Ιοί

Status
Not open for further replies.
Ναθ. αν τον γνώρισες, ίσως μπορείς να ξέρεις κάτι παραπάνω.
Προσωπικά δεν μου άρεσε ποτέ το στυλ του και για να είμαι ειλικρινής, ούτε οι γενικότερες κατευθύνσεις του.
Πάντως όταν φεύγει ένας άνθρωπος, φεύγει ένας άνθρωπος, τελεία. Εκεί σταματάμε.

Για την πληρότητα της ενημέρωσης πάντως, ας το προσέξουμε αυτό:

"Ο Γιώργος Τράγκας δεν ήταν αντιεμβολιαστής," λέει στενός συνεργάτης του

Ήταν λοιπόν μόνο φοβισμένος; Μπερδεμένος; Όπως είναι, δυστυχώς, τόσοι φίλοι ή και συγγενείς στον προσωπικό μας περίγυρο; (Όλοι έχουμε κάποιους)...

Από το ρεπορτάζ προκύπτει κάτι μάλλον διαφορετικό.
Μου προξένησε μεγάλη εντύπωση μία ιδιαίτερη φράση του γιατρού του (στο βίντεο):
Αυτοί όλοι ήταν μία παρέα...》​
(...και κόλλησαν όλοι)!​

Σε πρόσφατο άρθρο (δεν θυμάμαι τώρα ποιό) σχετικό με τους αρνητές εμβολίων, του ιού, της απογραφής γενικώς, διάβασα μία φράση "κλειδί":
Ότι η άρνηση αποτελεί το μέσο για την εξασφάλιση δημοσιότητας και κατόπιν για την προώθηση πολιτικών στόχων.
Και τούτο αποτελεί βασικό κίνητρο για πολλούς από τους γνωστούς και προβεβλημένους.

Ακούω λοιπόν προτάσεις για το πως μπορούμε να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να εμβολιαστούν με λογικά επιχειρήματα, πως να τους πλησιάσουμε, να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες τους...
Κώστα, διαισθάνομαι ειρωνεία εδώ; Ελπίζω όχι!

Θα απαντήσω, αλλά θα ήθελα να σε ρωτήσω πρώτα:

Έχεις ανεμβολίαστους στον προσωπικό σου περίγυρο; (Φίλους, γνωστούς, συγγενείς, γείτονες, συνεργάτες, συναδέλφους, υφισταμένους, προϊσταμένους, κλπ);

Με ποιό τρόπο νομίζεις ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους ανθρώπους;
Πώς να φερνόμαστε;

Από τη μελέτη του Τσιόδρα:
Έτσι ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται προοδευτικά για κάθε εκατοντάδα διασωληνωμένων στο ελληνικό σύστημα υγείας, καθώς άνω των 400 ταυτοχρόνως διασωληνωμένων ο κίνδυνος θανάτου τους αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 1,25 φορές σε σχέση με αριθμούς κάτω των 400, ενώ όταν ξεπεράσει τους 800 διασωληνωμένους ο κίνδυνος είναι 1.57 φορές πιο μεγάλος.

σαν να μας λέει ότι τα νούμερα των κλινών ΜΕΘ είναι στα χαρτιά ή ότι αναφέρονται στις κλίνες καθ' εαυτές (άνευ αναγκαίου προσωπικού)

Πώς να φερνόμαστε;
Έχω 2 ανθρώπους μόνο στον κύκλο μου που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι και οι δύο σε μικρή ηλικία και χαμηλή ομάδα κινδύνου. Και οι δύο ξέρουν συγκροτημένα γιατί δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ακόμη και δεν ανήκουν σε καμιά ομάδα ψεκ και λοιπών συνωμοσιολογιών. Σε κάποια πράγματα που πιστεύουν συμφωνώ και εγώ και σε άλλα προφανώς διαφωνώ μιας και εμβολιάστηκα άμεσα μόλις μου δόθηκε η δυνατότητα. Και οι δύο προσέχουν ΠΑΡΑ πολύ και για τους εαυτούς τους, αλλά και για να μην μεταδώσουν κάτι σε ανθρώπους γύρω τους. Κάνουν αρκετά rapid μέσα στην εβδομάδα και τηρούν όλα τα υπόλοιπα μέτρα αυτοπεριορισμού. Αν τους έχω δει, ναι σε ανοικτό χώρο μετά από rapid. Αν θα τους ξαναδώ, ναι με τον ίδιο τρόπο αν και όχι συχνά.
Στον ευρύτερο κύκλο υπήρχαν και κάποιοι "συνωμοσιολόγοι ψεκ" με αυτούς μόνο τυπικές επαφές λόγω άλλων παραγόντων και γειά σας...

