Και λίγη ορθογραφία....

Eγώ τελείωσα μέ πολυτονικό...Και έτσι και αλλοιώς ´είχα γράψει´πρό πολλού τον μακαρίτη...:slapface:
Συνεχίζω να γράφω (πλήν p.c.)πολυτονικά παντού...
Αντε να εξηγήσεις ,επί παραδείγματι,σέ ένα παιδί γιατί θά πρέπει να λέει μονοτονικώς :´εφάπτεται´καί όχι επ-άπτεται..Από την στιγμή που καταργήθηκαν τόνοι,ψιλές και δασείες μερικές λέξεις έχασαν τό νόημά τους..

Καί πολύ καλά κάνεις. Ἀλλά γιατί μόνο ἐκτός PC γράφεις πολυτονικό; Εἶναι δύσκολο νομίζεις νά γράψεις καί στο PC;

Last edited:
Η εξήγηση του κ. Μπαμπινιώτη , έχει ως ακολούθως :
Η γραφή αυγό , παρότι συνηθιζόταν επί πολλά χρόνια , δεν είναι σωστή , αφού δεν δικαιολογείται επιστημονικά δίφθογγος αυ- στην λέξη. Η ορθή γραφή είναι αβγό , όπως προκύπτει από την ετυμολογία , αφού η λέξη προέρχεται από τον αρχ. πληθυντικό τα ωά>τα ουγά ( με συμφωνική προφορά του -ου)> τα αβγά .

Αυτά . Ο Δημητράκος δεν αναφέρει εξήγηση .

Μέγας ἐπιστήμονας ὁ μπαμπινιώτης τί νά σοῦ πῶ. :worshippy: Καί ἐγώ εἶμαι ἀστροναύτης! :music-smiley-005:

Δεν ξέρω για τον Μπαμπινιώτη, πάντως ο Γεώργιος Χατζιδάκις ο οποίος έχει υποστηρίξει πρώτος την ανωτέρω ετυμολογία και όχι ο κατά 100 χρόνια μεταγενέστερός του Μπαμπινιώτης, ήταν όντως μεγάλος επιστήμονας.

Εμένα ἐκεῖνο πού μοῦ τήν δίνει ἀφάνταστα στά νεῦρα εἶναι τό "καμμία" πού τό βλέπω παντοῦ γραμμένο λανθασμένα μέ ἕνα "μ".

Απάντηση: Re: Και λίγη ορθογραφία....

Δεν ξέρω για τον Μπαμπινιώτη, πάντως ο Γεώργιος Χατζιδάκις ο οποίος έχει υποστηρίξει πρώτος την ανωτέρω ετυμολογία και όχι ο κατά 100 χρόνια μεταγενέστερός του Μπαμπινιώτης, ήταν όντως μεγάλος επιστήμονας.

Τῶρα πού τό λές κοιτάζω τό "ΣΥΓΧΡΟΝΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ Ὀρθογραφικόν - Ἐρμηνευτικόν τῆς Ἑλληνικῆς Γλῶσσης Καθαρευούσης καί Δημοτικῆς" καί συμπεριλαμβάνει καί τίς δύο ἐκδοχές γιά τήν σωστή γραφή τῶν λέξεων "αὐτί" καί "αὐγό".

Αὐτό βέβαια δέν ἀλλάζει καθόλου τήν γνώμη μου γιά τόν μέγα "ἐπιστήμονα" μπαμπινιώτη.

Εγώ ο δόλιος που μου επιβάλλανε το μονοτονικό πάνω που μάθαινα την κανονική πολυτονική γραφή ,τί να πώ ?
Πρέπει να αρχίσω τον Παπαδιαμάντη για να το θυμηθώ.

Αφήστε που παρ όλες τις "ξυλιές" δεν μπόρεσα να αντικαταστήσω το τελικό η στα ρήματα μετά τα : να, θα κλπ..

Δε με λέτε, τα σκυλιά στην Ελλάδας πως πρέπει να γαβγίζουν σωστά; Γαβ γαβ γαβ ή γαυ γαυ γαυ;

:chinscratch:

Ανάλογα με την ράτσα τους !!!! Σε ορισμένες περιπτώσεις το σωστό είναι waf waf waf !!!!!!!!!!!:flipout::flipout::flipout::flipout:

Αυτό με το "καμία" είναι το νέο ελληνικό πρότυπο γραφής που αφαιρεί τα διπλά γράμματα για ευκολία..

