Καφετέριες και τσιγάρο

Ποσο καιρο ''τρεχει'' αυτη η ιστορια ? Εχει ψηφιστει και ασχολουμαστε γενικως με την αδιαφορια οσο αφορα την εφαρμογη του η ειναι θεμα νομοσχεδιου ακομα ? Αν ισχυει το πρωτο , πιθανολογω οτι θα μας απασχολει το θεμα μερικες ..δεκαετιες ακομα

Σε παρόμοιο νήμα που είχαμε κι έτρεχε για πολύ καιρό πριν 2-3 χρόνια, το γενικό συμπέρασμα που έβγαλα, ήταν οτι οι αντικαπνιστές ήταν υπέρ της απαγόρευσης παντού. Δεν ήταν αποδεκτός, ούτε καν ο διαχωρισμός σε μαγαζιά για καπνιστές και μαγαζιά μη καπνιστών. Είναι γενικά παραδεκτό οτι τα μαγαζιά για μη καπνιστές δεν έπιασαν - στην Ελλάδα τουλάχιστον - κι οτι αν ανοίξουν δίπλα-δίπλα 2 μαγαζιά, ένα για καπνιστές κι ένα για άκαπνους, σε λίγες μέρες, το πρώτο θα είναι γεμάτο και το δεύτερο άδειο. Προφανώς, μετά ο μαγαζάτορας ή θα το κλείσει ή θα αλλάξει προσανατολισμό. Η δικαιολογία της αποτυχίας αυτής απο πλευράς άκαπνων, είναι οτι "επειδή οι καπνιστές φίλοι σπρωγμένοι απο το πάθος τους δεν το συζητάνε να πάνε στο μαγαζί για άκαπνους, αναγκαζόμαστε για να μην χαλάσει η παρέα, να πάμε εμείς στο δικό τους". Φτηνή δικαιολογία... Αν η δυσφορία απο την τσιγαρίλα είναι τόσο μεγάλη, ας μην κάνουν πίσω. Ας κρατήσουν σταθερή θέση κι ας χαλάσει η παρέα. Κι ας περάσουν το μήνυμα στους μαγαζάτορες, οτι όσο υπάρχει τσιγαρίλα, αυτοί δεν θα έρχονται στο μαγαζί τους. Ομως αυτό συμβαίνει απο σπάνια ως ποτέ. Γιατί?

ps... Κι όπως ειπώθηκε κι απο άλλους πιο πάνω, τα μικρά παιδιά μετά τις 9-10 το βράδι, πρέπει να κοιμούνται και γενικά δεν πρέπει να βρίσκονται σε κλειστές καφετέριες...

Re: Απάντηση: Καφετέριες και τσιγάρο

"επειδή οι καπνιστές φίλοι σπρωγμένοι απο το πάθος τους δεν το συζητάνε να πάνε στο μαγαζί για άκαπνους, αναγκαζόμαστε για να μην χαλάσει η παρέα, να πάμε εμείς στο δικό τους". Φτηνή δικαιολογία... Αν η δυσφορία απο την τσιγαρίλα είναι τόσο μεγάλη, ας μην κάνουν πίσω. Ας κρατήσουν σταθερή θέση κι ας χαλάσει η παρέα. Κι ας περάσουν το μήνυμα στους μαγαζάτορες, οτι όσο υπάρχει τσιγαρίλα, αυτοί δεν θα έρχονται στο μαγαζί τους. Ομως αυτό συμβαίνει απο σπάνια ως ποτέ. Γιατί?

Φτηνη δικαιολογια οτι δεν θελεις να διαολοστειλεις ανθρωπους που γνωριζεις για (τουλαχιστον) 20 χρονια ?

Ε Ok .... το τερματισες ! :p

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Γιατί θέλουν και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη.