Κώστα, διαισθάνομαι ειρωνεία εδώ; Ελπίζω όχι!

Θα απαντήσω, αλλά θα ήθελα να σε ρωτήσω πρώτα:

Έχεις ανεμβολίαστους στον προσωπικό σου περίγυρο; (Φίλους, γνωστούς, συγγενείς, γείτονες, συνεργάτες, συναδέλφους, υφισταμένους, προϊσταμένους, κλπ);

Πώς να φερνόμαστε;
Έχω, τη μητέρα μου. 72 ετών, με νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα υποκείμενα νοσήματα. Είναι η μόνη σε όλο το φιλικο και συγγενικό κύκλο που αρνήθηκε να εμβολιαστεί. Δεν κατάφερα με τίποτα να την πείσω, ούτε εγώ ούτε η αδερφή μου, ούτε η δική της αδερφή, ούτε οι γιατροί της. Προσωπικά δοκίμασα πειθώ, επιστημονικά επιχειρήματα, συζήτηση σε ήρεμο τόνο, καβγάδες, απειλές να μην την επισκεφτώ το καλοκαίρι, τα πάντα χωρίς αποτέλεσμα.

Το Σεπτέμβρη εισήχθη με καρδιακό επεισόδιο και κόλλησε Κορωνοϊό μέσα στο καρδιολογικό της Λάρισας. Ευτυχώς την πέρασε ασυμπτωματικά, αλλά απο τότε έχει συχνά-πυκνά διάρροιες. Δεν ξέρουμε αν είναι συνέπεια του Κορωνοϊού, αλλά το υποψιάζομαι. Ειλικρινά, χαίρομαι που μπήκε το πρόστιμο των 100 ευρώ το μήνα γιατί είναι το μόνο κίνητρο που μπορώ να φανταστώ ότι θα την παρακινήσει να κάνει επιτέλους το εμβόλιο.

σαν να μας λέει ότι τα νούμερα των κλινών ΜΕΘ είναι στα χαρτιά ή ότι αναφέρονται στις κλίνες καθ' εαυτές (άνευ αναγκαίου προσωπικού)
Νομίζω ότι πιο ξεκάθαρα δεν θα μπορούσε να το θέσει.
Μέχρι 200 κρεβάτια όλα τα υπόλοιπα λειτουργούν οκ, όσο γεμίζουν περισσότερα οι υποστηρικτικές δομές και το ανθρώπινο δυναμικό βγαίνουν εκτός νορμάλ ορίων με χαμηλότερη συνεπακόλουθα αποτελεσματικότητα.

Έχω, τη μητέρα μου. 72 ετών, με νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα υποκείμενα νοσήματα. Είναι η μόνη σε όλο το φιλικο και συγγενικό κύκλο που αρνήθηκε να εμβολιαστεί. Δεν κατάφερα με τίποτα να την πείσω, ούτε εγώ ούτε η αδερφή μου, ούτε η δική της αδερφή, ούτε οι γιατροί της. Προσωπικά δοκίμασα πειθώ, επιστημονικά επιχειρήματα, συζήτηση σε ήρεμο τόνο, καβγάδες, απειλές να μην την επισκεφτώ το καλοκαίρι, τα πάντα χωρίς αποτέλεσμα.

