Καλιμπράρισμα Οθονών & Συσκευών εκτύπωσης

Re: Έκανα calibration της οθόνης (ερώτηση περι luminosity)

Μιλε γκρατσιε ;-)

(το σκεφτομαι και εγω...)

από το διάβασμα που έχω κάνει (reviews & users) θεωρώ ότι για τις ίντσες της, τα χρήματα της και την απόδοση της είναι μονόδρομος (εκτός βέβαια αν θες wide gamut)

Απάντηση: Έκανα calibration της οθόνης (ερώτηση περι luminosity)

Διαβάζω ότι πολλοί για να πετύχουν το "100" κατεβάζουν την φωτεινότητα στο 10-20. Εγώ πως γίνεται με σκοτεινό σχετικά δωμάτιο να πρέπει να βάλω την φωτεινότητα στο 60?

Please assist :(

Γιατί σου φαίνεται περίεργο? Άλλα μόνιτορ ''τελικιάζουν'' στα 150, άλλα στα 300. Σημασία έχει να γράψει το όργανο την επιθυμητή φωτεινότητα ανεξαρτήτως του πως κουνάς τις ρυθμίσεις. Αν τα 100 nits σου φαίνονται πολλά, πήγαινε στα 80.

Σε ευχαριστώ για την απάντηση Γιάννη.

Εντύπωση μου έκανε κυρίως το ότι το brightness έπρεπε να είναι στο 60, ενώ παντού (συμπεριλαμβανομένου εδώ), αναφέρουν για 30.

Θα δοκιμάσω και πιο χαμηλά nits να δω

Φοράς ακριβώς την ίδια κάρτα γραφικών με αυτήν των τεστ του TFT Central?

Χρησιμοποιείς ακριβώς τον ίδιο αισθητήρα?

Απ' όσο βλέπω, μέχρι και διαφορετικό λογισμικό έχουν χρησιμοποιήσει.

Last edited:

ωπ, σωστή παρατήρηση για την κάρτα, την οποία δεν σκέφτηκα ποτέ.....

Σε ευχαριστώ. Θα το ρίξω λοιπόν στο 90 και αν είναι πιο εύκολο στα μάτια μου, θα το αφήσω εκεί

Και μια ματία στο τρόπο μέτρησης του prad.de πιστεύω μπορει να βοηθήσει αρκετά.

Calibration Help...

Χαιρετώ την παρέα σας...

Πρόσφατα απέκτησα την Dell U2412M και χρειάζομαι την βοήθειά σας για να καλιμπράρω (ει το δυνατόν σωστότερα) το monitor...
Δεν έχω κάποιον Calibrator και δεν γνωρίζω αν είναι επιτακτική η ανάγκη απόκτησης ενός.
Η δουλειά μου έχει να κάνει με γραφιστική και γνωρίζω εκ των προτέρων ότι η συγκεκριμένη κατηγορία τιμής (σαν της εν λόγω Dell εννοώ) δεν είναι τεραστίων δυνατοτήτων αλλά ένεκα το οικονομικό, δεν υπήρχε άλλη λύση.

Χρειάζομαι λοιπόν τα φώτα σας...

Α) Ποιά τα βήματα που πρέπει να κάνω ώστε έστω Magenta ή Cyan,Yellow, τα βασικά βρε αδερφέ, να αποδίδονται με πιστότητα? Μιλάμε για CMYK χρωματικό μοντέλο βεβαίως...
Β) Εάν θέλω επίσης αυτό που βλέπω στο Monitor να το τυπώνω και στον εκτυπωτή μου (HP Deskjet 2515) θα πρέπει να φτιάξω και ένα 2ο profile για RGB καταστάσεις?
Αν η γυναίκα μου δλδ θέλει να τυπώσει 10 φώτος που έχει τραβήξει και έχει "παίξει" στο Photoshop, πώς θα τυπώνει αυτό που βλέπει?

Πιθανότατα κάτι από τα παραπάνω να μην είναι εφικτό ή κάτι να μην αντιλαμβάνομαι εγώ σωστά... όλες οι επισημάνσεις και οι διορθώσεις σας, καλοδεχούμενες.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

:ernaehrung004:

ΥΓ. Αν παίζει κάποιο ρόλο, όλα τα παραπάνω δουλεύουν με ένα MacMini i5 του '12 με 10.8 λειτουργικό.

Re: Calibration Help...

Κάτι έχεις μπερδέψει.

Το web είναι sRGB και η οθόνη θα ρυθμιστεί για sRGB
Σε CMYK θα μετατρέπεις μόνο ότι θες να εκτυπώσεις.