Pleo φιλε μου,
βλεπω γενικως (και απο αλλα νηματα) οτι το δυνατο σου στοιχειο δεν ειναι η αυτοπειθαρχια.
"Εφοσον, υπαρχει ενα μεγαλο μπαχαλο παντου, γιατι να μην υπαρχουν και μικρα, αυτοδυναμα,
μπαχαλακια !"

Pleo φιλε μου,
βλεπω γενικως (και απο αλλα νηματα) οτι το δυνατο σου στοιχειο δεν ειναι η αυτοπειθαρχια.
Εφοσον, υπαρχει ενα μεγαλο μπαχαλο παντου, γιατι να μην υπαρχουν και μικρα, ειδικοτερα,
μπαχαλακια !

Η ποια; Η αυτοπειθαρχία; Σου μοιάζω για σαμουράι;

Ποια αυτοπειθαρχία. Για κάτι υπεύθυνους γονείς που δεν ξέρουν που τους παν τα τέσσερα λέω.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Καφετέριες και τσιγάρο

Φτηνη δικαιολογια οτι δεν θελεις να διαολοστειλεις ανθρωπους που γνωριζεις για (τουλαχιστον) 20 χρονια ?

Ε Ok .... το τερματισες ! :p
...

Φτηνότατη...
Αφού θεωρείς οτι οι ανθρωποι που γνωριζεις για (τουλαχιστον) 20 χρονια σε γράφουν με το τσιγάρο τους κανονικά... γράψε τους κι εσύ... Κι επαναλαμβάνω... Αυτό συμβαίνει απο σπάνια ως ποτέ. Γιατί?

Η δικαιολογία της αποτυχίας αυτής απο πλευράς άκαπνων, είναι οτι "επειδή οι καπνιστές φίλοι σπρωγμένοι απο το πάθος τους δεν το συζητάνε να πάνε στο μαγαζί για άκαπνους, αναγκαζόμαστε για να μην χαλάσει η παρέα, να πάμε εμείς στο δικό τους". Φτηνή δικαιολογία... Αν η δυσφορία απο την τσιγαρίλα είναι τόσο μεγάλη, ας μην κάνουν πίσω. Ας κρατήσουν σταθερή θέση κι ας χαλάσει η παρέα. Κι ας περάσουν το μήνυμα στους μαγαζάτορες, οτι όσο υπάρχει τσιγαρίλα, αυτοί δεν θα έρχονται στο μαγαζί τους. Ομως αυτό συμβαίνει απο σπάνια ως ποτέ. Γιατί?

Βλεπω πηρες θεση : ) Aν δεν τους αρεσει ας καταφυγουν στο μπουκοταζ.Και γιατι δεν καταφευγουν οι καπνιστες στην αλληλεγγυη και στο υψιστο ιδανικο της ακαπνης φιλιας και να κρατηθουν κανα δυο ωρες : ).
Aλλα γενικα εχεις δικιο , το καπνισμα εχει μεγαλο ποσοστο αρα καποιος θα καπνιζει μεσα στην οικογενεια αρα πανω κατω εχει γινει συνηθεια για και απο τους περισσοτερους.Κανονικοτητα

Στην Αριζόνα το κάπνισμα απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους.

Πηγαινε να το πεις αυτο στα μεγαλα καζινα στο Las Vegas ..... :blink:
Θα βρεθεις φυτεμενος στην ερημο ! :laugh:

ΝΑΙ, σε κλειστους χωρους απαγορευεται το καπνισμα αλλα ΠΑΡΟΛΑ αυτα
ο κλιματισμος δουλευει παραλληλα με τον εξαερισμο. Στο Tucson εχουν
ενα θεματακι με την σκονη (που ειναι πολυ ψιλη και δεν φαινεται στο ματι)
περα απο το τσιγαρο. Οποτε, δουλευουν παραλληλα τα μηχανηματα γιατι σε
ελαχιστο χρονο δημιουργειται ενα αποπνικτικο συναισθημα με αυτη την αραιη
σκονη που αιωρειται μεσα στο μαγαζι. Μαλιστα τα φιλτρα τα καθαριζουν
καθε μερα !!!!!

