Ιστορίες τρέλας από την Ψωροκώσταινα...

Οι δικές μου doorbell cams στις ΗΠΑ καταγράφουν όταν δούνε άνθρωπο να πλησιάζει στο κατώφλι, χτυπήσει δε χτυπήσει το κουδούνι. Φυσικά μετά από κάποιες μέρες (δεν έχω ιδέα πόσες, δεν κάθομαι να χαζεύω τις εγγραφές όπως νομίζει ο @Pleo :D ) γράφει από πάνω τα επόμενα, δεν κρατάει log για πάντα.

Όλα λάθος τα έγραψες πάλι..

Ο GDPR μπήκε σε εφαρμογή στις 25 Μαΐου 2018. Το Ηνωμένο Βασίλειο βγήκε από την Ε.Ε. στις 1 Γενάρη 2020. Προφανώς δεν κατάργησε τις κάμερες λόγω GDPR.

Όσο αφορά τα υπόλοιπα, αν υπάρχει μια σωστή DPIA δεν χρειάζεται να αλλάξει κανένας νόμος για να μπουν κάμερες. Είναι ήδη νομιμότατες.

Π.χ. για να μπουν κάμερες στα φανάρια της Αθήνας (που ήδη έχουν τοποθετηθεί αρκετές δεκάδες αν όχι εκατοντάδες) δεν χρειάστηκε να αλλάξει κανένας νόμος. Μόνο κάποιες προσαρμογές στον Κ.Ο.Κ. οι οποίες όμως ήταν άσχετες με το GDPR.

Και όπως έγραψα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με τις κάμερες στα μπαλκόνια. Έχω γράψει ακριβώς τι αφορούν.
Για να τελειωνουμε.
Ολες οι καμερες που μπαινουν απο κρατικες υπηρεσιες ειναι νομιμες με καποιες προσαρμογες.
Ολες οι υπολοιπες ειναι παρανομες οταν καταγραφουν δημοσιο χωρο.
Το ιδιο συμβαινει και με τις μαγνητοφωνησεις.
Αν προερχονται απο την ΕΥΠ για παραδειγμα και εχουν εισαγγελικη αδεια ειναι νομιμες, ολες οι αλλες ειναι παρανομες.
Να θυμηθουμε το σκανδαλο με την ποδοσφαιρικη ''παραγκα'' Νο1 οπου οι καταγραφες ηταν ιδιωτικες και δεν
εγιναν αποδεκτες, ενω στη περιπτωση της ''παραγκας'' Νο2 οπου εγιναν απο την ΕΥΠ εγιναν αποδεκτες.

Οι δικές μου doorbell cams στις ΗΠΑ καταγράφουν όταν δούνε άνθρωπο να πλησιάζει στο κατώφλι, χτυπήσει δε χτυπήσει το κουδούνι. Φυσικά μετά από κάποιες μέρες (δεν έχω ιδέα πόσες, δεν κάθομαι να χαζεύω τις εγγραφές όπως νομίζει ο @Pleo :D ) γράφει από πάνω τα επόμενα, δεν κρατάει log για πάντα.
Στην Ελλαδα ειναι 14 μερες.

Όλα λάθος τα έγραψες πάλι..

Ο GDPR μπήκε σε εφαρμογή στις 25 Μαΐου 2018. Το Ηνωμένο Βασίλειο βγήκε από την Ε.Ε. στις 1 Γενάρη 2020. Προφανώς δεν κατάργησε τις κάμερες λόγω GDPR.

Όσο αφορά τα υπόλοιπα, αν υπάρχει μια σωστή DPIA δεν χρειάζεται να αλλάξει κανένας νόμος για να μπουν κάμερες. Είναι ήδη νομιμότατες.

Π.χ. για να μπουν κάμερες στα φανάρια της Αθήνας (που ήδη έχουν τοποθετηθεί αρκετές δεκάδες αν όχι εκατοντάδες) δεν χρειάστηκε να αλλάξει κανένας νόμος. Μόνο κάποιες προσαρμογές στον Κ.Ο.Κ. οι οποίες όμως ήταν άσχετες με το GDPR.

