Ηχητικό σύστημα - Minimal vs Παραδοσιακό

Re: Απάντηση: Ηχητικό σύστημα - Minimal vs Παραδοσιακό

Υπάρχουν κορυφαία dac (πχ metric halo uln8) που με fir προσομοιάζουν ότι ήχο θες (NOS λυχνιά, τρανζίστορ τάξης Α, ΑΒ κ.λ.π), και μπορείς να "αλλάζεις σύστημα" κάθε μέρα!! Μην υποτιμάς τα minimal συστήματα...

+1000

Πισω στα minimal συστηματα, αυτο που ακουσα με τα ATC SCM25A Pro στην περασμενη εκθεση, μαζι με ενα weiss (αγνωστων λοιπων στοιχειων), ηταν το κατι αλλο.
Αν δεν ημουν δειλος, θα το σκεφτομουν πολυ θετικα, αλλα εκτος απο δειλος ειμαι και himecinemaδακιας, και δεν ξερω πως μπορει να παντρευονται ενεργα, με dac, με AV κλπ, κλπ.

Ευχομαι ο κυριος Θεμης να μην δινει για κατοικον δοκιμες :D

Δεν παντρεύονται. Συμβιώνουν απλά στον ίδιο χώρο, διατηρώντας την ανεξαρτησία τους.

Κι εγώ τον συνδυασμό Logitech Touch+Weiss Dac202+Purity εντελώς ξεχωριστό από το home cinema τα έχω.

Μα τι λέτε καλε! Παντρεύονται και κσλοπαντρεύονται!
Με παπά και με κουμπάρο κλπ, κλπ. Αρκεί να εξυπηρετούν οι υπάρχουσες συνδέσεις. Δείτε ένα ωραίο παράδειγμα εδώ:
http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1129186&postcount=93

Και όσοι έχετε όρεξη αξίζει να δείτε αυτό:
http://athensproaudio.gr/index.php?target=products&product_id=32401

Τo home cinema που παρουσιάζεις κάθε άλλο παρά σύστημα αξιώσεων είναι. Πέραν του ότι δεν είναι μίνιμαλ με κάθε ηχείο να θέλει και ρεύμα. Το γεγονός ότι είναι ενεργά δεν λέει κάτι. Ένας receiver (που ούτως ή άλλως απαιτείται) μπορεί κάλιστα να οδηγήσει παρόμοιας απόδοσης παθητικά ηχεία.

Τα φτηνά μόνιτορ δεν είναι η κατάλληλη επιλογή για χτίσιμο home cinema αξιώσεων. Βέβαια home cinema με home cinema έχει διαφορά. Αν εννοείς σε 10τ.μ. με μια τηλεορασίτσα και την απόσταση θέασης στα 2 μέτρα, ok. Αλλά και πάλι ισχύουν οι ενστάσεις μου στην προηγούμενη παράγραφο.
Λοιπόν, Διαφωνώ!
Οριζοντίως, καθέτως, διαγωνίως και προς όλες τις κατευθύνσεις!

Τα παραπάνω ηχεία δεν τα πρότεινα για τη δημιουργία κινηματογραφικού συστήματος αξιώσεων, αλλά ως παράδειγμα για τη δημιουργία πολυκάναλου συστήματος αναπαραγωγής μουσικής υψηλών πολύ υψηλών απαιτήσεων, που ενδεχομένως θα μπορεί να εξυπηρετήσει κσι τις κινηματογραφικές ανάγκες, χωρίς κατ' ανάγκη να κοστίζει μιά ολόκληρη περιουσία!

Υπάρχουν ακόμα κάποια πολυκάναλα DVD-Audio και SACD με αυθεντικά πολυκάναλες εγγραφές που αξίζει να ακούγονται. Ένας τρόπος για να το πετύχουμε είναι να αξιοποήσουμε τις αναλογικές πολυκάναλες εξόδους των Universal Players (όσα έχουν ακόμα), συνδέοντας τις με τις αντίστοιχες εισόδους (5.1, 7.1 κλπ) του πολυκάναλου ενισχυτή μας (η πιθανή περίπτωση), ή του προενισχυτή μας (σπανιότερη περίπτωση) και από κεί να οδηγήσουμε τα ηχεία μας από την αντίστοιχη Pre-Out. Αν ψάχνουμε για το απόλυτο, τότε θα πρέπει να οδηγηθούμε σε κάποια λύση εξειδικευμένου επεξεργαστή σήματος, ή κατάλληλου Monitor Controller. Αλλά εκεί εκτοξεύεται αντίστοιχα και το κόστος.

Τα Monitors, τόσο αυτά που πρότεινα, όσο και πολλά άλλα της κατηγορίας τους είναι σε θέση να αποκαλύψουν κάθε ατέλεια σε μία ηχογράφηση και να αναδείξουν όλες τις αρετές και τα ελαττώματα της ηχητικής αλυσσίδας. Δεν πρόκειται ούτε για φθηνά, ούτε για "φθηνιάρικά" monitors. Καμμία σχέση με τα συμβατικά ή κινηματογραφικά ηχεία! Άν συμπληρωθούν με το κατάλληλο Subwoofer, τότε εξυπηρετούν άνετα μεγάλους χώρους σε διαβεβαιώνω. Και φυσικά αν το επιθυμεί κανείς μπορεί ν' ανέβει κατηγορία...

Να υποθέσω ότι δεν έχεις εμπειρία από τέτοιου είδους ηχεία, αλλοιώς δεν μπορεί, θα είχες άλλη γνώμη. Αλλ' απ' ότι είδα έχεις τα ενεργα Purity της Martin Logan, οπότε θα έπρεπε να είσαι πιό ανοικτός προς παρεμφερείς προτάσεις...

Σε ένα σημείο πάντως έχεις δίκιο: Ότι το 5.1 παύει να είναι minimal. Όμως υπάρχει πάντα η δυνατότητα να επιλέξουμε το 2.1 και τότε είναι μίνιμαλ.

Και για να γίνω πιό ξεκάθαρος: Προτιμήσεις, διαφορετικές φιλοσοφίες και επιλογές ασφαλώς υπάρχουν. Και πρέπει να υπάρχουν! Όμως επιμένω σε τούτο. Το Hi-End δεν είναι χόμπυ μόνο για πλούσιους, ούτε χρειάζεται να πληρώσει κανείς μιά περουσία για να απολαμβάνει χωρίς συμβιβασμούς την αγαπημένη του μουσική. Υπάρχουν λύσεις. Αρκεί να βλέπει τα πράγματα από μιά ευρύτερη προοπτική.

Και να τολμά... -bye-

Re: Ένα minimal σύστημα

Aν ο φίλος dapost είχε αγοράσει την παθητική έκδοση των ATC αντί της ενεργής και συμπλήρωνε με κορυφαίους προενισχυτές και τελικούς, πιστεύετε πως θα άκουγε καλύτερα; -bye-

Πιθανον.Τουλαχιστον θα ειχε την δυνατοτητα του πειραματισμου και ενδεχομενως της αναβαθμισης
Εντάξει. Και πόσο θα κόστιζε αυτή η αναβάθμιση και ο πειραματισμός;
Για να ακούσει το ίδιο καλά με παθητική έκδοση, θα έπρεπε να επενδύσει σε ενισχυτικά (προ-, τελικούς κλπ) τουλάχιστον της ίδιας ή και μεγαλύτερης αξίας. Και για να´φθάσει στο σημείο να ακούσει αισθητά ακόμα καλύτερα, θα έπρεπε να το κόστος των ενισχυτικών να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, εκθετικά, όπως μας δείχνει η εμπειρία.

Αξίζει ο κόπος; Αν έτσι κρίνει ο ενδιαφερόμενος, έχει φυσικά κάθε δικαίωμα. Αρκεί να είναι ενημερωμένος και να έχει ερευνήσει τη συγκεκριμένη σχέση τιμής προς απόδοση...

Εγώ πάντως ενεργά ηχεια (τυπου atc εννοώ οχι desktop) θα έπερνα χωρις κανεναν ενδοιασμό αν είχα τα χρηματα... αλλά έτσι οπως το σκεφτομαι το τελικό μου συστημα πάλι δεν θα ήταν minimal!!!
1) pc ή mac
2) πικαπ
3) phono
4) dac
5) player ή transport
6) προενισχυτης

DomieMic65
Τι εννοείς όταν λές Desktop;
Μην περιφρονείτε τα Desktop!
Ασφαλώς δεν συζητάμε για τα συνηθισμένα σετ ηχείων για υπολογιστές, που βρίσκουμε στο Πλαίσιο και στα συναφή καταστήματα. Εννοούμε μάλλον σοβαρά monitors που προορίζονται για επαγγελματικές εφαρμογές (μίξεις, επεξεργασίες ήχου, κλπ).

Αυτά είναι κατά κανόνα ενεργά και ανάλογα με τη προτεινόμενη τοποθέτηση τους διακρίνονται σε:
-Near field, (οταν είναι σχεδιασμένα για κοντινή ακρόαση τοποθετημένα πάνω στο γραφείο, είτε έκατέρωθεν επί της κονσόλας, είτε πάνω σε βάσεις αλλά κοντά)

-Mid Field, όταν προορίζονται για μεσαίες αποστάσεις (2-4 m) και

-Large, όταν προορίζονται για μεγαλύτερες αποστάσεις και μεγαλύτερους χώρους.

Η εμπειρία όμως δείχνει, ότι ο διαχωρισμός αυτός δεν είναι καθόλου απόλυτος. Για παράδειγμα, τα καλύτερα αποτελέσματα με τα Near Field που τυχαίνει να έχω στη διάθεση μου (EMU ή Fostex), όταν θέλω να κάνω κριτική ακρόαση, ή να κάνω κάποια εκτίμηση τα λαμβάνω σέ απόσταση 2-4 μέτρα, αρκετά μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη.

Επίσης αν προστεθεί το κατάλληλο Sub (π.χ. Focal Solo6 Be + Sub 6 Be), τα ηχεία μετατρέπονται κατ' ευθείαν σε ηχεία για μεγάλους χώρους, χωρίς πρόβλημα.

Για του λόγου το αληθές,
Μπορείς να μ' επισκεφθείς όποτε θες...

Υ.Γ. Στον ίδιο χώρο θα βρεις και κλασσικό σύστημα με προ-, τελικό και ηχεία. Επίσης Home Cinema με τα δικά του κομμάτια. Και όλων των ειδών τις πηγές (του πικ-άπ περιλαμβανομένου). Χωρίς να υπολογίζουμε όσα αφορούν αποκλειστικά ηχογραφήσεις. Όλα αλληλοσυνδεόμενα και διαπλεκόμενα!

Υ.Γ.2 Πως βγάζω άκρη; Ούτε εγώ δεν ξέρω! Πάντως αν εξαιρέσουμε τη χρήση του πικ-άπ, που έχει το δικό του μερίδιο, όταν πρόκειται για ακρόαση μουσικής, όλο και περισσότερο τείνω να ακούω με κύρια πηγή τον υπολογιστή. Τα υπόλοιπα αρχίζουν να παίζουν δεύτερο ρόλο...

Εγώ πάντως ενεργά ηχεια (τυπου atc εννοώ οχι desktop) θα έπερνα χωρις κανεναν ενδοιασμό αν είχα τα χρηματα... αλλά έτσι οπως το σκεφτομαι το τελικό μου συστημα πάλι δεν θα ήταν minimal!!!

1) pc ή mac

2) πικαπ

3) phono

4) dac

5) player ή transport

6) προενισχυτης

Μπορεί να γίνει, ή να τείνει προς το minimal και να κρατήσεις και τις πηγές που θεωρείς απαραίτητες. Ιδού πως:

Αντί για σπλό DAC, μιά κορυφαία κάρτα ήχου με ένα ή περισσότερα ζεύγη αναλογικών εισόδων. Εκεί θα συνδέσεις τις αναλογικές ή/και τις ψηφιακές πηγές σου. Έτσι θα αναθέσεις στην κάρτα διπλό ρόλο: -Του μετατροπέα (A/D και D/A) και του προενισχυτή.

Εναλλακτικά, αν δε θες κάρτα ήχου και θες οπωσδήποτε τον DAC της προτίμησης σου, μπορείς να προσθέσεις κάποιο Monitor Controller. Κατ' ουσίαν κάνει ότι και ένας προενισχυτής, όμως είναι σχεδιασμένοι, έτσι ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα καταστάσεις που περιλαμβάνουν ενεργά ηχεία (με Balanced κυκλώματα και συνδέσεις κλπ).

Επάνω του μπορείς να συνδέσεις το DAC και μία-δύο αναλογικές πηγές. Επιπλέον κάποιοι κορυφαίοι Monitor Controllers είναι εξοπλισμένοι με δικούς τους επίσης κορυφαίους DAC's.

Player-Transport γιατί να θέλεις; Όλοι οι υπολογιστές διαθέτουν. Και μπορείς να διαλέξεις κάποιο κορυφαίο για τον υπολογιστή με κλάσμα των χρημάτων που θα διέθετες, για αυτοτελές μηχάνημα.

Κι' αν έχουμε πολλές πηγές και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε; Έ, λοιπόν υπάρχει ένα κορυφαίο Switcher, που εγώ τουλάχιστον το έχω βάλει στα υπ' όψιν κι' ελπίζω μεσα σε τούτη τη χρονιά να το έχω! Ποιό; -Ορίστε:
Manley Skipjack
http://www.manleylabs.com/containerpages/skipjack.html

Υ.Γ. Κι' εγώ που σας τα γράφω διαθέτω minimal σύστημα; Αμ δε, δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτειες, λένε στο χωριό μου...

Τι σημαίνει μίνιμαλ;Τι διαφορετικό η παραπάνω είναι ή κάνει ένα τέτοιο σύστημα(pc/dac-pre/ενεργά ηχεία);

Πολλές ερωτήσεις και παράμετροι,που προσπαθούν να προσδιορίσουν,τα θετικά και τα αρνητικά ενός τέτοιου συστήματος...

Είναι πανάκεια άραγε;Αν ναί,γιατί δεν έχει υποκαταστήσει κάθε άλλο;

Ας κάνουμε μιά προσπάθεια να τα ζυγίσουμε.Θετικά κι Αρνητικά λοιπόν.

ΘΕΤΙΚΑ.

Λιγώτεροι κρίκοι και μικρότερη διαδρομή σήματος.

Καθαρό "Best Buy",σε κάθε "άλλη" δυνατή σύγκριση με παρόμοιο κόστος.

Λιγώτερα χρήματα για μηχανήματα και παραφερνάλια.

Λιγώτερες απαιτήσεις στο χώρο και στο στήσιμο.

Ευελιξία κι ασήμαντο κόστος για μουσικό υλικό.

Ενσωμάτωση στις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις και πολυμέσα μέσω του pc/mac.

Δυνητικά απευθύνεται σε πολύ πλατύτερο κοινό(ειδικώτερα νέων).

ΑΡΝΗΤΙΚΑ.

Περιορισμένη ευελιξία στην ηχητική ταυτότητα/διαμόρφωση απόδοσης του συστήματος.

Σαφώς χαμηλώτερη ποιοτικά απόδοση απο τα αντίστοιχα κορυφαία συστήματα (πολλαπλάσιας τιμής) της "άλλης" πλευράς.

Low profile...........

Δεν προσφέρονται τόσο για επίδειξη.:Banane0:

Εκνευρίζουν εμάς τους...παλαιότερους :music-smiley-005:

Είναι άσχημα:twoguns:

Τα αποδέχετε κι η σύζυγος:HTEHETH63:

Κάνει θόρυβο το pc:smash:

Δεν είναι τουλάχιστον σε τάξη Α:ADFAD2:

Δεν έχουν λάμπες και κόρνες.

............................................................................

Τελικά είναι σαφές,ότι τα αρνητικά σημεία ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΝ πέρα για πέρα.:award:

Last edited:
Re: Απάντηση: Ένα minimal σύστημα

πρώτα δώσαμε (λέμε τώρα) τα πικ-απ μας ,μετά τα cd-player μας ,μετά τα DVD μας ,μετά δεν προλάβαμε να αλλάξουμε forma (SACD ,DVD-audio Blue-ray etc)και τώρα πάρτε ότι αγοράσατε μέχρι τώρα (cd -vinyl-tapes e.t.c) κάψτε τα στην πυρά χορέψτε κι ένα χορό γύρω της να ευχαριστήσουμε τον θεό της τεχνολογίας που μας έφερε τον νέο βασιλιά και φυσικά περιμένετε τον καινούριο (βασιλιά βεβαίως)
"ο βασιλιάς πέθανε ζήτω ο βασιλιάς"

δεν καταλαβαίνω γιατί η διασκέδαση μου πρέπει να περνάει οπωσδήποτε μέσα από PC /MAC κ.λ.π.

ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων στον φίλο που άνοιξε το thread με το όντως φοβερό minimal συστημα

DF

Εγώ το καταλαβαίνω για όσους δεν έχουν δισκοθήκη και ακούνε απο αύλο υλικό που το προμηθεύονται κυρίως ....δωρεάν...

Σίγουρα στην mainsteram αγορά στο απώτερο μέλλον θα κυριαρχουν τα άυλα φορματς υψηλής ποιότητας, τότε που τα δίχρονα η πεντάχρονα παιδιά μας θα είναι στην ηλικία μας.

Όσον αφορά εμάς τώρα καταρχάς ας μην απορρίπτουμε τίποτα αλλα ας μην βιαζόμαστε να θάψουμε το παλιό για το καινούριο.
Αυτό πέρα απο το οτι αποκλείεται να συμβεί σε μία νύχτα δεν πρόκειται να αποτελέσει κίνητρο για εμάς που έχουμε δισκοθήκες να τα πετάξουμε όλα για να έχουμε τα ίδια απλά σε πιό "άχαρη μορφή" ..αυτό το τελευταίο σχόλιο σαν άποψη για να εκελίψει πρέπει να αποσυρθουν μερικές γενιές ανθρώπων να είστε σίγουροι..

Απο την άλλη η παρουσία κάποιων εταιριών κυρίως κατασκευαστών HI FI συσκευών (sic) με καταλόγους που δεν καλύπτουν τουλάχιστον ακόμα την ποικοιλία που υπάρχει σε cd βινύλια (η και sacd..προφανώς εξαιρούνται τα torrents rapidshare τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι και σε redbook και κάτω) τιμολογεί τα προιόντα που διαθέτει σε τιμές απαράδεκτες για το μέσο καταναλωτή και δεν αναφέρομαι σε εμάς τους "άρρωστους".

Κακά τα ψέμματα στην παρούσα κατάσταση (και εμπορική νοοτροπία τα έχουμε ξαναδεί με το sacd που είχει και τεράστια υποστήριξη απο την βιομηχανική ελίτ παγκοσμίως) το βλέπω μάλλον απίθανο η άυλη αγορά μουσικής να γίνεται το επόμενο cd.
Όπως έχω ξαναγράψει θα ζήσουμε μια μακρά περίοδο ειρηνικής συνύπαρξης των πάντων και ότι ξεκαθάρισμα είναι να γίνει θα το κάνουν οι μελλοντικές γενιές με ομαλό τρόπο.
Μέχρι τότε ο καθένας όπως βολεύεται και φυσικά όλου του είδους οι δισκοθήκες υλικές η αύλες μπορουν να είναι ποιοτικότατες.

Απλά δεν συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό συμφορουμιτών μας για το άυλο είται σαν πρακτική είται σαν επιδόσεις, σέβομαι αυτόν που δεν έχει να διαθέσει και δεν γουστάρει σε τελική ανάλυση για να αγοράζει δισικάκια και του αναγνωρίζω οτι δεν χρειάζεται να το κάνει (στον βαθμό που μπορεί) αλλα απο την άλλη οι φωνές των σειρήνων να τα πετάξουμε όλα νομίζω οτι είναι λίγο πρόωρες και υπερβολικές και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Είναι καλύτερα να αφήνουμε την τεχνολογία να μας κυνηγάει και να μην την κυνηγάμε εμείς εξάλλου η ουσία είναι αλλού στην μουσική γιαυτό παρόλες τις διαφορετικές απόψεις ας αγαπάμε αλλήλους, όλοι το ίδιο πράγμα θέλουμε να κάνουμε.

Last edited:

Τι σημαίνει μίνιμαλ;Τι διαφορετικό η παραπάνω είναι ή κάνει ένα τέτοιο σύστημα(pc/dac-pre/ενεργά ηχεία);

Πολλές ερωτήσεις και παράμετροι,που προσπαθούν να προσδιορίσουν,τα θετικά και τα αρνητικά ενός τέτοιου συστήματος...

Είναι πανάκεια άραγε;Αν ναί,γιατί δεν έχει υποκαταστήσει κάθε άλλο;

Ας κάνουμε μιά προσπάθεια να τα ζυγίσουμε.Θετικά κι Αρνητικά λοιπόν.

ΘΕΤΙΚΑ.

Λιγώτεροι κρίκοι και μικρότερη διαδρομή σήματος.

Καθαρό "Best Buy",σε κάθε "άλλη" δυνατή σύγκριση με παρόμοιο κόστος.

Λιγώτερα χρήματα για μηχανήματα και παραφερνάλια.

Λιγώτερες απαιτήσεις στο χώρο και στο στήσιμο.

Ευελιξία κι ασήμαντο κόστος για μουσικό υλικό.

Ενσωμάτωση στις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις και πολυμέσα μέσω του pc/mac.

Δυνητικά απευθύνεται σε πολύ πλατύτερο κοινό(ειδικώτερα νέων).

ΑΡΝΗΤΙΚΑ.

Περιορισμένη ευελιξία στην ηχητική ταυτότητα/διαμόρφωση απόδοσης του συστήματος.

Σαφώς χαμηλώτερη ποιοτικά απόδοση απο τα αντίστοιχα κορυφαία συστήματα (πολλαπλάσιας τιμής) της "άλλης" πλευράς.

Low profile...........

Δεν προσφέρονται τόσο για επίδειξη.:Banane0:

Εκνευρίζουν εμάς τους...παλαιότερους :music-smiley-005:

Είναι άσχημα:twoguns:

Τα αποδέχετε κι η σύζυγος:HTEHETH63:

Κάνει θόρυβο το pc:smash:

Δεν είναι τουλάχιστον σε τάξη Α:ADFAD2:

Δεν έχουν λάμπες και κόρνες.

............................................................................

Τελικά είναι σαφές,ότι τα αρνητικά σημεία ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΝ πέρα για πέρα.:award:

:music-smiley-005:+1:2thumb22sup:

"....Εκνευρίζουν εμάς τους...παλαιότερους''

"Old age begins when man dislikes improvements"

Από έναν παλαιότερο.

Εγω παντως αυτο που βλεπω γυρο μου ειναι οτι οι περισσοτερη εχουμε και pc-mac σαν πηγη στα συστηματα μας. Επισης παρατηριται παντου αυτη η αλλαγη και μαλιστα με επιδημικους ρυθμους αλλα αυτο δε γινεται να σημαινει οτι ντε και καλα πεθαναν τα αλλα φορμα και θα ακουμε flac η οτι αλλο τελος παντων.

Εγω προσωπικα εχω πολυ μεγαλο αριθμο αλμουμ σε flac η WAV και παρολα αυτα δεν θα αλλαζα το βυνηλιο.

Τωρα γι αυτους που δεν πιστευουν οτι η μουσικη τους δεν πρεπει να περνα μεσα απο pc-mac το μονο που εχω να πω ειναι οτι ειναι προκατελημενοι αρνητικα με το μεσο. Τη δουλεια στη τελικη τη κανει το dac και οχι το pc. Επισης σκεφτητε οτι ενα cd-transport εχει στανταρ λογισμικο αναγνωσης ενω σε ενα pc εχεις τη δυνατοτητα να παρεμβεις.

Τελος ενα συστημα δεν ειναι απαραιτητα μινιμαλ αν ''εχει'' τους ενισχυτες ''μεσα'' στα ηχεια η οταν εχει pc για πηγη. Ειναι μινιμαλ κι οταν απαρτιζεται απο εναν ολοκληρομενο με τα ηχεια και μια πηγη.

Ας μου επιτραπεί ενα πικρόχολο σχόλιο..
Καταρχάς αν το improvements απο το αποφθεγμα σας κύριε θέμη αν ήταν τόσο αδιαμφισβήτητο και απόλυτο δεν θα υπήρχαν τόσες συζητήσεις γύρω απο αυτό το θέμα, θα είχαμε όλοι πειστεί και θα τρέχαμε στα μαγαζιά για να προλάβουμε (όπως έγινε κάποτε με το cd)
Kαι τέλος με όλο τον σεβασμο με το να τσιγκλάτε άχαρα τους συμφορουμίτες για τις απόψεις τους σίγουρα δεν θα καταφέρετε να πουλήσετε περισσότερα Weiss Dac και ενεργά ηχεία.
Ελπίζω τέτοια ατυχή σχόλια να μην επαναληφθούν γιατι πραγματικά "ρίχνουν τις μετοχές σας.." και είναι κρίμα.

Απο έναν Νεότερο.

Ο σκοπός ενός συστήματος είναι να αναπαράγει όσο γίνεται καλύτερα αυτό που είναι γραμμένο στο πρωτογενές υλικό. Σε περίπτωση που έχει κάνει καλή δουλειά ο sound engineer τότε έχουμε και την ψευδαίσθηση της live παρουσίας.

Για μένα δεν υπάρχει minimal και παραδοσιακό! Υπάρχουν συστήματα, συνήθως με χαμηλές παραμορφώσεις, που έρχονται κοντά σε αυτό που έχει γραφτεί και άλλα που απέχουν πολύ - ανεξάρτητα από ποια "σχολή" προέρχονται.

Πέραν απο τις διαφωνίες μου (εντελώς υποκειμενικές του τύπου: ποτέ δεν πρόκειται να γίνει mainstream κάτι πάνω από το 24/96, το πικάπ βγάζει πιο πολύ θόρυβο από το pc, δεν μπορεί να συνυπάρξει minimal και παραδοσιακό σύστημα στον ίδιο "γήινο" χώρο) χαίρομαι ιδιαίτερα για τις τεκμηριωμένες απόψεις που εκφράστηκαν (κάτι μάθαμε πάλι!)...

Γενικότερα η γνώμη μου είναι ότι με την τεχνολογική πρόοδο έχουμε γίνει λίγο παραπάνω "τεμπέληδες" και έχουμε καλομάθει στο τηλεχειριστήριο...
Τα υπόλοιπα θέματα είναι μάλλον δευτερεύοντα, καθώς και οι δύο σχολές έχουν τον τρόπο να αναπαράγουν τον ήχο το ίδιο καλά!

Εγω προσωπικα εχω πολυ μεγαλο αριθμο αλμουμ σε flac η WAV και παρολα αυτα δεν θα αλλαζα το βυνηλιο.

Τωρα γι αυτους που δεν πιστευουν οτι η μουσικη τους δεν πρεπει να περνα μεσα απο pc-mac το μονο που εχω να πω ειναι οτι ειναι προκατελημενοι αρνητικα με το μεσο. Τη δουλεια στη τελικη τη κανει το dac και οχι το pc. Επισης σκεφτητε οτι ενα cd-transport εχει στανταρ λογισμικο αναγνωσης ενω σε ενα pc εχεις τη δυνατοτητα να παρεμβεις.

Τελος ενα συστημα δεν ειναι απαραιτητα μινιμαλ αν ''εχει'' τους ενισχυτες ''μεσα'' στα ηχεια η οταν εχει pc για πηγη. Ειναι μινιμαλ κι οταν απαρτιζεται απο εναν ολοκληρομενο με τα ηχεια και μια πηγη.

Καταρχάς συμφωνουμε κατα βάση.
Θα ήθελα με αφορμή το post σου να σχολιάσω εδω οτι αν τελικά δεν είχε και τόση σημασία η υλική μορφή ενός φορματ τότε το βινύλιο δεν θα είχε τόση αξία 60 χρόνια μετα την γέννηση του, πρωτόγονο πια σαν τεχνολογία και ναι ξεπερασμένο απο τα HIREZ FORMAT.
Αν οι άνθρωποι δεν εκτιμούσαν τόσο την φυσική του παρουσία (εξώφυλλα κλπ) πέρα απο την ηχητική η οποία όμως έχει και δυσκολίες και περιορισμούς που πρακτικά θα μπορούσαν να το καταστήσουν ξεπερασμένο.
Αυτό όχι απλά δεν συνέβη αλλα έχει επιστρέψει και με τέτοια εμπορική επιτυχία που να επιτρέπει και την επανεμφάνιση εκνευριστικών καρδοσκοπικών φαινομένων.

