Ηχεία με 'μεγααάλο' ήχο

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
10,241
Τι μας δίνει αυτό που λέμε 'μεγάλο ήχο' ;
Το μέγεθος του ηχείου ;
Τα μεγάλα (από 8 ίντσες και πάνω ) γούφερ ; Ο αριθμός των μεγαφώνων /δρόμων ;
Η σχεδίαση ; Οι κόρνες ; Οι μεμβράνες ;

Θέλω το επόμενο ηχείο μου να έχει αυτό το χαρακτηριστικό, το οποίο πλέον προκρίνω σε σχέση με την , ας πούμε χειρουργική ακρίβεια, την απόλυτη 'εικόνα' , κλπ.

Ελπίζω ότι καταλαβαίνετε (και σας έχει τύχει να το ζήσετε) τι εννοώ μεγάλο ήχο,

...να γεμίζουν τα πάντα στον χώρο από ήχο, (όχι μόνον δυό νοητές ηχητικές σφαίρες πέριξ των ηχείων), τα δυναμικά να είναι αβίαστα και καταιγιστικά, να υπάρχει όγκος και όχι κάτι θλιβερά 6,5 αράκια που να κουνιούνται σαν τρελλά.

Μία φορά που άκουσα τα Tannoy td 12 οδηγούμενα από μεγάλα conrad johnson αντελήφθην πλήρως αυτό που περιγράφω, ωστόσο δεν θέλω (και δεν μπορώ αυτή την εποχή) να ανέβω στο κόστος αυτό.

Πόσα είναι τα λιγότερα ευρώ για να αποκτήσουμε κάτι τέτοιο ;

Ένα ηχείο που χωρίς να έχω καν ακουσει, με προδιέθετε για τεράστιο ήχο, ήταν το MAGNAT Vintage 770. Κυκλοφορεί πλέον ; Το έχει κανείς ; Πόσο πάει μεταχειρισμένο ;

Βλέπω και ένα νέο ηχείο της εταιρείας αυτής σε λογικά (περίπου 1500 ευρώ) πλαίσια, το Magnat Quantum709. Tέρας 1,25 μέτρων, 2 οχτάρια, 1 εξαμισάρι μιντ, κλπ. κλπ. με εξαιρετικές κριτικές στην Γερμανία .....

Έχει κανείς άποψη για αυτά ;

Εγώ θα έλεγα κάτι σε πάνελ..... Δεν ξέρω τι χώρο έχεις αλλά στην ακρόαση που κάναμε στου Ηλια με τα Analysis (Υπάρχει σχετικό thread) ο μεγάλος ήχος ήταν ένα απο τα χαρακτηριστικά που έκαναν τα ηχεία του να ξεχωρίζουν.... είναι βέβαια και σε μέγεθος πόρτας το καθένα (με το συμπάθειο Ηλία) αλλά υποθέτω οτι τηρουμένων των αναλογιών και κάτι μικρότερο (Magnepan MG12 πχ) θα κάνει καλή δουλειά.... στο τελευταίο TAS τα συγκεκριμένα πήραν εξαιρετική κριτική... πρέπει να είναι και σε καλή τιμή!

Καλησπέρα και Καλή Χρονιά!

Λίγα χρόνια πριν είχα τα audiovector c2 και κοιμόμουν ήσυχος, μέχρι που άκουσα κι εγώ τα TD12 - όχι, τότε είχε ακόμη τον parasound, μόλις τα είχε πρωτοπάρει... - και ξύπνησα απότομα! Τότε ακριβώς άρχισα να συνειδητοποιώ την έννοια "μεγάλος ήχος". Μετά από το σοκ αυτό, έτυχε να έχω για λίγες μέρες στο σπίτι μου ένα ζευγάρι magnepan mg12. Κοινό στοιχείο μεταξύ των δύο αυτών εντελώς διαφορετικών ηχείων, ο "μεγάλος ήχος". Όταν φύγανε από το σπίτι τα magnepan, άκουγα τον τσιριχτό και "μικρό ήχο" των audiovector μου και με είχε πιάσει κατάθλιψη.

