Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

και ισως το καλαι να ειναι ΠΟΛΥ καλυτερη επιλογη σε εφαρμογες που ειναι εκτεθειμενες σε διαβρωση
(στην περιπτωση μας λιγο απιθανο μια γειωση δαγκανας να φαει βροχη)

Αυτό που γράφεις το κάνουνε στα σκάφη.
Δηλαδή οι άκρες των καλωδίων τροφοδοσίας ρεύματος του κινητήρα περνιούνται με καλάϊ για να μην οξυδώνονται από την υγρασία και το αλάτι της θάλασσας.

Λοιπον, στα γρηγορα να αναφερω τα εξης:
Στην ηλεκτροκολληση θελεις υψηλη αγωγιμοτητα των εμπλεκομενων συνδεσεων και ακροδεκτων, ετσι η αλλαγη με μια καλη τσιμπιδα γειωσης (με μεγαλυτερη αγωγιμοτητα) ειναι μια σημαντικη αναβαθμιση.
Τα καλωδια ειναι πολυκλωνα χαλκινα και μεγαλης διατομης, με μικρη αντισταση αγωγιμοτητας, ωστε να διερχονται τα απαιτουμενα υψηλα ρευματα. Ο χαλκος εχει μεγαλυτερη αγωγιμοτητα απο το καλαι που περιεχει περιπου 60% κασσιτερο και 40% μολυβδο.
Επιπλεον, οταν γανωσουμε το καλωδιο με καλαι θα δημιουργηθει ενα τελειωμα του καλωδιου σχεδον στρογγυλο και οταν αυτο συγκρατηθει με βιδα η συνδεση θα ειναι σχεδον σημειακη. Οταν το πολυκλωνο καλωδιο (χωρις καλαι) συγκρατηθει με βιδα η επιφανεια συνδεσης ειναι μεγαλυτερη.
Το καλαι λιωνει μετα τους 180 βαθμους κελσιου και υπο συνθηκες (δυσκολο, αλλά) μπορουν να αναπτυχθουν τοπικα πολυ μεγαλυτερες θερμοκρασιες.

Kαι για να κλεισω το θεμα, οποιος δεν συμφωνει μπορει να ακολουθησει τις οδηγιες του video!

(Νικολα καλα τα γραφεις και ωραιο link)

Θαναση, κατανοητο.
Νομιζω, υπηρξε μια παρεξηγηση: Εγω προσπαθουσα να σου εξηγησω τι εννοω γιατι νομιζα οτι δεν ειχες καταλαβει, κι εσυ νομιζες οτι επεμενα οτι το καλαϊ ειναι καλυτερο.
Στη συγκεκριμενη περιπτωση (δεν εχω παει ακομα στο μηχανημα), αυτο που εκανε ο Κωστης ειναι μια χαρα. Μαλλον, ο "σωστος" τροπος, ετσι κι αλλιως, ειναι να μην χρησιμοποιησεις καθολου κλιπ, αλλα να βγαλεις το υπαρχον και να βαλεις τα γυμνα καλωδια στην βιδα. Πιθανον, με ενα "χιτωνιο" για να πιανει καλυτερα.

Αγγελε παρεξηγηση δεν υπηρξε
Εαν διαβασες τι εγραψα, τοτε βαζοντας ακροχιτωνιο (και εαν βρεις σε αυτη τη διασταση, η καλυτερη ποιοτητα θα ειναι χαλκινο επικασσιτερωμενο) διαφωνεις μαζι μου.
Το περιπου σωστο (ο "σωστος" τροπος) τι ειναι? θα πρεπει να μου το αιτιολογησεις.

Λεπτομεριες ολα αυτα, αλλα απαιτηθηκαν ... πιο πριν

Για το (ακρο?)χιτωνιο δεν ξερω. Για να μην "μπει" η βιδα στα καλωδια το λεω, αλλα δεν παιρνω ορκο.
Για τον σωστο τροπο αναφερομαι στην συγκεκριμενη τσιμπιδα, που νομιζω ειναι φτιαγμενη νσ παιρνει γυμνα καλωδια.
Μπορει να κανω λαθος.

Αυτο ηθελα να αποφυφω εγω...το κοψε-ραψε στα καλωδια...για αυτο το εβαλα κατευθιαν απο πανω...

μια λεπτομερεια και μια προσθηκη στην συζητηση.