Είχα πάει πριν πολλά χρόνια σε μια καφετέρια.
Καλοκαιράκι, ήλιος και τραπεζάκια έξω. Ένα ζευγάρι τουριστών στο δίπλα τραπέζι. Κάποια στιγμή σηκώνεται ο κύριος, απομακρύνεται από την περιοχή που είναι τα τραπέζια και ανάβει το τσιμπούκι του. Όταν το τελείωσε, επέστρεψε και έκατσε στο τραπέζι. Ντράπηκα για το στριφτό που κάπνιζα.

Τα χρόνια πέρασαν και μπορω να πω ότι έχω μια παρόμοια συμπεριφορά όταν καπνίζω και εγώ το τσιμπούκι μου. Αποφεύγω να καπνίζω σε κλειστούς χώρους διασκέδασης (αν και όποτε βρεθώ) και στους ανοιχτούς φροντίζω να μην ενοχλώ αυτόν που κάθετε δίπλα μου.
Και ειλικρινά σας το λέω, αν εγώ ο καπνιστής είμαι το πρόβλημα στην διασκέδαση σας και σας την σπάω τότε να με διώξετε από το μαγαζί αν κάτσω δίπλα σας. Μακάρι να είχα τo νόμιμο δικαίωμα να διώξω και εγώ από την καφετέρια, την οικογένεια με τα μούλικα που δεν μπορούν να τα κάνουν να βγάλουν τον σκασμό (παιδάκια είναι μωρέ), ή την καγκουροπαρέα που τσακώνεται για την μπάλα (νέοι είναι μωρέ), ή τα horny ζευγαράκια που σκεπάζω τον καφέ μου μην πέσουν τίποτα υγρά τους στο ποτήρι μου και τα πιω καταλάθος (ζευγαράκι είναι μωρέ). Για να μην μιλήσω για όσους πάνε να δούνε μια παράσταση και μιλάνε σιγά λες και δεν τους ακούμε. Αυτούς αν τους εκτελούσαν επιτόπου μπορεί στην αρχήν να μην τους λυπόμουν.

ΤΑ πάντα είναι θέμα πολιτισμού. Που θα καπνίσεις, που θα παρκάρεις, που θα πετάξεις τα σκουπίδια και χίλια δυο άλλα.

Προσωπικά έχω κόψει εδώ και πολύ καιρό το έξω, γιατί έχω βαρεθεί τα μοσχάρια που κυκλοφορούν (με ή χωρίς τσιγάρο στο στόμα)

Πηγαινε να το πεις αυτο στα μεγαλα καζινα στο Las Vegas ..... :blink:
Θα βρεθεις φυτεμενος στην ερημο ! :laugh:

Η αμερική δεν είναι καλό παράδειγμα. Εκεί μισούν όποιον καπνίζει. Ρώτα τους ινδιάνους τι πάθανε.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Καφετέριες και τσιγάρο

Βλεπω πηρες θεση : ) Aν δεν τους αρεσει ας καταφυγουν στο μπουκοταζ.Και γιατι δεν καταφευγουν οι καπνιστες στην αλληλεγγυη και στο υψιστο ιδανικο της ακαπνης φιλιας και να κρατηθουν κανα δυο ωρες : ).
Aλλα γενικα εχεις δικιο , το καπνισμα εχει μεγαλο ποσοστο αρα καποιος θα καπνιζει μεσα στην οικογενεια αρα πανω κατω εχει γινει συνηθεια για και απο τους περισσοτερους.Κανονικοτητα