Και όπως έγραψα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με τις κάμερες στα μπαλκόνια. Έχω γράψει ακριβώς τι αφορούν.

Επαναλαμβάνω εσύ κάνεις λάθος. Πολύ απλά η περίοδος από όταν έφυγε το ΗΒ έως τώρα είναι 5 χρόνια. Διάστημα ικανό για να μην ισχύσει τίποτε από αυτά που έγραψες πριν και μετά. Δύο χρόνια δεν αρκούν για να το έχεις ως επιχείρημα.

Μιλάμε για κάμερες που μπαίνουν από ιδιώτες, δεν μιλάμε για κάμερες που μπαίνουν από το κράτος. Το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό. Στα φανάρια τις κάμερες δεν θα τις βάλουν οι ιδιώτες.

Τη διαφορά την κατανοείς σε σχέση ας πούμε με τις κάμερες που βλέπει η ιδιωτική εταιρία φύλαξης στο αεροδρόμιο; Αν δεν μπορείς να την κατανοήσεις, τσάμπα συζητάμε. Πίσω από την εταιρία ιδιωτικής φύλαξης υπάρχει ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ!

Ούτε καν έχει σχέση αυτό με τις κάμερες που βάζει ο άλλος στο σπίτι του και κοιτάζει τον δημόσιο χώρο.

Αφου το ξεκαθαρισαμε γιατι κανεις αυτη τη δηλωση;
Τα ματια και ο εγκεφαλος ειναι βιολογικες καμερες και βιολογικο καταγραφικο/επεξεργαστης αντιστοιχα.
Αυτο ειναι, ο,τι και να λες δεν αλλαζει αυτο.
Δεν θ'αλλαξουμε το Συμπαν επειδη δεν συμφωνεις μαζι του.

Το έγραψα για να προβλέψω τις αμέσως επόμενες απαντήσεις περί της κυρά Μαρίκας της γειτόνισσας που βγαίνει στο μπαλκόνι και χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για να συμψηφίσει την κάμερα από όποιον άλλον, όπως και συνέβη. :cool:

Έχω μεγάλη εμπειρία επάνω στο θέμα αυτό, δεν μπορείς να φανταστείς. Το καλό είναι ότι εγώ βρήκα άκρη, και η κάμερα του γείτονα βγήκε, κι εμένα μου επιδικάστηκε αποζημίωση και σε εκείνον πρόστιμο και διάφορα άλλα που δεν έχουν σημασία.

Ωστόσο, αν σήμερα ξανάμπαινα στη διαδικασία, επειδή είναι πιο εύκολα τα πράγματα και επειδή υπάρχουν πολλά κενά στα οποία η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, θα ακολουθούσα άλλο δρόμο. Πιο σύντομο και λιγότερο κοστοβόρο. Απολύτως νόμιμο όμως και πάλι.

Ωστόσο, αν σήμερα ξανάμπαινα στη διαδικασία, επειδή είναι πιο εύκολα τα πράγματα και επειδή υπάρχουν πολλά κενά στα οποία η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, θα ακολουθούσα άλλο δρόμο. Πιο σύντομο και λιγότερο κοστοβόρο. Απολύτως νόμιμο όμως και πάλι.
Θέλεις να μοιραστείς το συντομότερο και λιγότερο κοστοβόρο δρόμο;

Να ανταλλάξουμε τη φιλοσοφία του προτεραιότητας στην προσωπική ευτυχία του ατόμου που έχουν εκεί ως συνταγματική φιλοσοφία με το τι ισχύει εδώ; Ευχαρίστως. Εγώ εξ' άλλου είμαι υπέρ της οπλοκατοχής σε απόλυτα φιλελεύθερες κοινωνίες. Γιατί αλλιώς δεν είναι φιλελεύθερες.

