Ησυχία στο Δίκτυο: Γιατί το High-End Audio ξεκινάει από το Firewall (και όχι από τα καλώδια)

Δεν είναι μου είναι άβολο γιατί το δίκτυο του asus δίνει ip μόνο σε macbook & wiim που έχω για μουσική.
Οι υπόλοιπες συσκευές είναι στο δίκτυο του zte.
Κάποιος επισκέπτης που έρχεται σπίτι ή το κινητό μου παίρνει ip ασύρματα από το devolo
Το asus μόνο συνδέεται ενσύρματα στο zte για να παίρνει ίντερνετ.
Το μόνο άβολο είναι όταν θέλω να εκτυπώσω από το mac συνδέομαι ασύρματα στο wifi του zte προσωρινά.
Ασύρματο δίκτυο εναλλάσσω στο κινητό μόνο όταν θέλω να ελέγχω το wiim από το κινητό, όπου τότε το λαπτοπ θα είναι κλειστό.
Θα μπορούσα βέβαια να έχω μόνιμα ανοιχτό και το wi fi δίκτυο του asus και να συνδέω εκεί το κινητό.
asus δίνει ip 192.68.50...
zte δίνει 192.168.2...

Screenshot 2026-02-10 at 10.23.55 PM.pngScreenshot 2026-02-10 at 10.22.50 PM.png

• Like
Reactions: Tzimisce
Αρχικά να πω ότι ανέκαθεν προτείνω και χρησιμοποιώ VLANs για network segmentation καθώς και traffic shaping / QoS (ειδικά τον παλιό καιρό που οι περισσότερες συνδέσεις είχαν ασύμμετρη ταχύτητα 20:1 σε κατέβασμα / ανέβασμα), με σκοπό την ΚΑΛΎΤΕΡΗ ΑΣΦΆΛΕΙΑ και την ΜΕΊΩΣΗ ΤΟΥ LATENCY λόγω bufferblot.

Αλλά με δεδομένο ότι ένα καλό οικιακό setup σήμερα αποτελείται από FTTH 100+ Mbps και ΕΝΣΎΡΜΑΤΟ τοπικό δίκτυο LAN 1Gbps, τότε θα με απασχολούσε μόνο αν έτρεχα MULTI-ROOM AUDIO setup (πχ snapcast, icecast και τα αντίστοιχα proprietary protocols)

Βέβαια για συνδέσεις συσκευών audio μέσω του ΑΣΎΡΜΑΤΟΥ τοπικού δικτύου WLAN, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με πολλά γειτονικά APs, είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο να υπάρχει πρόβλημα ...

Αρχικά να πω ότι ανέκαθεν προτείνω και χρησιμοποιώ VLANs για network segmentation καθώς και traffic shaping / QoS (ειδικά τον παλιό καιρό που οι περισσότερες συνδέσεις είχαν ασύμμετρη ταχύτητα 20:1 σε κατέβασμα / ανέβασμα), με σκοπό την ΚΑΛΎΤΕΡΗ ΑΣΦΆΛΕΙΑ και την ΜΕΊΩΣΗ ΤΟΥ LATENCY λόγω bufferblot.

Αλλά με δεδομένο ότι ένα καλό οικιακό setup σήμερα αποτελείται από FTTH 100+ Mbps και ΕΝΣΎΡΜΑΤΟ τοπικό δίκτυο LAN 1Gbps, τότε θα με απασχολούσε μόνο αν έτρεχα MULTI-ROOM AUDIO setup (πχ snapcast, icecast και τα αντίστοιχα proprietary protocols)

Βέβαια για συνδέσεις συσκευών audio μέσω του ΑΣΎΡΜΑΤΟΥ τοπικού δικτύου WLAN, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με πολλά γειτονικά APs, είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο να υπάρχει πρόβλημα ...

Πιθανώς να εννοείς το μοίρασμα της ταχύτητας ως πρόβλημα, αλλά εδώ δεν είναι αυτό το θέμα.

Προσωπικά είμαι από αυτούς που μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα πίστευαν ότι το δίκτυο είναι δίκτυο, στέλνει 1-0-1-0-1-1.... και ότι ο κόσμος να χαλάσει όλα καλά.

