Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Τελικά φίλε Νικόλα, αναφορικά με την μπαλαντέζα, όσα έγραψες ισχύουν.

Εκεί που έλεγα να αγοράσω διατομής 3x2,5 στα 50 μέτρα ώστε να την έχω για όλα και για πάντα... ε δεν πάει έτσι.
Οπότε θα αγοράσω στα 20μ, όσα μου χρειάζονται ώστε το ρεύμα να μην διανύει 20μ + 30μ τα αχρείαστα, καθώς αυτά τα 20 μέτρα μου φτάνουν κι έχει μικρή απώλεια.

Για ενεργοβόρες συσκευές και περισσότερα μέτρα των 20 κατάλαβα ότι πρέπει να πάω σε διατομή 3x4,0.
Άσε που οι inverter είναι κι ευπαθείς... μην την κάψω κιόλας.

Με πρόλαβες να μην πετάξω τα χρήματα, ευχαριστώ!

Ο τύπος της πτώσης τάσης για το μονοφασικό είναι:

ΔU = ( ρ * L * I ) / S

ρ η ειδική αντίσταση, εδώ είναι του χαλκού με ρ = 0,017241 Ω mm2/m στους 20 οC,
L το μήκος των αγωγών,
Ι το ρεύμα της γραμμής, ας πούμε ότι η συσκευή ζητά ρεύμα εισόδου Ι1eff = 20Α,
S η διατομή αγωγών καλωδίου, εγώ υπολογίζω για το 2,5 mm2

Για 20μ μπαλαντέζα το L = 20μ * 2 = 40μ (γιατί οι αγωγοί που διαρρέονται από ρεύμα είναι 2)

ΔU = ( 0,017241 * 40 * 20 ) / 2,5 = 5,52 V η πτώση τάσης.

Κοιτάζοντας στο εγχειρίδιο την επιτρεπόμενη πτώση τάσης γράφει 4%, οπότε στα 230 V είναι: 230 * 0,04 = 9,2 V
άρα με 20μ μπαλαντέζα 2,5άρι θα έχει ομαλή λειτουργία η συσκευή.

Επίσης,

1,5 mm2 καλώδιο ασφαλίζεται με ασφάλεια 10 Α και περνούν από αυτό max 16 Α (2500 Watt),
2,5 mm2 καλώδιο ασφαλίζεται με ασφάλεια 16 Α και περνούν από αυτό max 20 Α (4000 Watt),
4 mm2 καλώδιο ασφαλίζεται με ασφάλεια 20 Α και περνούν από αυτό max 25 Α,
6 mm2 καλώδιο ασφαλίζεται με ασφάλεια 25Α,
10 mm2 καλώδιο ασφαλίζεται με ασφάλεια 40Α.

Βιβλιογραφία

https://www.google.com/url?sa=t&rct.../15/06_4.pdf&usg=AOvVaw0hw32jkz29T97N5RmgOhY4

Η επιτρεπόμενη πτώση τάσης είναι 3%, οπότε στα 230 V είναι: 230 * 0,03 = 6,9 V

Last edited by a moderator:

suGJPXy.jpg

Ι1eff = 24A για την Mini-160 FIT.

Βάζω τη δυσμενέστερη τιμή αφού θα εργάζομαι το καλοκαίρι έξω στον ήλιο κι επανυπολογίζω.
Η ειδική αντίσταση του χαλκού στους 80 οC είναι ρ = 0,0225 Ω mm2/m.

Με 2,5αρι καλώδιο:

ΔU = ( 0,0225 * 40 * 24 ) / 2,5 = 8,64 V η πτώση τάσης.

Με 4αρι καλώδιο:

ΔU = ( 0,0225 * 40 * 24 ) / 4 = 5,4 V η πτώση τάσης.

