Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

τον τελευταίο καιρό έχω αρχισει να ψαχνω ηλεκτροκόλληση για αγορά και θα ήθελα την βοήθεια/γνώμη σας.
εχω στην κατοχή μου την γνωστή ηλεκτροκόλληση του Lidl (στην οποία έχω κάνει την πατέντα με το ανεμιστηράκι για να μην κόβει το θερμικό) και γενικά 2-3 τσιμπήματα τα κάνω με αυτή.
επειδή θέλω να φτιάξω κάποια πράγματα (πχ ψησταρίά από θερμοσίφωνα)όμως νομίζω ότι η συγκεκριμένη δεν θα μπορέσει να κάνει την δουλειά μου.

βρίσκομαι λοιπόν μεταξύ Inverter ηλεκτροκόλλησης και mig χωρίς αέριο και διαβάζοντας και το παρόν τόπικ κοιτάω προς τις παρακάτω
https://www.leroymerlin.gr/gr/ergal...foure-no-gas-deca-d-mig-230-ac-130a-82072319/
https://ftools.gr/index.php?route=p...SI6IndlYiIsImNwIjoiZiIsInRhZ3MiOiJ0c2YtMSJ9XQ
ή απλά σε Inverter όπως αυτή
https://www.starkstores.gr/syskeuh-hlektrosygkollhshs-igbt-n350

Δηλώνω εντελώς ερασιτέχνης και με μικρή εμπειρία στις συγκολήσεις, οπότε αναζητώ την βοήθεια σας.

εαν δεν σε ενδιαφερει η φορητοτητα τοτε πας σε MIG

Ο φιλος logitech ειναι ευχαριστημενος απο την Bormann BIW1100
βρηκα oμως και την BORMANN BIW1130 (130 Α) στα 160 ευρω

εαν δεν σε ενδιαφερει η φορητοτητα τοτε πας σε MIG

Ο φιλος logitech ειναι ευχαριστημενος απο την Bormann BIW1100
βρηκα oμως και την BORMANN BIW1130 (130 Α) στα 160 ευρω

αν ως φορητότητα εννοεις το "την βάζω στον ώμο και δουλεύω πάνω στην σκάλα" όχι δεν με ενδιαφέρει αφού η ενασχόλησή μου ειναι εντελώς ερασιτεχνική και δεν πρόκειται να κάνω τόσο απαιτητικές κατασκευες.

επίσης ηλεκτροδίου βρήκα και την HELIX - MINI-200 FIT Ηλεκτροκόλληση Inverter 200Α σε καλή (εκτιμώ) τιμή,

αυτό που δεν μου ειναι ξεκάθαρο ειναι αν η MIG ειναι καλλίτερη/πιο ευχρηστη από την ηλεκτροδίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι μιλάμε για αντίστοιχης δυνατότητας μηχανήματα. στο μυαλό μου έχω την MIG ως προτιμότερη καθώς δεν έχω δει ποτέ να κολλάει το σύρμα ή να μην ξεκινάει, όπως το ηλεκτρόδιο και για αυτό τις γλυκοκοιταω.

η MIG ειναι πιο ευχρηστη, ξεκιναει αμεσως την κολληση, ειναι ιδανικη για να κολλας πολλη λεπτη λαμαρινα και γενικα λεπτα σιδερα, αλλα φυσικα μπορεις να κολλησεις και οτι κολλας με μια ηλεκτροδιου.

οταν γραφω για φορητοτητα, εννοω για τον ογκο και το βαρος γενικα.

Από πλευράς κόστους λειτουργίας τι διαφορές έχουν ??
Υπάρχουν μηχανές που να μπορείς να επιλέξεις ποιόν τρόπο λειτουργίας θέλεις ...αλλάζοντας τα καλώδια. ??

Να σου καταθεσω το κοστος χρησης απο το φθηνοτερο προς το ακριβοτερο.

Ηλεκτροδιου: κοστος μονο τα φτηνα ηλεκτροδια
MIG: κοστος κουλουρα συρματος 5 κιλα περιπου 60 ευρω με flux (χρηση χωρις αεριο) ή 5 κιλα περιπου 15 ευρω και χρηση αεριου με κοστος : μανομετρο 50 ευρω και γεματη φιαλη argon 20 lt 200 ευρω (ξαναγεμιζεις τη φιαλη).
TIG: χρηση ηλεκτροκολλησης ηλεκτροδιου αλλαζοντας το καλωδιο του (+) με κοστος απο 90 ευρω + χρηση αεριου με κοστος οπως η MIG + ραβδους για την κολληση του καθε μεταλλου
Με την TIG κανεις τις καλυτερες κολλησεις, κολλας και αλουμινιο με 100% επιτυχια.

Και μένα θα με ενδιέφερε μια mig που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αέριο με ειδικό σύρμα. Έχω και μια inverter αλλά για ψιλοκολλήσεις που καμιά φορά χρειάζομαι δεν τα καταφέρνω. Νομίζω κάποιος από εδώ είχε πάρει μια mig και της είχε βάλει σύρμα της telwin και είχε μείνει ευχαριστημένος.

Δε μου λες Ατανάς ...μπορείς να πάρεις MIG και να έχεις και ρεζέρβα καλώδιο για ηλεκτρόδιο αν ξεμείνεις από σύρμα ??

Νικ, ωραια ερωτηση
Τα μηχανηματα, μεταξυ τους, εχουν διαφορετικη παροχη ρευματος
"Θεωρητικα" μπορει να γινει η συνδεση, αλλα πρακτικα δεν δουλευει σωστα το τοξο συγκολλησης του ηλεκτροδιου και μην το επιχειρησεις.

Άρα εγώ ο παλαιάς κοπής και καθαρά ερασιτέχνης και κάτοχος μιας ασήκωτης παλαιάς χαλκού 160Α με την οποία έχω κολλήσει "παπάδες"... για να γίνω λίγο πιο σύγχρονος χρειάζομαι μάλλον μια inverter γιατί συνήθως σίδερα κολλάω και όχι ειδικά υλικά. Έλα όμως που αυτά τα μαγκάκια εκεί στα βιντεάκια στο youtube έχουν όλοι μια σύρματος και μοστράρουν... τελικά θα τους την σπάσω και θα μείνω με την χαλκού !!

Άρα εγώ ο παλαιάς κοπής και καθαρά ερασιτέχνης και κάτοχος μιας ασήκωτης παλαιάς χαλκού 160Α με την οποία έχω κολλήσει "παπάδες"... για να γίνω λίγο πιο σύγχρονος χρειάζομαι μάλλον μια inverter γιατί συνήθως σίδερα κολλάω και όχι ειδικά υλικά. Έλα όμως που αυτά τα μαγκάκια εκεί στα βιντεάκια στο youtube έχουν όλοι μια σύρματος και μοστράρουν... τελικά θα τους την σπάσω και θα μείνω με την χαλκού !!

Parkside???

Μπα ...καμιά 40αριά χρόνια τώρα ...τότε δεν κυκλοφορούσαν τα ποιοτικά Parkside Πάνο :flipout::flipout:-bye-
Δεν έχει φέρει και inverter ακόμα...

Απάντηση: Re: Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Δεν σε φοβαμαι εσενα
Κρατα την χαλκου, την οποια μπορεις να μετατρεψεις σε TIG και αγορασε μια MIG ... ετσι για να περνας την ωρα σου :flipout:

Ακούω πολύ helix τώρα τελευταία και είπα να ρίξω μια ματιά στον κατάλογο της.
Παρατήρησα πως από το 2018-2020 δεν έχει πουθενά τις ηλεκτροκόλλησης supermini και mini fit.
Ίσος ο φίλος που επισκέφτηκε τον αντιπρόσωπο μα λύσει την απορία @logitech

Η μαύρες ηλεκτροκόλλησης είναι άφαντες. Είναι μήπως παλιά μοντέλα; Όντος υπάρχουν ανταλλακτικά;