Τοποθετηση του καλωδιου με καλαι, εννοουμε να γεμισει ο ακροδεκτης με καλαι.
Οντως αν ειναι να μπει βιδα απο πανω, δεν γινεται καλη επαφη (περιπτωση ηλεκτρικων μουφων)

Υπαρχει η αποψη να αποφευγεται η κολληση γιατι το καλωδιο τραβα λιγο προς τα πισω καλαι, και γινεται ακαμπτο. Κια υπαρχει φοβος οτι με τις κινησεις θα σπασουν νηματα.
(αυτο μου εχει συμβει με πολυ καλης ποιοτητας καλωδιο με πολλα νηματα)

Στην ηλεκτροκολληση χρησιμοποιούμε πολύκλωνα καλώδια για να μην δημιουργούνται επιδερμικά φαινόμενα. Πολυκλωνο με βιδα,ποτε δεν έχει το μέγιστο αποτέλεσμα παρα μονο με κοσάρισμα. Τα επιπλέον κενά του κοσαρίσματος συμπληρώνει το καλάι και όχι να το κρατήσει σφικτά στο κος.
Η βιδα της ένωσης τωρα είναι σημαντικό στον χρόνο στο να μην χαλαρώσει ή στο να μην γίνει διηλεκτρική η σημειακή επαφή της (όπως στις γειώσεις των παλιών αυτοκινήτων που δημιουργούν πτώση τάσης),άρα εκεί σαν μερακλήδες....ξυνουμε και βάφουμε,ΑΠΟ ΠΑΝΩ μόνο .

Για να δω τώρα με τόσο ρευμα...τι κολλήσεις θα κάνετε!!!

Απάντηση: Re: Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Πανο, να σου θυμισω οτι η συζητηση γινεται για μηχανη ηλελκτοκολλησης που στην εξοδο της εχουμε DC. Αρα λοιπον το επιδερμικο φαινιμενο δεν υφισταται. Απλα εδω εχουμε τοσους πολλους κλωνους που θα πρεπει να τους χρησιμοποιησουμε ολους και "καθαρους".
Επιδερμικο φαινομενο εχουμε στο AC, αρα στις μηχανες πηνιου.

Για να δω τώρα με τόσο ρευμα...τι κολλήσεις θα κάνετε!!!
αυτο, ξαναπεστο ...

έβαλα τα ηλεκτρόδια σε ναυλον και τα τοποθέτησα μέσα και μετά άνοιξα την χάρτινη συσκευασία και την κόλλησα με διαφανή ταινία από έξω, για να ξέρω τι ηλεκτρόδια είναι μέσα.. 

IMG-20210228-152942.jpg

Ωραιος...μια χαρα εγινε...!!!!!

Φορτωμενο με ξυλεια το backround....!!!
Ναι φίλε μου.
Είναι παλέτες, τις οποίες θα τις κόψω και θα φτιάξω βάσεις με ροδάκια Φ65 ναυλον, για να βάζει τις γλάστρες η γυναίκα.
Όταν τις φτιάξω, θα ανεβάσω φωτογραφίες...

Διαμαντη,πολύ ωραίο!

Θανάση θεωρητικα έχεις δίκιο,στην πράξη όμως συμβαίνουν πολλα γιατι ένα κύκλωμα που δημιουργεί αρκ και πολλά Α ποτε δεν είναι σταθερό.Εχω δει καλώδια 52v dc στα 300Α να "τραγουδάνε" και στα 400 να μην τρέχει τίποτα.Άλλο να θερμαίνεται στα 200 και στα 250 να είναι φυσιολογικά.
Θα μου πεις εκει υπαρχουν και άλλα πολλά είδη ρευματος που κυκλοφορούν μαζι και "παρανομα"...ναι.Εδω μας ενδιαφέρει η ευκαμψία και το χαμηλο κοστος,έτσι βάζοντας πολύκλωνο που αντέχει περισσότερα Α,μειώνουμε τη διαμετρο.

Το βάρυνα ομως...

