Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Καλησπερα και σε ευχαριστω πολυ.Τελικα χρησιμοποιησες 0,9 συρμα?Απο τη πισω πλευρα παντως νομιζω πως στα 30 amp - εχει γινει σωστη κολληση,στα υπολοιπα σαν να μη εχει γινει διεισδυση σωστη

Όλα ήταν με αστραπιαίες πόντες. Επειδή ακριβώς ήταν 9άρι.
Αν άφηνα μερικά κλάσματα τού δευτερολέπτου παραπάνω τότε θα έκανε βουναλάκια από υλικό.

Τότε θα έβλεπες διείσδυση καλή, όμως ολόκληρες "φακές" από υλικό, μπροστά.

Κάτι άλλο, που φέρνει μία σχετική αμφιβολία για τα αποτελέσματα.
Οι λαμαρίνες δεν ήταν κομμένες ολόισιες.
Μπορεί κάποιες πόντες να έπεσαν σε μεγαλύτερο άνοιγμα και κάποιες να έπεσαν σε μικρότερο.

Είναι ένας γενικός μπούσουλας.

Κανονικά θα έπρεπε να τις χρησιμοποιήσω την μία επάνω στην άλλη (κατά μία επικάλυψη 5-10%).
Δεν ήταν λαμαρίνες για ακμές και φοβάμαι ότι τις χάλασα άδικα.

Χαιρετώ τούς αγαπητούς. Είπα να μοιραστώ μία κατασκευή.
Είναι πολυμορφικό κατασκεύασμα, το οποίο βασίστηκε στο σχέδιο "Τέντα Για Παραλία" (από το κανάλι τού κυρ-Γιάννη) και τροποποιήθηκε ανάλογα.

Κανάλι Κυρ-Γιάννη.jpg

Η διαφορά, βρίσκεται στο ότι ο κυρ-Γιάννης κολλάει 2 μικρές άκρες επάνω σε στραντζαριστό και βγάζει προκαθορισμένο μήκος (1 μ.)
Και ότι ενώνει την κατασκευή μόνο στην επάνω πλευρά.
Βέβαια εκείνος θέλει κάτι που να μπάινει σε πορτ παγκάζ και να συναρμολογείται στην παραλία για 2-3 ώρες.

Εγώ θέλω κάτι για το οικόπεδο και να μεταβάλω ανάλογα, είτε τις διαστάσεις, είτε το ύψος.
Δηλαδή να γίνεται τέντα - τραπέζι - πάγκος εργασίας - σκαλωσιά - κρεβάτι - κλπ, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

ΣΧΕΔΙΟ ΤΕΝΤΑΣ 05@0.5x.jpg

Αυτό είναι ένα σχέδιο με 8 γωνίες (3 άξονες από στραντζαριστό η κάθε γωνία) + 4 Ταφ στην μέση) για καλύτερο "δέσιμο" της κατασκευής.
Κάθε γωνία αποτελείται από 1 κομμάτι των 14 cm (οριζόντιο) και 2 κομμάτια των 12 cm.

Αν φερειπείν αφαιρέσουμε τα Ταφ, τότε με τις 8 γωνίες, έχουμε μία γρήγορη τέντα, για το σκουτεράκι.
Ή μία γρήγορη τέντα εργασίας κάτω από τον ήλιο.

Τέντα Μοτοσικλέτας .jpg

Προκειμένου να ταιριάζουν τα σίδερα (να συρταρώνουν) χωρίς πολύ τζόγο, διάλεξα :

- Για ελαφριές κατασκευές (τραπεζάκι, κόψιμο ξύλων, τέντα) : Γωνίες από 20άρι βαρέως τύπου - Άξονες από 14άρι
- Για βαριές κατασκευές (σκαλωσιά για μερεμέτι - πάγκο εργασίας μετάλλων) : Γωνίες από 25άρι βαρέως τύπου - Άξονες από 20άρι Βαρέως Τύπου
- Για ακόμα πιό βαριές εργασίες (σκαλωσιά με βάρος - βάθρο για τσιμεντόλιθους σε ψηλό σημείο) : Γωνίες από 30άρι βαρέως τύπου - Άξονες από 25άρι Βαρέως Τύπου

Όμως σάς προειδοποιώ. Έχει αρκετή δουλίτσα.
Πολύ προσεκτικό κόψιμο (για γώνιασμα), πολύ τρύπημα, γυάλισμα και κάμποση ηλεκτροκόλληση - τρίψιμο - βάψιμο.