Έλα που όμως την Παρασκευή (αν θυμάμαι καλά) απολάμβαναν μουσικουλα χωρίς το clicky πληκτρολόγιο στο αυτί μου (εντάξει μια λάθος αγορά έκανα να δω πόσο θα την πληρώνω ακόμα), μιας και ήταν και οι δύο εκτός δικτύου και σπιτιού και νόμιζα ότι απλά έστρωσε μια πλακετιτσας που είχα. Και μόλις μπήκαν στο δίκτυο και άρχισαν να παίζουν εννοείτε με κανάλια φωνής ενεργοποιημένα, χάθηκαν τα πάντα και μαζί και η δική μου κοσμοθεωρία.

Όμως το ξεκαθαρίζω, το τι θα ακούσει ο καθ ένας και πόση διαφορά και βέβαια αν θα ακούσει εξαρτάται από το σύστημά του και από το αν είναι σωστά στημένο.

WiFi σε καλά συστήματα δεν χρησιμοποιούμε, είναι δεδομένο ότι αλλάζει τον ήχο. Όσους ρωτήσεις που έχουν ασχοληθεί και έχουν δαπανήσει κάποια χρήματα, θα σου πουν ότι Bluetooth και WiFi είναι απενεργοποιημένα στις συσκευές που αναπαράγουν ήχο.

Προσωπικά είμαι από αυτούς που μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα πίστευαν ότι το δίκτυο είναι δίκτυο, στέλνει 1-0-1-0-1-1.... και ότι ο κόσμος να χαλάσει όλα καλά.

Καλά, κοίτα, ούτε εγώ πίστευα ότι καλώδια USB, δικτύου, switch κλπ θα έκαναν τέτοια διαφορά.
Έχουμε πεθάνει στο γέλιο με τον @Jimbobassist από τις πρώτες δοκιμές.

Το PC είναι από μόνο του πηγή θορύβου.
Αλλά μπορείς να αποφύγεις τις υπόλοιπες 😉

Αυτος ειναι ενας σωστος τροπος σκεψης κατα τη γνωμη μου, αν και οχι προφανης.
Στο τελος αυτο που μετραει δεν ειναι οι τεχνολογιες η το κοστος ουτε καν η φιλοσοφια του συστηματος.
Ειναι το ισοζυγιο των παραμορφωσεων οπως εκδηλωνεται απο συγκεκριμενες συσκευες.
Εκει εχω καταληξει.

Πρακτικά, κάποιες συσκευές είναι «αναγκαίο κακό» στο setup μας, ειδικά όταν μπαίνει στη μέση και ο οικονομικός παράγοντας.

Αυτή τη στιγμή για την αναπαραγωγή των flac χρησιμοποιώ ένα laptop με εξωτερικό σκληρό πάνω σε ένα WD dock, το οποίο όμως doc είναι υπερβολικά θορυβώδες.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο λέω να στήσω ένα NAS με ένα PC του '14-'15 τρέχοντας OpenMediaVault.
Φαντάζομαι πως κι αυτό θα έχει τον θόρυβό του, αλλά ελπίζω τουλάχιστον να είναι λιγότερος από τον συνδυασμό laptop + dock.

Λογικά, η ιδανική λύση θα ήταν ένας SSD απευθείας πάνω σε κάποιο streamer;

Δυστυχώς, η δοκιμή με το CD Shanling CD80II που υποστηρίζει εξωτερικό σκληρό μόνο fat32 ( coax -> dac) δεν δούλεψε όπως περίμενα σε καθημερινή χρήση.
Η εφαρμογή αργούσε να συνδεθεί ή έχανε τη σύνδεση, οπότε δεν είχα τη "smooth" εμπειρία που μου προσφέρει το WiiM Pro.

Τέλος, με την αλλαγή δυο καλωδίων και την προσθήκη του asus router καθάρισε και βελτιώθηκε ο ήχος στο youtube. Περιστασιακά βλέπω συναυλίες στο Arte ή από Wacken.