:)))
Δεν είναι δικά μου λόγια ή θέση... Αν διαβάσεις το άλλο νήμα που έτρεχε παλιά, θα δεις οτι "το χάλασμα της παρέας" ήταν βασικό επιχείρημα των "απο εκεί"...
Και ναι... Αυτό έννοώ... Γνώμη μου, έτσι? Οτι δηλαδή, ο καπνιστής που πρέπει να περάσει (την ώρα της διασκέδασης) 3 ώρες χωρίς τσιγάρο, περνάει πιό άσχημα (γι'αυτό και στηλώνει τα πόδια) απο τον μη καπνιστή που θα βρεθεί σε χώρο με καπνίζοντες. Καταλαβαίνω οτι η τσιγαρίλα και το ντουμάνι είναι πολύ ενοχλητικά για τον μη καπνιστή, αλλά η ιστορία στις παρέες έχει δείξει, τα τελευταία 100 χρόνια, ότι δεν είναι κάτι τόσο δραματικό... Αν τύχει να είναι, η παρέα διαλύεται...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Καφετέριες και τσιγάρο

Φτηνότατη...
Αφού θεωρείς οτι οι ανθρωποι που γνωριζεις για (τουλαχιστον) 20 χρονια σε γράφουν με το τσιγάρο τους κανονικά... γράψε τους κι εσύ... Κι επαναλαμβάνω... Αυτό συμβαίνει απο σπάνια ως ποτέ. Γιατί?

Δεν εχουμε επιλεξει την στρατοπεδικη αντιληψη, φιλτατε.
Απλα βρισκομαστε σε ανοικτους χωρους (συνηθως το καλοκαιρι) με τους πολυ θεριακληδες.
Και το αντιλαμβανονται και οι ιδιοι και ΔΕΝ τους αρεσει καθολου, γιατι καταλαβαινουν τον
πραγματικο λογο που "αραιωσαμε" στο καταχειμωνο. Μαλιστα, οταν το καταλαβουν, κανουν
τον χαζο > "δεν μπορω να καταλαβω τι εκανες ολο τον χειμωνα ?". Και τετοια φαιδρα !

Παντως, εμενα θα μου επιτρεψετε να επιμεινω οτι ξεχωριστα μαγαζια (καπνιστων-ακαπνων)
δεν ειναι η λυση. Εξαερισμος ειναι η λυση. Να μπαινεις μεσα στο μαγαζι και να νιωθεις οτι
ολα ανεβαινουν προς τα πανω. Δεν προλαβαινουν να πανε οριζοντια. Και υπαρχουν τετοια
μαγαζια (δυστυχως ακριβα κατα το πλειστον). Εγω ανακαλυψα ενα, που πηγαμε μαλιστα
με τον Panoramix, και απο τους 6 της παρεας οι 2 καπνιζαν. ΔΕΝ ενοχληθηκε κανεις γιατι
ο καπνος δεν προλαβαινε να ερθει στα μουτρα του αλλου.

Δεν λεω το μαγαζι (και θα παρακαλεσω και στον Θαναση να μην το πει) γιατι απο αντιδραση
θα μπουκαρουν ολοι οι θεριακληδες μειζονος Θεσσαλονικης :laugh:

Απάντηση: Re: Καφετέριες και τσιγάρο

... Αποφεύγω να καπνίζω σε κλειστούς χώρους διασκέδασης (αν και όποτε βρεθώ) και στους ανοιχτούς φροντίζω να μην ενοχλώ αυτόν που κάθετε δίπλα μου....

ΤΑ πάντα είναι θέμα πολιτισμού. Που θα καπνίσεις, που θα παρκάρεις, που θα πετάξεις τα σκουπίδια και χίλια δυο άλλα.
...

Θεωρώ οτι πολλοί καπνιστές είμαστε έτσι (για να μην λέμε ποσοστά, 50%, κλπ)... Ακόμα κι εκεί που μπορούμε να καπνίσουμε ελεύθερα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Καφετέριες και τσιγάρο

Παντως, εμενα θα μου επιτρεψετε να επιμεινω οτι ξεχωριστα μαγαζια (καπνιστων-ακαπνων)
δεν ειναι η λυση. Εξαερισμος ειναι η λυση. Να μπαινεις μεσα στο μαγαζι και να νιωθεις οτι
ολα ανεβαινουν προς τα πανω.