να'σαι καλα σπυρο μου, καλες κολλησεις να εχεις!
σωστα το σκεφτηκες.
καλυτερα να εχεις 2 μπαλαντεζες και να τις ενωνεις οταν πραγματικα τις χρειαζεσαι, παρα μια και να σου μενουν αχρηστα μέτρα. ειναι και πιο ευχρηστο κατι τετοιο

δυστυχως το ρευμα (οπως και το πετρελαιο) στην ελλαδα ειναι πονεμενη ιστορια.
εχει πολυ "θορυβο", πολλες και επικινδυνες πτωσεις τασης και αυτα προερχονται κατα κυριο λογο απο την προχειροτητα υλοποιησης του δικτυου. εναερια γυμνα καλωδια, ανοιχτοι στον καιρο και στα πουλια πυλωνες και μετασχηματιστες και πολλα άλλα. ας μην συμβαλουμε και εμεις στην πτωση της ποιοτητας του ρευματος που φτανει στα μηχανηματα μας.
ειδικα τα ηλεκτρονικα ειναι πολυ ευαισθητα στο ελληνικο ρευμα και αν συνυπολογισεις οτι τα ηλεκτρονικα μηχανηματα που ερχονται στην ελλαδα ειναι με υποδιαιστερες προδιαγραφες ασφαλειας (λογω κοστους) ολα αυτα φτιαχνουν ενα κακο κοκτειλ... (δεν ειναι τυχαιο οτι οι περισσοτερες συγχρονες τηλεορασεις στα 5-6 χρονια καινε πανελ, ηλεκτρονικα και αλλα).
ισως αυτο να συμβαινει συνηθως, επειδη στερουνται πολλαπλων κυκλωματων προστασιας, (λογω υποδιαιστερων ελληνικων προδιαγραφων), με αποτελεσμα οταν αρχιζουν να ηλεκτρολυονται οι πυκνωτες και αρχιζει η πτωση της αποδοσης τους, και να αρχιζουν να καιγονται και οι συσκευες

εν τω μεταξυ, αυτο που συνηθως "καιει" μια ηλεκτρονικη συσκευη, δεν ειναι καποιο αποτομο μεγαλυτερο ρευμα, αλλά η επι καποια λεπτα λειτουργια μιας συσκευης με χαμηλη ταση (185v και κατω ειναι θανατος) και αυτο συμβαινει καποιες φορες ειδικα στην επαρχια.

Τελικά φίλε Νικόλα, αναφορικά με την μπαλαντέζα, όσα έγραψες ισχύουν.

Εκεί που έλεγα να αγοράσω διατομής 3x2,5 στα 50 μέτρα ώστε να την έχω για όλα και για πάντα... ε δεν πάει έτσι.
Οπότε θα αγοράσω στα 20μ, όσα μου χρειάζονται ώστε το ρεύμα να μην διανύει 20μ + 30μ τα αχρείαστα, καθώς αυτά τα 20 μέτρα μου φτάνουν κι έχει μικρή απώλεια.

Για ενεργοβόρες συσκευές και περισσότερα μέτρα των 20 κατάλαβα ότι πρέπει να πάω σε διατομή 3x4,0.
Άσε που οι inverter είναι κι ευπαθείς... μην την κάψω κιόλας.

Εγω εγραψα εξ αρχης οτι μια μπαλαντεζα 5-7 μετρων θα ηταν ιδανικη μετρων για 3Χ25...Διαβαζοντας απο τον Σπυρο τα παραπανω θα παω σε 20μ και θα γινει απο μενα hand made...οποτε καλα θα κανεις και δεν θα παρεις 50αρα....

Σπύρο, επειδή αναφέρει κάποιος κάτι δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό....
Πάμε λοιπόν απ την αρχή για να μην παιδευόμαστε.
Το φις που έχει πάνω του το μηχάνημα είναι μέχρι 16Α.
Δεν υπάρχει απλό φις ισχυρότερο.
Δεν υπάρχει οικιακή πρίζα πάνω από 16Α.
Ολόκληρο το σπίτι είναι 35Α.
Για να πάρεις γραμμή 20Α ή 25Α,πρέπει να βάλεις καλώδια χοντρά ΣΤΟΝ πίνακα και να ασφαλιστούν με ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ διάταξη.Αντιστοιχη διάταξη θέλεις και στον τερματισμό τους...Και αντίστοιχη σύνδεση...

Αυτά,για οικιακή χρήση ...

πανω κατω σωστα τα λες πανο, με μια διαφοροποιηση απο τη πλευρα μου.
ενα απλο φις μπορει να λεει 16 Α αλλα αν ειναι καλης ποιοτητας και κατασκευης χρησιμοποιειται και για παραπανω.
καλο ειναι στο 4αρι καλωδιο να βαζεις ισχυροτερες πριζες αλλά αν το μηκος δεν ειναι μεγαλο, πανε και 16αρες αρκει να μην ειναι φτηνιαρες.

