Re: Απάντηση: Και λίγη ορθογραφία....
Εγώ που είμαι σε ΕΠΑΛ ψάχνω να βρώ μια ορθογραφημένη λέξη σε πρόταση. Αλλά δεν είναι μόνο η ορθογραφία. Δε βγαίνει νόημα από τα γραπτά τους. Γράφουν προτάσεις χωρίς ρήματα, ενώ μοναδικό σημείο στίξης είναι η τελεία.
Οι μαθητές αγνοούν την ετυμολογία των ενώ το λεξιλόγιο τους είναι τόσο φτωχό, ώστε σε κάθε μάθημα έχουμε άγνωστες λέξεις.
Πρότεινα στο σύλλογο των καθηγητών να οργανώνουμε ένα δεκαπενθήμερο σεμινάριο σε βασικά Ελληνικά και Μαθηματικά στην αρχή της κάθε σχολικής χρονιάς, αλλά έβαλαν τα γέλια. "Δεν έμαθαν τόσα χρόνια, σιγά μη μάθουν σε 2 εβδομάδες".
Μέχρι το καλοκαίρι ήμουν κι εγώ σε ΤΕΕ (ΕΠΑΛ τώρα) για 10 χρόνια.
Το επίπεδο είναι όπως το περιγράφει ο Δημήτρης και όχι μόνο στην ορθογραφία. Πάμφτωχο λεξιλόγιο,δυσκολία να συντάξουν σωστά μια πρόταση και σημείο στίξης μόνο η τελεία.
Ενδεικτκά αναφέρω ότι χρησιμοποιούν λανθασμένες προθέσεις στα ρήματα που δηλώνουν κατεύθυνση και προέλευση δηλαδή
καταλήγω από και
ξεκινάω στο.
Όποτε επεχείρησα να ανοίξω συζήτηση γενικότερου ενδιαφέροντος (τέχνη,μουσική,θρησκεία,επιστήμη) η έκβαση ήταν απογοητευτική.
Ο 10χρονος γιος μου θα μπορούσε να σταθεί καλύτερα στις συζητήσεις αυτές.
Και να σκεφτεί κανείς ότι έκανα μάθημα στις θεωρούμενες ευγενείς ειδικότητες (του Τομέα Υγείας Πρόνοιας). Αν πάμε σε άλλες ειδικότητες η απογοήτευση μεγαλώνει.
Ένα άλλο στοιχείο που θέλω να αναφέρω είναι η συσχετισμός οικογενειακού και κοινωνικού background με το επίπεδο των παιδιών αυτών.
Όταν βλέπαμε (πράγμα σπάνιο) τους γονείς, ελάχιστες ήταν οι φορές όπου βλέπαμε κάτι διαφορετικό από αυτό που φανταζόμασταν.
Καλώς ή κακώς υπάρχει ευθεία αναλογία επιπέδου γονέων και επιπέδου τέκνων. Τα παιδιά αυτά ξεκινάνε από μειονεκτική θέση και πρέπει να συνηγορήσουν πολλοί παράγοντες για να κάνουν την υπέρβαση. Πιστεύω ότι ο Δημήτρης δεν θα διαφωνεί σε αυτό με βάση την εμπειρία του.