Ε. άρα δεν φταίνε οι καπνιστές αλλά τα μαγαζιά που δεν έχουν σωστό εξαερισμό! :p

Εδώ που τα λέμε έχω μυρίσει χειρότερα πράγματα (και πιο τοξικά) από τον καπνό του τσιγάρου κάποιες φορές...

Να γίνετε εθελοντές δασοπυροσβέστες να δείτε ομορφιές.......μετά το τσιγάρο θα σας φαίνεται Hall's με vapour action!! :flipout:

Ο λεγόμενος "αντικαπνιστικός νόμος" δεν βγήκε γιατί ευαισθητοποιήθηκε η τότε κυβέρνηση, αλλά ως επιπλέον έσοδα στον προϋπολογισμό, μία πρακτική που εφαρμόζεται στην χώρα μας πολλά χρόνια.
Με τα λίγα νομικά που ξέρω, οι νόμοι απορρέουν από την νοοτροπία της κοινωνίας και έχουν ως βάση αυτή για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα.

Είμαι καπνιστής. Μια άλλη μου συνήθεια είναι να πηγαίνω (διδάσκω λέω εγώ :flipout: ) εδώ και πολλά χρόνια για τάβλι με συγκεκριμένο φίλο μου, μη καπνιστή που ουδέποτε τον απασχόλησε ο καπνός. Όταν ψηφίστηκε ο νόμος, αναζητούσαμε καφετέρια. Μάταια. Καταλήξαμε σπίτι μου, σπίτι του. Στην παρέα μου είμαστε όλοι καπνιστές, πολύ απλά δεν βγαίναμε. Αφού απαγορεύεται, τι να κάνουμε τώρα.

Αυτά στην αρχή, μετά που οι καταστηματάρχες διαπίστωσαν πτώση του τζίρου και επιτρέπουν, απλά σεβόμαστε τους θαμώνες. Τα πράγματα, είναι δύσκολα σε ταβέρνες-εστιατόρια όπου έχω παρατηρήσει πως τα πράγματα είναι μοιρασμένα. Το αν θα κάτσω να φάω, δεν θα εξαρτηθεί από το αν επιτρέπεται το κάπνισμα, αλλά από το φαγητό.

Για τα "πολιτιστικά κέντρα" που τριγυρνάω δεν αναφέρομαι καν: Ποτέ δεν εφαρμόστηκε ο νόμος. Με βάση την κοινωνία, λογικό. Όταν ξεκινούν τα τέλια και ο ραψωδός-αοιδός (ανήρ ή θήλυ) άδει, το θες το γ@μημένο!

οι καταστηματαρχες ειναι ομηροι των καπνιστων σιγα μην ηθελε ο καταστηματαρχης την μποχα που αφηνει η καπνιλα και η τσιγαριλα και που δεν βγαινει απο καναπεδες και τοιχους.
Μεχρι και το κολπο με το ποτηρακι εχουν βρει μιας και λεει αν βρεθει τασακι φταιει το μαγαζι και αν βρεθει ποτηρακι φταίει ο πελατης..
Καποιος μου ειπε οτι στο Μπουρναζι σε ελεγχο που εγινε οι ελεγκτες φαγανε ξυλο...

Ολα ξεκινανε απο αλλου....αλλα δεν ειναι το νημα για τετοιες αναλυσεις
Δυστυχως δειχνει οτι η δουλεια που εχει η τωρινη κυβερΝηση ειναι πολυ και δυσκολη..διοτι απο νομους ειμαστε η πιο αυστηρη χωρα της Ευρωπης αλλα απο τηρηση η πιο χαλαρη

Εγραψα για γιατρο ελεγκτη που καπνιζει σαν φουγαρο μεσα σε δημοσια υπηρεσια και δεν ενοχληθηκε εδω μεσα κανεις...καπνιστης και μη

στο ΙΚΑ Αγ Παρασκευης στον τριτο οροφο στο πρωτοκολλο η μποχα απο την αγενεστατη καπνιστρια υπαλληλο μύριζε απο το ασανσερ φυσικα το Απαγορευεται το καπνισμα" ειναι αναρτημενο σε καθε τοιχο...