Όμως επειδή άλλο η φιλοσοφία που έχει χτίσει την εκεί χώρα και άλλη η φιλοσοφία της εδώ χώρας όπως αυτή που έχει χτιστεί, ας το αφήσουμε καλύτερα... . Πλήρης έλεγχος από το κράτος σε αυτά τα θέματα γιατί πολύ απλά δεν έχουμε τους πολίτες που θα μπορούσαμε να εμπιστευτούμε για μια τέτοια αλλαγή.

Last edited:
Δεν νομίζω ότι είναι 14 ημέρες για οικιακά σενάρια - δεν έχω τη γνώση να κρίνω για άλλους χώρους.

Η γνωμοδότηση παρακάτω μιλάει ΜΟΝΟ για 48 ώρες.

Επειδη ειχαμε προβλημα με καταγγελια στην εταιρεια μου, το νομικο τμημα το ειχε ψαξει και η οδηγια ειναι αυτη που λεω.
Δηλαδη των 14 ημερων.

Θέλεις να μοιραστείς το συντομότερο και λιγότερο κοστοβόρο δρόμο;

Αντί για ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή μέσω δικηγόρου, καταγγελία στην ΑΠΠΔ με φωτογραφίες και στοιχεία που αποδεικνύουν την παράβαση. Εννοείται και μηνύσεις στην αστυνομία με τα ίδια αποδεικτικά στοιχεία για να κάνεις πιο εύκολη τη δουλειά της εισαγγελίας.

Ο δικηγόρος θα σε πάει από την οδό των ασφαλιστικών μέτρων και της αγωγής και αυτό κοστίζει. Και οι δικάσιμοι επίσης καθυστερούν, όπως και οι αποφάσεις των δικαστηρίων.

Το έγραψα για να προβλέψω τις αμέσως επόμενες απαντήσεις περί της κυρά Μαρίκας της γειτόνισσας που βγαίνει στο μπαλκόνι και χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για να συμψηφίσει την κάμερα από όποιον άλλον, όπως και συνέβη. :cool:

Έχω μεγάλη εμπειρία επάνω στο θέμα αυτό, δεν μπορείς να φανταστείς. Το καλό είναι ότι εγώ βρήκα άκρη, και η κάμερα του γείτονα βγήκε, κι εμένα μου επιδικάστηκε αποζημίωση και σε εκείνον πρόστιμο και διάφορα άλλα που δεν έχουν σημασία.

Δε νομιζω να διαφωνουμε σε αυτο που περιγραφεις τωρα.
Ειναι σαφες τι επιτρεπεται και τι οχι.

Επειδη ειχαμε προβλημα με καταγγελια στην εταιρεια μου, το νομικο τμημα το ειχε ψαξει και η οδηγια ειναι αυτη που λεω.
Δηλαδη των 14 ημερων.
Προφανώς μιλάμε για άλλου είδους χώρο που δεν είναι οικιακός, οπότε δεν θα μου έκανε εντύπωση αν είναι διαφορετικός ο χρόνος, βασικά πολύ λογικό είναι.

Δε νομιζω να διαφωνουμε σε αυτο που περιγραφεις τωρα.
Ειναι σαφες τι επιτρεπεται και τι οχι.

Δεν το έγραψα για σένα. Το έγραψα στη νύφη να τ' ακούσει η πεθερα. Ξέρω ότι έχεις ασχοληθεί με τέτοια θέματα.

Επαναλαμβάνω εσύ κάνεις λάθος. Πολύ απλά η περίοδος από όταν έφυγε το ΗΒ έως τώρα είναι 5 χρόνια. Διάστημα ικανό για να μην ισχύσει τίποτε από αυτά που έγραψες πριν και μετά. Δύο χρόνια δεν αρκούν για να το έχεις ως επιχείρημα.

Μιλάμε για κάμερες που μπαίνουν από ιδιώτες, δεν μιλάμε για κάμερες που μπαίνουν από το κράτος. Το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό. Στα φανάρια τις κάμερες δεν θα τις βάλουν οι ιδιώτες.