Το sRGB είναι ένα και συγκεκριμένο πρότυπο.
Το CMYK ανάλογα με τον εκτυπωτή είναι διαφορετικό.

sRGB και CMYK δεν συμπίπτουν.

Ενδεικτικά:
davis_gamut_diagram.png

Κάτι έχεις μπερδέψει.

Το web είναι sRGB και η οθόνη θα ρυθμιστεί για sRGB
Σε CMYK θα μετατρέπεις μόνο ότι θες να εκτυπώσεις.

Το sRGB είναι ένα και συγκεκριμένο πρότυπο.
Το CMYK ανάλογα με τον εκτυπωτή είναι διαφορετικό.

sRGB και CMYK δεν συμπίπτουν.

Ενδεικτικά:
davis_gamut_diagram.png

One minute...

Οι οικιακοί εκτυπωτές, RGB δεν τυπώνουν? Δεν είναι όπως παλιά? Έχω χάσει κάτι?
Είναι ο πρώτος εκτυπωτής που παίρνω μετά από 10 χρόνια... έχουν αλλάξει τα πράγματα? :chinscratch:

Ότι δεν συμπίπτουν τα 2 χρωματικά μοντέλα το γνωρίζω.
Γι´αυτό ρωτάω αν πρέπει (γίνεται?) να φτιαχτούν 2 προφιλ...

One minute...

Οι οικιακοί εκτυπωτές, RGB δεν τυπώνουν? Δεν είναι όπως παλιά? Έχω χάσει κάτι?
Είναι ο πρώτος εκτυπωτής που παίρνω μετά από 10 χρόνια... έχουν αλλάξει τα πράγματα? :chinscratch:

Ότι δεν συμπίπτουν τα 2 χρωματικά μοντέλα το γνωρίζω.
Γι´αυτό ρωτάω αν πρέπει (γίνεται?) να φτιαχτούν 2 προφιλ...

Όχι οι εκτυπωτές δεν ήταν-είναι RGB.
Ενώ άλλο το RGB άλλο το sRGB
Κάθε εκτυπωτής έχει και το δικό του CMYK.

Όχι οι εκτυπωτές δεν ήταν-είναι RGB.

Αδερφέ δεν θέλων α με παρεξηγήσεις... αλλά... από παλαιόθεν ξέρω ότι πήγαινα και έπαιρνα R-G-B cartridges και τύπωναν RGB οι "οικιακοί" εκτυπωτές μας... μου φέρνεις τα πάνω κάτω... :ears:

Ενώ άλλο το RGB άλλο το sRGB

Ορθόν.

Κάθε εκτυπωτής έχει και το δικό του CMYK.

Φαντάζομαι πως εννοείς διαφορετικό CMYK profile... Το βρίσκω κάπου αυτό το profile?

Και ποιά είναι η διαδικασία ώστε αυτό που μετράω (έχω μια σκάλα τετραχρωμίας σαν αναφορά) να είναι αυτό που βλέπω και εν συνεχεία και αυτό που τυπώνει ο (CMYK :fahne90:) deskjet printer μου?

Αδερφέ δεν θέλων α με παρεξηγήσεις... αλλά... από παλαιόθεν ξέρω ότι πήγαινα και έπαιρνα R-G-B cartridges και τύπωναν RGB οι "οικιακοί" εκτυπωτές μας... μου φέρνεις τα πάνω κάτω... :ears:

Ορθόν.

Φαντάζομαι πως εννοείς διαφορετικό CMYK profile... Το βρίσκω κάπου αυτό το profile?

Και ποιά είναι η διαδικασία ώστε αυτό που μετράω (έχω μια σκάλα τετραχρωμίας σαν αναφορά) να είναι αυτό που βλέπω και εν συνεχεία και αυτό που τυπώνει ο (CMYK :fahne90:) deskjet printer μου?

Ξεχνάς το ότι ο εκτυπωτής έχει και μαύρο μελάνι εκτός του τρίχρωμου :-)
Και δεν κάνει μίξη τα χρώματα του τρίχρωμου RGB cartridge για να βγάλει το μαύρο (θα ήταν συνήθως αχνό ή λίγο καφέ). Για το μαύρο χρησιμοποιεί το μαύρο μελάνι.

Θεωρητικά μπορείς να βρεις το profile του δικού σου εκτυπωτή επικοινωνώντας με την εταιρία, ή με χρήστες που έχουν προσπαθήσει να βγάλουν το φίδι από την τρύπα με manual τρόπο.
Πρακτικά μόνο σε μεγάλους-ακριβούς εκτυπωτές μπορείς να έχεις απαιτήσεις τυποποίησης.