Το Σεπτέμβρη εισήχθη με καρδιακό επεισόδιο και κόλλησε Κορωνοϊό μέσα στο καρδιολογικό της Λάρισας. Ευτυχώς την πέρασε ασυμπτωματικά, αλλά απο τότε έχει συχνά-πυκνά διάρροιες. Δεν ξέρουμε αν είναι συνέπεια του Κορωνοϊού, αλλά το υποψιάζομαι. Ειλικρινά, χαίρομαι που μπήκε το πρόστιμο των 100 ευρώ το μήνα γιατί είναι το μόνο κίνητρο που μπορώ να φανταστώ ότι θα την παρακινήσει να κάνει επιτέλους το εμβόλιο.

Εγώ ρώτησα τη μητέρα μου (77 στα 78) τον προηγούμενο μήνα, εάν θέλει να της κλείσω ραντεβού για την 3η δόση, "τωωωρα;" μου λέει "πήγα προχθές και την έκανα μόνη μου".

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο να κάνουμε για να πείσουμε όποιον δεν έχει πειστεί τους τελευταίους 12 μήνες. Με 8-9 δις δόσεις εμβολίων παγκοσμίως, με αποδεδειμένη αποτελεσματικότητα και αποδεδειγμένα πολύ μικρό αριθμό παρενεργειών (όχι ιδιαίτερη διαφοροποίηση από τα λοιπά εμβόλια). Αναγνωρίζω ότι δεν μπορούν να μπουν όλες οι περιπτώσεις ανεμβολίαστων σε ένα τσουβάλι, αλλά ακόμη και στις ηπιότερες θεωρώ ότι έχουν στερέψει τα λογικά επιχειρήματα. Πλέον δεν επιχειρώ καν να κάνω διάλογο. Δικαίωμά σου και αγαπημένοι.

Εάν είναι δικός μας άνθρωπος, τι να κάνουμε, τον αγαπάμε και κουνούμε συγκαταβατικά το κεφάλι με την πλάνη του, ελπίζοντας να τις σκαπουλάρει το δυνατόν ανώδυνα. Εάν είναι εκτός του οικογενειακού μας κύκλου, block και εάν δεν είναι και διαπρύσιος αντεμβολιαστής, κρατούμε μια καλημέρα. Για βαριές περιπτώσεις hard delete.

Ουτε η μανα μου το κανει. 85 ετων. Και 300 εθρω να τις βαλουν δε θα το κανει. Και ολη την συνταξη να της παρουν.
Δυστυχως καποιοι απο τους αρχαιους εχουν καποια σταση που δεν αλλαζει. Σε τελικη φαση οτι και να συμβει θα συμβει.

«Αυτό που βλέπουμε, είναι μια εντυπωσιακή ταχύτατη εξάπλωση», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Τρόελς Λίλεμπεκ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία, όπου οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι θέμα μόνο λίγων ημερών η Όμικρον να αντικαταστήσει τη Δέλτα ως η κυρίαρχη πια παραλλαγή. Παρά τα πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, η σκανδιναβική χώρα των περίπου 5 εκατομμυρίων (με σχεδόν τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας) καταγράφει πια περισσότερες από 6.000 νέες μολύνσεις τη μέρα (περίπου ίδιες ή και περισσότερες από την Ελλάδα), διπλάσιες από ό,τι στην κορύφωση του προηγούμενου επιδημικού κύματος, κάτι που δείχνει ανάγλυφα την ικανότητα της Όμικρον να εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά.

Η γειτονική Νορβηγία, με περίπου ίδιο πληθυσμό, προβλέπει πια ότι θα έχει περισσότερα από 100.000 κρούσματα τη μέρα (!) σε λίγες εβδομάδες, εκτός κι αν οι άνθρωποι περιορίσουν δραστικά τις κοινωνικές επαφές τους -κάτι όχι εύκολο ενόψει γιορτών. Ακόμη κι αν η Όμικρον προκαλεί γενικά πιο ήπια συμπτώματα, ο αναμενόμενος αστρονομικός αριθμός νέων μολύνσεων δημιουργεί μια δυσοίωνη προοπτική, προειδοποιεί η ιολόγος Έμα Χόντκροφτ του ελβετικού Πανεπιστημίου της Βέρνης. Όπως δήλωσε, «πολλοί επιστήμονες θεωρούσαν ήδη ότι η Δέλτα επρόκειτο να φέρει έναν πραγματικά δύσκολο χειμώνα. Δεν είμαι σίγουρη ότι έχει περάσει το μήνυμα στους ανθρώπους που λαμβάνουν τις αποφάσεις, πόσο πιο δύσκολα τα πράγματα πρόκειται να γίνουν λόγω της Όμικρον».