για την πριζα παλι, μπορει να ειναι ισχυροτερη απο 16Α, αρκει να εχει περαστει 4αρι καλωδιο ή και εξαρι καμια φορα.
φυσικα και υπαρχουν οικιακες πριζες 20αρες αλλά σωστα λες οτι θελουν δικη τους διαταξη.
στο σπιτι στο χωριο εχει τραβηχτει 4αρι καλωδιο απο την ηλεκτρικη κουζινα που καταληγει σε πριζα με ασφαλεια 20Α.
επειδη οι περισσοτερες πριζες ηταν παλιες ηθελα μια δυνατη στην κουζινα που να μπορει να σηκωνει πολυμπριζο με πολλες συσκευες.
ο πιο ευκολος τροπος ηταν να επεκταθει το καλωδιο που ερχοταν απο την ηλεκτρικη κουζινα. ηλεκτρολογος την εφτιαξε την δουλεια.
και σε αλλο σπιτι παλιοτερα ειχα τραβηξει 4αρι στο σαλονι για τον λαμπατο. παλι ηλεκτρολογος το ειχε κανει

ολα γινονται απλα αν η ηλεκτροκολληση μας ειναι 180-200Α θελει 20αρα ασφαλεια και αντιστοιχα καλωδια

ξερετε ποιο ειναι το ωραιο? :)
οτι στα ακριβα ηχοσυστηματα, δεν τα βαζουν απλα στη πριζα, τραβανε ιδιαιτερο καλωδιο τουλαχιστον 4αρι καμια φορα και 6 αρι, οχι γιατι τραβαει τοσο ρευμα ο (οι) ενισχυτης, αλλά γιατι το ηχοσυστημα παιζει καλυτερα. και οταν μιλαμε για ηχοσυστηματα πολλων χιλιαδων ευρω, οι διαφορες φαινονται. μαλιστα μερικοι για να αποφυγουν τα φις , ριχνουν το (τα) καλωδια απευθειας στον πινακα.
αν αναρωτηθειτε το γιατι, το πιο λογικο ειναι η πτωση τασης. βεβαια εκει παιζει θεμακαι το υλικο του καλωδιου, το αν υπαρχουν φιλτρα αποθορυβοποιησης του ρευματος κλπ
και μιλαμε για ενισχυτες της ταξης 300-400 βατ, οχι μονο στα μεγαθηρια των kw. ακομα και στους μικροτερους, η ποιοτητα αλλαζει.
ποσο μαλλον στα πιο απαιτητικα.
υποθετω οτι κατι αναλογο γινεται αν η ηλεκτρικη διαταξη του σπιτιου μας δεν ειναι σωστη και τραβαμε ηλεκτροκολληση απο πριζα που μπορει εμεις να εχουμε βαλει 2.5αρι αλλά το καλωδιο μεχρι τη πριζα να ειναι ακομα και 1.5αρι...

πανω κατω σωστα τα λες πανο, με μια διαφοροποιηση απο τη πλευρα μου.
ενα απλο φις μπορει να λεει 16 Α αλλα αν ειναι καλης ποιοτητας και κατασκευης χρησιμοποιειται και για παραπανω.
καλο ειναι στο 4αρι καλωδιο να βαζεις ισχυροτερες πριζες αλλά αν το μηκος δεν ειναι μεγαλο, πανε και 16αρες αρκει να μην ειναι φτηνιαρες.

για την πριζα παλι, μπορει να ειναι ισχυροτερη απο 16Α, αρκει να εχει περαστει 4αρι καλωδιο ή και εξαρι καμια φορα.
φυσικα και υπαρχουν οικιακες πριζες 20αρες αλλά σωστα λες οτι θελουν δικη τους διαταξη.
στο σπιτι στο χωριο εχει τραβηχτει 4αρι καλωδιο απο την ηλεκτρικη κουζινα που καταληγει σε πριζα με ασφαλεια 20Α.
επειδη οι περισσοτερες πριζες ηταν παλιες ηθελα μια δυνατη στην κουζινα που να μπορει να σηκωνει πολυμπριζο με πολλες συσκευες.
ο πιο ευκολος τροπος ηταν να επεκταθει το καλωδιο που ερχοταν απο την ηλεκτρικη κουζινα. ηλεκτρολογος την εφτιαξε την δουλεια.
και σε αλλο σπιτι παλιοτερα ειχα τραβηξει 4αρι στο σαλονι για τον λαμπατο. παλι ηλεκτρολογος το ειχε κανει