Σίδερα@0.75x.jpg

Το ότι σφίγγει με μάπες, αξίζει τον κόπο.
Αφενός σφίγγει με το χέρι (πάντα στο τέλος, μετά το μοντάριμα) για τέντα και ελαφρές κατασκευές.
Αφετέρου, μπορείς να κρεμάσεις πράγματα, να δέσεις, να στρεώσεις με πάσσαλο και να σιγουρέψεις την τέντα.

Στις πιό βαριές εργασίες, το σφίγγεις με ένα κατασαβίδι (μέσα στην τρύπα) ή με ό,τι υπάρχει πρόχειρο (λ.χ ένα μικρό κομμάτι μπετόβεργα).

Προκειμένου να βγει ευκολότερα η ηλεκτροκόλληση με τις μάπες και τα παξιμάδια επάνω στα σίδερα, προτίμησα 8άρια παξιμάδια φλαντζωτά (με ενσωματωμένη ροδέλα, όλα ένα σώμα)
Για τις μάπες, προτείνω 8άρια ALLEN και 14άρια παξιμάδια.

μπραβο, πολυ δουλειά πολυ μελέτη
μου αρεσει πολυ η πατέντα (δουλευει το μυαλό) και η πολυμορφηκοτητα (κερδιζεις χωρο και χρημα)
προσωπικα θα ήθελα να δω καποιες φωτογραφίες, στημενο, σε διαφορες χρήσεις

• Like
Reactions: jajavax
Γεια σου πατρίδα
αν είσαι διατεθειμένος να πειραματιστείς αλλά και να διαθέσεις κάποιο ποσό (με 16€ δεν παίρνεις ηλεκτροκόλληση), υπάρχει έδαφος. Αν το πάρεις και θέλεις να ξεκινήσεις κολλήσεις, μάλλον το ξεχνάς. Είναι (?) mig αερίου που απαιτεί επιπλέον ροοστάτη για την ταχύτητα του σύρματος και υποθέτω ότι στην φιάλη έχει βάλει ρυθμιστή. Αν κατάλαβα καλά, το συνδέει σε 2 μπαταρίες αυτοκινήτου για να το κάνει φορητό. Πόσο πιστεύεις ότι θα κρατήσουν οι μπαταρίες πριν χρειαστούν πάλι φόρτιση; Εξάλλου με 2 μπαταρίες αυτοκινητου και φιάλη, μόνο φορητό δεν είναι. Αν θέλεις κάτι φορητό, πάρε μία φτηνή mma και μία γεννήτρια που θα σου είναι χρήσιμα και σε πολλές άλλες καταστάσεις.
Βέβαια, αν με ρώταγες αν θα το αγόραζα, θα σου έλεγα ναί αλλά μόνο για την χαρά του πειραματισμού. Με σύρμα flux, ροοστάτη και ρεύμα με μετασχηματιστή απο το δίκτυο.

Άσχετο, το πρόβλημα με το νερό στο νησί ομαλοποιήθηκε ή θα διψάσουμε όταν έρθουμε;

Γειά σας συμπατιώτες και γείτονες! Για πειραματισμό και για να περνάει η ώρα θα την αγόραζα αλλά μου πέρασε ! Πριν ένα μήνα πήρα αυτή και μια χαρά τα πάει. Ένα κάγκελλο που άλλαξα το κατάφερα πολύ καλά.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Όσο για το νερό: Θα υποφέρουμε μάλλον λίγο πιό πολύ αυτό το καλοκαίρι.