Δεν ξερω τι θα πει ο Μπλαζιε αλλα οι τριπλοεμβολιασμενοι
ειναι μεχρι τωρα στην συντριπτικη τους πλειοψηφια
αυτοι που εχουν μεγαλυτερη ηλικια η υποκειμενα νοσηματα
η και τα δυο μαζι. Ειναι απολυτως αναμενομενα τα ποσοστα.
Απλη λογικη. Αλλα ειναι γνωστα πλεον τα αντιεμβολιαστικα τρυκς με τις στατιστικες
Δεν ειναι αντιεμβολιαστης ο εν λογω επιδημιολογος. Απο που το εβγαλες αυτο. Μαλιστα προτεινε υποχρεωτικο εμβολιασμο για τις ευπαθεις ομαδες.

-------------------------------------------

Τεσπα. Απ'οτι φαινεται η καθε ποικιλια (και οχι μεταλαξη γιατι καθε ποικιλια εχει πολλες μεταλαξεις) φαινεται σαν να εχει την δικη της στρατηγικη.
Επισης η καθε ποικιλια μοιαζει σαν τις αντιπαλλες αξιες στο χρηματηστηριο, οταν η μια αυξανει η αλλη πεφτει σαν την αναζητηση ενος μονοπολειου.

Το Πικ της ποικιλιας Δελτα στην Ευρωπη ειναι τωρα και μεχρι πριν το νεο ετος. Το πικ της ποικιλιας Ομικρον θα ειναι μεσα Γενναρη.
Δηλαδη θα εχουμε κορυφη πεμπτου και εκτου (ναι εκτου) κυμματος με ενα μηνα διαφορα.

Δεν το λεω εγω. Ο Μπλασιέ το λεει παλι :)

Φυσικα λεμε οτι ειναι πιο ελαφρυ αλλα... απο ενα σημειο και μετα η ποσοτητα βαρυνει σε "ποιοτητα".
Οι ευπαθεις ομαδες πρεπει να προσεχουν στο επακρο.

Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, η Omicron πολλαπλασιάζεται μεν 70 φορές ταχύτερα στον ανθρώπινο βρόγχο (ίσως αυτό μπορεί να εξηγήσει και την γρηγορότερη μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων), ωστόσο αναπαράγεται σε πολύ χαμηλότερο βαθμό στον πνευμονικό ιστό, πάνω από 10 φορές λιγότερο από το αρχικό στέλεχος του ιού, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την «χαμηλότερη σοβαρότητα της νόσου».

• Like
Reactions: Sonus Naturalis
ΩΝΣΓΩ....

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διασπορά της Όμικρον στη χώρα μας είναι πιο μεγάλη από ό,τι μαρτυρούν τα δείγματα που ταυτοποιήθηκαν, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει ή και να ανατρέψει την πτωτική πορεία της επιδημίας. Ιδίως σε περιοχές όπου καταγράφεται έντονη αυξητική τάση των κρουσμάτων, οι επιστήμονες θεωρούν ευρεία την εξάπλωση του συγκεκριμένου στελέχους, το οποίο άλλωστε διακρίνεται για την υψηλή μεταδοτικότητά του.
Για παράδειγμα, οι περιοχές της Λακωνίας, της Λευκάδας, του Λασιθίου, των Χανίων, του Ηρακλείου βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δηλώνουν αιφνίδια έξαρση, με την Όμικρον να αποτελεί τον πιο πιθανό παράγοντα αυτής της πυροδότησης της επιδημίας. Σε άλλες περιοχές, όπως στις Σποράδες, τη Νάξο, τη Λήμνο, την Ευρυτανία, την Καβάλα έχει αυξηθεί η μέση ηλικία των μολύνσεων (μεταξύ 43 και 45 ετών), προκαλώντας ανησυχία για αυξημένες νοσηλείες σε αυτούς τους πληθυσμούς

