να μας πει τι επεξεργασία γίνεται για να βγει 'φυσικός', θα εκπλαγείτε.

Last edited: