Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Καλημέρα,
συνήθως τα κουτιά της Έρλικον δεν αναγράφουν την πολικότητα. πρέπει να μπεις στο site να τη δεις.
Στα Fincord πάντως η τσιμπίδα ή η λαβίδα (το ηλεκτρόδιο δηλ.) πάει στο (-) και η γείωση στο (+)

Καλησπέρα σε όλους, είμαι νέος στο χώρο των κολλησεων, έχω αγοράσει μια inverter tellwin 180 με την οποία έχω μείνει πολύ ευχαριστημένος έως τώρα. Να αναφέρω ότι κατασκευαζω ένα ηλεκτρικό ποδήλατο με 4 τροχούς με αμορτισέρ. Είναι η πρώτη μου κατασκευή με σίδερο και μέχρι τώρα νομίζω πως έχω κάνει καλές κολλήσεις διότι έχω κάνει κάποιες μικρές δοκιμές αντοχής. Χρησιμοποιώ στρατζαριστο 3χ5 βαρέως τύπου και ηλεκτρόδια 2,5αρι. Είχα δει κάπου σε ένα βίντεο ότι για να γεμίσεις ένα κενό ή μια τρύπα που ενδεχομένως να γίνει, βγάζεις το βορακα από το ηλεκτροδιο και το χρησιμοποιείς όπως τη ράβδο στη tig για να γεμίσεις, κάποια στιγμή λέω δε παίρνω ράβδους tig να δοκιμάσω αν κάνει δουλειά, τελικά πήρα και έκανα μια χαρά τη δουλειά μου και όπως το βλέπω εγώ μου φαίνεται πολύ γερό. Τώρα δε ξέρω αν είναι σωστό. Αν ξέρει κάποιος να δώσει τα φώτα του

Λεωνίδα καλώς όρισες στο φόρουμ.
Πολύ καλό μηχάνημα έχεις πάρει, το χρησιμοποιεί η πλειοψηφία των σιδεράδων.
Τώρα το αν γέμισες σωστά την τρύπα, όπως καταλαβαίνεις δεν μπορούμε να έχουμε άποψη χωρίς εμφανή εικόνα. χτύπα το κέντρο της τρύπας να φύγει η πάστα και άμα χρειαστεί ξανακάνεις πονταρισιές μέχρι να κλείσει τελείως. όχι γερό, περισσότερο γερό θα είναι αν γίνει σωστά το γέμισμα.

Βασικά όσο και να χτυπάω το γέμισμα για να καθαρίσει δε σπάει, είναι αρκετά γερό, πιστεύω θα αντέξει. Δεν έχω πετύχει ακόμα όμορφες κολλήσεις, σαν να τις πάτησαν οι κότες είναι, αλλά νομίζω είναι γερές. Τις βέργες tig τις πήρα για να μη χαλάω τα ηλεκτρόδια όταν θέλω να κάνω γέμισμα, επειδή το κάνω συχνά. Θα ανεβάσω φώτο

Καλως ηρθες στην παρεα μας Λεωνιδα!

Παρα πολυ ενδιαφερον το project με το ηλεκτρικο ποδηλατο. Οποτε εχεις τον χρονο ανεβασε καμμια φωτο απο την διαδικασια μεχρι να το τελειωσεις.

Καλησπέρα σε όλους, είμαι νέος στο χώρο των κολλησεων, έχω αγοράσει μια inverter tellwin 180 με την οποία έχω μείνει πολύ ευχαριστημένος έως τώρα. Να αναφέρω ότι κατασκευαζω ένα ηλεκτρικό ποδήλατο με 4 τροχούς με αμορτισέρ. Είναι η πρώτη μου κατασκευή με σίδερο και μέχρι τώρα νομίζω πως έχω κάνει καλές κολλήσεις διότι έχω κάνει κάποιες μικρές δοκιμές αντοχής. Χρησιμοποιώ στρατζαριστο 3χ5 βαρέως τύπου και ηλεκτρόδια 2,5αρι. Είχα δει κάπου σε ένα βίντεο ότι για να γεμίσεις ένα κενό ή μια τρύπα που ενδεχομένως να γίνει, βγάζεις το βορακα από το ηλεκτροδιο και το χρησιμοποιείς όπως τη ράβδο στη tig για να γεμίσεις, κάποια στιγμή λέω δε παίρνω ράβδους tig να δοκιμάσω αν κάνει δουλειά, τελικά πήρα και έκανα μια χαρά τη δουλειά μου και όπως το βλέπω εγώ μου φαίνεται πολύ γερό. Τώρα δε ξέρω αν είναι σωστό. Αν ξέρει κάποιος να δώσει τα φώτα του

Τελικα η ηλεκτροκολληση και οι παρεμφερεις κολλησεις ειναι μεγαλο κεφαλαιο στις κατασκευες. Χρησεις, ιδιοτητητες και κολπα γεμιζουν βιβλιο.

Re: Απάντηση: Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Βασικά όσο και να χτυπάω το γέμισμα για να καθαρίσει δε σπάει, είναι αρκετά γερό, πιστεύω θα αντέξει. Δεν έχω πετύχει ακόμα όμορφες κολλήσεις, σαν να τις πάτησαν οι κότες είναι, αλλά νομίζω είναι γερές. Τις βέργες tig τις πήρα για να μη χαλάω τα ηλεκτρόδια όταν θέλω να κάνω γέμισμα, επειδή το κάνω συχνά. Θα ανεβάσω φώτο

Εάν το κάνεις αυτό συχνά τότε δεν έχεις βρει ακόμη τις σωστές ρυθμίσεις η του χεριού η της μηχανής.
Κάποια στιγμή με την εξάσκηση θα βρεις τον ρυθμό σου απλά μην επαναπαύεσαι με το γέμισμα των τρυπών.
Δεν είναι αυτό ο σωστός τρόπος.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Δεν είναι ότι κάνω τρύπες από λάθος ρύθμιση, απλά σε κάποια σημεία που υπάρχει κενό εκεί κάνω γέμισμα με τις βέργες

Καλησπερα.
Θελω να φτιαξω βασεις για καλαμι ψαρεματος που θα μπει πανω στη βαρκα. Κατι σαν αυτα στις φωτογραφιες.

Πρεπει να ειναι κατι που να μη σκουριαζει.

Μεχρι στιγμης εχω φτιαξει μια ντουλαπα με κοιλοδοκους. Δεν εχω αλλη εμπειρια απο κολλησεις. Εχω μια απλη ηλεκτροκολληση inverter 160 αν θυμαμαι καλα.

Θελω συμβουλες....
Τι υλικο να βαλω (αλουμινιο, ανοξειδωτο κλπ)
Αν κανει η ηλεκτροκολληση που εχω
Τι ηλεκτροδια κλπ

Αν ειναι κατι δυσκολο να το παω σε καποιον επαγγελματια. Τους κοιλοδοκους τους καταφερα αλλα μαλλον ηταν απλη περιπτωση
Ευχαριστω για το ενδιαφερον σας...
8c53865c4400fda6ceba5b0cc68f79e3.jpg
f2791b92f542608f10e10ee3bbda8e9b.jpg
24d6f566c215fe352b7e5497cc706675.gif
46db61327f93f9dac3702580325091e6.gif

Τι βαρκα εχεις που θελεις να βαλεις τετοιες βασεις ? αυτες μπαινουν ψηλα στην οροφη καμπινας - πιλοτηριου
Αν θες να βαλεις βασεις στα πλαινα της βαρκας, θα βαλεις χωνευτες

Εαν τα φτιαξεις μονος σου θα βαλεις ανοξειδωτο και θα αγορασεις ηλεκτροδια για ανοξειδωτο, η ηλεκτροκολληση σου ειναι μια χαρα.

Πολυ ωραια. Αφου μου κανει η ηλεκτροκολληση μου θα δοκιμασω να τα φτιαξω
Δε μου κανουν αυτα που μου δειχνετε (η ετσι νομιζω)
Η βαρκα ειναι 3 μετρα (σαν μπανιερα) θα μπουνε δυο καλαμια δεξια αριστερα και πρεπει να ειναι σχεδον παραλληλα με τη θαλασσα και καθετα στην κινηση της βαρκας για να απεχουν πολυ μεταξυ τους.
Το χωνευτο δεν κανει γιατι ολη η βαρκα εχει στεγανα ακομα και εκει ψηλα, οποτε δε μπορω να τρυπησω. Ασε που οι μοιρες ειναι πολυ λιγες. Θα ειναι σχεδον καθετο το καλαμι.
Το πρωτο μια χαρα ειναι αλλα φοβαμαι μη χαλαρωνει το σφιξιμο και απο την δυναμη του νερου ερχονται παραλληλα τα δυο καλαμια. (Ειναι και ακριβουτσικα)
Το τρυπημα θα γινει στον μεσαιο παγκο. Ειναι το μονο μερος χωρις στεγανα

Ευχαριστω και παλι.
81302e0d5a44b588144841809e5649ea.jpg
3b649a0415137630fe575af01c1e36ee.jpg

Χαιρετώ τους αγαπητούς.

Για μέσα στο σπιτι, μήπως η MIG πετάει λιγότερο επικίνδυνα σωματίδια απ' όσο πεταει ο βόρακας στα ηλεκτροδια OERLIKON ;

Ποιά MIG με αέριο, είναι ιδανική και κάμποσο ποιοτική για ερασιτέχνη, χωρίς να δώσω έναν "σκασμό" λεφτά ;

Απάντηση: Re: Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Καλησπερα.
Θελω να φτιαξω βασεις για καλαμι ψαρεματος που θα μπει πανω στη βαρκα. Κατι σαν αυτα στις φωτογραφιες.

Πρεπει να ειναι κατι που να μη σκουριαζει.

Μεχρι στιγμης εχω φτιαξει μια ντουλαπα με κοιλοδοκους. Δεν εχω αλλη εμπειρια απο κολλησεις. Εχω μια απλη ηλεκτροκολληση inverter 160 αν θυμαμαι καλα.

Θελω συμβουλες....
Τι υλικο να βαλω (αλουμινιο, ανοξειδωτο κλπ)
Αν κανει η ηλεκτροκολληση που εχω
Τι ηλεκτροδια κλπ

Αν ειναι κατι δυσκολο να το παω σε καποιον επαγγελματια. Τους κοιλοδοκους τους καταφερα αλλα μαλλον ηταν απλη περιπτωση
Ευχαριστω για το ενδιαφερον σας...

Να πας σε ένα επαγγελματία, τσάμπα θα χαλάσεις τα υλικά αν προσπαθήσεις μόνος σου.
Για να μάθεις θα αρχίσεις με κατασκευές από απλό σίδερο και με απλά φτηνά ηλεκτρόδια, όταν θα τα καταφέρεις θα περάσεις και στο ανοξείδωτο.

Απάντηση: Ηλεκτροκοληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Η αλήθεια είναι οτι δεν είναι καθόλου εύκολο να περιγράψεις το σωστό τρόπο συγκόλλησης, κάθε περίπτωση είναι και διαφορετική. Επίσης αλήθεια είναι οτι όταν λέμε "σωστο" ύψος, "σωστά" αμπέρ ή "σωστό" ηλεκτρόδιο δεν βοηθάει και πολύ.
Το σωστό είναι το ζητούμενο, αλλά ποιό είναι το σωστό; Αυτό θέλουμε να μάθουμε.
Όπως είπα και πριν αυτό είναι πολύ δύσκολο να το περιγράψει κάποιος, πόσο μάλλον μιλάμε για πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις. Ίσως μια λεπτομερής και αναλυτική παρουσίαση, με κάποιες φωτογραφίες ίσως, θα βοηθούσε πάρα πολύ αλλά ποιός έχει χρόνο και διάθεση για τέτοια.

Σαν να θέλεις να μάθεις οδήγηση αυτοκινήτου διαβάζοντας στο ίντερνετ.

Re: Απάντηση: Re: Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Να πας σε ένα επαγγελματία, τσάμπα θα χαλάσεις τα υλικά αν προσπαθήσεις μόνος σου.
Για να μάθεις θα αρχίσεις με κατασκευές από απλό σίδερο και με απλά φτηνά ηλεκτρόδια, όταν θα τα καταφέρεις θα περάσεις και στο ανοξείδωτο.
Βρεθηκε η μεση λυση. Θα τα κολλησω μαζι με φιλο επαγγελματια στο χωριο. Για να μη τα χαλασω αλλα και να μαθω....