ολα γινονται απλα αν η ηλεκτροκολληση μας ειναι 180-200Α θελει 20αρα ασφαλεια και αντιστοιχα καλωδια

Νικόλα, τα λέμε (επικίνδυνα) λάθος...
Ας μείνουμε στο ότι οικιακες πρίζες υπάρχουν μόνο μέχρι 16Α και μόνο μέχρι 2.5 καρέ καλωδιο που ασφαλίζεται με 16Α ασφάλεια.
Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός κανονισμών και επικίνδυνο...

Δεν θα επανέλθω στο θέμα.Καλο ξημέρωμα.

μπορει και να εχεις δικιο, παντως ηλεκτρολογος μου εφτιαξε αυτο στην φωτο πριν 18 χρονια περιπου
και δουλευει μια χαρα. απο αυτην τραβαω με μπαλαντεζα 10 μετρων 2.5αρι καλωδιο για την ηλεκτροκολληση οταν την δουλευω στην αυλη. (χωρις πολυμπριζο βεβαια)
υπ'οψη οτι απο ο,τι μου ειπαν στην αντιπροσωπεια, η δικη μου ηλεκτροκολληση που ειναι 160Α, ανετα δουλευεται με 20 μετρα μπαλαντεζα 2.5αρι καλωδιο. εγω συνηθως την δουλευω απο αυτη τη μπριζα με δεκαμετρη μπαλαντεζα.
το καλωδιο που ερχεται απο τη κουζινα ασφαλιζει με 20Α ασφαλεια οπως βλεπεις. δεν ξερω αν αυτο ειναι παρατυπο, αλλά και η ηλεκτρικη κουζινα, ενισχυμενη γραμμη δεν εχει?
καλο σου βραδυ πανο!

Attachments

• DSC_0644.jpg
    DSC_0644.jpg
    71.8 KB · Views: 170
Ειδικά για τις ενδεχόμενες γραμμές εγώ ξερω ότι πρέπει να έρχονται κατευθείαν από τον πίνακα..
Η κουζίνα έχει 4άρι με 25Ά ασφάλεια.
Το 18αρη A/C έχει 4άρι με 20Ά ασφάλεια..
Ο θερμοσίφωνας έχει 4άρη με 25Ά ασφάλεια..
Έχω άλλες 2 ενυσχιμενες με 2.5αρη καλωδιο με 16Ά ασφάλεια.
Σε υποπινακα που έχουμε φτιάξει για το ασανσέρ έχουν βγει 2 των 20Ά και 16Ά αντίστοιχα με 4άρη και 2.5άρη...

Όλες οι παραπάνω είναι αυτόνομες και δεν ενωνονται με τιποτε αλλο και ο
κουμπάρος που είναι ηλεκτρολόγος μου εκεί πει μπορείς να βάζεις σχεδόν τα πάντα πάνω σε αυτές άσχετος μήκος καλωδίου...
Δηλ δεν μπορείς να βάλεις νά δουλέψεις ηλεκτροκολληση η αλλά με μεγάλο φορτίο παράλληλα με άλλες συσκευές.. εκεί υπάρχει θεμα...