Και -πείτε με παραδόπιστο- αλλά δεν μ αρέσουν οι συντομογραφίες των Μηνών του έτους.
Ο Φλεβάρης, Ο Μάρτης,Ο Σεπτέμβρης κλπ.

Αυτή η "17 Νοέμβρη" δεν μπορείτε να φανταστείτε τί ψυχικά τραύματα μου έχει αφήσει.(Δεν εννοώ την οργάνωση..)

Πολύ ἀπλό. Ἀφαιρεῖς τό ἑλληνκό πληκτρολόγιο πού ἔχει ἤδη ἐγκατεστημένο καί βάζεις στήν θέση του τό ἑλληνικό πολυτονικό. Ἐννοεῖται βέβαια ὅτι μέ αὐτό μπορεῖς νά γράφεις καί μονοτονικά ὁπότε δέν σού χρειάζονται καί τά δύο ἐγκατεστημένα.

Attachments

• untitled1.jpg
    untitled1.jpg
    81.3 KB · Views: 27
Αυτό με το "καμία" είναι το νέο ελληνικό πρότυπο γραφής που αφαιρεί τα διπλά γράμματα για ευκολία..

Ἀφαιρεῖ τά διπλά σύμφωνα γιά μαλ...α ὄχι γιά εὐκολία. Καί κυρίως γιά νά μποροῦν νά κρύβουν τήν ἀγραμματοσύνη τους οἱ ψευτοπροοδευτικοί θολοκουλτουριάρηδες πού ὑποστηρίζουν αὐτά.

Ἀφαιρεῖ τά διπλά σύμφωνα γιά μαλ...α ὄχι γιά εὐκολία. Καί κυρίως γιά νά μποροῦν νά κρύβουν τήν ἀγραμματοσύνη τους οἱ ψευτοπροοδευτικοί θολοκουλτουριάρηδες πού ὑποστηρίζουν αὐτά.

Συμφωνώ, το σχόλιό μου ήταν καθαρά ειρωνικό..

Δεν ξεύρω τι λέτε εσείς πάντως εμείς εδώ στην Εύβοια έχουμε ντελούνιες, φρσουλα και σκίντα.
Α ναι ξέχασα τρώμε ντρμσες, πρισέσι, μοσίντα και γκουγκουλιούμισες.
:flipout::flipout::flipout:

_______
Βασίλης

Εξ από ανέκαθεν υπήρχαν βιαστές της γλώσσας στο φόρουμ... Στο όνομα του μεγαλύτερου βιαστή της, του Παπαδιαμάντη (άσχετα με την ποιότητα του έργου του)...

Απάντηση: Re: Και λίγη ορθογραφία....

Εξ από ανέκαθεν υπήρχαν βιαστές της γλώσσας στο φόρουμ... Στο όνομα του μεγαλύτερου βιαστή της, του Παπαδιαμάντη (άσχετα με την ποιότητα του έργου του)...

Αν χαρακτηρίζεις βιαστή της ελληνικής γλώσσας τον Παπαδιαμάντη, τότε, ο Μακρυγιάννης είναι ο ηθικός αυτουργός και ο Παλαμάς συναυτουργός.....

Δείξε μου ποιοί είναι βιαστές της γλώσσας στο φόρουμ που ομιλούν την Παπαδιαμάντειο, να κάτσω δίπλα τους για φροντιστήριο....

Μεγαλύτερος ´βιαστής´υπήρξε ο Σολωμός.Τάγραφε πρώτα στά Ιταλικά ο δόλιος.
Πώς τώρα κατάφερε να γράψει τέτοιου ύψους ποίηση,είναι άξιον ερεύνης.
Κουβαλούσε τήν ´γλώσσα´μέσα του...
Αλλά καί αυτός θεωρείται ´ψιλομπανάλ´σήμερα από ορισμένους...

Να και μερικοί στίχοι ενός γνωστού τραγουδιού που ταιριάζουν με το όλο θέμα:

:guitarist:
Εγώ δεν έχω βγάλει το σχολείο
ούτε κι έχω μάθει γράμματα πολλά
ξέρω όμως ένα κι ένα κάνουν δύο
και πως τα φωνήεντα είναι επτά.
Τόσο καιρό μαζί μου και δεν έχεις μάθει
τα δικά μου χούγια και τα φυσικά
η προπαραλήγουσα ποτέ δεν περισπάται
όταν η λήγουσα είναι μακρά.