Προς το παρόν, προσπαθώ να βρω την καλύτερη λύση αξιοποιώντας ό,τι υλικό έχω ήδη (δίσκους, παλιά PC), ψάχνοντας τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ποιότητα την ευκολία μου και χωρίς πρόσθετες αγορές.

Κατέληξα στο εξής setup για το δίκτυο του streaming.

Ο στόχος ήταν η αφαίρεση μικρών πηγών αστάθειας και ηλεκτρικού θορύβου. Ήθελα να φτιάξω μια αλυσίδα που να προσφέρει ηρεμία και συνοχή, ώστε το streamer να κάνει τη δουλειά του αβίαστα.

Παραθέτω τα βήματα που ακολούθησα και τι άκουσα τελικά, εστιάζοντας στη λογική.

1. Διαχωρισμός Κίνησης
Το πρώτο βήμα ήταν να ξεκαθαρίσω το RF περιβάλλον. Διαχώρισα το 5GHz από το 2.4GHz στο router. Αφιέρωσα το 5GHz αποκλειστικά στο audio bridge, ενώ κινητά, IoT και tablets πήγαν όλα στα 2.4GHz.

Κλείδωσα κανάλι (σε non-DFS συχνότητα για να μην έχω διακοπές από ραντάρ) και περιόρισα το bandwidth στα 20 MHz. Η λογική εδώ είναι απλή: λιγότερες παρεμβολές και λιγότερες δυναμικές αλλαγές = πιο προβλέψιμο link. Δεν με ένοιαζε το throughput, αλλά η σταθερότητα της σύνδεσης.

2. Η Τοπολογία: WiFi Bridge αντί για μακρύ καλώδιο
Αντί να τραβήξω καλώδιο Ethernet από το modem/router (το οποίο είναι μια θορυβώδης συσκευή γενικής χρήσης), χρησιμοποίησα ένα TP-Link σε client mode για να φέρω το δίκτυο κοντά στο ηχοσύστημα.
Αυτό λειτουργεί ως λειτουργικός διαχωρισμός. Το WiFi κομμάτι είναι απλώς το transport path, κρατώντας το audio chain μακριά από την άμεση ηλεκτρική επαφή με το κυρίως modem του σπιτιού.

3. Ο Ρόλος του Switch (Το «Buffer»)
Εδώ ίσως κάποιος αναρωτηθεί: «Αφού το TP-Link βγάζει ethernet, γιατί παρεμβάλλεις και switch πριν το streamer;»

Ο λόγος είναι η ηλεκτρική απομόνωση και η «αναγέννηση» του σήματος. Το WiFi bridge είναι μια συσκευή που «ζορίζεται»: διαχειρίζεται ραδιοσυχνότητες και κάνει διαρκώς error correction στον αέρα. Δεν ήθελα το streamer να συνδέεται απευθείας σε αυτό το φορτίο.

Το switch (Netgear GS108E) παρεμβάλλεται ουσιαστικά ως «κυματοθραύστης». Παραλαμβάνει τα πακέτα, τα αποθηκεύει στιγμιαία (buffer) και τα ξαναστέλνει (re-clocking) προς το streamer μέσα από μια καθαρή, ενσύρματη πόρτα. Έτσι, το streamer βλέπει απέναντί του μια ήρεμη συσκευή και όχι τον θόρυβο του WiFi.

4. Switch Configuration: Less is More
Το switch ρυθμίστηκε ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο «χαζό» και γραμμικό.
-QoS: Port-Based (προτεραιότητα στη θύρα του streamer)
-VLAN / IGMP Snooping / Loop Detection / Green Ethernet/Broadcast filtering /Storm Control: Όλα OFF.
Δεν υπήρχε λόγος το switch να κάνει packet inspection ή να αυξομειώνει την ισχύ του (power saving). Ήθελα σταθερό operating state και απλή Layer-2 προώθηση. Η απλότητα μειώνει την περιττή δραστηριότητα του επεξεργαστή.