Στάλθηκε από το S60 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ηλεκτροσυγκολλητες του AV!!! Αποφασίστηκε επιτέλους η αντικατάσταση της πανάρχαιας ηλεκτροκόλλησης μου!!!
Με γνώμονα όσα έχουν συζητηθεί εδώ και γνώμες φίλων κατέληξα στη αγορά "καλής" ηλεκτροκόλλησης.
Το ερώτημα είναι
Ιταλική
Telwin infinity 170 στα 150A 180euro
Telwin force 145 στα 130A 205euro
Γαλλική
Gys gismy 160p στα 160A 205 Euro

Στο πίσω μέρος του μυαλού μου μένει η helix πού συζητήθηκε .
Δώστε μου τα φώτα σας!!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Παιδιά ειλικρινά σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια.
Όσον αφορά τώρα την helix την ηλεκτροκόλληση το τακ τακ που ακούγεται είναι το display.

Έχω σταμπάρει και τη μικρή και την είχα παραγγείλει τότε που έδινε και -25% το Leroy για τα μέλης της είναι περίπου 50 ευρώ και κατι.
Ωστόσο έχω ένα πρόβλημα με τη γυναίκα μου μιας και την έχω φέρει στα όριά της με τα εργαλεία και θα πρέπει να ψάχνω σπίτι.

Τώρα όσον αφορά τις ηλεκτροκολλήσεις μπορώ να σας πω την ερασιτεχνική μου γνώμη πάνω σε ερασιτεχνικές ηλεκτροκολλήσεις που έχω παρκαρισμένες στο εργαστήριο μου.

έχω την Arcmax 160 , Bormann 160 , Helix 160 , Bormann (Mig Είναι αυτή που είναι αργκόν χωρίς αέριο)

Arcmax 160
Ωραία ποιότητα κατασκευής λίγο τα πλαστικά με χάλασαν με ένα χρόνο εγγύηση μικρή σε μέγεθος και χωράει σε πλαστική απλή βαλίτσα των 5 ευρώ. Το δυομισάρι το ηλεκτρόδιο στα 75 Με 80 αμπέρ το πηγαίνει μαρούλι χωρίς κολλήματα χωρίς τίποτα.
Η απόδοση της VOLT: 220-1 A: 25-162 , A (%): 160(25%) , ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΟ: 2.5-4
Η εν λόγω ηλεκτροκόλληση δουλεύει και σαν tig
Στα μείον της κοντά καλώδια και αρκετά θορυβώδης ο ανεμιστήρας της.
Και εδώ η ηλεκτροκόλληση καλύπτεται από Ελληνική αντιπροσωπεία και αυτή έχει ανταλλακτικά αλλά δεν θυμάμαι το όνομα.

Bormann 160
Όταν την πρώτο βλέπεις αναρωτιέσαι τη φτηνό κινέζο κατασκευή είναι αυτή.Δεν ξέρω αν το έχουνε αλλάξει, αλλά όταν έρχεται η ηλεκτροκόλληση από το εργοστάσιο έρχεται λάθος με τοποθετημένα τα πλαστικά στους αντάπτορες στα καλώδια.Μιας και έχουνε βάλει το κόκκινο στη γείωση και το μαύρο στην τσιμπίδα.Αυτό Είναι λάθος μιας και το κόκκινο τοποθετείται στην τσιμπίδα.Τώρα όσον αφορά το κόλλημα της πραγματικά σε αφήνει έκπληκτο με αυτά που κάνει.Κάνει πολύ ωραίο γαζί και δεν κολλάει πουθενά μέχρι που μπορείς να κολλήσεις σε χαμηλά αμπέρ με ηλεκτρόδιο 2,0 και ψηλή λαμαρίνα.
Και εδώ συναντάμε κοντά καλώδια ωστόσο η ηλεκτροκόλληση έρχεται με ένα χρόνο εγγύηση για επαγγελματίες και δύο για ερασιτέχνες.
Κλίμακα λειτουργίας ρεύματος 10 ~ 160A
Κύκλος εργασίας 60% ~ 160A
Κύκλος εργασίας 100% ~ 139,4A
Βάρος 3.8kg
Και εδώ πάλι συναντάμε Ελληνική αντιπροσωπεία από πίσω της που την καλύπτει σε ανταλλακτικά είναι ο Νικολάου.