Άρχισα λοιπόν να ψάχνομαι με τις μεμβράνες και κατέληξα εκεί. Μου φαίνεται απίθανο πλέον να γυρίσω σε ηλεκτροδυναμικό ηχείο, γιατί τα όποια μειονεκτήματα των πάνελς προσωπικά δε με ενοχλούν. Αν μπορείς να ζήσεις με τον ήχο της μεβράνης, τότε δεν χρειάζεται να δαπανήσεις και τα τρελλά λεφτά που κοστίζουν τα td12 ή τα 802. Υπ'οψη πως τα mg12 π.χ. κοστίζουν γύρω στα 1800 καινούργια, καμμία σχέση με τις ακριβές υλοποιήσεις της tannoy ή της b&w. Και σίγουρα, με καλό και όχι βιαστικό ψάξιμο, θα βρεθεί ένα καλομεταχειρισμένο ζευγάρι σε χαμηλώτερη τιμή.

Όσο για τα magnat, προσωπικά δεν τα έχω και σε μεγάλη υπόληψη, πιο πολύ για βαβουροπάρτυ μου κάνουν, παρά για ακροάσεις ας πούμε τζαζ ή φολκ... Όμως αυτά είναι γούστα και τα σέβομαι.

Σωστός ο Έκτορας.

Όσον αφορά τα ηχεία, θα συμφωνήσω με το Στέργιο και τον Ηλία. Τα πάνελ υπερτερούν των ηλεκτροδυναμικών κατά τη γνώμη μου.

Πριν λίγες μέρες, άκουσα τα Soundlab A1 στου Λουκά Στεφανίδη. Χώρος 100 τετραγωνικών, τα ηχεία αρκετά μέτρα από τη θέση ακρόασης (ακούς Ντοκ; ) και φόρτιζαν το χώρο μια χαρά. Το καλύτερο πάνελ που άκουσα μέχρι στιγμής.

Το μέγεθος του ηχείου ;

Θέλω το επόμενο ηχείο μου να έχει αυτό το χαρακτηριστικό, το οποίο πλέον προκρίνω σε σχέση με την , ας πούμε χειρουργική ακρίβεια, την απόλυτη 'εικόνα' , κλπ.

...να γεμίζουν τα πάντα στον χώρο από ήχο, (όχι μόνον δυό νοητές ηχητικές σφαίρες πέριξ των ηχείων), τα δυναμικά να είναι αβίαστα και καταιγιστικά, να υπάρχει όγκος και όχι κάτι θλιβερά 6,5 αράκια που να κουνιούνται σαν τρελλά.

Μία φορά που άκουσα τα Tannoy td 12 οδηγούμενα από μεγάλα conrad johnson αντελήφθην πλήρως αυτό που περιγράφω, ωστόσο δεν θέλω (και δεν μπορώ αυτή την εποχή) να ανέβω στο κόστος αυτό.

Εαν βρεις μεταχειρισμένα MARTIN LOGAN GLS ακουσέ τα..

Xμμμ,

οι παλαιότεροι ίσως να θυμάσθε ότι έχω πολλάκις αναφέρει ότι από το 1989 έως το 1998 άλλαξα σχεδόν όλα τα μοντέλα maggies (smga, II, IIIa, 2.7). Όλα τα λάτρεψα παρά τα πολλά βίτσια τους, όλα έδιναν ξεχωριστά πράγματα. Νομίζω όμως ότι τουλάχιστον τα μικρότερα μοντέλα, (πριν τα 3.6 ή βέβαια τα 20αρια) με το εμβαδόν της μεμβράνης των, αδυνατούν σημαντικά στις δυναμικές αντιθέσεις, στοιχείο χαρακτηριστικό του 'μεγάλου ήχου'. Τα Ωμέγα Ανάλυσις είναι ότι καλύτερο (IMHO) στον χώρο, αλλά ξεφεύγουν πολύ στην τιμή ....

