Re: Απάντηση: Και μετά σου λέει, δεν ζούμε στο...Μάτριξ!!
Ως πατέρας ενός κοριτσιού 5,5 ετών είναι όλα αυτά θέματα που με προβληματίζουν πολύ.
Φυσικά και δε θέλω το παιδί μου να γίνει "ζόμπι" της τεχνολογίας αλλά από την άλλη πως να χειριστείς το γεγονός ότι όλα τα άλλα παιδάκια στο δημοτικό θα έχουν κινητά και το δικό σου δε θα έχει (όχι λόγω οικονομικής κατάστασης αλλά λόγω "ιδεολογίας"?)
Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού? Τι bullying έχει να φάει για ακριβώς αυτό το λόγο?
Το να στερεις κατι απο ενα παιδι γιατι το θεωρεις σωστο μπορει να γυρισει μπουμεραγκ. Η μικρη αδελφη της γυναικας μου ειναι 15.Ειναι υιοθετημενη. Παιδι με προβληματα, ελαφρα καθυστερηση , κακοποιημενο σε βρεφικη ηλικια.
Οι γονεις της την ειχαν βαλει σε μια "φουσκα προστασιας". Το παιδι ομως αγωνιούσε να προσαρμοστει στις σχολικες παρεες, ενα απλο ευχαριστω απο καποιον το θεωρουσε κινηση αγαπης και φιλιας. Ζητουσε κινητο απο τα 12 γιατι ολοι ειχαν στο σχολειο και θεωρουσε οτι χωρις αυτο ηταν αποξενωμενη. Ολοι μιλουσαν για πραγματα που δεν ειχε προσβαση ( facebook, instagram κλπ). Προσβαση στο ιντερνετ στο σπιτι περιορισμενη απο προγραμμα γονικου ελεγχου γιατι ακομη και στο youtube αναζητουσε Video ακαταλληλα για την ηλικια της. Οποτε για να κεντρισει το ενδιαφερον των συνομιλικων της εκανε παιδαριώδη και αφελή πραγματα που ειχαν το αντιθετο αποτελεσμα απο αυτο που επιδίωκε.
Μαλιστα εκλεψε και κινητο και ζητησε το wifi του γειτονα για να μπει κρυφα.
Και τωρα η αλλη οψη του νομισματος. Φετος της πηραν κινητο. Το παιδι "ξεσπασε" και ολα αυτα που στερηθηκε τοσα χρονια προσπαθησε να τα καλυψει μεσα σε μια εβδομαδα γιορτων. Ανουσια Post , like, friend invite . Να τραβαει φωτογραφιες και Video και να τα ανεβαζει στο ιντερνετ. Οπου παει και ο φορτιστης μαζι αφου το κινητο δεν το αφηνει απο τα χερια της. Πλεον η τιμωρια ειναι "θα σου παρω το κινητο για μια εβδομαδα".
Οποτε πρεπει να υπαρχει ενα μετρο. Καθε γενια θα εχει κατι που "ξενιζει" την προηγουμενη. Αντι να στερουμε καλο ειναι να βοηθαμε στην προσαρμογη, την κριτικη σκεψη. Τα ναρκωτικα δεν εχουν κακη και καλη πλευρα. Η τεχνολογια εχει, οποτε καλο ειναι να μην τα συγχεουμε με την ζομπιοποιηση των νεων.
Οταν ημουν νεοτερος τρεχαμε ολοι και κολλουσαμε στο σπιτι καποιου που ειχε pc για ωρες. Αν ειχε και ιντερνετ! Ουου , τρονταραμε ολοι απο 100δρχ για την χρονοχρεωση και μπαιναμε να μιλησουμε στο mirc...Οταν αργοτερα πηρα δικο μου pc κολλησα . "Αρρωστησα" . Μετα καπου ηρθε ο κορεσμος και ηρεμησα. Σε αυτο βοηθησε και το περιβαλλον μου που , δεν μου εκοψε το pc, αλλα μου παρειχε και αλλα ενδιαφεροντα, πιο ωραια απο τον εικονικο κοσμο. ( μουσικη , ζωγραφικη, κατασκευες κλπ ).
Οποτε μην κρινουμε για να μην κριθουμε . Γιατι ολοι ειχαμε -εχουμε τα παθη μας.