Κατά τα άλλα, θεωρητικά μπορείς να κάνεις τον κύκλο

Φωτογραφίζοντας ή σκανάροντας το χρωματικό δείγμα,
Να καταφέρεις να το δεις ίδιο και στην οθόνη
Και τελικά να το εκτυπώσεις
(στο υποσύνολο που είναι εφικτό)

Πρακτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο

Τώρα τελευταία έχω την εντύπωση ότι οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές προσπαθούν να ‛περιοριστούν’ στο τυποποιημένο sRGB. Αλλά περισσότερα θα σου πουν οι φίλοι που έχουν καλύτερη επαφή με τα φωτογραφικά.

Ξεχνάς το ότι ο εκτυπωτής έχει και μαύρο μελάνι εκτός του τρίχρωμου :-)
Και δεν κάνει μίξη τα χρώματα του τρίχρωμου RGB cartridge για να βγάλει το μαύρο (θα ήταν συνήθως αχνό ή λίγο καφέ). Για το μαύρο χρησιμοποιεί το μαύρο μελάνι.

Δεν το ξεχνάω καθόλου... αλλά βρε σύ, RGB ήταν τα χρώματα... κάποιοι, μόνο κάποιοι συγκεκριμένοι, έπαιρναν CMY cartridges...
Το μαύρο πάντα υπήρχε extra... όπως και κάποια γκάμα light "τάδε" για καλύτερες εκτυπώσεις τόνων, κυρίως δέρματος κλπ... πιο μεταγενέστερα κόλπα αυτά...

Εγώ αυτά ήξερα μέχρι σήμερα.
CMYK ήταν οι επαγγελματικές μηχανές πάντα. Εκεί αλλάζει το πράμα. Και profile έπαιρνες και τα πάντα. Εδώ στο Ελλάντα δουλεύουμε μπόλικο το Fogra39... οκ, εκεί ξέρω τί να περιμένω πάνω κάτω...
Ούτως ή άλλως στους χώρους εργασίας έρχονταν οι γκουρου της κάθε μηχανής και σέταραν όλο το οικοσύστημα, δεν ασχολιόμασταν με το καλιμπράρισμα.

Στο "οικιακό" μου σύστημα χάνω την μπάλα και δεν ξέρω πως να καλιμπράρω.

Θεωρητικά μπορείς να βρεις το profile του δικού σου εκτυπωτή επικοινωνώντας με την εταιρία, ή με χρήστες που έχουν προσπαθήσει να βγάλουν το φίδι από την τρύπα με manual τρόπο.
Πρακτικά μόνο σε μεγάλους-ακριβούς εκτυπωτές μπορείς να έχεις απαιτήσεις τυποποίησης.

Παρόλαυτά, δεν υπάρχει τρόπος να γίνει κάποιο calibration ώστε τουλάχιστον αυτό που βλέπω να το παίρνω και σαν εκτύπωση? :huh2:
Και επίσης, πώς θα καλιμπράρω ώστε τα χρώματα του monitor να πλησιάζουν έστω στα νούμερα που βλέπω στην σκάλα της τετραχρωμίας?

Κάτσε να το ξαναγράψω.
Κανένας εκτυπωτής που χρησιμοποιεί και μαύρο δεν είναι RGB. CMYK είναι στην ουσία όλοι οι εκτυπωτές, από παλιούς star κρουστικούς με ταινία, ως όλους τους σημερινούς.
Γιατί εκτός των τριών χρωμάτων χρησιμοποιούν και το μαύρο.
Φυσικά υπάρχουν εκτυπωτικά συστήματα που έχουν πάνω από 4 διαφορετικά μελάνια.
Ενώ στην πρέσα κάνεις ότι θες βάζεις χρυσό και ασήμι λ.χ.

Είναι πιθανό να μη καταφέρεις στην οθόνη σου να δεις ορθά όλο το subset που μπορεί να βγάλει ο εκτυπωτής σου. Ειδικά κάτω και αριστερά στο διάγραμμα.

Το μόνο εύκολο είναι να κάνεις calibrate το monitor σου σε sRGB, εάν δανειστείς ένα μετρητικό.
Είναι μια πολύ καλή πρώτη κίνηση, καθώς στο Internet είναι το standard.

Από εκεί και πέρα ανάλογα με τον εκτυπωτή, τα πράγματα είναι από εύκολα ως δύσκολα. Και φυσικά θες και scanner/φωτογραφική για να πεις ότι μπορείς να κάνεις ολόκληρο κύκλο.