Τα έχεις μπλέξει. Εγώ ποτέ δεν μίλησα για κάμερες που μπαίνουν από ιδιώτες. Ήμουν ξεκάθαρος.

Απάντησα στην απάντησή σου στο παρακάτω:

1751020273719.png

Το οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα σε κάμερες κυρίως κρατικές.

Όπως έγραψα οι κάμερες μπήκαν πολύ πριν το GDPR, έμειναν άθικτες και επί GDPR, και ακόμα ζουν και βασιλεύουν.

Η ουσία είναι ότι κρατικοί φορείς μπορούν να βάλουν κάμερες σε δημόσιους χώρους, υπό προϋποθέσεις.

Για τους ιδιώτες προφανώς ισχύουν άλλα.

Τη διαφορά την κατανοείς σε σχέση ας πούμε με τις κάμερες που βλέπει η ιδιωτική εταιρία φύλαξης στο αεροδρόμιο; Αν δεν μπορείς να την κατανοήσεις, τσάμπα συζητάμε. Πίσω από την εταιρία ιδιωτικής φύλαξης υπάρχει ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ!

Ούτε καν έχει σχέση αυτό με τις κάμερες που βάζει ο άλλος στο σπίτι του και κοιτάζει τον δημόσιο χώρο.

Δεν μίλησα ποτέ για κάμερες που "βλέπει" ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, δεν με απασχολεί.

Προφανώς και υπάρχει διαφορά με κάμερες που βάζει ιδιώτης σπίτι του.

Τα έχεις μπλέξει. Εγώ ποτέ δεν μίλησα για κάμερες που μπαίνουν από ιδιώτες. Ήμουν ξεκάθαρος.

Απάντησα στην απάντησή σου στο παρακάτω:

Το οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα σε κάμερες κυρίως κρατικές.

Όπως έγραψα οι κάμερες μπήκαν πολύ πριν το GDPR, έμειναν άθικτες και επί GDPR, και ακόμα ζουν και βασιλεύουν.

Η ουσία είναι ότι κρατικοί φορείς μπορούν να βάλουν κάμερες σε δημόσιους χώρους, υπό προϋποθέσεις.

Για τους ιδιώτες προφανώς ισχύουν άλλα.

Δεν μίλησα ποτέ για κάμερες που "βλέπει" ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, δεν με απασχολεί.

Προφανώς και υπάρχει διαφορά με κάμερες που βάζει ιδιώτης σπίτι του.

Εγώ τα έχω μπλέξει ή η παρέμβασή σου στο θέμα με τις κάμερες που βάζουν οι ιδιώτες στα σπίτια; Τώρα λες ότι σε αυτούς προφανώς ισχύουν άλλα εκεί. Για αυτές τις κάμερες συζητάμε. Σύμφωνα με το σκεπτικό σου, εάν το απαιτούν οι σύνθήκες, ακόμα και αυτό αλλάζει. Έτσι ήταν η απάντηση στην παράθεση στο σχόλιό μου.

Τώρα όμως λες ότι ότι για τους ιδιώτες ισχύουν άλλα. Άρα τι; Δεν μπορεί να αλλάξει αυτό.

Και πως να αλλάξει; Είναι δυνατόν να αλλάξει; Ούτε με σφαίρες. Για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχει η αρχή της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας. Για να υπάρχει ασφάλεια επάνω στο θέμα αυτό, ποιος είναι εκείνος που μπορεί να εγγυηθεί τη διαδικασία όπως θα πρέπει να ακολουθείται για να προστατεύεται η αρχή αυτή; Το κράτος μόνο μπορεί να είναι.

Να δεχτώ ότι ακόμα κι αυτό που λέω, δηλαδή ότι το κράτος θα πρέπει να είναι πίσω από τέτοια θέματα που αφορούν τις κάμερες, πως σε ένα κράτος όπως η ψωροκώσταινα είναι λιγάκι αμφίβολο ως προς την αποτελεσματικότητά του; Να το δεχτώ.
Όμως η άλλη επιλογή ποια είναι; Οι πολίτες του κράτους της ψωροκώσταινας να είναι υπεύθυνοι ο καθένας ιδιωτικά για αυτό; Μιλάμε για τον απόλυτο εφιάλτη... .