Όλα αυτά κατι λένε για το αν αρέσει στους ανθρώπους και η υλική υπόσταση ενός format άλλο βέβαια αν και δεν έχει και τόση σημασία πιά σε επίπεδο ηχητικών επιδόσεων.

με όλα αυτά "έχασα την μπάλα" pc-dac-κάρτες ήχου -ομοαξονικές-οπτικές-flac-foobar-itunes-iphone doc-usb-synchronus-asynchronus-stick etc
τελικά νομίζω πως το δικό μου σύστημα είναι minimal
vinyl-cd-pro-power ampl.-speakers

df

Ο σκοπός ενός συστήματος είναι να αναπαράγει όσο γίνεται καλύτερα αυτό που είναι γραμμένο στο πρωτογενές υλικό. Σε περίπτωση που έχει κάνει καλή δουλειά ο sound engineer τότε έχουμε και την ψευδαίσθηση της live παρουσίας.

Για μένα δεν υπάρχει minimal και παραδοσιακό! Υπάρχουν συστήματα, συνήθως με χαμηλές παραμορφώσεις, που έρχονται κοντά σε αυτό που έχει γραφτεί και άλλα που απέχουν πολύ - ανεξάρτητα από ποια "σχολή" προέρχονται.

Πάντως και εγώ συμφωνώ με το Μιχάλη. Τα συστήματα στήνονται κυρίως για να αναπαράγουν όσο καλύτερα γίνεται το μουσικό υλικό που έχει ο ιδιοκτήτης τους. Αν κάποιος έχει βινύλια προφανώς δεν μπορεί να τα παίξει από ένα computer-based σύστημα εκτός αν έχει την υπομονή και την επιθυμία να τα ψηφιοποιήσει. Δεν υπάρχει σωστός και λάθος δρόμος, όλα είναι θεμιτά αρκεί να εξυπηρετούν το σκοπό τους και να όχι τον καταναλωτισμό του ιδιοκτήτη τους.

"....Εκνευρίζουν εμάς τους...παλαιότερους''

"Old age begins when man dislikes improvements"

Από έναν παλαιότερο.
Η μεγαλυτερη βελτιωση(improvement αφου το θετεις ως θεμα βελτιωσεων) στον ηχο απο τον καιρο του πικαπ και των λυχνιων μεχρι σημερα,ηταν τα πικαπ και οι λυχνιες.......
.....επισης απο εναν παλαιοτερο :music-smiley-005:

Re: Ένα minimal σύστημα

Εντάξει. Και πόσο θα κόστιζε αυτή η αναβάθμιση και ο πειραματισμός;
Για να ακούσει το ίδιο καλά με παθητική έκδοση, θα έπρεπε να επενδύσει σε ενισχυτικά (προ-, τελικούς κλπ) τουλάχιστον της ίδιας ή και μεγαλύτερης αξίας. Και για να´φθάσει στο σημείο να ακούσει αισθητά ακόμα καλύτερα, θα έπρεπε να το κόστος των ενισχυτικών να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, εκθετικά, όπως μας δείχνει η εμπειρία.

Αξίζει ο κόπος; Αν έτσι κρίνει ο ενδιαφερόμενος, έχει φυσικά κάθε δικαίωμα. Αρκεί να είναι ενημερωμένος και να έχει ερευνήσει τη συγκεκριμένη σχέση τιμής προς απόδοση...
Δεν εχω αντιληφθει οτι το θεμα ειναι το κοστος.Αν ειναι τοτε υπαρχουν σαφεστατα ακομη πιο φθηνες λυσεις.Οσο αφορα τον ηχο δεν νομιζω οτι για να ακουει καποιος καλο ηχο πρεπει ντε και καλα να εχει ενεργα ηχεια.