Bormann BIW1100
Τι να πω για αυτή είναι πραγματικά η αγαπημένη μου είναι η λεγόμενη νέου τύπου argon που κολλάνε χωρίς αέριο.
Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι κάπως έτσι, χρησιμοποιούν ένα ειδικό σύρμα που την πάστα την έχει στο κέντρο για αυτό και δεν χρησιμοποιεί αέριο (Διορθώστε με εάν κάνω κάπου λάθος}.Πολύ καλή κατασκευή στιβαρή κατασκευή ποιοτική κατασκευή κολλάει 0,5 χιλιοστά λαμαρίνα με τη συγκεκριμένη έφτιαχνα κλουβιά για καναρίνια από ψηλό κουνελόσυρμα.
Εδώ αξίζει να συμπληρώσω ότι εάν αλλάξεις το σύρμα που έχει η ηλεκτροκόλληση και βάλεις το σύρμα της telwin πραγματικά είναι κανόνι.
Και η συγκεκριμένη έρχεται με 2 χρόνια εγγύηση.

Τώρα τις τιμές που έχω αγοράσει τις ηλεκτροκολλήσεις είναι
HELIX 160:67 ΕΥΡΩ
ARCMAΧ 160:83 ΕΥΡΩ
BORMANN MIG ΚΑΙ BORMANN INVERTER 160 :Πέρυσι στο Black Friday 130 ευρώ και τις δύο.
Αυτά από μένα εάν μπορώ να βοηθήσω κάτι είμαι στη διάθεσή σας.

IMG_20200219_141210_1.jpg

IMG_20200219_141234.jpg

IMG_20200219_141242_1.jpg
Νομίζω από όσα εχω μπορεσει να διαβάσω τελευταια σε αυτό το νήμα αυτό το ποστ είναι από τα πιο χρηστικο από όλες τις πλευρές...
Μάλλον η helix είναι πιο σοβαρή επιλογή..

Η helix δεν υπάρχει καν στον κατάλογο τής ίδιας τής εταιρείας!! Και το ερώτημα είναι να δώσει κάποιος 70-100 ευρο για κάτι που ίσος αντέξει και Αν αντέξει ή 170-200 για κάτι που έχει φήμη ότι αντέχει αρκετά εως πολύ στο χρόνο...

Εαν μπορεις να δωσεις κατι παραπανω,το ανεφερες κι ολας,τι σε συγκρατει...;
Απλως ανεφερα το ποστ του φιλου καθως αναφερεται γενικα με εμπειρεστατομενο review..οχι σε μια αλλα σε 4..!!!

Εντωμεταξυ βλεπω και αυτες τις νεες μαυρες helix με πολυ χαμηλη τιμη που ενδεχομενος να σου εκαναν(μην πω οτι κανουν και σε εμενα που ψαχνω μια απλη πλην τιμια επιλογη)..

https://www.skroutz.gr/s/21228270/Helix-Mini-200-Fit.html

Για να ρωτήσω τους ειδικούς εδω: Για κολλήσεις σε σίδερο, πχ γκαραζόπορτα, κάγκελα κλπ ποιά θα προτείνατε από τις παρακάτω; με γνώμονα την απόδοση, την αξιοπιστία, την δυνατότητα εξεύρεσης ανταλλακτικών και τη χώρα κατασκευής (είναι όλες κινέζικες?). Ευχαριστώ προκαταβολικά.
-IMPERIA - PRO ARC 161 160A-7.1KVA (200 ) Την πουλάνε τα περισσότερα μαγαζιά
-HELIX MMA 200XI -200Α-8,3 KVA (180 ) Δεν βρίσκω επίσημη ιστοσελίδα εταιρείας και δεν μου αρέσει αυτό, αλλά φαίνεται η πιο συμφέρουσα(?) αγορά
-TELWIN - INFINITY 170Α (190 ) Δεύτερη επιλογή μετά τη Helix? Στο μείον λένε χρήστες τα κοντά καλώδια
-κάποια άλλη (πχ οι μαυρες helix με πιο χαμηλη τιμη που αναφέρει ο KOSSTV)