Πάμε πάλι. Ο φίλος σου είχε την κάμερα «για ασφάλεια» αλλά για λόγους αντεκδίκησης δεν παρέδωσε το υλικό που αυτή είχε καταγράψει.

Δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Ξέρουμε είπαμε. Δεν γεννηθήκαμε χτες.
Βρε συ... Αν εδινε το υλικο σε αυτον που του εκανε μηνυση κ πληρωσε το προστιμο, θα του εδινε ακομα περισσοτερα στοιχεια για να του ξανακανει μηνυση μολις εκανε τη δουλεια του ο παθον. Ποιος τρελος θα του εδινε το βιντεο? Θα εσκαβε το λακο του

Μία κάμερα που ΔΕΝ καταγράφει αλλά κοιτάει σε δημόσιο χώρο, γιατί να είναι παράνομη; Ποια η διαφορά μίας θυροτηλεόρασης που μεταδίδει την εικόνα στο monitor μέσα στο σπίτι με μία αντίστοιχη συσκευή που μεταδίδει την ίδια εικόνα μέσω διαδικτύου στο κινητό για να απαντήσω από μακρυά; Και ποια η διαφορά να βγω στο μπαλκόνι να κοιτάω με τα μάτια μου από το να έχω ένα drone που μεταδίδει την εικόνα στο κινητό μου να το βλέπω εκεί; Επαναλαμβάνω, χωρίς καταγραφή, μόνο μετάδοση.

O Pleo προφανως και εχει δικιο συμφωνα με το νομο. Αλλωστε εχει και προσωπικη εμπειρια. Τα δικα μου μηνυματα βεβαια αφορουν στην ορθοτητα του νομου και στην διαρκη δικαιολογια του "Κρατους" που δεν εβαζε μεχρι προσφατα καμερες πουθενα, με τη διακιολογια της ΑΠΠΔ. Οπως ομως εγραψε κ ο Pleo, υπαρχει νεα γνωμοδοτηση που παρεκαμψε και αυτο το εμποδιο κ πλεον οι καμερες που διαχειριζονται οι αρχες ειναι νομιμες. Ελπιζω λοιπον να μπουν καμποσες τουλαχιστον για την οδικη ασφαλεια, οπου πλεον σχεδον καθημερινα διαβαζουμε για νεκρους μεσα στις πολεις, μπας κ συνετιστει κανενας απο τους οδηγικους φονιαδες που κυκλοφορουν στη χωρα και γλυτωσει και κανενας ανθρωπος τη ζωη του.

Επισης θα ηθελα να δω που στον νεο ΚΟΚ επιτρεπονται οι dash cams και να δω κ τις ασφαλιστικες να πριμοδοτουν τα ασφαλιστρα σε χρηστες dash cams. Βεβαια μεχρι προσφατα κατι προστασιες μπονους θυμαμαι κ διαφορα αλλα που προαγουν την ασυδοτη οδηγηση.

• Like
Reactions: billpeppas
Μία κάμερα που ΔΕΝ καταγράφει αλλά κοιτάει σε δημόσιο χώρο, γιατί να είναι παράνομη; Ποια η διαφορά μίας θυροτηλεόρασης που μεταδίδει την εικόνα στο monitor μέσα στο σπίτι με μία αντίστοιχη συσκευή που μεταδίδει την ίδια εικόνα μέσω διαδικτύου στο κινητό για να απαντήσω από μακρυά; Και ποια η διαφορά να βγω στο μπαλκόνι να κοιτάω με τα μάτια μου από το να έχω ένα drone που μεταδίδει την εικόνα στο κινητό μου να το βλέπω εκεί; Επαναλαμβάνω, χωρίς καταγραφή, μόνο μετάδοση.

Έχουν απαντηθεί.