• Like
Reactions: newbie
συνηθως οταν τα υλικά δεν κολλάνε κατέβαζουμε τα αμπερ στην ηλεκτροκολλήση μας και γινέται πιο ευκόλα η κόλληση. η επιλογή ενος πιο ψιλού σε πάχος ηλεκτροδίου είναι μια λύση αλλα μπορουσαν να δουλέψουν και τα fincord 2.5mm. το βασικό για να κολλήσει το πλέγμα πάνω στο στρατζαριστό είναι το πάχος του πλέγματος τα 3,3 χιλιοστα πάχος κολλάνε πολύ κάλα. Για περισσότερες επιλογές σε στρατζαριστα σίδερα αλλά και πλέγματα επισκευτείτε το www.emporio-sidirou.com

Εκεί που έκανα κάποιες κολλήσεις το Σάββατο, συνειδητοποιώ ότι η φιάλη πήγε στο 0. Πήγα για πρώτη φορά στο MEDIFIRE στον Γέρακα. Απίστευτη εξυπηρέτηση. Σε 1,5 ώρα ήταν έτοιμη (82/18) και κρύα!!!!
Βέβαια, εις γνώσιν μου η πίεση είχε πέσει στα 180 bar, αλλά εγώ δεν μπορούσα να περιμένω μέχρι την Δευτέρα και αυτοί έπρεπε να κλείσουν (πήγα και εγώ τελευταία ώρα :().

Έριξα μια ματιά στο eshop τους και έχει ενδιαφέρον.

• Like
Reactions: nikfor
https://www.telwin.com/TELWIN/FOTO/...tDetailsFeaturedImage/816238_FORCE_205_1L.jpg Πριν λιγες μερες αγορασα αυτο το εργαλειο.Για 20 σχεδον χρονια ειχα και την εχω ακομη μια GYS mi130 σκυλι αξιοπιστιας με απειρες κατασκευες επισκευες δικες μου αλλα και φιλων μου.Που να το περιμενα η να το ηξερα οτι η νεα μηχανη ειναι η μερα με τη νυχτα στην κυριολεξια.Η telwin απλα κολλαει απο τσιγαροχαρτο μεχρι χοντρα γαλβανιζε κομματια και ανομοια μεταξυ τους μεταλλα και παχη με απιστευτη ευκολια και ανεση.Γαζι επανω σε κοιλοδοκο γαλβανιζε με την μια χτυπας με το σφυρι τροχιζεις ετοιμο.Μιλαμε το μηχανημα εχει εναν ελεγχο στο ρευμα απιστευτο.Και ενας ανιδεος να κολλησει θα κανει καλλησεις επαγγελματικες με τετοιο εργαλειο.Απο τα καλυτερα λεφτα που εχω δωσει.Θα της δωσω και δυο φαουλ.(1) το ποτενσιομετρο εντασης ειναι εντελως απροστατευτο με αποτελεσμα οπως ηταν στο πλαστικο της κουτι στην μεταφορα εφαγε καποια γερη και μπηκε στραβωσε προς μεσα αριστερα.Ειδα οτι γυρναει και ρυθμιζει κανονικα και σαν χομπιστας ηλεκτρονικος την λυνω το ξεκολλαω απο την πλακετα του ισιωνω τα λαμακια και τους ακροδεκτες και το ξανακολλαω τελος καλο ολα καλα. Για να μην εχω παρατραγουδα σε καμια δουλεια με το εκτεθειμενο κουμπι βιδωσα απο μπροστα μια μπαρα αλουμινιου σαν προστασια να μην μπορει να βρει πουθενα το κουμπι ξανα. (2) Οι μπορνες συνδεσης σωμα και τσιμπιδας ειναι χωρις κολαρο δεμενες στο σασι βγαινουν απο την πλακετα απευθειας.Βεβαια οταν την ελυσα ειδα οτι ειναι καλα στερεωμενες με βαρεου τυπου βιδες.Τωρα θα δειξει στην χρηση.Για μενα το σωστο ειναι το εξτρα σφιξιμο στην μπροστινη πλευρα.Στο θεμα αξιοπιστιας πλακετας θα φανει στο μελλον.Παντως τα 2 φαουλ τα ξεχασα παντελως μολις εκανα τις πρωτες κολλησεις ανεση και τρομερη ευκολια και ταχυτητα.

Καλορίζικη και καλά κολλήματα!!!!!

Αν έχεις DC αμπεροτσιμπίδα, κάνε και έναν έλεγχο στην ακρίβεια των Α (πληροφοριακά και μόνο).
Αυτό με τις μπόρνες δεν το κατάλαβα.