Μάλλον δεν θα τους ακούσω. Θα ξανακάνω το ίδιο μιας και το ρίσκο είναι μεγαλύτερο στο γυναικείο φύλο και όσο μικραίνει η ηλικία (τουλάχιστον 9 θάνατοι σε 16 εκατομμύρια εμβολιασμούς). Είναι ενδιαφέρον ότι τα mRNA έχουν κυρίως παρενέργειες σε νεαρούς άνδρες και το J&J σε γυναίκες. Επίσης εικάζω ότι είναι χειρότερα τα νούμερα με το Astra και για αυτό δεν πήρε ποτέ αδειοδότηση στις ΗΠΑ αν και συνεχίζει να παράγεται σε τρελούς αριθμούς για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Τουλάχιστον έχει βρεθεί η πλήρη αλυσίδα που οδηγεί σε αυτά τα σύνδρομα για το J&J και λογικά θα διορθωθεί σε μελλοντικά εμβόλια. Γιατί είναι ξεκάθαρο πως και η Pfizer και η Moderna και η J&J έχουν αναπτύξει πλατφόρμες για γρήγορη και φθηνή παραγωγή νέων εμβολίων όποτε και για ότι χρειαστεί.
Ο βασικός λόγος που επιμένω στο J&J είναι ότι υπάρχουν υπερδεκαετή δεδομένα που δεν δείχνουν σοβαρές μακροχρόνιες παρενέργειες σε παλαιότερα εμβόλια της ίδιας τεχνολογίας που έχουν πάρει πλήρη αδειοδότηση ΗΠΑ και Ευρώπη. Σε λίγα χρόνια θα ξέρουμε και για τα mRNA. Πάντως από τον οικογενειακό και φιλικό περίγυρο ακούω για αρκετές αλλαγές σε πράγματα που δεν θα έπρεπε να έχει σχέση ο εμβολιασμός με mRNA όπως τον κύκλο της περιόδου. Τουλάχιστον αναγνωρίζεται ότι όντως έχει συμβεί σε μεγάλο αριθμό γυναικών και η Αμερικάνικη Κυβέρνηση έχει δώσει άμεσα χορηγίες για να διερευνηθούν περισσότερο και να επιβεβαιωθεί ή όχι αν είναι τυχαίο ή όχι.

Last edited:

Μάλλον δεν θα τους ακούσω. Θα ξανακάνω το ίδιο μιας και το ρίσκο είναι μεγαλύτερο στο γυναικείο φύλο και όσο μικραίνει η ηλικία (τουλάχιστον 9 θάνατοι σε 16 εκατομμύρια εμβολιασμούς). Είναι ενδιαφέρον ότι τα mRNA έχουν κυρίως παρενέργειες σε νεαρούς άνδρες και το J&J σε γυναίκες. Επίσης εικάζω ότι είναι χειρότερα τα νούμερα με το Astra και για αυτό δεν πήρε ποτέ αδειοδότηση στις ΗΠΑ αν και συνεχίζει να παράγεται σε τρελούς αριθμούς για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Τουλάχιστον έχει βρεθεί η πλήρη αλυσίδα που οδηγεί σε αυτά τα σύνδρομα για το J&J και λογικά θα διορθωθεί σε μελλοντικά εμβόλια. Γιατί είναι ξεκάθαρο πως και η Pfizer και η Moderna και η J&J έχουν αναπτύξει πλατφόρμες για γρήγορη και φθηνή παραγωγή νέων εμβολίων όποτε και για ότι χρειαστεί.
Ο βασικός λόγος που επιμένω στο J&J είναι ότι υπάρχουν υπερδεκαετή δεδομένα που δεν δείχνουν σοβαρές μακροχρόνιες παρενέργειες σε παλαιότερα εμβόλια της ίδιας τεχνολογίας που έχουν πάρει πλήρη αδειοδότηση ΗΠΑ και Ευρώπη. Σε λίγα χρόνια θα ξέρουμε και για τα mRNA. Πάντως από τον οικογενειακό και φιλικό περίγυρο ακούω για αρκετές αλλαγές σε πράγματα που δεν θα έπρεπε να έχει σχέση ο εμβολιασμός με mRNA όπως τον κύκλο της περιόδου. Τουλάχιστον αναγνωρίζεται ότι όντως έχει συμβεί σε μεγάλο αριθμό γυναικών και η Αμερικάνικη Κυβέρνηση έχει δώσει άμεσα χορηγίες για να διερευνηθούν περισσότερο και να επιβεβαιωθεί ή όχι αν είναι τυχαίο ή όχι.