ε οχι βεβαια παραλληλα. φαντασου να τραβας 3-4 kw για την ηλεκτροκολληση και ταυτοχρονα να ψηνει ο φουρνος και κανενα ματι.
τοτε θα σου ριξει την ασφαλεια της κουζινας και ειναι λογικο, επειδη η γραμμη (και η ασφαλεια) της κουζινας δεν θα σηκωσει ολες αυτες τις συσκευες.
οταν χρειαζεται να κολλησω, το κανω συνηθως απογευμα που η ηλεκτρικη κουζινα δεν χρησιμοποιειται.
αν παλι εχω να κολλησω κατι στην αλλη πλευρα του σπιτιου, τραβαω ρευμα απο τη πριζα πλυντηριου που εχει 16 Α ασφαλεια και αυτος ειναι και ο λογος που δεν αγορασα 200Α ηλεκτροκολληση καθως διαβαζα απο διαφορους χρήστες οτι οι 200 αρες ριχνουν τις ασφαλειες των 16Α και δεν ηθελα να εξαρτιεμαι απο το ωραριο του μαγειρεματος.
τωρα, αν καποιος εχει 200Α κολληση, ειναι καλο το να τραβηξει ρευμα απο την κουζινα οπως γινεται και με μενα, σε περιπτωση που δεν μπορει να τραβηξει ανεξαρτητη γραμμη.
αρκει βεβαια τη δουλεια αυτη να την κανει επαγγελματιας ηλεκτρολογος.
καλημερα κωστα!

Το φις που έχει πάνω του το μηχάνημα είναι μέχρι 16Α.
Δεν υπάρχει απλό φις ισχυρότερο.

Δεν υπάρχει οικιακή πρίζα πάνω από 16Α.

Ευχαριστώ Πάνο!
Δίκιο έχεις, ακριβώς όπως τα γράφεις είναι, πήγα και τα τσέκαρα.

Η κουζίνα κι ο θερμοσίφωνας είναι σε 25Α ασφάλειες των οποίων τα καλώδια είναι συνεχόμενα. Θυμάμαι ότι για τον ηλιακό ο ηλεκτρολόγος ξεβίδωσε το καπάκι για να συνδέσει τα καλώδια εσωτερικά του, η κουζίνα είναι με χοντρή κλέμα.

Για το δε πλυντήριο η πρίζα του είναι σε 16Α ασφάλεια. Σαφώς και το φις του πλυντηρίου αναγράφει 10-16Α.

Οι 2 ελεύθερες οικιακές πρίζες μου είναι 16Α.
2 φις Legrand αρσενικό-θηλυκό για μια hand-made μπαλαντέζα που έφτιαξα δέχονται 16Α max. (οι ετικέτες στη φωτο)
Τα σούκο ταφ που έχω κι αυτά είναι 16Α max.

Παντού 16Α...

JaIDQor.jpg

Για να πάρεις γραμμή 20Α ή 25Α,πρέπει να βάλεις καλώδια χοντρά ΣΤΟΝ πίνακα και να ασφαλιστούν με ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ διάταξη.Αντιστοιχη διάταξη θέλεις και στον τερματισμό τους...Και αντίστοιχη σύνδεση...

Κοίταξα και το βιβλίο των ηλεκτρολόγων με τις προδιαγραφές.

Πουθενά οι ελεύθερες οικιακές πρίζες δεν είναι με ασφάλειες 20Α-25Α... εκτός εάν κάποιος προνοήσει...

WKRLloj.jpg

Υπάρχουν φις για περισσότερα των 16 αμπέρ;

Επιλογή ασφαλειών αυτομάτων και τήξης:
http://www.electrologos.gr/news/316

Διαβάζω λίγο για τις ραγοασφάλειες ΑΒΒ:
https://new.abb.com/low-voltage/el/news/article-gettting-to-know-mcbs
Eνημερωτικό pdf https://search.abb.com/library/Download.aspx?DocumentID=1TXB50020C2302&LanguageCode=el&DocumentPartId=&LaunchParam=%23page%3D272&Action=Launch&ref_a=5231267&ref_b=566532