Ο Μπάμπης νομίζω σε πρόσφατο θέμα , πρότεινε κάτι το απλό, Αν ο εκτυπωτής σου είναι cannon χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα της cannon που κάτι ξέρει για το προφίλ του εκτυπωτή σου. Θα ψάξω να το βρω.

Κάτσε να το ξαναγράψω.
Κανένας εκτυπωτής που χρησιμοποιεί και μαύρο δεν είναι RGB. CMYK είναι στην ουσία όλοι οι εκτυπωτές, από παλιούς star κρουστικούς με ταινία, ως όλους τους σημερινούς.
Γιατί εκτός των τριών χρωμάτων χρησιμοποιούν και το μαύρο.
Φυσικά υπάρχουν εκτυπωτικά συστήματα που έχουν πάνω από 4 διαφορετικά μελάνια.
Ενώ στην πρέσα κάνεις ότι θες βάζεις χρυσό και ασήμι λ.χ.

Έχω επιφυλάξεις στο "εκτυπωτικό θέμα" μας... :2thumb22sup:, αλλά επειδή δεν αφορά πολύ το νήμα θα επικεντρωθώ σε ότι αφορά τα περί καλιμπραρίσματος... :ernaehrung004:
Κάθε βοήθειά σου, πολύτιμη.

Είναι πιθανό να μη καταφέρεις στην οθόνη σου να δεις ορθά όλο το subset που μπορεί να βγάλει ο εκτυπωτής σου. Ειδικά κάτω και αριστερά στο διάγραμμα.

Το μόνο εύκολο είναι να κάνεις calibrate το monitor σου σε sRGB, εάν δανειστείς ένα μετρητικό.
Είναι μια πολύ καλή πρώτη κίνηση, καθώς στο Internet είναι το standard.

Άρα είναι αναπόφευκτη η χρήση κάποιου hardware tool, ε?

Από εκεί και πέρα ανάλογα με τον εκτυπωτή, τα πράγματα είναι από εύκολα ως δύσκολα. Και φυσικά θες και scanner/φωτογραφική για να πεις ότι μπορείς να κάνεις ολόκληρο κύκλο.

Μπορώ να έχω λεπτομέρειες για τον "κύκλο"?
Κάποιο step-by-step να αντιληφθώ την σειρά και τον τρόπο?

Ο Μπάμπης νομίζω σε πρόσφατο θέμα , πρότεινε κάτι το απλό, Αν ο εκτυπωτής σου είναι cannon χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα της cannon που κάτι ξέρει για το προφίλ του εκτυπωτή σου. Θα ψάξω να το βρω.

HP είναι ο εκτυπωτής...

Για να κάνεις calibrate την οθόνη θα έλεγα ναι είναι αναπόφευκτη η χρήση τεχνολογίας.
Με το μάτι οι διαφορές θα είναι μεγάλες.

Κύκλο κάτι σαν αυτό
Κατά τα άλλα, θεωρητικά μπορείς να κάνεις τον κύκλο

Φωτογραφίζοντας ή σκανάροντας το χρωματικό δείγμα,
Να καταφέρεις να το δεις ίδιο και στην οθόνη
Και τελικά να το εκτυπώσεις
(στο υποσύνολο που είναι εφικτό)

Πρακτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο

Τώρα τελευταία έχω την εντύπωση ότι οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές προσπαθούν να ‛περιοριστούν’ στο τυποποιημένο sRGB. Αλλά περισσότερα θα σου πουν οι φίλοι που έχουν καλύτερη επαφή με τα φωτογραφικά.

Προσοχή και πάλι γιατί ερασιτεχνικά μπορεί να καταλήξεις σε κύκλοι που να είναι πολύ κοντά στο σεταπ σου, αλλά όταν στέλνεις αρχεία σε άλλον να είναι μαντάρα. Και αρα να λειτουργεί μόνο μέσα στο σπίτι σου το όλο σεταπ.

Ξεκίνα εσύ με την οθόνη σου!
Που είναι το μόνο εύκολο.

Τι λογισμικό χρησιμοποιείς ?
Photoshop ?
Ότι πιο απλό για αρχή, κάνεις convert τη φωτογραφία (φαντάζομαι προτυπο σε sRGB) , σε CMYK Generic (το κάνει πολύ κόσμος) να δεις στην οθόνη για αρχή το ποια χρώματα δε θα έβγαιναν.
Ψάχνοντας τα presets του Photoshop θα βρεις και τα FOGRA* και πολλά άλλα.