Απάντηση: Re: Ηχεία με 'μεγααάλο' ήχο

Xμμμ,

οι παλαιότεροι ίσως να θυμάσθε ότι έχω πολλάκις αναφέρει ότι από το 1989 έως το 1998 άλλαξα σχεδόν όλα τα μοντέλα maggies (smga, II, IIIa, 2.7). Όλα τα λάτρεψα παρά τα πολλά βίτσια τους, όλα έδιναν ξεχωριστά πράγματα. Νομίζω όμως ότι τουλάχιστον τα μικρότερα μοντέλα, (πριν τα 3.6 ή βέβαια τα 20αρια) με το εμβαδόν της μεμβράνης των, αδυνατούν σημαντικά στις δυναμικές αντιθέσεις, στοιχείο χαρακτηριστικό του 'μεγάλου ήχου'. Τα Ωμέγα Ανάλυσις είναι ότι καλύτερο (IMHO) στον χώρο, αλλά ξεφεύγουν πολύ στην τιμή ....

Ένα σωστά στημένο 1.6 με στιβαρή και ποιοτική οδήγηση πίσω του* (και με λίγο πείραγμα στο κρος) θα σε καλύψει απόλυτα.

Κάνε καμιά ακρόαση σε κάποιον που τα έχει.

*xindak μονομπλόκια ίσως?

Απάντηση: Re: Ηχεία με 'μεγααάλο' ήχο

Xμμμ,

Δεν ειναι απολυτο αυτο, εξαρταται απο πολους παραγωντες.

Ο μεγάλος ήχος πως ορίζεται;
Αν δεν κάνω λάθος είναι η συνύπαρξη μεγάλης εικόνας και "εντυπωσιακών" χαμηλών συχνοτήτων. Και οι δύο παράγοντες όμως επιρεάζονται δραματικά από το χώρο. Άρα επιλέγεις το ηχείο σου με βάση τον χώρο και μετά το "φροντίζεις" όσο μπορείς στην ενίσχυση. Εχώ ακούσει πολύ "μεγαλύτερο" ήχο από σωστά οδηγούμενα μικρά ηχεία παρά από άκαιρα τοποθετημένα και με ελλειπή οδήγηση θηρία (δεν ισχυρίζομαι ότι είναι ο κανόνας βέβαια).

Το μέγεθος του ηχείου ;

Είσαι στο σωστό δρόμο, και έχεις εννοήσει σωστά τον μεγάλο ήχο.
Ο οποίος παρεπιπτόντως δεν αναιρεί την καλή εικόνα ή την καλή ανάλυση.

Για να τον πετύχεις χρειάζεσαι το ανάλογο ηχείο για τον ανάλογο χώρο, και φυσικά τον ανάλογο ενισχυτή.
Για 30 τετραγωνικά (και πάνω) ΔΕΝ σου φτάνουν 2 6.5άρια ανα ηχείο, ότι και να λέει το marketing των περισοτέρων εταιριών.
Και τα τετραγωνικά στα σύγχρονα σαλόνια/κουζίνες μαζεύονται εύκολα.
Ο ήχος δεν σταματάει στο πάσσο της κουζίνας.
Αυτό το γράφω, γιατί ακούγονται απόψεις του στυλ: χώρος 45 τ.μ. αλλά εγώ ακούω σε 25τ.μ!!!!!

Κριτήριο για μεγάλο ήχο είναι η επιφάνεια και ο αριθμός των μεγαφώνων.
Π.χ 2 8ιντσα ανά ηχείο (4 στο σύνολο), με σοβορή οδήγηση (>200 watt@4Ω), γεμίζουν απίθανα χώρους μέχρι 50 τ.μ στις περισσότερες περιπτώσεις.

Εσύ τι χώρο έχεις?