ναι σπυρο, παντου 16 Α λενε, αλλά απο ποια φις και πριζες νομιζεις τροφοδοτουνται οι ηλεκτροκολλησεις των 200Α που τραβανε 7-8 kva σε πληρη ισχυ??
και η δικη μου πριζα στη φωτο, 16Α λεει αλλά ειναι hager (legrand, abb το ιδιο πανω κατω ειναι, κορυφαιες) . κι ας ασφαλιζει με 20αρα ασφαλεια
σε εναν καυκα που ρωτησα, ναι μεν υπαρχουν βαρυτερες πριζες (κοκκινα καπακια) αλλά για την χρηση που ηθελα (ηλεκτροκολληση 160Α) οταν καποια στιγμη σκεφτηκα να φτιαξω μια 20-25 μετρη μπαλαντεζα με 4αρι, μου προτειναν 16Α φις αρσενικο & θηλυκο αρκει να ειναι καλης ποιοτητας (φυσικα για την χρηση που την ηθελα παντα, να καλυψω δηλαδη 160αρα κολληση). εκει μαλιστα μου ειπαν να μην φτιαξω με 4αρι καλωδιο καθως η 160Α κολληση μου ηταν καλυμενη με το 2.5αρι (αυτο που μου ειχε πει και ο εισαγωγεας)
σαφως ειναι καλυτερα να εχουμε πριζες που ειναι 20-25 Α αλλά και οι 16αρες κανουν την δουλεια τους αν ειναι καλης ποιοτητας και οχι κινεζες.
ειδαλως δεν θα μπορουσε ο μεσος χρηστης να δουλεψει στο σπιτι του 200Α ηλεκτροκολληση. ποσα σπιτια εχουν πριζες των 20+Α ?
δες την φωτο που εβαλες εσυ στη προηγουμενη σελιδα, λεει καπου για Ιmax=31Α. και τι ειναι? 160Α κολληση ειναι. δεν θα μπορουσε να δουλεψει κοντα σε πληρη ισχυ μια 160αρα αν οι πριζες των 16Α δεν επαρκουσαν. ποσο μαλλον μια 200αρα
βεβαια πιο αρμοδιος ειναι να μας πει ενας ηλεκτρολογος μηχανικος, αλλά η πραξη δειχνει οτι οι πριζες που λενε 16Α, αν ειναι καλης ποιοτητας κανουν για πολυ περισσοτερο αφου και μια απλη ηλεκτροκολληση των 160Α τις υπερβαινει

Εγω εχω, προφανως, χαθει απο καποιο σημειο και μετα, ως εντελως ασχετος, αλλα παρακολουθω με ενδιαφερον.
Μια που τα λετε αυτα, εχουμε καποια, χονδροειδη εστω, κλιμακα για την καταναλωση (Kwh) μιας κολλησης αναλογα με τα αμπερ λειτουργιας της;

κι εμεις ψιλοασχετοι ειμαστε :)
για την κλιμακα, λογικα υπολογιζεις το ποσοστο αμπερ που χρησιμοποιεις σε σχεση με το μεγιστο της κολλησης σου και το ποσοστο αυτο το πολλαπλασιαζεις με τη μεγιστη ισχυ σου.
δηλαδη αν σε πληρη ισχυ μια κολληση των 160Α τραβαει 5kw (τοσο πανω κατω τραβαει) και εσυ κολλας με 80Α τοτε τραβας το 50% της μεγιστης ισχυος αρα 2,5 kw.
αν υπολογισεις χοντρικα οτι μια kwh στοιχιζει 20 λεπτα (με τις επιβαρυνσεις) τοτε σε μια ωρα συνεχους κολλησης εχεις καψει μισο ευρω. (τελειως χοντρικο το παραδειγμα)

GpF9SDz.jpg

caIAsNG.jpg

Όπως είπε ο Πάνος, αυτά ακριβώς ισχύουν στους οικιακούς πίνακες βάσει νομοθεσίας.

Πέρασα από τον Καυκά και ρώτησα τους ηλεκτρολόγους τι να κάνω.
Όντως (όπως έκανε ο Νικόλας) μου είπαν για γρηγοράδα να τραβήξω από την κλέμα της κουζίνας υπ' ευθύνη μου πάντα.
Διαφορετικά νέο κανάλι στον τοίχο κλπ.

Νικόλα στη φωτό που ανέβασες, μέσα στο διθέσιο εξωτερικό κουτί της ασφάλειας Hager MWN 120 C20, θέλει ασφάλεια διπολική 2P (L+N) φάση+ουδέτερο... όχι 1P που έχεις... σε παρακαλώ να την αλλάξεις προτού συμβεί το οτιδήποτε!

https://www.kafkas.gr/proionta/ilek...b-asfaleia-20a-3ka-sh201t-c20na-70381_102155/
ή
https://www.kafkas.gr/proionta/ilek...b-asfaleia-25a-3ka-sh201t-c25na-70382_102156/
ή
https://www.kafkas.gr/proionta/ilek...aftomatos-2p-b20a-6ka-230v-l-n_203017_203017/