5. Τροφοδοσία και Καλωδίωση
Τέλος, πρόσεξα το φυσικό επίπεδο (Physical Layer). Χρησιμοποίησα τροφοδοτικά με χαμηλότερο θόρυβο σε bridge και switch για να μειώσω τα «σκουπίδια» που βάζουν στο δίκτυο τα φθηνά παλμοτροφοδοτικά.
Στην τελευταία σύνδεση (Switch → Streamer) έβαλα πλήρως θωρακισμένο καλώδιο γιατί θωρακίζει το σήμα από RFI/EMI παρεμβολές ακριβώς πριν την είσοδο στην πηγή.

Τι πέτυχα τελικά
Το σύστημα έγινε πιο σωστό:
- Ησυχία: Το background noise μειώθηκε, κάτι που επέτρεψε στις λεπτομέρειες να αναδειχθούν φυσικά.
- Ροή: Η μουσική απέκτησε μια πιο φυσική ροή (smoothness) χωρίς να χάσει σε ανάλυση.
- Low Level Listening: Το σημαντικότερο για μένα; Μπορώ να ακούω χαμηλά και να έχει σώμα και δυναμική. Δεν χρειάζεται να τσιτώσω την ένταση για να «ξυπνήσει» το σύστημα.

Πιστεύω ότι όταν αφαιρείς αθροιστικά μικρές πηγές θορύβου και αστάθειας, επιτρέπεις στα μηχανήματα να δουλέψουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που μπορούν. Και όταν το σύστημα σταματήσει να τραβάει την προσοχή σου με μικρο-ενοχλήσεις, τότε αρχίζεις πραγματικά να ακούς μουσική.

Last edited:
Όχι.
Το switch λειτουργεί σαν πολύμπριζο.
Καλά ρε φίλε...
Και τότε ποιος ο λόγος να πάρουμε switch?
Δεν ήταν "νόμος" να μην συνδέουμε το streamer κατευθείαν στο router του παρόχου??
Σε τι ωφελεί το switch?

Το switch καθαρίζει τον ηλεκτρικό θόρυβο που προέρχεται από το router και μεταφέρεται μέσω του δικτύου σου.

Η διαδικασία που περιγράφεται σε αυτό το νήμα προσπαθεί να μειώσει όσο γίνεται τον "θόρυβο" που δημιουργεί το ίδιο το streamer με τη λειτουργία του.

Κατέληξα στο εξής setup για το δίκτυο του streaming.

Ο στόχος ήταν η αφαίρεση μικρών πηγών αστάθειας και ηλεκτρικού θορύβου. Ήθελα να φτιάξω μια αλυσίδα που να προσφέρει ηρεμία και συνοχή, ώστε το streamer να κάνει τη δουλειά του αβίαστα.

Παραθέτω τα βήματα που ακολούθησα και τι άκουσα τελικά, εστιάζοντας στη λογική.

1. Διαχωρισμός Κίνησης
Το πρώτο βήμα ήταν να ξεκαθαρίσω το RF περιβάλλον. Διαχώρισα το 5GHz από το 2.4GHz στο router. Αφιέρωσα το 5GHz αποκλειστικά στο audio bridge, ενώ κινητά, IoT και tablets πήγαν όλα στα 2.4GHz.

Κλείδωσα κανάλι (σε non-DFS συχνότητα για να μην έχω διακοπές από ραντάρ) και περιόρισα το bandwidth στα 20 MHz. Η λογική εδώ είναι απλή: λιγότερες παρεμβολές και λιγότερες δυναμικές αλλαγές = πιο προβλέψιμο link. Δεν με ένοιαζε το throughput, αλλά η σταθερότητα της σύνδεσης.

2. Η Τοπολογία: WiFi Bridge αντί για μακρύ καλώδιο
Αντί να τραβήξω καλώδιο Ethernet από το modem/router (το οποίο είναι μια θορυβώδης συσκευή γενικής χρήσης), χρησιμοποίησα ένα TP-Link σε client mode για να φέρω το δίκτυο κοντά στο ηχοσύστημα.
Αυτό λειτουργεί ως λειτουργικός διαχωρισμός. Το WiFi κομμάτι είναι απλώς το transport path, κρατώντας το audio chain μακριά από την άμεση ηλεκτρική επαφή με το κυρίως modem του σπιτιού.