• Like
Reactions: full speed
Καλορίζικη και καλά κολλήματα!!!!!

Αν έχεις DC αμπεροτσιμπίδα, κάνε και έναν έλεγχο στην ακρίβεια των Α (πληροφοριακά και μόνο).
Αυτό με τις μπόρνες δεν το κατάλαβα.
Εννοω οτι τα θηλυκα βυσματα που κουμπωνουν πανω η τσιμπιδα και το σωμα ερχονται απευθειας απο την πλακετα χωρις βιδα με κολαρο δεμενα στην προσοψη και ολο το ζορι και τις δυναμεις το τρωει η πλακετα.Ειναι σαν να εχουμε ενα βυσμα RCA η XLR μονο κολημενο στην πλακετα χωρις τα βιδακια που το κρατανε στο σασι.Αμπεροτσιμπιδες εχω τρεις καλες στην επομενη ευκαιρια που θα εχω χρονο θα την μετρησω καλη ιδεα μου εδωσες.

• Like
Reactions: newbie
Σημερα που βρηκα χρονο εκανα κατι μικροεπισκευες και βελτιωσεις στα εργαλεια μου και μετρησα τα αμπερ στην telwin.Με 100 Α στη αμπεροτσιμπιδα εχω 123 και στα 130 Α εχω 148.Το εργαλειο απλα δεν παιζεται.Κολλησα ενα αεροπιστολο που μου εσπασε μπροστα το λαμακι της ασφαλειας 6χ9 χιλιοστα οσοι εχουν δει η διαθετουν αεροπιστολο ξερουν τι λεω (οταν πατας το πιστολι κατω στο ξυλο τοτε μπορεις να πατησεις την σκανδαλη και αποτρεπει στο να ριχνει καρφια κατα λαθος).Το ιδιο το λαμακι δεν με βολευε γιατι καθοταν μακρια απο το ξυλο οταν εχω λεπτα τεμαχια για καρφωμα γλυστρουσε απεξω. Ετσι εκοψα μια βιδα 5 χιλιοστα 1 εκατοστο μακρος και κρατωντας την με την γειωση της ηλεκτροκολλησης στην θεση της επανω στην ασφαλεια του πιστολιου και λιγο κυρτα προς τα εμπρος για να ειναι κοντα στην εξοδο του καρφιου για στενα τεμαχια ξυλο την κολλησα με τρεις πονταρισιες με 2.5αρι ηλεκτροδιο στα 40 Α.Μετα τροχισα απο μπροστα την βιδα για να μου ερθει 7-8 χιλιοστα οπως ηταν το δικο του λαμακι.Κολλησε χωρις μα και μου επευθειας σταθερα γερα και σε βαθος και το πιστολι δουλευει καλυτερα απο πριν.Μιλαμε για επιφανεια ουτε 1χ1 εκατοστο.

Σημερα που βρηκα χρονο εκανα κατι μικροεπισκευες και βελτιωσεις στα εργαλεια μου και μετρησα τα αμπερ στην telwin.Με 100 Α στη αμπεροτσιμπιδα εχω 123 και στα 130 Α εχω 148.
Δηλαδή ρυθμίζεις στα 100 Α και στην τσιμπίδα σου φέρνει 123 ή λάθος κατάλαβα;

Δηλαδή ρυθμίζεις στα 100 Α και στην τσιμπίδα σου φέρνει 123 ή λάθος κατάλαβα;
Ναι αυτο.Mε τσιμπιδα των 500 ευρω αναλυσης 1ma και αλλες 2 των 350 ευρω σε 16αρια καλωδια σωματος και τσιμπιδας.Ο τροπος που κολλαει δειχνει οτι εχει τρομερο ελεγχο στο ρευμα απλα φερνεις κοντα το ηλεκτροδιο και ξεκιναει χωρις χτυπημα. Δεν μπορω να φανταστω τι θα κανουν τα πιο ακριβα μοντελα και σειρες της εταιριας.Φαντασου εχω ινβερτερ 20 χρονια ακριβο (και το εστειλε στην συνταξη) και με μεγαλη επιφυλαξη την αγορασα πιο πολυ για ρεζερβα και παρα το κοστος το εχω κανονα να μην αγοραζω φθηνα εργαλεια μου αλλαξε τα σχεδια θα την εχω βασικη για τα μαστορεματα μου και θα παρω αλλη μια αργοτερα την force 165 για ρεζερβα και να μπορει να δουλεψει με μια γεννητρια 3500 κβ που εχω.Τελικα αξιζει και το τελευταιο σεντ.