Αλλα μην πας μακρια....στην Ευελπιδων θυμαμαι πριν 3 χρονια καπνιζαν μεχρι εξω απο την αιθουσα δικαστηριων με τις γοπες να συναγωνιζονται τα μεγαροσημα παρολο που υπηρχαν επισυμανσεις για βαρυτατες ποινες.....ποιοι καπνιζαν? οι υπερασπιστες του δικαιου...οι δικηγοροι

Εγραψα για γιατρο ελεγκτη που καπνιζει σαν φουγαρο μεσα σε δημοσια υπηρεσια και δεν ενοχληθηκε εδω μεσα κανεις...καπνιστης και μη

Προσωπικα δεν το ειδα το σχολιο σου αλλα το βλεπω τωρα και μου δινεις μια ευκαιρια να πως πως οταν ημουν στο σχολειο καποια στιγμη μας ειχαν επισκεφθει 2-3 γιατροι με διαφορες ειδικοτητες να μας πουν 5 πραγματα ενα απο αυτα ηταν και το καπνισμα μολις τελειωσε του εκανα την ερωτηση "Εσεις καπνιζετε?" μου απαντησε "Ναι" και απαντησα "Ευχαριστω, καταλαβα"

Αν καποιοι ανθρωποι μεσα απο το επαγγελμα τους δεν δινουν ενα καλο και προτυπο παραδειγμα μην περιμενετε κανενα νομο να εφαρμοστει το ιδιο ισχυει για παραδειγμα για εναν δασκαλο που βριζει και δερνει και για διαφορα αλλα επαγγελματα τα οποια γινονται παραδειγμα για πολιτισμο...

Ημουν 25 χρόνια καπνιστής και πλέον το έχω κόψει. Ως καπνιστής κάπνιζα παντού και εαν έβλεπα ότι σε κάποιο κατάστημα δεν μπορούσα να ανάψω τσιγάρο, απλά την έβγαζα έξω. Ως μη καπνιστής πλέον υπάρχουν μέρη που μου είναι μεγάλο πρόβλημα ο καπνός (στο εστατόριο, στο αυτοκίνητο, στο νοσοκομείο κλπ). θα έλεγα ότι το σωστό θα ήταν να εφαρμοστεί καθολικά ο καπνιστικός νόμος και να απαγορευθεί παντού. Για τους καταστηματάρχες νομίζω ότι διαχωρισμός των καπνιστών/μη καπνιστών είναι η μόνη λύση. Οσο για τις δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία, τα νοσοκομεία κλπ .. είναι αυτονόητο

"διοτι απο νομους ειμαστε η πιο αυστηρη χωρα της Ευρωπης αλλα απο τηρηση η πιο χαλαρη .."

Αυτό συμβαίνει γιατί είναι νόμοι δεν έχουν καμία σχέση με το δημόσιο αίσθημα περί δικαίου της πλειοψηφίας.
Είναι εξ ' ορισμού καταδικασμένοι να αποτύχουν.
Δεν μπορείς να βάλεις κι από έναν αστυνομικό δίπλα σε κάθε πολίτη. Βασίζεσαι πάντα στην αυτοσυμμόρφωση σε μεγάλο βαθμό.

Αυτό είναι η κεντρική ιδέα της νομοθεσίας: Η επίσημη καταγραφή αυτού που το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας θεωρεί δίκαιο.
Ο τελευταίος που κατέβασε νόμους από το μυαλό του ήταν ο Μωυσής :-)

Οι συγκρίσεις με Γερμανίες και Αμερικές είναι εκτός τόπου και χρόνου..