Διαβάζω ότι πολλοί για να πετύχουν το "100" κατεβάζουν την φωτεινότητα στο 10-20. Εγώ πως γίνεται με σκοτεινό σχετικά δωμάτιο να πρέπει να βάλω την φωτεινότητα στο 60?
Please assist![]()
Κάτι έχεις μπερδέψει.
Το web είναι sRGB και η οθόνη θα ρυθμιστεί για sRGB
Σε CMYK θα μετατρέπεις μόνο ότι θες να εκτυπώσεις.
Το sRGB είναι ένα και συγκεκριμένο πρότυπο.
Το CMYK ανάλογα με τον εκτυπωτή είναι διαφορετικό.
sRGB και CMYK δεν συμπίπτουν.
Ενδεικτικά:
![]()
One minute...
Οι οικιακοί εκτυπωτές, RGB δεν τυπώνουν? Δεν είναι όπως παλιά? Έχω χάσει κάτι?
Είναι ο πρώτος εκτυπωτής που παίρνω μετά από 10 χρόνια... έχουν αλλάξει τα πράγματα? :chinscratch:
Ότι δεν συμπίπτουν τα 2 χρωματικά μοντέλα το γνωρίζω.
Γι´αυτό ρωτάω αν πρέπει (γίνεται?) να φτιαχτούν 2 προφιλ...
Όχι οι εκτυπωτές δεν ήταν-είναι RGB.
Ενώ άλλο το RGB άλλο το sRGB
Κάθε εκτυπωτής έχει και το δικό του CMYK.
Αδερφέ δεν θέλων α με παρεξηγήσεις... αλλά... από παλαιόθεν ξέρω ότι πήγαινα και έπαιρνα R-G-B cartridges και τύπωναν RGB οι "οικιακοί" εκτυπωτές μας... μου φέρνεις τα πάνω κάτω... :ears:
Ορθόν.
Φαντάζομαι πως εννοείς διαφορετικό CMYK profile... Το βρίσκω κάπου αυτό το profile?
Και ποιά είναι η διαδικασία ώστε αυτό που μετράω (έχω μια σκάλα τετραχρωμίας σαν αναφορά) να είναι αυτό που βλέπω και εν συνεχεία και αυτό που τυπώνει ο (CMYK :fahne90deskjet printer μου?
Ξεχνάς το ότι ο εκτυπωτής έχει και μαύρο μελάνι εκτός του τρίχρωμου
Και δεν κάνει μίξη τα χρώματα του τρίχρωμου RGB cartridge για να βγάλει το μαύρο (θα ήταν συνήθως αχνό ή λίγο καφέ). Για το μαύρο χρησιμοποιεί το μαύρο μελάνι.
Θεωρητικά μπορείς να βρεις το profile του δικού σου εκτυπωτή επικοινωνώντας με την εταιρία, ή με χρήστες που έχουν προσπαθήσει να βγάλουν το φίδι από την τρύπα με manual τρόπο.
Πρακτικά μόνο σε μεγάλους-ακριβούς εκτυπωτές μπορείς να έχεις απαιτήσεις τυποποίησης.
Κάτσε να το ξαναγράψω.
Κανένας εκτυπωτής που χρησιμοποιεί και μαύρο δεν είναι RGB. CMYK είναι στην ουσία όλοι οι εκτυπωτές, από παλιούς star κρουστικούς με ταινία, ως όλους τους σημερινούς.
Γιατί εκτός των τριών χρωμάτων χρησιμοποιούν και το μαύρο.
Φυσικά υπάρχουν εκτυπωτικά συστήματα που έχουν πάνω από 4 διαφορετικά μελάνια.
Ενώ στην πρέσα κάνεις ότι θες βάζεις χρυσό και ασήμι λ.χ.
Είναι πιθανό να μη καταφέρεις στην οθόνη σου να δεις ορθά όλο το subset που μπορεί να βγάλει ο εκτυπωτής σου. Ειδικά κάτω και αριστερά στο διάγραμμα.
Το μόνο εύκολο είναι να κάνεις calibrate το monitor σου σε sRGB, εάν δανειστείς ένα μετρητικό.
Είναι μια πολύ καλή πρώτη κίνηση, καθώς στο Internet είναι το standard.
Από εκεί και πέρα ανάλογα με τον εκτυπωτή, τα πράγματα είναι από εύκολα ως δύσκολα. Και φυσικά θες και scanner/φωτογραφική για να πεις ότι μπορείς να κάνεις ολόκληρο κύκλο.
Ο Μπάμπης νομίζω σε πρόσφατο θέμα , πρότεινε κάτι το απλό, Αν ο εκτυπωτής σου είναι cannon χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα της cannon που κάτι ξέρει για το προφίλ του εκτυπωτή σου. Θα ψάξω να το βρω.
Κατά τα άλλα, θεωρητικά μπορείς να κάνεις τον κύκλο
Φωτογραφίζοντας ή σκανάροντας το χρωματικό δείγμα,
Να καταφέρεις να το δεις ίδιο και στην οθόνη
Και τελικά να το εκτυπώσεις
(στο υποσύνολο που είναι εφικτό)
Πρακτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο
Τώρα τελευταία έχω την εντύπωση ότι οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές προσπαθούν να ‛περιοριστούν’ στο τυποποιημένο sRGB. Αλλά περισσότερα θα σου πουν οι φίλοι που έχουν καλύτερη επαφή με τα φωτογραφικά.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.