Σχετικά με την κόλληση με καλάι ή σύσφιξη (??): (μετάφραση translate.google, μη βαράτε)

Για συνδέσεις καλωδίων, η πτύχωση υπερβαίνει συνήθως τη συγκόλληση για μερικούς βασικούς λόγους. Πρώτα απ 'όλα, οι συνδέσεις καλωδίων διαρκούν περισσότερο όταν είναι πτυχωμένες επειδή προστατεύονται από υγρασία, βρωμιά και συντρίμμια. Τα εργαλεία πτύχωσης έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν αεροστεγείς σφραγίδες μεταξύ του καλωδίου και του συνδετήρα. Επομένως, η υγρασία, η βρωμιά και τα συντρίμμια δεν θα μπορούν να φτάσουν στο πτυχωτό σύρμα. Η συγκόλληση, δυστυχώς, δεν προσφέρει το ίδιο επίπεδο προστασίας.

Το Crimping προσφέρει ισχυρότερες, πιο αξιόπιστες συνδέσεις από τη συγκόλληση. Η συγκόλληση χρησιμοποιεί θερμαινόμενο μέταλλο για να συνδέσει το καλώδιο στον σύνδεσμο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το μέταλλο πλήρωσης θα υποβαθμιστεί, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αποτυχία της σύνδεσης.

Οι περισσότεροι ηλεκτρολόγοι θα συμφωνήσουν ότι η πτύχωση είναι επίσης ευκολότερη από τη συγκόλληση. Η συγκόλληση δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά απαιτεί ακόμα θέρμανση της συγκόλλησης και προσεκτική τοποθέτηση μεταξύ του συνδετήρα και του καλωδίου. Η πτύχωση είναι μια ακόμη πιο εύκολη διαδικασία που απαιτεί τοποθέτηση του καλωδίου και του συνδετήρα στο εργαλείο πτύχωσης και συμπίεση της λαβής.

Πηγή: https://monroeengineering.com/blog/crimping-vs-soldering-cable-connectors-which-is-best/

Σήμερα, πήγα σε έναν φίλο αλουμινά και μου έδωσε κάτι ρετάλια σιδήρου, έστησα την ηλεκτροκολληση και τα παρελκόμενα και είμαι έτοιμος για μάθημα...
Θα δοκιμάσω και την μάσκα, να την προσαρμωσω στο κεφάλι μου.. . Έβαλα τσιμπίδα στο - και σώμα στο +, βάσει της οδηγίας στο ηλεκτρόδιο κσι βλέπουμε.. . . Το μόνο μείον είναι ότι κάνει ψωφόκρυο και πιο πολύ ο αέρας γιατί είναι διαμπερές η πυλωτή και έφυγε η μέρα. Οπότε το έργο θα πάει για αύριο....
IMG-20210302-142940.jpg

Ωραιο το set up της δοκιμης Διαμαντη και πολυ ωραια η φωτογραφια -και η καθαροτητα και το μεγεθος!

Mε ποια φωτογραφικη την εβγαλες?

Διαμαντή μια χαρά το υπαίθριο εργαστήριο σου 
Όντως πέρασε η μέρα για σήμερα και ο βοριάς κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα.

Τα καλώδια της ηλεκτροκολλησης φαίνονται αρκετά μακριά, τι μήκος εχουν;

Υ.Γ. Επειδή βλέπω πολλά ξύλα τριγύρω και για την δική σου ασφάλεια θα πρότεινα να έχεις και ένα πυροσβεστήρα κάπου στον χώρο.
Σιγουρα τώρα τον χειμώνα με την υγρασία δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί η φωτιά από σπίθα κλπ αλλά καλό είναι να υπάρχει ένας Πυροσβεστήρας κάπου κοντά.
Αλώστε είναι χρήσιμος και για την ασφάλεια της κατοικίας

Ωραιος. Ο,τι εμπειρια μοιραστεις θα ειναι χρησιμη 🙂
Γενικα, οπου δουλευεις θα τα κανεις χαλια (καψιματα, μαυρισματα κτλ), οποτε, αν σε νοιαζει η επιφανεια, βαλε κατι απο κατω.
Εγω βαζω συνηθως ενα κοντρα πλακε, που σαφως δεν ειναι ο,τι πιο ασφαλες/πυραντοχο, αλλα μεχρι στιγμης δεν ειχα σοβαρο θεμα (στα χειροτερα, επειδη παιρνει απο πανω, σβηνει ευκολα). Οπωσδηποτε, το σωστο ειναι κατι που να μην καιγεται.
Για μενα, ο χρυσος κανονας ειναι "οσο πιο ευκολα βγαινει η κρουστα, τοσο πιο καλη κολληση εχεις κανει".
Καλη διασκεδαση 😁