3. Ο Ρόλος του Switch (Το «Buffer»)
Εδώ ίσως κάποιος αναρωτηθεί: «Αφού το TP-Link βγάζει ethernet, γιατί παρεμβάλλεις και switch πριν το streamer;»

Ο λόγος είναι η ηλεκτρική απομόνωση και η «αναγέννηση» του σήματος. Το WiFi bridge είναι μια συσκευή που «ζορίζεται»: διαχειρίζεται ραδιοσυχνότητες και κάνει διαρκώς error correction στον αέρα. Δεν ήθελα το streamer να συνδέεται απευθείας σε αυτό το φορτίο.

Το switch (Netgear GS108E) παρεμβάλλεται ουσιαστικά ως «κυματοθραύστης». Παραλαμβάνει τα πακέτα, τα αποθηκεύει στιγμιαία (buffer) και τα ξαναστέλνει (re-clocking) προς το streamer μέσα από μια καθαρή, ενσύρματη πόρτα. Έτσι, το streamer βλέπει απέναντί του μια ήρεμη συσκευή και όχι τον θόρυβο του WiFi.

4. Switch Configuration: Less is More
Το switch ρυθμίστηκε ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο «χαζό» και γραμμικό.
-QoS: Port-Based (προτεραιότητα στη θύρα του streamer)
-VLAN / IGMP Snooping / Loop Detection / Green Ethernet/Broadcast filtering /Storm Control: Όλα OFF.
Δεν υπήρχε λόγος το switch να κάνει packet inspection ή να αυξομειώνει την ισχύ του (power saving). Ήθελα σταθερό operating state και απλή Layer-2 προώθηση. Η απλότητα μειώνει την περιττή δραστηριότητα του επεξεργαστή.

5. Τροφοδοσία και Καλωδίωση
Τέλος, πρόσεξα το φυσικό επίπεδο (Physical Layer). Χρησιμοποίησα τροφοδοτικά με χαμηλότερο θόρυβο σε bridge και switch για να μειώσω τα «σκουπίδια» που βάζουν στο δίκτυο τα φθηνά παλμοτροφοδοτικά.
Στην τελευταία σύνδεση (Switch → Streamer) έβαλα πλήρως θωρακισμένο καλώδιο γιατί θωρακίζει το σήμα από RFI/EMI παρεμβολές ακριβώς πριν την είσοδο στην πηγή.

Τι πέτυχα τελικά
Το σύστημα έγινε πιο σωστό:
- Ησυχία: Το background noise μειώθηκε, κάτι που επέτρεψε στις λεπτομέρειες να αναδειχθούν φυσικά.
- Ροή: Η μουσική απέκτησε μια πιο φυσική ροή (smoothness) χωρίς να χάσει σε ανάλυση.
- Low Level Listening: Το σημαντικότερο για μένα; Μπορώ να ακούω χαμηλά και να έχει σώμα και δυναμική. Δεν χρειάζεται να τσιτώσω την ένταση για να «ξυπνήσει» το σύστημα.

Πιστεύω ότι όταν αφαιρείς αθροιστικά μικρές πηγές θορύβου και αστάθειας, επιτρέπεις στα μηχανήματα να δουλέψουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που μπορούν. Και όταν το σύστημα σταματήσει να τραβάει την προσοχή σου με μικρο-ενοχλήσεις, τότε αρχίζεις πραγματικά να ακούς μουσική.
και για να το τραβήξεις λίγο ακόμη, στο 2. αντί να δουλεύει το tp-link σε bridge mode, μπορεί πιθανότατα να μπει σε router mode ώστε να έχεις:
Απομόνωση σε L2 (διαφορετικό broadcast domain), απομόνωση σε L3 (μέσω NAT)
ναι, θα έχεις ένα ΝΑΤ ακόμη αλλά και τι έγινε...

(βασικά τα πιο πολλά από αυτά που συζητάμε είναι ήδη υπερβολές... αλλά οκ, αυτό είναι προσωπική άποψη, ο καθένας το τραβάει όσο θέλει)