Re: Απάντηση: Καφετέριες και τσιγάρο
οι μελέτες μπορεί και να μπάζουν, για διάφορους λόγους, είτε θες ανεπάρκεια επιστημονική, είτε το αντικείμενο δεν είναι εύκολα μετρήσιμο , είτε για προσωπικές προκαταλήψεις και για ένα σωρό λόγους,
αλλά ΣΥΝΗΘΩΣ μπάζουν οι μελέτες που έχουν από πίσω ισχυρά συμφέροντα.
Η καπνοβιομηχανία έχει παραδεχτεί ότι στο παρελθόν χρηματοδότησε τέτοιες μελέτες και ήταν και αυτός ένας από τους λόγους που πήρε δεκαετίες να εδραιωθεί ότι το τσιγάρο προκαλεί βλάβες στον ίδιο τον καπνιστή (κάτι που οι επιστήμονες είχαν βρει από πολύ παλιά, αλλά βγαίνανε ένα σωρό πληρωμένες "μελέτες" που λέγανε ότι δεν έχει αποδειχθεί καμμμία σχέση).
Όσοι ασχολούνται με το θέμα μπορούν πιο εύκολα από μένα και από σένα να κρίνουν αυτές τις μελέτες, αν όχι στο 100% αλλά όσο τέλως πάντων επιτρέπουν τα δεδομένα.
Και αυτό έχει γίνει από ιατρικούς συλλόγους σε πολλές χώρες του κόσμου και οι οποίοι υποστηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, μετά από μακροχρόνιες μελέτες από ειδικούς επιστήμονες.
"και όσον αφορά το να κατανοήσω τι σημαίνει παθητικό κάπνισμα, μάλλον ξέρω παραπάνω από σένα μιας και είμαι γιατρός,.."
Κανείς δεν αμφισβητεί την επιστημοσύνη σας γιατρέ μας, προς θεού. Εκείνο που αμφισβητούμε κάποιοι, είναι οι στατιστικές μελέτες που κάνετε και οι παραδοχές τους.
Δεν τις μηδενίζει κανείς, αλλά δεν είναι να τις πάρει και για θέσφατο.
Γιατί όλες οι μελέτες που επικαλείσαι, είναι καθαρά στατιστικές.
Και μιας και το πάμε επιστημονικά, με όλο το σεβασμό και πάλι, ειλικρινά ρωτάω χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης, δώστε μου επιτέλους έναν ποσοτικό ορισμό του παθητικού καπνίσματος έστω και με διαβαθμίσεις (λίγο-μέτριο-πολύ): Πόσες ώρες τη μέρα, επί πόσο διάστημα με τι συγκεντρώσεις καπνού/νικοτίνης/πίσσας κλπ.
Εγώ ότι σχετικό έχω δει, κατατάσει τους ανθρώπους σε παθητικούς καπνιστές ή μη, με βάση τις απαντήσεις τους σε ερωτηματολόγια:
-Πας σε μέρη που καπνίζουν παππού?
-Ναι αμέ, στο καφενείο
-Καπνίζουν πολύ εκεί ε?
- Μπα τώρα πια όχι, έχουν όλοι κι από κάτι
-Και πότε κάπνιζαν πολύ?
-Παλιά παιδάκι μου όταν ήμουνα πιο νέος..
κ.ο.κ
Δεν αμφισβητώ τίποτα, αλλά τέτοιες "επιστημονικές μελέτες" π.χ. πιστεύω ότι θα αναγνωρίσεις κι εσύ σαν ειδικός ότι μπάζουν λίγο (παρόλο που οι άνθρωποι είναι σοβαροί, σε αντίθεση με τους δημοσιογράφους που αναπαράγουν τέτοια συμπεράσματα και γράφουν ΠΑΝΤΑ βλακείες):
"...Using self-reported status as truth, sensitivity and specificity for various cotinine cutoff points were estimated to distinguish nonsmokers from smokers.."
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12908713
οι μελέτες μπορεί και να μπάζουν, για διάφορους λόγους, είτε θες ανεπάρκεια επιστημονική, είτε το αντικείμενο δεν είναι εύκολα μετρήσιμο , είτε για προσωπικές προκαταλήψεις και για ένα σωρό λόγους,
αλλά ΣΥΝΗΘΩΣ μπάζουν οι μελέτες που έχουν από πίσω ισχυρά συμφέροντα.
Η καπνοβιομηχανία έχει παραδεχτεί ότι στο παρελθόν χρηματοδότησε τέτοιες μελέτες και ήταν και αυτός ένας από τους λόγους που πήρε δεκαετίες να εδραιωθεί ότι το τσιγάρο προκαλεί βλάβες στον ίδιο τον καπνιστή (κάτι που οι επιστήμονες είχαν βρει από πολύ παλιά, αλλά βγαίνανε ένα σωρό πληρωμένες "μελέτες" που λέγανε ότι δεν έχει αποδειχθεί καμμμία σχέση).
Όσοι ασχολούνται με το θέμα μπορούν πιο εύκολα από μένα και από σένα να κρίνουν αυτές τις μελέτες, αν όχι στο 100% αλλά όσο τέλως πάντων επιτρέπουν τα δεδομένα.
Και αυτό έχει γίνει από ιατρικούς συλλόγους σε πολλές χώρες του κόσμου και οι οποίοι υποστηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, μετά από μακροχρόνιες μελέτες από ειδικούς επιστήμονες.