Το Astra δεν το κανουν ουτε σε χωρες που δεν εχει απαγορευτει η αδειοδοτηση. Μιλαω για την χωρα που βρισκομαι αλλα εχω πληροφοριες και απο αλλες. Εγω θα κανω Pfizer, γιατι μου το συνεστησαν οι γιατροι που ειδα. Ουσιαστικα μονο pfizer κανουμε πια στην Γαλλια.
Στην αρχη και εγω ημουν σκεπτικος με την βιοτεχνολογια messqngerRNA αλλα το εψαξα αρκετα και βρηκα οτι δεν ειναι τοσο νεα τεχνολογια, και δεν ανακαλυφτηκε χτες ουτε λογω του ιου. Eιναι εδω και τριαντα χρονια που επινοηθηκε και πρωταθηκε. Οταν συνεβη αυτο, η αντδραση του ιατρικου κατεστημενου ( "η επιστημη ειπε" ) ηταν οτι περιπου οι ψεκασμενοι σημερα.
Παρ'ολα αυτα εκανε τον δρομο του και επαφειθηκαν πανω του πολλες ελπιδες για θεραπειες μεταξυ των οποιων και η κακια αρρωστεια.

Επισης ειναι αυτο που επιτρεπει εμβολασμους σε καποιες περιπτωσεις που ηταν απογορευσιμες (οχι ολες βεβαια).

Για το J&J δεν λεγεται τιποτα εδω. Οποτε συνεχιζουμε ως εχουμε και ξερουμε, Pfizer; και απότι φαινεται δουλευει καλα απεναντι στις περιπτωσεις που μπορουσαν να γινουν σοβαρες η θανατηφορες.

Δυστυχως δεν εχουμε αξιοπιστες πληροφοριες οσον αφορα τα Κινεζικα και το Ρωσσικο εμβολια για λογους εμφανως πολιτικους.

Επισης το Ισραηλ κανει Pfizer, θα ελεγα αυτο μου φτανει.

Last edited:
Δυστυχως δεν εχουμε αξιοπιστες πληροφοριες οσον αφορα τα Κινεζικα και το Ρωσσικο εμβολια για λογους εμφανως πολιτικους.
Για το κινέζικο και ρωσικό εμβόλιο δεν έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες γιατί απλούστατα δεν τα υπέβαλαν ποτέ για έγκριση στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ΕΜΑ και ECDC. Για κανέναν άλλο λόγο.

• Like
Reactions: Maestro
Αν δεν είχε βγει το Κινέζικο δεν θα βλέπαμε τόσο μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων στις Ασιατικές χώρες.
Έχουν ένα θέμα με τα "δυτικόφερτα".

υπαρχει καποιος λογος που πλεον δεν αναφερεται ο καθημερινος αριθμος των τεστ από τα οποία βγαινουν τα νουμερα των θετικων κρουσματων????

υπαρχει καποιος λογος που πλεον δεν αναφερεται ο καθημερινος αριθμος των τεστ από τα οποία βγαινουν τα νουμερα των θετικων κρουσματων????

Υπαρχει καποιος λογος που ρωτας ? σε αφορα αμεσα σε καποια μετρηση/στατιστικη που κανεις ?

Παρτους ενα τηλεφωνο στον ΕΟΔΥ και ενημερωσε μας μετα και εμας.

Status
Not open for further replies.