• Like
  • Wow
Reactions: enduras1 and newbie
Ναι αυτο.Mε τσιμπιδα των 500 ευρω αναλυσης 1ma και αλλες 2 των 350 ευρω σε 16αρια καλωδια σωματος και τσιμπιδας.Ο τροπος που κολλαει δειχνει οτι εχει τρομερο ελεγχο στο ρευμα απλα φερνεις κοντα το ηλεκτροδιο και ξεκιναει χωρις χτυπημα. Δεν μπορω να φανταστω τι θα κανουν τα πιο ακριβα μοντελα και σειρες της εταιριας.Φαντασου εχω ινβερτερ 20 χρονια ακριβο (και το εστειλε στην συνταξη) και με μεγαλη επιφυλαξη την αγορασα πιο πολυ για ρεζερβα και παρα το κοστος το εχω κανονα να μην αγοραζω φθηνα εργαλεια μου αλλαξε τα σχεδια θα την εχω βασικη για τα μαστορεματα μου και θα παρω αλλη μια αργοτερα την force 165 για ρεζερβα και να μπορει να δουλεψει με μια γεννητρια 3500 κβ που εχω.Τελικα αξιζει και το τελευταιο σεντ.

Αφού ασχολείσαι με αμπεροτσιμπίδες, ισχύει τελικά ότι στο DC η κλασσική αμπεροτσιμπίδα δεν μας δίνει σωστά αποτελέσματα;

Αφού ασχολείσαι με αμπεροτσιμπίδες, ισχύει τελικά ότι στο DC η κλασσική αμπεροτσιμπίδα δεν μας δίνει σωστά αποτελέσματα;
Οι καλες true rms ειναι ακριβειας (fluke hioki extech brymen κτλπ) και μετρανε σωστα αναλογως την αποκληση % που δινει ο κατασκευαστης και το χρονο διαρκειας καλιμπραρισματος.Αν ομως μετραει κανεις λιγα αμπερ μεχρι 2-5 και κατω στην περιοχη των μιλιαμπερ για απολυτη ακριβεια δεν κανει η τσιμπιδα και παει σε πολυ ακριβα οργανα.Ενα αλλο χαρακτηριστικο οταν αγορασουμε αμπεροτσιμπιδα ειναι η χρηση και το ευρος που θα μετραμε για παραδειγμα μια τσιμπιδα που μετραει 1000 αμπερ ac dc δεν θα μετραει πολυ καλα τα χαμηλα ρευματα απο 40 αμπερ και κατω.Θελουμε αλλο οργανο μεχρι 200-400 αμπερ η και 60-100 αμπερ Τωρα οι φθηνες τσιμπιδες των 30-50-100 ευρω εννοειτε μετρανε αλλα ποσο χανουν? Νομιζω αρκετα απο την πραγματικοτητα και αναλογως τι μετραει κανεις δυσκολα περιβαλοντα αρμονικες κτλπ.Δυστυχως αν ενας επαγγελματιας η χομπιστας εχει μονο ενα οργανο πολυμετρο η αμπεροτσιμπιδα παλμογραφο κτλπ δεν ειναι σε θεση να επαληθευσει αν μετραει σωστα για αυτο παντα ενα δεν ειναι αρκετο.Πολλες φορες κουμπωνω δυο τσιμπιδες οταν μετραω για να ειμαι σιγουρος οτι δεν εδειξε λαθος η μια.Γενικα οι μετρησεις με πολυμετρα και αμπεροτσιμπιδες θελουν πολυ διαβασμα και γνωσεις τι θα μετρησει που και πως ειναι ολοκληρη επιστημη και αναλογως επικινδυνο γιατι μιλαμε για ρευματα αορατα που δεν θελει φοβο και προσοχη.